NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Stabil 2,5 milliós tábora van a Fidesznek, a Momentum bejuthat az EP-be

Az LMP-nek nem lesz európai parlamenti képviselője az Idea Intézet felmérése szerint.

Az IDEA Intézet közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz-KDNP-t a teljes népesség körében 31 százalék, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 48 százalék (+1 százalékpont) támogatja.

A kormánypártnak ez 2,5 millió szavazatot jelent, február óta nem változott a támogatottságuk.

fotó: Forrás: idea.hu

A Jobbik népszerűsége is stagnál, szavazótáboruk a teljes népesség körében szintén változatlan, 14 százalék. A biztos szavazó pártválasztók körében viszont 3 százalékponttal 9 százalékra csökkent

Az MSZP-t és a DK-t ugyanannyian támogatják, mint egy hónappal korábban. A teljes lakosság körében az MSZP 7 százalékon áll, ez nagyjából 550 000 – 600 000 támogatót jelent. A DK egy százalékponttal van a szocialisták mögött, táboruk 450 000 – 500 000 között van.

A biztos pártválasztóknál az MSZP 10, a DK 9 százalékon van.

A Momentumnak lesz, az LMP-nek nem lesz EP-mandátuma

A Momentum Mozgalmat a teljes felnőtt népesség 4 százaléka támogatja (bő háromszázezres támogatói kör), amely egy százalékos növekedést jelent februárhoz képest. A biztos pártválasztóknál 6 százalékra számíthatnak, ezzel elérhetik a bejutási küszöböt.

Az LMP-nek 3 százalékos a támogatottsága, azaz a pártnak mintegy negyedmillió támogatója van. A Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal bír, ez nagyjából 80 000 – 100 000 támogatót jelent. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében (bő 150 000 támogatóval), amely egy százalékos csökkenés az előző időszakhoz képest.

A Fidesz, a Jobbik, az MSZP és a DK biztos helyekre számíthat az európai parlamenti választásokon, a kutatás eredménye alapján a Momentum is kaphat egy EP-mandátumot. Az LMP és a Magyar Kátfarkú Kutyapárt viszont így nem jut be az EP-be.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. március 29. – április 1. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.​

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szup: * p*lg*rm*st*r *s k*l*t*g*th*tn* *t*n*n*zn* * sz*nv*n*ln*k, m*g ...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
jeremias: M*jd j*v*r* * K*t*r* VB. *tt *zt*n l*h*t t*rd*p*ln* m*g sz*v*rv*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
kisbodoccs: Sz*v*rv*ny*s? H*h*h*h*h*h* N*gy*n t*k*s*k *z*k * n*m*t*k! K*cs...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
Rőzsike : M*st *z k*m*ly? *z m*r t*bb m*nt v*cc. V*z* *z*k n*m ny*gsz*n*k....
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen