NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Balassa: „Az elmúlt négy év szégyenteljes megkoronázása”

Czeglédy ördögpatákat kapott Balassától, a Fidesz sikereknek örül, az MSZP igazgatót kritizál. Közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk.

Az utolsó érdemi közgyűlés

2014.06.19. 08:59

Elkezdődött a költekezés, nem lesz mérés a Falco-gyárnál

/ közélet 8 hsz. 2 kapcs. /
Az ellenzék le akarta mondatni a tévé igazgatóját, a Fidesz izomból nyomta át a választási bizottság tagjait. Ezt írtuk a közgyűlésről.
volt a ciklusban – kezdte a tájékoztatót Balassa Péter (Jobbik). Megemlékezett arról, hogy az ülés elején egyperces felállással tisztelegtek a közelmúltban elhunyt Punger Pál előtt, aki – mint mondta – a város közéletének meghatározó alakja volt, és hatalmas űrt hagyott maga után.

Haveri kávézó és luxusvécé?

Aztán Balassa belecsapott a közepébe. Kijelentette, az elmúlt négy év szégyenteljes megkoronázása volt az előző napi közgyűlés

2014.06.19. 08:59

Elkezdődött a költekezés, nem lesz mérés a Falco-gyárnál

/ közélet 8 hsz. 2 kapcs. /
Az ellenzék le akarta mondatni a tévé igazgatóját, a Fidesz izomból nyomta át a választási bizottság tagjait. Ezt írtuk a közgyűlésről.
, benne a Fidesz és az MSZP szégyenteljes alkujával. Politikai hullákat is említett, akik a végén még ajándékokat osztogatnak a haveroknak.

Balassa Péter hátéralkuról, haverokról értekezett
fotó: Vágvölgyi Bálint

Amúgy nyugodtnak nevezte a közgyűlést, azzal, látszott, hogy senki sem akart balhét, de ez az egész színjáték volt. Kijelentette, kiderült, hogy az alpolgármesterek, tanácsnokok bebizonyították, hogy alkalmatlanok voltak a feladatukra.

Az IVS2 és IVS3 programról azt mondta, örül, hogy vannak fejlesztések, de ha utólag többször is beemelnek ezekbe 5-10 milliós tételeket, akkor az minimum elgondolkodtató. Szerinte a Savaria Városfejlesztési Kft. ügyvezetője a haveroknak tervez dohánytrafikokat, ahelyett, hogy a havi 600 ezret hozó munkáját végezné. Részletezte is: kiderült, hogy a Csónakázótó mellet nem lesz sétány, helyette lesz a haveroknak kávézó és luxusvécé.

Nem is lesz stadion?

Az Óperint utcai körforgalomnál meg most jelentették be, hogy térkőburkolatot tesznek le a templom mellett. Balassa kijelentette, ha módjuk lesz rá, a Városfejlesztési Kft-nél biztosan változtatnak.

A Kenderesi úti edzőpályák felújítását is elkapkodottnak érzi, először azt kellett volna megvizsgálni, hogy valóban lesz-e új stadionja a Haladásnak. Mert vannak olyan hírek, hogy ha a Fidesz elveszíti a szombathelyi önkormányzati választásokat, akkor itt nem lesz stadion. Ettől függetlenül ő támogatta az előterjesztést, sajnálja, hogy nem fogadták el javaslatát, miszerint a két pályából az egyik legyen műfüves.

Kitért a Szombathelyi Pont működésére is. Ezt azzal az indoklással hozták létre, hogy egy helyen legyen minden, a városra vonatkozó jegyárusítás, ehhez képest a színház jegyirodája marad a Király utcában, tehát Balassa szerint ez a feltétel nem teljesült.

Aláírás a balatoni hajón

És az sem, hogy a központi jegyiroda központi helyen legyen, sikerült úgy eldugniuk, hogy csak hosszas keresgélés után található meg. Rákérdeztünk, a Szombathelyi Pont a Főtér 23/b alatt van. Balassa hozzátette, az is érdekes, hogy a 65 négyzetméteres helyiségre 20 milliót költöttek eddig.

Horváth Zoltán választási költségvetést emlegetett
fotó: Bonyhádi Zoltán

A költségvetés módosítása szerinte azt jelenti, hogy választási költségvetést csináltak. Sorra jöttek az egyéni képviselők igényei, 5-10 milliós értékben, köztük a távozók, akik még egy utolsó ajándékot kaptak ezzel. Kijelentette, ez minden, csak nem az elmúlt négy évben hangoztatott felelős gazdálkodás, és ezzel négy év munkáját lehet tönkretenni.

Azt is furcsállja, hogy a Szent Márton év rendezvényeiről és az SZMSZ módosításról szóló előterjesztést egy balatoni hajóra vitték aláíratni Marton Zsolthoz, aki a szabadságon lévő polgármestert helyettesítette azokban a napokban. De az anyag tartalmát is kiemelte, miszerint a ciklus végén akarnak három új vezetői státuszt létrehozni a hivatalban, megígérte, ha alkalmuk lesz rá, ezeket azonnal megszüntetik.

Háttéralku és lejárató kampány?

És akkor jött az az ügy, amire a bevezetőben említett szégyenteljes alkuval utalt. A közgyűlés Czeglédy Csabát választotta meg a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. felügyelőbizottsági elnökévé, valamint a cég közbeszerzési bizottságának elnökévé. Szerinte ez háttéralku volt, mert különben a Fidesz nem választotta volna meg Czeglédyt, aki korábban lejárató kampányt folytatott a Fidesz ellen.

Kijelentette, szégyen és gyalázat, hogy egy tízmilliárdos beruházás meghatározó posztjaira az MSZP patás ördöge került.

Kitért a Sportligetre is, ahol szintén haverokról beszélt, akik hét éve nem valósítottal meg semmit az ígéreteikből

2012.11.05. 08:56

Svájci frankból épül szálloda a Sportligetben?

/ közélet 5 hsz. 7 kapcs. /
Öt éve tervezik a szombathelyi Sportliget felújítását. A politikusok türelmesek, a beruházó svájci tőkére számít, és ígéri, hogy jövőre elindul az építkezés.
, és most perrel fenyegetőznek. És egyszerűen érthetetlennek nevezte Takátsné Tenki Mária javaslatát, miszerint ritkítsák meg a buszjáratokat a Thököly utcában. Kijelentette, ez elképesztő ötlet, a felmérések szerint ott inkább járatsűrítésre lenne szükség, és örül, hogy közgyűlés elvetette az ötletet.

Csendben voltak a távozók

A végén szót ejtett a SZOVA kötvények

2012.06.13. 11:42

Vesztett, vagy nyert Szombathely a SZOVA-kötvényekkel?

/ közélet 6 kapcs. /
Feljelentést tett a Jobbik a cég kötvénykibocsátása miatt, szerintük pénzügyi manipuláció történt. Mások szerint korántsem, több beruházást a kötvényből finanszíroztak.
ellenőrzéséről, amit szó nélkül fogadott el a közgyűlés. Hangsúlyozta, most már hétmilliárd körül van az adósságállomány
2011.12.14. 20:39

Ki a felelős a SZOVA pénzügyi helyzetéért?

/ közélet 2 hsz. 6 kapcs. /
A nagy egymásra mutogatás közben úgy gondoltuk, nem árt tiszta fejjel végigkövetni a történteket. Így aztán időt és energiát nem spórolva utánajártunk.
, ez akkor nőtt meg, amikor a svájci frank alapú kötvényeket átváltották forintra. Emlékeztetett rá, hogy a Jobbik feljelentést is tett az ügyben, jövő hónapban lesz az első tárgyalás.

Hozzátette, előre látható, hogy ha az önkormányzat nem segíti ki a céget több százmillióval, akkor ez a SZOVA halálos ítéletét jelenti.

Horváth Zoltán ennél sokkal rövidebb tájékoztatót tartott. Ő is kitért a hangnemre, kiemelve, hogy a távozó képviselők fel sem szólaltak, és sok esetben nem is szavaztak, valószínűleg ezért is volt rövidebb az ülés a szokásosnál.

Horváth Zoltán tévéközvetítést ígér

A költségvetés módosítását ő is a kampánynak tudja be, hiszen eddig vasszigorral fogták a pénzt, most pedig fedezet nélkül költik a nagyobb összegeket a választókerületi képviselők kérésére. A most felhozott problémák évek óta ismertek, a ciklus közben kellet volna szép sorban megoldani azokat, és nem így egyszerre a ciklus végén – mondta.

Horváth Attila bízik a vtv igazgatójának ítélőképességében
fotó: Vágvölgyi Bálint

Megemlítette, hogy ismét kérte a közgyűlés tévés közvetítését, és ígéretet tett, hogy ha módjuk lesz rá, októbertől ezt vissza fogják állítani. Elővette a belvárosi ingatlanok ügyét is, a Kisfaludy u. 1-ről beszélt, ami korábban ifjúsági ház volt, majd a pártok háza, most pedig civil szervezetek használják. Mivel a civilek sora költöznek át az MMIK-ba, ezért feltette a kérdést, hogy mi lesz a patinás épülettel.

Reméli, hogy lesz a városnak terve a hasznosítására, és nem romlik majd le úgy, ahogy a volt Szent Györgyi iskola épülete tette. Megjegyezte, a szünetekben érezte, hogy komoly feszültség van a képviselők között, hozzátette, meglátjuk, mit hoz a jövő.

Napi 2,7 millió, havi 1,5 millió

Az MSZP-SZTKE frakció is rövid volt, Horváth Attila egy számmal kezdett: 2,7 millió forint. Mint mondta, ennyivel nő naponta a város adóssága, hiszen Molnár Miklós alpolgármester szerint az év végére egymilliárdos fejlesztési hiány lesz. Úgy vélte, tegnap tényleg történelmi pillanat volt, hiszen Puskás Tivadar polgármester korábban így nevezte azt, amikor az állam átvállalta az önkormányzat adósságát, ami most megint elkezdett növekedni.

Ő is kitért a Haladás-stadion építését irányító cégre, ahol az ügyvezető másfél milliót keres havonta, de eddig nem volt képes összeállítani a cég üzleti tervét és SZMSZ-ét, pedig erre február volt a határidő.

Megkérdeztük, hogy valóban háttéralku miatt szavazta-e meg a Fidesz Czeglédy elnöki megbízását a cég felügyelőbizottságában. Horváth Attila emlékeztetett rá, hogy a cég alapítása előtt Hende Csaba ígérte meg ezt a pozíciót az ellenzéknek, és ők Gyebrovszki Jánost javasolták, akit meg is választottak. Gyebrovszki halála után új jelölést kellett tenniük, és ők Czeglédyt javasolták. Ez a nagy háttéralku – mondta Horváth.

Bíznak Koczka Tiborban

Biztosak voltunk, hogy a sajtótájékoztatón is előkerül a városi tévé igazgatójának képviselőjelöltsége, így is lett. Horváth Attila kijelentette, ez arcátlanság, bízik abban, hogy Koczka Tibor átlátja a helyzetet, és legalább a választásokig felfüggeszti az igazgatói posztját.

Lendvai Ferenc sietett a dolgára
fotó: Vágvölgyi Bálint

Takátsné Tenki Mária javaslatát ős sem értette, mint mondta, az egész közgyűlés értetlenül állt előtte.

A végén a Vasivíz hulladékszállítását említette. Kiderült, hogy a Vasivíznek nincs hulladékszállítási engedélye, Körmenden például az ottani telephelyen tárolják a hulladékot, mert az ottani szolgáltató így nem szállítja el azt. Szombathelyen viszont a SZOVA megállapodás nélkül is elviszi a szemetet, Horváth szerint ezt ki kell vizsgálni.

A városvezetés sajtótájékoztatóját az alpolgármesteri reményekkel kacérkodó Lendvai Ferenc tartotta, jó röviden. Csupán megemlített néhány ügyet, mint sikert. A kültéri koncepció felújítását, a szociális lakásügynökség megalapítását, a településfejlesztési koncepciót. Azt, hogy Sárvár ismét a Vasivíz Zrt-vel kötött szerződést, és azt, hogy a költségvetés módosításakor 10-10 milliót különítettek el az óvodák iskolák felújítására és karbantartására.

Aztán ment is a dolgára.

Kapcsolódó

2014.06.19. 08:59

Elkezdődött a költekezés, nem lesz mérés a Falco-gyárnál

/ közélet 8 hsz. 2 kapcs. /
Az ellenzék le akarta mondatni a tévé igazgatóját, a Fidesz izomból nyomta át a választási bizottság tagjait. Ezt írtuk a közgyűlésről.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Igaz: N* m* * br*ssz*l* b*r*kr*t*k p*r*ncs* ?...
Bár találkozott Dobrev Klárával, a szombathelyi polgármester tesztje negatív
Igaz: *z *g*szs*g*gy*t st*d**n*kk*l k*ll k*mp*nz*ln* , *z s*g*t ....
Lesz másik: 19 milliárdból épülhet a nyíregyházi stadion
rheingold1926: H*t *g*n **sztr**b*n t*dj*k, h*gy * ny*j *mm*n*t*s *l*r*s**g n*n...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat
Igaz: J*l cs*n*lj*k . *gy k*v*s*bb*n v*sz*k b* h*zz*j*k *zt * n*th*t ....
Ha oda indulna: minden Kínába utazó külföldinek kötelező lesz az anális Covid-teszt
Igaz: *z **r*p** Gy*gysz*r*gyn*ks*g t*gj** * gy*gysz*r*p*r m*ff**j*b*l...
Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a felmérést, hogy a Szputnyik V megfelel-e az EU szabványainak