NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nem tudni, mire költötték a Szent Márton év programjaira szánt 800 millió forintot

Ezt Balassa Péter mondta a szombathelyi közgyűlés utáni sajtótájékoztatók közben. A SZOVA nagyberuházásairól is szó volt.

Miután este nyolcig tartott a szombathelyi közgyűlés októberi ülése

2016.10.27. 08:33

Megveszik a volt városházát, eladnak egy éttermet, nagyot vitáztak a népszavazásról

/ közélet 4 hsz. 1 kapcs. /
Olvassa végig részletes, percről percre írt tudósításunkat az októberi szombathelyi közgyűlésről.
, éppen 12 órát kellett várni, hogy elkezdődjenek a szokásos megmagyarázós sajtótájékoztatók. Szokatlan időpont volt, hiszen később szokták kezdeni, de az indoklás szerint sok program volt délelőtt, és sietni kellett. Ez azért nem akadályozta meg a képviselőket abban, hogy kihasználják a frakciónkénti fél órát, és nagyrészt újra elmondják azt, ami már elhangzott egyszer az ülésen.

2018-ban lesz látványos az útfelújítás

Most Lendvai Ferenc tanácsnok, a Fidesz-frakció vezetője kezdte a sort. Megemlítette a három éves útfelújítási programot, amire a három év alatt hárommilliárdot szánnak a város költségvetéséből, és megjegyezte, hogy annak látványosabb része 2018-ban kezdődik, jövőre még az előkészítések, tervezések, engedélyezések zajlanak.

Lendvai Ferenc szerint csökkenteni kell a belváros autóforgalmát
fotó: Bonyhádi Zoltán

A belvárosból indulva minden városrészen újítanak fel utat, járdát vagy hidat, erre ütemtervet állítanak majd össze. Azokkal kezdik, ahol már vannak kész tervek és engedélyek, és előre veszik a statikailag vagy másként balesetveszélyes helyszíneket is, mint például a Markusovszy utcai Gyöngyös-hidat

2016.10.28. 11:26

70 millióból újítják fel, különben összedől a Gyöngyös-patak hídja

/ közélet gal. 12 hsz. /
A Markusovszky utcai hídról van szó, fotóink megmutatják, hogy miért kell felújítani.
.

A tervezett egészségügyi központról kiemelte a 125 darab új parkolót, és megjegyezte, el kell gondolkodni azon, hogy más városokhoz hasonlóan csökkentsék a belváros autóforgalmát. A közgyűlésen értetlenséget kiváltó ELENA-projektről azt mondta, összesen 40 milliárdos városfejlesztési, energetikai forrást nyerhet el a hat, konzorciumot alkotó megyejogú város, köztük Szombathely, és ennek előkészítésére kellett nyolcmillió forint.

Át kell nézni a Csónakázótó melletti terület közlekedését

Lendvai is elmondta, hogy a soha meg nem nyitott, és most éppen bontás alatt lévő Novák-piac területén 26 lakásos társasház épül

2016.10.28. 08:14

Társasház épül a lerombolt Novák-piac helyén

/ közélet gal. 3 hsz. /
A soha be nem indult vásártérnek már csak az emléke van.
, nem messze onnan, a műjégpálya mellett egy négycsillagos szálloda, és ezért az egész környék közlekedési helyzetét át kel majd nézni.

Balassa visszaszerzi a gázlámpákat
fotó: Vágvölgyi Bálint

Itt is előhozta azt, hogy Czeglédy Csaba a képviselői keretéből a Joskar-Ola Lakótelepért Alapítványt támogatja. Erről a közgyűlésben Rettegi Attila beszélt, aki később elnézést is kért. Lendvai szerint furcsa, hogy az alapítványnak miért van szüksége most kétmilliós működési keretre, amikor eddig nyolcmilliót kapott az idén. Lendvai kijelentette, olyan információjuk van, hogy az alapítványnak adóssága van.

Balassa Péter (Jobbik) a székesegyház előtt korábban álló gázlámpákkal kezdett, mint mondta, azokat a tér felújításakor vitték el, és az alját ki is dobták a szemétbe. Pedig a források szerint az 1880-as években állították fel, és ott lenne a méltó helye a téren. Megígérte, hogy nem hagyja annyiba a dolgot.

Ellenzékből kormányoz a Jobbik?

Megemlítette, hogy a napirendre javasolta a köztisztviselők béremelésének vizsgálatát, ezt azonban a Fidesz nem szavazta meg. Kíváncsi lenne arra, hogy a Szent Márton év programjaira szánt 800 milliót mire költötték, mert nem sok minden látszik belőle, és azt is szeretné tudni, hogyan állnak a nagy bejelentéssel megígért Szent Márton-program beruházásai.

A népszavazási vitával kapcsolatban idézte Vona Gábort, a Jobbik elnökét, aki kiadta az új jelszót: Ellenzékből kormányozni. Ugyanis a Jobbik addig nem volt hajlandó aláírni az alkotmánymódosítást, amíg a betelepülési kötvényeket meg nem szünteti a kormány, és ezt tegnap meg is tették - mesélte Balassa.

Hozzátette, ezzel a Jobbiktól sallert és kokit kapott a miniszterelnök, és innen kezdve más időszámítás kezdődik - ígérte.

Nincs felelős?

A karneváli beszámoló kapcsán kijelentette, bejött a korábbi jóslata, az állítólagos milliós Mérei-ügyben senkit sem vonnak felelősségre, elsikálják az ügyet. Azt is megígérte, hogy utánajár, ki rendelte meg a népszavazási kampányban a buszokra kirakott reklámokat, a szolgáltató ugyanis többszázmilliós szerződésben van az önkormányzattal, ennek ellenére üzleti titokra hivatkozva nem árulták el az érdeklődésére a megrendelő nevét.

Horváth Soma reméli, hogy lesz beleszólásuk az útfelújítási programba
fotó: Vágvölgyi Bálint

Balassa azt is kijelentette, hogy az uszoda felújítása

2016.10.11. 19:52

Ha önnek is hiányzik az uszoda, akkor most megmutatjuk hol tart az építkezés

/ kép. 3 hsz. /
Nyáron bezárt a szombathelyi uszoda, jövőre nyitják csak ki kapuit, körbejártuk kívülről az épületet.
biztosan nem készül el határidőre, az ugyanis november 1-én lejár. Szerinte talán tavasszal készen lesz.

A SZOVA zárt ülésen tárgyalt nagyberuházásairól pedig azt mondta, semmi garancia a sikerükre, ráadásul hitelből akarják megvalósítani azokat, és így hasonló negatívumra is számíthatnak, mint a tíz évvel ezelőtti kötvénykibocsátás és kötvény átváltás következményei.

Tovább szűkítik az önkormányzatiságot

A baloldali frakció sajtótájékoztatóját most is ketten tartották, Horváth Soma és Kopcsándi József. Horváth kifejezte reményét, hogy az útfelújítási program során figyelembe veszik a választókerületi képviselők véleményét is, és új parkolókat is alakítanak majd ki. A karneválszervezéssel kapcsolatban elmondta, frakciójuk azt szerette volna, ha az NKA-pályázatot a Savaria Turizmus Kft. adja be, most a közalapítványnak csak az a szerepe, hogy a pályázatot kezelje és az elnyert pénzt átadja a szervezőnek.

Kopcsándi József az önkormányzatiságot félti
fotó: Vágvölgyi Bálint

A buszmenetrend változást Nemény András és Tóth Kálmán már hónapok óta sürgette, örülnek, hogy végre a városvezetés is elfogadta - mondta. A Kossuth utca 2. eladását nem támogatták, szerintük bérbeadással kellene hasznosítani továbbra is. Felidézte, hogy Ipkovich György azt is javasolta, vizsgálják meg, hogy az épületet el lehet-e cserélni a Magellán Centernek szánt területre, és ott parkot, játszóteret kialakítani. Ezt a többség elutasította.

Kopcsándi József az informatikai rendszerről kifejtette, abban megvan a lehetőség, hogy tovább szűkítsék az önkormányzatok feladatait és jogait, a rendszer ugyanis lehetőséget ad arra is, hogy leállítsa a pénzügyi gazdálkodást, és létszámleépítést is okozhat a hivatalban.

Költözik a NAV és a SZOVA

Ő is hangsúlyozta, hogy nem lenne szabad továbbra is kiárusítani az önkormányzati vagyont, és megjegyezte, hiába kért tájékoztatást a volt huszárlaktanya kármentesítéséről, erre nem kapott választ.

Molnár Miklós a SZOVA terveit sorolta
fotó: Vágvölgyi Bálint

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) a SZOVA beruházásairól kifejtette, hogy a folyamat két évvel ezelőtt kezdődött, azért, hogy kezeljék a kötvénykibocsátás okozta helyzetet. Megállapodtak a bankkal, hogy 2018 végéig nem fizetik a törlesztést, és így lehetőség nyílt olyan beruházásokat indítani, amelyek később a törlesztést segítik. Ezeknek a nagy része piaci alapú, ezért tárgyalták zárt ülésen ezeket.

Ide tartozik a NAV Kisfaludi és Széll Kálmán közti tömbbelsőkben működő irodáinak átköltöztetése a volt Szilágyi Erzsébet kollégium felújított épületébe. A felújítás 261 millióba kerül, ami kevesebb, mint amire eredetileg számítottak, az az összeg 331 millió volt. A NAV-vak tízéves bérleti szerződést írnak alá, ez tíz év alatt 360 milliós bevételt hoz a SZOVÁ-nak. A felszabadult tömbbelsőben pedig lakásokat alakítanak ki, és ezekből is bevétele lesz a cégnek.

Hasonló a terv a SZOVA Welther Károly úti telephelyével is, a Jászai Mari utcai telephelyen is lakásokat építenek majd, a cég ugyanis kiköltözik a déli ipari parkba.

A műjégpálya mellett épülő négycsillagos szállodáról

2016.05.09. 07:26

A Csótóra néznek Szombathely legújabb hoteljének ablakai

/ közélet 7 hsz. /
Merthogy a tervek szerint nemsokára gazdagodik a város egy prémium kategóriás szállodával.
azt mondta, 102 szobás lesz, minden szereplő úgy látja, bele kell vágni. Az előkészítésre költeni kell, rövidesen indul a tervezés, a finanszírozás pályázatból, a SZOVA saját forrásaiból, és vállalkozói részvételből jön össze, a város nem tesz bele pénzt.

A jégpálya csarnokát

2016.09.02. 08:28

Bővítik és felújítják a szombathelyi műjégpályát

/ közélet /
Jelenleg a terveket készítik, állítólag nagyobb is lesz.
TAO-pályázatból építi meg, itt az önerőt a bevitt ingatlan jelenti. Úgy tervezik, hogy a 2,2 milliárdos beruházás jövő év decemberére elkészül.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * m*t*v*c** m*g*ntcs*k * f*l*l*m. R*h*dt*l f*ln*k * 4 Md. c*v*l...
A magyar kormány inkább lemondott 77 milliárd forintól, minthogy egy kis pénz civilekhez menjen
miki1950 : *l*ny*sz* *r*ny m*? M*ndj*t*k *zt *z*kn*k, *k*kn*k * cs*l*dt*gj...
Végre elárulták, hány „nem kívánatos esemény” történt Magyarországon az oltások után
Macoka: T* m*g *gy m*gk*s*r*d*tt *mp*t*ns v*n p*cs l*h*tsz. F*lyt*n *tt ...
Kilakoltatás előtt a Vas megyei Csókakő major lakói, 12 felnőtt és 5 gyermek
StarMan: *tt * b*t*n *l*p *s *p*tm*ny, *p*ts*n*k t*rny*t *z *ml*km*b*, *s...
Mertek nagyot álmodni – Egy monumentális, multifunkcionális szombathelyi kilátó a láthatáron
Torkosborz: K*m*ly *rd*kl*d*s d* l*g*l*bb m*r n*m t*m*g.. :) ...
Több százan vannak kint a szombathelyi Fő téren „Karácsonyvárón”