NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Közösségi oldal versus valóság

A látszat néha csal.

Emlékszem, amikor körülbelül tíz éve regisztráltam a közösségi oldalon vagy egy évig nem tettem fel profilfotót. Azt gondoltam, ugyan minek, hiszen, aki látni akar, megtalálja a módját, hogy lásson. Aztán nem telt el sok idő, és az ismerőseim példáját látva, feladtam elvem és szépen lassan gyarapodtak az albumok, a fotók.

Amikor belépek, mintha egy virtuális életbe cseppennék, egy olyan életbe, ahol az emberek többségének boldog és tökéletes kapcsolatai, családja, utazásai, hobbijai stb. vannak.

fotó: pixabay

Persze vannak negatív példák is, épp ma olvastam az egyik angol oldalon , hogy egy iskolai gondnokot elbocsájtottak , mert becsmérelte a vezetőséget. Nem csak munkáját, de az intézmény által biztosított otthonát is elveszítette. Mindezt egy bejegyzés miatt, amit hirtelen felindultság miatt írt, és amit aztán pár órával később törölt is.

Környezetemben is tapasztaltam már ehhez hasonlót. Persze szólásszabadság van, de azért mérlegelni kell, és a határokat meg kell tartani, ki tudja hová jut el adott kép vagy információ, és ki tudja, milyen hatása lesz.

Hozzáteszem, ez utóbbi a ritkább verzió, az esetek 90 százalékában csak szépet, jót vidámságot, örömöt látok.

Az ember akarva akaratlanul is párhuzamot von a saját élete és az ott látottak között, illetve könnyen levonja a konzekvenciát, hogy az ő saját helyzete milyen távol van – persze negatív értelemben - az oldalon feltüntetett tartalmaktól. Ki ne érezte, ha csak egyszer is a fent leírtakat?

Megosztok egy történetet ezzel kapcsolatban.

Egy ismerősöm - innentől Ági - mesélte a következőt. Ági egy évek óta nem látott gimis barátnőjével - nevezzük Julinak - tervezte, hogy újra találkozzanak. Mindössze 120 kilométer választotta el őket, de ennek ellenére valahogy mégsem jött össze a személyes kapcsolat. Persze a Facebookon havonta váltottak pár mondatot, emellett látták egymás bejegyzéseit. Juli az utolsó találkozójuk óta férjhez ment egy gazdag cégvezetőhöz, szült két gyermeket. A közösségi oldalra posztolt képeken úgy nézett ki mindig, mint aki egy divat magazinból lépett ki: gyönyörűen beszárított frizura, makulátlan smink és a tökéletes mosoly, ami mögé csak boldog, kiegyensúlyozott életet feltételezel. Valószínű a férje is odáig van érte, hisz top kategóriás nő.

Illusztráció
fotó: pixabay

Ági egyébként szingli, albérletben él, több, pár éves kapcsolatban kissé "elfogyasztották", és egy hivatalban végez irodai munkát.

Ismerősöm ezért sem kezdeményezte annyira Julival a találkozót, mert nem volt miről beszámolnia, sőt kicsit szégyellte is, hogy ő még sehol sem tart. Ettől függetlenül készült. Elment fodrászhoz, még új ruhát is vett, hogy legalább a megjelenésével ellensúlyozza kicsit a tartalmat.

A randit Juliék házába beszélték meg, hogy Ági a gyerekekkel is találkozhasson. Ági megérkezett. Gyönyörű, mediterrán stílusú ház, kamerás kaputelefon, már kívül is egy nagy puccparádé. Nagy örömmel üdvözölte egymást a két barátnő, de Ági alig akart hinni a szemének, a gyönyörű 10/10-es nő egy melegítőnadrágban, zsíros hajjal, smink nélkül, kialvatlan, táskás szemmel állt előtte teljes életnagyságban. Juli mintha megérezte volna, hogy milyen gondolat suhant át Ágiban, egyből magyarázkodni kezdett, hogy ne haragudjon, de nem volt ideje semmire, pedig nagyon várta a találkozót.

A korábban érzett feszültség rögtön elillant Ágiból, és őszintén, feszengés nélkül mesélte el az elmúlt évek történéseit és "nem történéseit". Juli korántsem volt olyan makulátlan, mint a képeken.

Nem volt nagy rend a házban, és Julin is látszott, hogy nincs teljesen kibékülve önmagával. Nem dolgozik, otthon van a gyerekekkel, és várja haza a férjét, aki minden nap estig dolgozik. Éli az anyukák - az ő szavával élve - lestrapált életét, de azért igyekszik időnként szexi fehérneműbe bújni, bár néha van egy olyan érzése, hogy férje tévúton jár. Őszinte volt, amit Ági akkor és ott látott. Egy csupasz valóság a felcicomázott közösségi oldallal szemben.

Ebből a történetből is kiderül, hogy akár kisebb, akár nagyobb kontraszt is húzódhat a való élet és a facebookon feltüntetett tartalom között, hiszen általában azt osztjuk meg, amire büszkék vagyunk, aminek örülünk. Ez természetesen nem hazugság, csak egy szebb szelet a valóságból.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : H*t *z * k*m*x*l*s n*m s*k*r*d*tt t*l j*r* - l*g*l*bb*s *z *ls* ...
Kimaxoljuk a havat, ki tudja, mikor látunk legközelebb?
miki1950 : L*sd *l*tt*m *z *j*bb b*rk* p*ld*j*t. ...
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát
miki1950 : T*rm*sz*t*s*n n*m sz*b*d l*n*zn* s*m * k*n**, s*m *z *r*sz *rv*s...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
lolka: N*m *s t*dt*m, h*gy t*g*z*d*nk, d* l*gy*n. (t*d*m n*t *t*k*tt, s...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
butamami: *l*lv*st*m. *l*r*l*m n*k*d, h*gy s*mm*t n*m *k*lt*m b*l*l*. F*ls...
Kásler kiadta a vörös kódot