NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Tudós bolyongás - holtak és Lego robotok éjszakája

A péntek éjszaka Szombathelyen is a szenvedélyesen kíváncsiaké volt, kinyíltak az előadótermek, és a kutatók is kibújtak fehér köpenyükből.

Ki nem hagytuk volna a Kutatók Éjszakáját, hiszen Szombathelyen is több helyszínen, éjszakában nyúlóan követték egymást a programok. A tudósok is kibújtak fehér köpenyükből, bekukkanthattunk az előadótermekbe, laboratóriumokba. Lássuk csak, a péntek este mit hozott…

Hegymászás és robotolás a SEK kis tudósaival

A szőrmók pók álmosan lapult a kezekben, lassan kilenc óra, aludna már, de temérdek tudásszomjas kis kutató állta körbe. (Aki nem bírta a horrort, az simogathatott kavicsokat is.) Valaki sikoltozott, valaki csak fotózta az egykedvű szőrmókot. Helyszínünk a SEK aulája és a C épület környéke volt.

Miből lesz a cserebogár?
fotó: Bonyhádi Zoltán

Róttuk a természettudományi tanszék ablaktalan és kiismerhetetlen folyosóit, szinte minden szinten volt egy-két terem, ahol érdemes volt valamiért sorban állni. Láttunk lego robotot feladatteljesítés közben, lépcsőházban függeszkedő hegymászókat, mikroszkópban levélszerkezetet. Készíthettünk hőtérképet, és megtudhattuk, hogyan nyerhető ki a DNS a banánból.

Közben lent a kézművesekkel gyöngyöt fűztünk, gyógyteákat kóstoltunk, hozzá magokat, és valódi gyümölcsből készített lekvárokat ízleltünk (például kökényt, vagy levendulás sárgabarackot is kenhettünk az ingyen kenyérre.)

Éjszakai hegymászás
fotó: Bonyhádi Zoltán

És ami a lényeg, papák-mamák és a kisiskolások kötetlenül beszélgethettek kutatókkal, bekukkanthattak laboratóriumaikba, kipróbálhatták eszközeiket. Késő délutántól tudományos-szórakoztató programok során barátkozhatunk a műszaki- és természettudományokkal. A nap sztárelőadója, dr. Zacher Gábor nem jött el, de hallgathattunk élménybeszámolót például az Iharkúti Dinoszaurusz-kutató Expedíció 2012-es ásatásáról.

Holtak nyomában, az Iseumban

A kora őszi estében, a szombathelyi Iseum szentélye előtti térségben kellemes akusztikus zene szólt, a Boogie Thing élőben muzsikált. Gyertyafénynél borozgattak a tudományra szomjazók, ugyanis épp az előadássorozat szünetében toppantunk be.

Kettesben Samuval
fotó: Bonyhádi Zoltán

A kiállítótérben egy sírból csontváz figyel. A mostani időszaki tárlaton ugyanis a Pannonia tartomány nyugati felének Kr. u. 1-4. századi római temetkezési szokásaiba pillanthatunk be, megismerkedhetünk a hódító rómaiak és a bennszülött lakosság kulturális kapcsolatrendszerének egy érdekes elemével is.

A nap - számunkra - legizgalmasabb előadási következtek. Elsőként Ilon Gábor a a zanati késő bronzkori temető feltárása kapcsán a hamvasztásos temetkezések évszakának meghatározásáról beszélt, majd Csapláros Andrea az ókor nagy járványairól, a pestisről tartott tömör és színvonalas előadást. Egy órával később pedig további előadók következtek, Horror a köbön! - avagy milyen titkot rejt az Iseum kútja? témában. (Sajnáltuk is, hogy időközben tovább kellett állnunk).

A zabálástól a kifinomult étkezésig – a bölcsészek éjszakája

Bölcsészettudományi Kar, Európai Dokumentációs Központ is aktuális előadássorozatot hozott össze: a téma az étkezés és nagy zabálások kultúrtörténete, fogyasztható étel-művekkel, kulináris film-kockákkal, szaftos szövegrészletekkel, és zenei ínyencségekkel. Ott jártunkkor (több ízben megfordultunk ezen a helyszínen is) épp a nagy képzabálás folyt, Ferreri kétórás klasszikusát nézte a hallgatóság, majd éjszakába nyúlóan diskuráltak a filmről.

Nagy zabálás után, eat artban
fotó: Bonyhádi Zoltán

A program jócskán megcsúszott, így betervezett előadásokról lemaradtunk, de legalább megcsodálhattuk Lakics Nóra esztétika mesterszakos hallgató Eat-Art témában kreált hidegtálait.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Kari: T*l*n * s*jt*n*k n*m k*n* V*d*tts*g* k*rty*n*k h*vn* *zt *m* n*m...
Horvátországba utazna? Nem lesz elég a védettségi plasztikkártya
mape55: *z *ssz*s *ly*n sz*m*t*l*v*l sz*dt*tn*m *ssz*, m*gh*zz* cs*k * s...
Vas megyében is alig győzik kiszedni a dzsuvát a vízből
demoktatorovm: *s t* k* * f.sz*m v*gy, h*gy *ly*n*k*t *r*g*tsz?...
Kökény Attila: „Nem szeretem az oltásellenes megjegyzéseket”
lalika: H*nd* *r "*rck*p*h*z": P*r *v* m*g n*gy h*ng*n k*z*lt*-...
Eladja a Kolozsvár utcai sporttelepet a szombathelyi önkormányzat
realista: * t*rt*n*t m*gj**: -p*r *v*-m*g M*rt*n Zs.*lp*lg*rm*st*r j*v*sl...
Eladja a Kolozsvár utcai sporttelepet a szombathelyi önkormányzat