NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna

Az átlag magyar liberális szavazó jellemzően negyven év alatti, diplomás és nagyvárosban él. A Republikon Intézet közvélemény-kutatása.

A magyarok 14 százaléka mondja magát liberálisnak – derült ki a Republikon Intézet elemzéséből, amelyet a Bige László milliárdos által megrendelt és a Závecz Research által készített nagymintás, 5000 fős reprezentatív közvélemény-kutatás alapján végeztek. A kutatás eredményeit a Narancs.hu-n közölte .

A magasabb iskolai végzettségűek között több a liberális

A kutatásban résztvevő válaszadók nyolc különböző világnézet közül választhattak:

 • erős nemzeti érzésű (18 százalék),
 • rend és stabilitás híve (17 százalék),
 • liberális (14 százalék),
 • konzervatív (11 százalék),
 • szocialista (10 százalék),
 • zöld (9 százalék),
 • hívő (8 százalék),
 • szociáldemokrata (5 százalék).
 • fotó: Forrás: Republikon Intézet

  Az intézet a továbbiakban azt vizsgálta, mi jellemzi Magyarországon a magukat liberálisnak vallókat.

  Kiderült, hogy minél magasabb egy válaszadó iskolai végzettsége, annál valószínűbb, hogy liberálisnak vallja magát:

 • a felmérésen a diplomások 21 százaléka vallotta magát liberálisnak, szemben a 8 általánossal rendelkezőkkel, akiknek mindössze 9 százalékuk liberális;
 • a liberálisok száma fordítottan arányos a korral, a fiatalabb korosztályokban lényegesen nagyobb a liberálisok aránya, mint negyven, és különösen mint hatvan év fölött;
 • a liberálisok aránya Budapesten a legmagasabb, 19 százalék, ugyanakkor nők és férfiak között ebben a tekintetben nincs jelentős különbség.
 • Az átlag liberális szavazók tehát jellemzően negyven év alattiak, diplomások, nagyvárosban élő nők és férfiak.

  A liberálisok között magas a környezetvédők aránya

  A magukat liberálisnak vallók három leggyakoribb, másodlagos világnézeti preferenciája:

 • zöld környezetvédő (30 százalék),
 • rend és stabilitás híve (20 százalék),
 • szociáldemokrata (16 százalék).
 • fotó: Forrás: Republikon Intézet

  A liberálisok 46 százaléka szavazna az ellenzéki összefogásra

  A liberálisok 81 százaléka menne el szavazni, ha most lennének az országgyűlési választások, ez nem is tér el különösebben a társadalom egészében mért 79 százalékos eredménytől.

  Ami a politikai preferenciákat illeti,

  a magukat liberálisnak vallók között is a Fidesz a legnépszerűbb párt, 19 százalékkal, ugyanakkor a liberálisok 46 százaléka az ellenzéki összefogás valamely pártjára szavazna.

  Körükben a legnépszerűbb ellenzéki párt a Momentum, 15 százalékkal, majd 11-11 százalékkal következik a Jobbik és a DK. A bizonytalanok aránya megegyezik a teljes népességben megfigyelhető 29 százalékkal. A liberálisok körében a Párbeszéd népszerűsége növekszik jelentősen, 1 százalékról 3 százalékra.

  fotó: Forrás: Republikon Intézet

  A liberálisok kétharmada szerint nagyon rossz irányba haladnak a dolgok Magyarországon

  A liberálisok kisebb százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországon jó irányba mennek a dolgok, mint a népesség egésze, kétharmaduk pedig úgy véli, jelenleg Magyarország kimondottan rossz úton halad, szemben a teljes népesség 53 százalékával. A 28 százalék, aki úgy véli, a dolgok jó irányba mennek, vélhetően tartalmazza a 19 százaléknyi liberális Fidesz szavazó nagy hányadát.

  A liberálisok 52 százaléka ugyanakkor örömmel fogadta, hogy az ellenzék közösen indul a 2022-es választáson, és csupán 18 százalékuk van negatív véleménnyel a szövetségről. A legtöbben azok vannak, akik nagyon örültek az összefogásnak, ők a liberálisok több mint egyharmadát teszik ki.

  fotó: Forrás: Republikon Intézet

  Több mint 51 százalékuk ellenzéki győzelmet vár 2022-ben

  A teljes népesség 39 százaléka gondolja, hogy a Fidesz-KDNP nyerni fog 2022-ben, 37 százalék pedig azt, hogy az ellenzék kerül kormányra. A liberálisok között ez az arány merőben eltér a teljes népességben tapasztaltaktól: 51 százalékuk jósol ellenzéki győzelmet, míg mindössze 24 százalék gondolja, hogy a Fidesz-KDNP nyer, mindezt változatlan arányú (24-25 százalék) bizonytalan válasz mellett.

  Elmondható tehát, hogy a magukat liberálisnak vallók – ellenzéki szemszögből nézve – kifejezetten bizakodók a választás eredményét illetően, ami a teljes népességet vizsgálva elsőre nem tűnik fel.

  Akárcsak a magyar társadalom egésze, a magyar liberálisok is baloldali nézeteket vallanak szociális kérdésekben. A felmérés alapján egyértelmű, hogy

  Magyarországon liberálisnak lenni elsősorban nem gazdasági liberalizmust, még csak nem is szabadkapitalizmust jelent.

  A liberálisok

 • több mint fele ugyanis bevezetné a feltétel nélküli alapjövedelmet,
 • növelné a szociális kiadásokat, akár adóemelés terhe mellett is,
 • ellenzik a nyugdíjkorhatár emelését, csak 13 százalékuk értene vele egyet, míg a teljes társadalomban ez az arány 17 százalék.
 • Annak ellenére tehát, hogy a baloldalhoz kötődő címkék, mint a szocialista és a szociáldemokrata viszonylag népszerűtlenek a válaszadók körében, gazdasági és szociális kérdésekben a magyar társadalom többsége baloldali álláspontot fogalmazott meg és nincs ez másképp a liberálisok körében sem.

  fotó: Forrás: Republikon Intézet

  Sok mindenben egyezik a véleményük a többiekkel, de elfogadóbbak

  A kutatásban szereplő, társadalmi problémákat érintő kérdések többségében a liberálisok álláspontja viszonylag közel áll az összes megkérdezett véleményéhez, hasonlóan vélekednek az egészségügyi kiadások növeléséről, és az oktatás ingyenessé tételéről is.

  A legnagyobb különbség az azonos neműek házasságával kapcsolatban mutatkozik meg – a teljes népességben 28 százalék azok aránya, akik támogatják a melegházasságot, míg a liberálisok 41 százaléka engedélyezné azt. Ez a kérdés ugyanakkor a liberálisokat is megosztja; 41 százalék támogatja a melegek házasságát, és 33 százalék ellenzi.

  Jelentősen különbözik emellett a liberálisok álláspontja a többiekétől az állam és a vallás kapcsolatának kérdésében: a liberálisok körében a teljes népességnél is nagyobb arányban vannak, akik azt gondolják, az államnak távol kell tartania magát az egyházaktól.

  A hagyományos centralizáció-ellenesség látszik az iskolák üzemeltetéséről szóló kérdésnél, ahol azt láthatjuk, hogy a liberálisok közel fele ellenzi az oktatási intézmények államosítását is.

  fotó: Forrás: Republikon Intézet

  Sokkal többet használják az internetet, mint a társadalom többi része

  Megnézték azt is, hogy mi jellemző a liberálisok médiafogyasztására: az adatok alapján a teljes népességhez hasonlóan a két legnagyobb kereskedelmi adót, az RTL Klubot és a TV2-t nézik leggyakrabban, de a teljes népességhez képest jóval kevesebben nézik a köztévét, mindössze 28 százalékuk néz hetente legalább egyszer MTVA-t.

  A liberálisok sokkal nagyobb arányban olvasnak híreket az interneten, mint a teljes népesség. Körükben a 24.hu a legnépszerűbb portál, a liberálisok több mint kétharmada legalább hetente olvassa. Második az Index, harmadik az Origo. A három legolvasottabb hírportálon kívül jelentősebb eléréssel rendelkezik a 444.hu, hvg.hu és a blikk.hu is.

  A liberálisok körében nagyon magas a közösségimédia-használat is. A Facebookot naponta használók aránya a teljes népességben is 48 százalék, de ha csak a liberálisokat vizsgáljuk, jóval magasabb, 66 százalékos az arány, azaz a liberálisok kétharmada minden nap facebookozik, és csak 14 százalékuk az, akik soha.

  Az Instagram esetében is hasonlókat tapasztalhatunk: ezt a felületet a liberálisoknak már több mint fele használja – a teljes népességben ez az arány 41 százalék, míg ebben a csoportban 51 százalék. Emellett az is lényeges, hogy az Instagramot a liberálisok több mint egyharmada naponta, vagy hetente többször is használja.

  Összességében elmondható a liberálisokról, hogy többet interneteznek, és gyakrabban olvasnak híreket, mint az egyéb társadalmi csoportok.

  Hozzászólások (24)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  Katka: * k*rm*ny gy*l*z*t*s *gy**t n* pr*b*lj* m*gm*gy*r*zn*, n*m f*g s...
  35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
  Katka: B*jj v*ssz* * f*k*l**b*, *tt *rz*d j*l m*g*d, m*rt m*nt l*tn* *z...
  Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
  Katka: H*t t* n*gy*n b*t*g*k v*gyt*k, *ly*n *mb*r*k*t n*v*lt k* * f*d*s...
  Kiemelkedő munkát végző pedagógusokat tüntettek ki Szombathelyen
  mihu68: *k*k *zt * v*r*st l*n*ll*zt*k *z*kn*k n*m k*ll*tt l*m*nd*n* m*rt...
  Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
  fgzb: R*h*b*zt*l, *z * M*gy*r K*zl*ny. m*r * ny*md*b*n f*t * g*p*kb*...
  35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot