NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A szombathelyi közterület-felügyelet rendet vág?

Bízunk benne, hogy a levéltári belső folytatásos történetének ez az utolsó epizódja.

Ha jól számoljuk, a levéltári belső ügyében sorozatban ez a negyedik írásunk.

A teljes igazsághoz tartozik, hogy a dokumentumot a közterület-felügyelet már pénteken délután elküldte lapunknak, hogy az egy kicsit elkeveredjen a hétvégén a szerkesztőségi rendszerünkben. (Ezúttal is elnézést kérünk a cégtől, hogy kerestük rajtuk a választ, amikor az már nálunk volt.)

Ez már így kezelhető
fotó: Kovács Dávid

Munkatársunk hétfőn koradélután járt a helyszínen, és azt állapította meg, hogy a körülmények mind a parkolás, mind a szemetelés terén sokat javultak néhány nap alatt (lásd a fotókat), így abban bízunk, hogy a levéltári belső ügyében ez az utolsó felvonás.

Persze ettől még maradnak a belvárosi parkolási gondok
fotó: Kovács Dávid

Az illetékességek és a cégek, hatóságok és önkormányzatok közötti kommunikációs kérdések ugyanakkor valószínűleg megérnek még egy kört.

Ha jól látjuk, valaki már büntetést is kapott
fotó: Kovács Dávid

Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyelet válaszait a levéltári belsővel kapcsolatos kérdéseinkre változatlan formában közöljük:

1. A szelektív hulladékgyűjtő és a hulladéktároló szemétlerakásának vonatkozásában:

A közterület-felügyelők a környéken működő üzletek esetében kivétel nélkül leellenőrizték, hogy az üzletek tulajdonosai, bérlői rendelkeznek-e érvényes szemétszállítási szerződéssel. Az ellenőrzés során megállapítottuk, hogy valamennyi üzlet esetében ezek a szerződések megkötésre kerültek.

2. A szemétgyűjtők mellé kihelyezett hulladék tekintetében, amennyiben a kihelyező üzletre vagy személyre vonatkozóan a szemétből megállapítható volt annak kihelyezője, a közterület-felügyelők minden esetben felszólították a kihelyező üzletek tulajdonosait vagy bérlőit a hulladékgyűjtők mellé kihelyezett hulladék eltávolítására, amelynek minden esetben eleget tettek.

Amennyiben olyan lakosság által kirakott háztartási hulladékot találtak, melynek során a szemét átvizsgálásával nem volt kideríthető a kihelyező kiléte, ebben az esetben azt folyamatosan jeleztük a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztályának, akik jogosultak az illegálisan közterületre kihelyezett szemét elszállítása érdekében a további szükséges intézkedéseket megtenni.

Ilyen esetben minden közterület-felügyelőnek a szemét átvizsgálásához egészségvédelmi szempontból a gumikesztyű biztosítva van.

Helyszíni bírság kiszabására ilyen esetekben a szabálysértési törvény alapján csak tettenérés esetén van lehetősége a Közterület-felügyeletnek.

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 24/2013.(VI.6.) számú önkormányzati rendelet ugyanakkor kimondja azt is, hogy az ingatlan tulajdonosai, vagy bérlői (jelen esetben az üzletek tulajdonosai vagy bérlői) kötelesek gondoskodni az általuk bérelt közterületre kihelyezett szemétgyűjtő edények környezetének tisztántartásáról.

3. A Levéltár mögötti tömbbelsőben a közterület-felügyelők rendszeresen ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. Szeretném jelezni, hogy ezen a területen a KRESZ előírásainak megfelelő táblával kijelölt rakodóhely nincs kijelölve. Amennyiben a közterület-felügyelők kisebb fokú közlekedési szabálysértést észlelnek, úgy minden esetben a szükséges intézkedéseket megteszik. A törvény az intézkedő közterület-felügyelő mérlegelésére bízza, hogy az intézkedés során a szankció milyen formáját alkalmazza.

Ezen a helyszínen és a város más pontján is a kisebb fokú közlekedési szabálysértések szankcionálása a közterület-felügyeleten kívül a rendőrség hatáskörébe is tartozik.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Pizsi: N*m k*ll m*gf*ll*dn*, l* k*ll l*pn*... m*nd*nk*n*k *z l*nn* * l...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
kovacs_ugynok: J*, *s m* l*nn* h* v*l*szt*s*k*g m*r n*m k*zd*n*n*k *kk*r* m*r*t...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: *kk*r m**rt *ly*n m*g*s *z *z*m*ny*g *d*j*? *z * p*nz *m*t *z*n ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
zenefirkasz: *tt v*n f*k*t*n-f*h*r*n, h*gy 2021.j*n**s 16., *z*z m*st sz*rd*n...
Idén is lesz Bloomsday - egy rakás izgi programmal
zenefirkasz: Sz*gy*n, gy*l*z*t, *s tr*g*d**! M*ndj*k h* *gy n*z*m, h*gy n*m l...
Fiesta, Zámbó Krisztián, Oláh Gergő és Gargantua – Mutatjuk az idei szombathelyi szentivánéji programot