NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Fittyet hányunk a táblákra, közben meg egymás anyját szidjuk a volán mögött

A KRESZ szerint nincs olyan, hogy szokás, de ennek ellenére a legtöbben aszerint vezetnek.

A KRESZ előírja, hogy milyen szabályok alapján kell közlekedni, mikre kell figyelni azoknak az egyéneknek, akik kormány mögé merészkednek. A KRESZ alapvetően jó, mert ha összecsókol két autó egy kereszteződésben, akkor nem kell a sofőröknek a motorháztetőn ugrálva, inget letépve fitogtatni, hogy ki az erősebb, ha nem értenek egyet. A KRESZ segít abban is, hogy ne legyen az utakon kairói anarchia .

A KRESZ ugyanakkor akadályoz is minket. A mai modern autók képességei figyelembe vétele nélkül még mindig úgy gondol a sebességre, a gyorsulásra és a megállás lehetőségére a törvény, mintha nyikorgó dobfékkel inkább csak lassuló keleti csodákban ülnénk, amit épp átvettünk másfél év várakozás után a Merkúrtól.

Sok hibája van a rendszernek, nem tud gyorsan reagálni, fejlődni, haladni, sokszor értelemszerű lenni, de mégis ad egy fontos alapot. A KRESZ utasít, amit vagy észreveszünk, vagy nem, és itt a legnagyobb hiba, hogy sokan szokás alapján vezetnek, nem figyelnek a táblára, a felfestésre, mennek ahogy eddig. Arról ne is beszéljünk, hogy hány olyan közlekedő van, aki saját szabályok szerint jár.

Példa: Észrevette valaki, hogy a Savaria mozinál szabálytalanul parkolnak?

Nem hiszem. Pedig a felújítási munkák miatt változtak itt a szabályok márciusban, kint is van a tábla. Ja hogy azt nem tetszett látni? Értem. Pedig a tiltásnak az a szándéka, hogy ne duguljon be egy perc alatt az utca, mert így két irányból is rá lehetne kanyarodni az adott szakaszra. Mert ugye a kereszteződéstől a Kőszegi utca is kétirányú. Ja hogy azt sem tetszett látni?

Ott a tábla
fotó:

A Kőszegi utcai forgalmi rend változásának már az első napján sikerült felvonultatni annyi táblavak és lámpa illetve felfestést értelmezni nem tudó autóst , hogy cikket is írtunk belőle

2017.03.20. 16:56

Közlekedési káosz alakult ki Szombathelyen a Kőszegi utcában, mert az autósok nem ismerik a KRESZt

/ közélet gal. 14 hsz. /
Ötpercenként lehetne megbírságolni valakit, mert alapvető szabályokkal nincsenek tisztában a sofőrök.
.

Ja, hogy a piros az azt jelenti, hogy nem lehet?
fotó: Garai Antal Atom

Ezzel egy időben a Hadnagy utca is egyirányú lett, ahova már ki kellett rakni egy rendőrt, mert annyian hajtottak be szembe. Pedig kint volt a tábla és a mai napig kint van.

Már a keresztezés előtt is jelezve van
fotó: Tánczos Mihály

Ma is behajtott arra egy autós, az indok az lehetett, hogy

csak a suliig ment

. Az ilyen

csak

-ok azok, amikből rengeteg van a kesztyűtartóban. Ezeket aztán elő lehet kapni a mozgássérült-parkolónál amikor

csak öt percre futottam be

, meg jól jön várakozni tilosban is, amikor

csak egy percre álltam meg

, vagy amikor a kapubejáróban lehorgonyzott, egy társasház mozgását blokkoló autós mondja:

csak ide ugrottam át a szomszédba

.

A táblát nem vették észre
fotó: Tánczos Mihály

Elég lenne, ha kicsit jobban figyelnék a táblákat, mert eleve kötelességük ha közlekednek, és ez nem egy friss rendelet. Próbáljanak legalább a közelében maradni a szabályoknak, mert itt most nem az útépítés után az átadóig kint maradt negyvenes táblákról vagy az indokolatlan 60-as korlátról beszélünk (mert a táblás útjavítás, mint tudjuk olcsóbb).

Ahol kocsira jut, ott bírságra is

A propaganda szerint akár már helikopterrel is járhatnánk, vagy épp magánrepülővel, ha lenne némi megtakarításunk, off shore, of course. De azért mégis csak fáj az a tíz-húsz-harmincezer, amit egy-egy büntetésre ki kell kapni a bukszából, mert a miniszterek állításaiból sajnos mi nem veszünk tejet, hiába mondják. Szóval érdemes szabálytartónak lenni, még akkor is, ha dübörög a gazdaság.

Sok autósban megvan az a rutin, ami a lendületes közlekedéshez kell, amit sokszor pont hogy kinyírna a KRESZ, de elég szenvedni egyes autósok halmazától, akik vagy nem találják a gázpedált és az indexet, vagy épp rajtamaradt a kezük, lábuk. Nézzék azokat a táblákat, elég szívbaj kerülget az egyirányú utcába önfeledten behajtó biciklisek miatt, akik egy félreértett szabályfoszlány miatt azt hiszik, hogy nekik azt bárhol lehet. A tábla információt hordoz, felülírja a navigációt, a szokásokat. Ja hogy azt nem tetszett látni…

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : K*n*k * m*gb*z*s*b*l *s m*ly*n c*lb*l? M*nth* n*m *sm*rn* *z *l...
Egységes ellenzék: Kövér a szolgálatok alkotmányos kötelességének megszegésére buzdított – Távozzon tisztségéből
Sanca: M*r n*gy*n n*gy * b*j!!! *z *ssz*s m*gh*ly*l?Gr*z b*z*rt v*gy m...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
iszek: L*gt*bb * f*l*s*gf*gg*......
Magyarország a „függők” országa
Sanca: N*l*nk * c*v*db*n *lh*nyt*kh*z *zt *s h*zz*v*tt*k *k* m*rc**sb*...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
miki1950 : T*lt*sz b*z*ny ,m*rt *tt *s * f**ll*ns*gn*k *z *ll*nz*k*t j*l*l...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről