NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Sajtóközlemény - Szombathely megint rosszul jár

A parlament őszi nyitó ülésén Orbán Viktor miniszterelnök újabb, végig nem gondolt bejelentést tett. Nevezetesen, hogy a jövőben központilag határozzák meg a szemétszállítás, a víz-és csatornadíjakat.

Az áram- és távhődíj, valamint a gázár után a kormány tovább kívánja központosítani az ármegállapítást, elvonva az önkormányzatok törvényben biztosított jogát. Ez ellen határozottan tiltakozunk, ugyanis a víz és csatornadíj képzése annyira összetett és sok tényezőtől függő, hogy ezt átlagosítani, a társaságok gazdasági érdekének sérelme nélkül nem lehetséges. Ráadásul Vas megyében nem került privatizációra sor e szférában, így a VASIVÍZ Zrt. teljes mértékben a Vas megyei önkormányzatok tulajdonában van.

Szombathely (még) Megyei Jogú Város, mint többségi tulajdonos mindig is körültekintően járt el ármegállapító szerepében, amelyet a VASIVÍZ Zrt. közgyűlése mindig jóváhagyott. Ennek köszönhetően ma Szombathelyen az országos átlagnál lényegesen alacsonyabb díjakat kell a lakosságnak és a közületi fogyasztóknak fizetnie. A szemétszállítási díj központi meghatározása ugyancsak sok problémát vet fel az eltérő térségi adottságok miatt, városunk e vonatkozásban is élenjáró, ugyanis áraink jóval alacsonyabbak az országos átlagnál.

Az, hogy az országban sok privatizált szolgáltatónál problémák vannak, nem ok arra, hogy az egyébként jól működő önkormányzati tulajdonban lévő társaságokra is központi ármegállapítást alkalmazzanak! Szombathely (még) Megyei Jogú Város önkormányzata a közüzemi szolgáltatások árát körültekintően, általában konszenzusos döntéssel határozta meg. A miniszterelnöki bejelentés szerinti árképzés térségünkben várhatóan jelentős áremelkedést eredményezne, tovább terhelve ezzel a lakosság kiadásait!

Felkérjük ezért dr. Puskás Tivadar, dr. Hende Csaba és Ágh Péter országgyűlési képviselőket, járjanak el annak érdekében, hogy Szombathely számára hátrányos árképzés ne kerüljön bevezetésre!

dr. Czeglédy Csaba
frakcióvezető
MSZP-SZTKE

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen
lights: *nn*k s*mm* k*z* * h*s*gr**d*h*z, (*s * m*l*gh*z). *sz*nt* *gy*...
Edzés közben rosszul lett és elhunyt hétfőn este egy fiatal zalai focista – Frissítve
Pizsi: N*gy*n *r*lt*tt m*r *z... n*m l*h*tn* s*m*n l*p*tt*nn* * t*m*r*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
nertars: *gy *kk*r* v*r*sb*n, h*h*. L*ny*g * l*p*s, n*p*, *k*r *r*nk*nt*...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
edmond: P*l*t*k** m*rk*t*ng. H* b*j*n n*k*, *l*rh*t *ly*n sz*ntr*, m*nt ...
Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György