NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Programajánló

Tudóspalánták, éjszakai bolyongásra fel!

Ilyen lesz pénteken,szeptember 27-én a Kutatók zombathelyi Éjszakája - itt vannak a részletek!

Kutatók Éjszakája a SEK-en

A szombathelyi Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának Természettudományi Kara és Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kara valamint a SEK Könyvtára szervezésében szeptember 27-én (pénteken) Szombathelyen is megrendezik a Kutatók Éjszakáját. A tudósok újfent kibújnak majd fehér köpenyükből, bekukkanthatunk a SEK előadótermeibe és laboratóriumokba, izgalmas kísérleteknek lehetünk szem és fültanúi. Lássuk csak, az idei kutatós péntek este mit hoz!
Részletes szombathelyi program, amire sürgősen, mihamarabb érdemes regisztrálni.

Miből lesz a cserebogár?
fotó: Bonyhádi Zoltán

Csillagos ég alatt a Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban

Távcsöves bemutatóval, múzeumlátogatással, előadásokkal vár péntek este a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium Szombathelyen. Pénteken 20 órától derült égbolt esetén esti észlelésre is lesz lehetőség: az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont munkatársai az intézet távcsöveivel bemutatják az érdeklődőknek az őszi égbolt aktuális látnivalóit. A látogatók közben megtekinthetik a csillagvizsgáló évszázados múltjának tárgyi emlékeit bemutató Gothard Tudomány- és Technikatörténeti Állandó Kiállítást, illetve előadást hallgathatnak meg az intézmény jelenéről, az ott folyó tudományos tevékenységről, kutatásokról. (Helyszín: Gothard Asztrofizikai Obszervatórium (9700 Szombathely, Szent Imre herceg u. 112.)

Barangolás a szombathelyi Kámoni Arborétumban

Újabb izgalmas és ingyenes rendezvény lesz a Kámoni Arborétumban a szomszédos csillagvizsgálóval együttműködve szeptember 27-én 17.00 – 23.00-ig. A Kutatók Éjszakája európai rendezvénysorozathoz kapcsolódva első alkalommal mutatják meg élményszerűen és közérthetően, miféle kutatások folyhatnak egy arborétumban és a fenntartó Erdészeti Tudományos Intézetben. A különleges szakvezetések átfogó témája: 120 év nemesítés. Az érdeklődők megtudhatják, hogyan kerültek magyar kertekbe egzotikus növények az arborétum közvetítésével, miért nincsenek nagy fenyvesek Magyarországon, az 1 éves energetikai bemutató-ültetvényben pedig bemutatják, milyen fajtákból lehet energetikai faültetvényeket létrehozni. Azoknak is érdemes eljönnie, akit inkább a „Békás kerthez” kapcsolódó történelmi események, városi legendák érdekelnek.

Rhododendronok a Kámoni Arborétumban
fotó: VB

A játékos kedvűek kipróbálhatják szemmértéküket és más érzékeiket érdekes erdészeti mérő eszközökkel, vagy a növénynemesítés titkaiba pillanthatnak be, megtapasztalva mekkora felelőssége van a növénynemesítőnek. A játékban résztvevők növényt is nyerhetnek.

Sokak régi vágya is megvalósulhat, részt vehet egy éjszakai túrán, ami vigyázat, regisztrációköteles! Szeptember 27-én egész nap ingyenesen látogatható az arborétum a Turizmus Világnapja és a Kutatók Éjszakája alkalmából.

Kutatók éjszakája Iseum

Hasonlóan az előző évekhez a NymE-SEK Történettudományi Intézete és az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház közösen szervez tudományos programokat erre az estére. Szeptember 27- én pénteken este, Isis istennő savariai otthonában Szent Márton, Szent István és Weöres Sándor lesz a főszereplő! Kiss Gábor régész (Savaria MHVM), Szent Márton savariai születéshelye és a közelgő évforduló kapcsán sorra veszi a Szombathelyen eddig napvilágra került legfontosabb ókeresztény leleteket és választ keres az általuk felvetett, még megoldásra váró problémákra.

Iseum szakmai nyíltnap
fotó: VB

Mindig izgalmas téma I. István királyunk és a Szent Korona kapcsolata. Viszont kevesen tudnak első uralkodónk valódi királyi jelvényeiről, ezekről, a koronáról és kapcsolataikról folyó kutatásokról Tóth Endre régész, a Szent Korona gondnoka (Magyar Nemzeti Múzeum) tart beszámolót. Weöres Sándor mindig aktuális Vas megyében és Szombathelyen, Lőcsei Péter (NymE-SEK) segítségével utána járhatunk száz éve született írónknak. Kapunyitás 18 órakor, előadások kezdete 18:30! Belépés ingyenes! Az előadások közti szünetekben büfé és az előadók várják az érdeklődőket! További részletek: www.iseumsavariens.hu

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés