NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Kampány volt a szombathelyi közgyűlés?

És csak a kormánypártok kampányolhattak? A tanácsnok szerint fontos döntések születtek.

A kijelentés Balassa Pétertől (Jobbik) származik, aki azt is mondta, hogy a polgármester sem tudta megindokolni, miért is hozták két héttel előbbre az ülést. Balassa szerint ezzel komolytalanná tették a közgyűlést

2014.03.13. 08:44

Piac az MMIK-nál, útfelújítások és egyéb érdekes dolgok

/ közélet 9 hsz. 3 kapcs. /
Jó dolog ez a kampány, mindenre rá lehet húzni. Meg is tették a rekordrövid szombathelyi közgyűlésben. Kattintás után a részletek.
, ezt a 13 ügyet vagy februárban kellett volna megtárgyalni, vagy teljes értékű ülést kellett volna tartani a hónap végén.

Egy jó kamu munkahely

Mert most az előterjesztések nagy része technikai jellegű volt, a többinél világosan látszott a kampányszándék, mert szinte minden rétegnek üzentek valamit. Pedig a polgármester többször is kérte, hogy a kampányt ne vigyék be a közgyűlésre, úgy látszik, csak a városvezetésnek és a kormányzópártnak szabad kampányolnia – mondta.

Balassa kampánynak tartja a közgyűlést
fotó: Bonyhádi Zoltán

Ilyen ügynek tartja a sétálóövezet bővítéséről és az útfelújításokról

2014.03.12. 13:33

Nem rohad tovább a piaci aluljáró - kátyútlanítanak is

/ közélet 2 hsz. 3 kapcs. /
Félmilliárdból kátyútlanítanak, építenek új hidat és leradírozzák a szombathelyi aluljáró graffiti-rengetegét.
szóló anyagokat is, amiket a választások előtt három héttel dobtak be a köztudatba, közben szerinte az elmúlt három évben semmit csináltak. Balassa szerint a tervek támogathatóak, de először a parlagon heverő területeket kellene rendbe tenni. Mint a Savaria szállót, a Magellán Center tervezett helyét, a Kőszegi utcai parkolólemezt, a városháza Thököly utcai parkolóját.

Az I. világháborús emlékművek rendbetételét is ilyen ügynek látja, főleg, mert nem is olyan régen megtisztították a köztéri szobrokat. A Szent Márton-kártyát most is demagóg ügynek tartja, és nem érti, miért kell egy főt felvenni ehhez. Úgy vélte, az a lényeg, hogy egy fideszesnek vagy fidelitasosnak legyen egy jó kamu munkahelye.

Cinikus a Vasivíz?

Megismételte a választási megállító-táblákkal kapcsolatos észrevételét is, miközben a polgármesternek kell felügyelnie az azokat szabályozó rendeket betartását, az ő pártja is megsérti a szabályokat. Ugyanis zebra 50 méteres körzetében nem szabad elhelyezni ilyeneket, mert elterelik a figyelmet. A végén megjegyezte, a Jobbik támogatja az őstermelők, az őstermelői piac megjelenését, jó ötletnek tartják, kizárólag a helyszínnel vannak fenntartásaik.

Gyebrovszki szerint törvényt sértett a Vasivíz
fotó: Bonyhádi Zoltán

A termelői piaccal az MSZP-SZTKE frakciónak is voltak gondjai, de előtte Gyebrovszki János is kijelentette, hogy felesleges volt ez a közgyűlés, az előterjesztések többsége technikai jellegű volt. Szerinte a problémák megoldásának és kibeszélésnek színtere a közgyűlés, a polgármester azonban új fórumot talált ehhez, a Vasivíz-ügyről nem ott beszéltek, hanem az ülés után sajtótájékoztatót tartottak.

Gyebrovszki szerint a Vasivíz törvényt sértett azzal, hogy nem küldte ki időben a számlákat

2014.03.14. 08:00

Miért késnek hónapok óta a vízszámlák?

/ közélet 1 kapcs. /
Önöknek feltűnt, hogy idén még nem kaptak csekket? Márciusban viszont egyszerre fizethetünk. De lehet majd részletfizetést is kérni.
, más cégeket ennél kisebb hibákért is súlyos összegekre bírságolnak. Ráadásul cinikus volt a közleményük, azt írták, hogy az emberek többsége úgyis félretette rá a pénzt – mondta. Ezért javasolta, hogy – ha már a Vasivíz hibázott -, akkor osszák el a két számla összegét tíz hónapra és úgy számlázzák ki.

Csatornatisztítókat a csatornákhoz

De ha ezt nem teszik meg, akkor a vezérigazgatónak tájékoztatnia kellett volna a lakosságot a részletfizetési lehetőségekről, ott is volt az ülésen, de a polgármester nem engedte szóhoz jutni.

Gyebrovszki kijelentette, örülnek minden út és járda felújításának, de ezt nem ilyen módon kellene tenni. Korábban volt olyan év, amikor 1,2 milliárdot fordítottak erre, de alig volt látszata. Az ok, hogy a szombathelyi belterületi utak jó része nincs alapozva, az új aszfalt is eltörik, főleg, ha ráengedik a teherforgalmat, amire a közelmúltban több példa is volt.

Javaslata is volt: a közfoglalkoztatottak közül 8-10 embert meg kell bízni azzal, hogy folyamatosan járják a város utcáit és a felszíni csatornákat, lefolyókat tisztítsák meg a szeméttől, falevelektől, mert a felgyűlt víz is alámossa az utakat. Azt is kijelentette, hogy a Fidesz nem csak a többi párttal, de saját magával sem egyeztet, hiszen egyéni képviselőik most sorra jöttek az utakkal kapcsolatos kérdéseikkel, miközben tudták, hogy bizottsági hozzájárulás, szakmai tervezés van a terv mögött, és pontos pénzügyi keret, amit nem lehet átlépni.

Csirkét a pultról?

Aztán elővette a kistermelői piac ügyét, amiről már kifejtette a véleményét a közgyűlésen is. Elhibázott lépésnek tartja, hogy az MMIK-nál akarják megnyitni, miközben a nagypiacnál minden szükséges infrastruktúra adott. Szerinte az a csúcs, hogy rossz idő esetén az MMIK aulájába tennék be a kistermelői piacot, feltette a kérdést, hogy akkor a pulton árusítanák-e a csirkét és a zöldséget.

Szakály Gábor nagyon fontos ügyekről beszélt
fotó: Mészáros Zsolt

Kijelentette, nem baj, ha támogatják a kistermelőket, de akkor mi van azokkal, akik a nagy piacon helypénzt fizetnek és adóznak – kérdezte. Megemlítette, régebben volt egy MDF-piac, ami azért szánt meg, mert nem volt iránta érdeklődés. Szerinte mindez pótcselekvés, másként kell támogatni a kistermelőket, akár úgy, hogy beviszik őket a közétkeztetésbe. És ezt az előterjesztés előkészítés és bizottsági vita nélkül vitték a közgyűlés elé – mondta.

A Szombathely-kártyáról is az a véleménye, hogy nem kiérlelt az ötlet, három év tunyaság után a választások előtt hozzák elő, egyértelmű kampánycélokból. És a végén megjegyezte, hogy információik szerint arra készül a városvezetés, hogy megint átalakítja a város intézményrendszerét, és több városrészi intézményt meg akarnak szüntetni, köztük a Gyermekek Házát. Ami többfunkciós létesítmény, a KISZ-lakótelepen van, ahonnan már sok mindent elvittek.

Nagyon fontos ügyek

Szakály Gábor tanácsnok (Fidesz) másként látta a közgyűlést. Szerinte nagyon fontos ügyeket tárgyaltak meg, köztük több városfejlesztési témát. Az útfelújításokról

2014.03.12. 13:33

Nem rohad tovább a piaci aluljáró - kátyútlanítanak is

/ közélet 2 hsz. 3 kapcs. /
Félmilliárdból kátyútlanítanak, építenek új hidat és leradírozzák a szombathelyi aluljáró graffiti-rengetegét.
kifejtette, hogy azok egy 500 milliós csomag részei, sőt, ha hozzávesszük a jelenleg már zajló felújításokat, akkor közelít az egymilliárdhoz.

És előhozta megint, hogy 2010-ben komoly adóssággal szembesültek, az első években a város működőképességére kellett koncentrálniuk, majd önerőből is csökkentették az adósságot, amit végül az állam vállalt át. Az útfelújítási tervet az egyéni képviselők, köztük ellenzékiek javaslatai alapján állították össze – mondta. Két területet emelt ki, az aluljárót és a zeneiskola mögötti parkolót

.

Kijelentette, a Szent Márton-kártyánál is beépítettek több javaslatot, köztük ellenzékieket is, így felveszik a kapcsolatot a kis- és középvállalkozásokkal, hogy ők milyen kedvezményeket tudnak nyújtani, és a Szombathelyen tanuló, nem szombathelyi lakó nappali tagozatos diákok is megkapják a kártyát.

Hozzátette, azt várják, hogy a kedvezmények miatt többen veszik igénybe a szolgáltatásokat, és így nem bevételcsökkenéssel, hanem bevétel növekedéssel kell számolni.

Kapcsolódó

2014.03.14. 13:10

Leváltották a szombathelyi Távhő vezérigazgatóját

/ közélet 3 hsz. 1 kapcs. /
Kiderült, hogy Harrach Tibor tavaly augusztustól nem is vezethette volna a céget.

2014.03.14. 08:00

Miért késnek hónapok óta a vízszámlák?

/ közélet 1 kapcs. /
Önöknek feltűnt, hogy idén még nem kaptak csekket? Márciusban viszont egyszerre fizethetünk. De lehet majd részletfizetést is kérni.

2014.03.12. 13:33

Nem rohad tovább a piaci aluljáró - kátyútlanítanak is

/ közélet 2 hsz. 3 kapcs. /
Félmilliárdból kátyútlanítanak, építenek új hidat és leradírozzák a szombathelyi aluljáró graffiti-rengetegét.

2014.03.13. 08:44

Piac az MMIK-nál, útfelújítások és egyéb érdekes dolgok

/ közélet 9 hsz. 3 kapcs. /
Jó dolog ez a kampány, mindenre rá lehet húzni. Meg is tették a rekordrövid szombathelyi közgyűlésben. Kattintás után a részletek.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata