NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Pénzbüntetést a szombathelyi képviselőknek?

2014 végig biztosan lesz MMIK, Szombathely nem Chicago, a vépi erőmű az igazi rezsicsökkentés. Közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk.

Talán a nagy meleg volt az oka, és az, hogy tegnap esti negyed 12-kor ért véget a közgyűlés

2013.06.19. 09:25

Vépről olcsóbb lenne a távhő, mint a Grenortól

/ közélet 10 hsz. 3 kapcs. /
Van erre egy ajánlat, mint kiderül. Az MMIK-ról tárgyalnak a minisztériummal, utcát is elneveztek. Olvassa újra tudósításunkat.
, de a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóknak olyan muszájszaguk és legyenmielőbbvége ízük volt. A legrészletesebben a mindig fitt Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) számolt be az ügyekről, Balassa Péter (Jobbik) és Horváth Zoltán (LMP) röviden beszélt, Szakály Gábor (Fidesz) pedig késett, és láthatóan felkészületlen volt, az újságíróktól kért tanácsot, hogy miről beszéljen. Pedig tényleg hosszú volt az ülés, a nyilvános részén több mint ötven üggyel. De nézzük sorjában!

Kerítés a Magellán-telek köré

Balassa Péter éppen ezzel kezdett. Szerinte rekordmennyiségű ügy került a képviselők elé. Ez azonban így nem szerencsés, nem tudták érdemben végigtárgyalni azokat, jobb lett volna, ha két ülést tartanak ezekről. Aztán kitért a két és félórás csúszásra az elején, és meglebegtette, hogy akár pénzbüntetést is be lehetne vezetni a távol maradóknak. Ráadásul a kormányfrakció nem tudta biztosítani a minősített többséget.

Balassa büntetné a képviselőket
fotó: Vágvölgyi Bálint

Aztán megemlítette, hogy nem kapott szót a napirend előtt, pedig az egykor tervezett Magellán Center területéről beszélt volna. A közgyűlés az év elején hozott egy határozatot, miszerint a tulajdonosnak június 30-ig zárt kerítést kell építenie köré, és gondoskodnia kell biztonságos gyalogosközlekedésről. Addig már csak tíz nap van, és nem történt semmi.

Aztán az IVS2-programról

2013.06.16. 15:11

412 millió a szombathelyi Óperint utca környékére

/ közélet 42 hsz. 3 kapcs. /
Cigányozással fűszerezett vitát hozott az egyik épület felújítása, most megmutatjuk a komplett tervet.
felolvasott egy hivatali anyagot, amiben leírják, hogy a kérdéses területen az átlagnál magasabb a munkanélküliség, alacsonyabb az iskolázottság és több a roma lakó. Ezt bizonyítéknak nevezte arra, hogy a sokat emlegetett közleményben a Jobbik nem volt rasszista.

Nem volt megfelelő pályázó

Egyetértett azzal, hogy a városban nincs komolyabb gond a közbiztonsággal, de aggasztónak találta, hogy közel a felével emelkedett a lakásbetörések száma. Az ingatlaneladásokat elfogadhatatlannak tartja, mert frekventált ingatlanokat adnak el, és ez szimpla vagyonfelélés. Elmondta, hogy a SZOVA vezérigazgatói helyére pályázók közül több mint tízet hallgattak meg, de a pályázat eredménytelenül zárult, a Fidesz-többség egyik jelentkezőt sem támogatta. Balassa szerint ez az egész színjáték volt, valószínű, hogy van egy jelöltjük, akit egyelőre talonban tartanak.

Megemlítette a SZOVA kötvényállományának ellenőrzését, ez is a zárt ülésen történt. Balassa kijelentette, rossz döntés volt a kötvénykibocsátás, az biztos, hogy soha nem fogja ezt a cég visszafizetni. A megbízott vezérigazgató fenyegető fizetésképtelenségről beszélt. A cég hitelállománya most 7,3 milliárd forint, a kötvénykibocsátás eddig 2,5 milliárdos veszteséget okozott – mondta Balassa.

Horváth Zoltán szerint is érdekes volt az ülés eleje. Mint mondta, az ellenzéknek sikerült megakadályozni a kétharmad akaratát. Öt fideszes képviselő volt távol, később kiderült, hogy mindannyiuknak nyomos okai voltak, de akkor is érdekes a dolog.

Szombathely nem Chicago

Odaszúrt egyet a Jobbik sokat emlegetett közleményének, ahol Chicagóként, maffiavárosként emlegették Szombathelyt. A tények azonban mást mutatnak, fokozatosan javul a helyzet, a lakásbetörések növekedése miatt fel kell kérni a rendőrséget, hogy tegyenek lépéseket.

Horváth Zoltán teret nevezne el a bezárt iskoláról
fotó: Vágvölgyi Bálint

Azt is kiemelte, hogy a közterület-felügyelet jelentése szerint a téli időszakban több területen is gondot okoz a hó eltakarítása és a síkosság-mentesítés. Kiderült, hogy az említett területek önkormányzati kezelésben vannak. Így, miközben az állampolgárokat bírsággal fenyegetik, ha nem takarítják el a havat, az önkormányzat nem jár elől jó példával.

Előhozta a családi napközik ügyét is. Ennek törvényi hátterét az LMP javaslatára teremtette meg a parlament, ugyanakkor a Fidesz elvonta tőlük a normatív támogatást. Így újabb feladat áll az LMP képviselői előtt.

Visszamenőleges névváltoztatás

A Szent-Györgyi Középiskola épületének eladását hibának tartja, hiszen az országos horvát kisebbségi önkormányzat világossá tette, hogy horvát nyelvű középiskolát akar alapítani Szombathelyen, erre pedig ez lenne a legjobb helyszín. Kiemelte, hogy a polgármester mindezt elismerte, de mégis feltette szavazásra az értékesítést. Horváth Zoltán bejelentette, kezdeményezni fogja, az épület előtti teret nevezzék el Szent-Györgyi Iskola térnek.

Felhívta a figyelmet egy ellentmondásra is. A sürgősségi ügyek között szerepelt, hogy a város iskoláinak nevét ki kell egészíteni, a Szombathelyi előnévvel. Erre egy törvényrendelet kötelezi az önkormányzatokat, ami viszont érdekes, hogy visszamenőleges hatállyal, 2013. január 1-jétől kell ezt végrehajtani. A képviselő feltette a kérdést, mi lesz akkor a bizonyítványokkal. Utólag kell módosítani azokat? Horváth Zoltán szerint mindezt nem gondolta át senki.

Németh Kálmán az elején kijelentette, nyögvenyelősen indult az ülés. Talán azért, mert szokatlan volt az időpont, de a Fidesz nem tudta biztosítani a többséget. Úgy az vélte, a polgármesternek egyeztetnie kellett volna a frakcióvezetőkkel, hogy amíg nincs meg a többség, addig vegyék előre azokat az ügyeket, amelyekben konszenzus van. Ezzel sok időt meg tudtak volna spórolni.

Jó befektetés

Ő is megjegyezte, hogy nagyon sok ügy volt a képviselők előtt, szerinte a rendszerváltás óta nem volt ilyen. Aztán a konkrét ügyeket sorolva megemlítette, hogy sok lakót visszatart a szennyvízcsatornára csatlakozástól az, hogy egy érvényes rendelet szerint a lakót terheli az épület előtti út és járda helyreállítása. Ezt jelezték is, ígéretet kaptak, hogy a szeptemberi ülésig megvizsgálják a dolgot.

Németh Kálmán az igazi rezsicsökkentésről beszélt
fotó: Mészáros Zsolt

Kitért az ingatlanértékesítésekre is. Megjegyezte, nem tartják valószínűnek, hogy a Szent-Györgyi iskola épületére

2013.03.27. 08:28

Irodaház lesz a Szent-Györgyi középiskolából?

/ közélet 3 hsz. 9 kapcs. /
A szombathelyi városvezetés keresi, mit lehetne eladni. Szóba került a Művészetek Háza is. Közgyűlési előzetesünk.
jelentkezik vevő. Az MSZP-SZTKE frakció egyetlen főtéri ingatlan eladását sem támogatja, azokra lehet bérlőket találni, és bevételt szerezni belőlük. Ez most olyan, mint amikor eladják az utolsó családi ezüstöt – mondta.

Ezt bizonyítja, hogy a volt élelmiszerbolt

2013.04.11. 08:38

Szombathelyi kisbolt-sirató - bezárt közértek nyomában

/ közélet gal. 6 hsz. 4 kapcs. /
Megszámoltuk, a Fő téren és környékén hány – egy éve még működő kisboltot - találunk zárva. Önöknek hiányoznak? Szavazzanak!
helyiségét 157 millióra becsülték, két vételi ajánlat érkezett, az egyik 191, a másik 172 millióra. Vagyis, jó befektetésnek minősül.

Az igazi rezsicsökkentés

A SZOVA vezérigazgatói pályázatáról kijelentette, hibázott a városvezetés, túl nagyra nyitották a kaput, ezért volt ilyen sok pályázó. Így december 31-ig a jelenlegi megbízott vezérigazgató, Szijjártó Győző irányítja a céget. Azt is megemlítette, hogy Módos Tibor, a Kanizsai gimnázium jelenlegi igazgatója nem kapta meg a Fidesz-többség támogatását, annak ellenére, hogy az oktatási bizottságét igen.

Németh szerint ez méltatlan, ismerve Módos Tibor életútját. Az igazgató kinevezése most már a KIK feladata és joga, az önkormányzatnak csak véleményezési joga van. Öt iskolaigazgatói pályázatot minősítettek a megbízások lejárta miatt.

A végén kitért a távhő ügyre, amit az ülésen Czeglédy Csaba ismertetett. Az említett cég ajánlata arról szól, hogy a város teljes lakossági fogyasztását fedezni tudja. Egyébként Szombathely távhőjének jelenleg kilencven százalékát földgázból állítják elő, csak tíz százalék származik megújuló energiából. Ha a Vépen építkező cég ajánlatát elfogadnák, akkor az összes távhő háromötöd része megújuló energiából származna, ráadásul GJ-onként a jelenleginél 1500-1600 forinttal olcsóbban.

Németh szerint ez lenne az igazi rezsicsökkentés, most ígéretet kaptak rá, hogy megvizsgálják az ügyet.

2014 végig biztosan lesz MMIK

Szakály Gábor láthatóan nem éppen motiváltan esett be a sajtótájékoztatóra. Annyit mondott, hogy kevés érdemi vita volt a közgyűlésben. És, hogy a gázkészülékek cseréje

2013.06.18. 19:00

Több százezret kell fizetni lakásonként

/ közélet 8 hsz. 1 kapcs. /
Felülvizsgálják a gázkészülékeket, a költségeket a lakóknak kell állniuk – írja elő egy kormányrendelet. A szombathelyi MSZP szerint túl nagy ez a teher.
miatt levelet írnak a minisztériumnak, a Fidesz-frakció kezdeményezésére. Aztán némi unszolásra elővett néhány ügyet.

Szakály Gábor szerint a munkaerőpiacot szondázták
fotó: Mészáros Zsolt

Például az óperinti horgásztónál a horgászati lehetőség bővítését, hiszen a Csónakázó tó körüli felújítás

2013.01.30. 15:29

Kültéri fitneszpark épül a Csónakázótó mellett

/ közélet gal. 4 hsz. 1 kapcs. /
Több egészséges mozgás, több sárkányhajózás, s még több turista. Ezek voltak a szombathelyi városvezetés céljai.
miatt ott kevesebb lesz a horgászhely. Azt is elmondta, hogy néhány hónapot csúszik az új köztéri kamerarendszer beindítása, de másfél-két hónap múlva már működni fog. A közterület-felügyelethez lesznek bekötve a kamerák, a létszámot már kibővítették. A rendőrség pedig állandóan biztosít egy járőrt, hogy reagáljon a bejelentésekre.

Az MMIK-ról

2013.06.16. 19:27

Szombathelyi kísértetház: az MMIK régen és ma

/ kultúra gal. 4 kapcs. /
Lesz még feltámadás? A 33 évvel ezelőtti építkezésről készült fotókat, izgalmasabb életképeket mindenesetre beszkenneltük. Íme!
elmondta, hogy 2014 végéig biztosan lesz feladata, hiszen az MSH felújításának
2013.06.18. 14:41

Igen az MSH-ra: 50 év után jöhet a ráncfelvarrás

/ kultúra 3 hsz. 2 kapcs. /
Eldőlt, két éven belül nemcsak megújul, de korszerűbb arculatot is kap a napjainkra erősen leamortizált szombathelyi Agora-MSH. Hogy milyen lesz? Katt érte.
befejezéséig oda költözik át az Agora. Közben meg kell vizsgálni, hogyan lehet finanszírozni a működését.

Szakály szerint azért kell eladni a főtéri élelmiszerboltot, mert nem jelentkezett rá bérlő, a befolyó összeget fejlesztésre fordítják majd. De a magas árajánlat azt mutatja, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az önkormányzati ingatlanok iránt, beindult a piac.

Kijelentette, a SZOVA vezérigazgatói pályázatánál a munkaerőpiacot akarták szondázni, ezért tárták szélesre a kaput. És ennyi volt a városvezetés közgyűlés utáni sajtótájékoztatója.

Kapcsolódó

2013.06.19. 09:25

Vépről olcsóbb lenne a távhő, mint a Grenortól

/ közélet 10 hsz. 3 kapcs. /
Van erre egy ajánlat, mint kiderül. Az MMIK-ról tárgyalnak a minisztériummal, utcát is elneveztek. Olvassa újra tudósításunkat.

2013.06.18. 19:00

Több százezret kell fizetni lakásonként

/ közélet 8 hsz. 1 kapcs. /
Felülvizsgálják a gázkészülékeket, a költségeket a lakóknak kell állniuk – írja elő egy kormányrendelet. A szombathelyi MSZP szerint túl nagy ez a teher.

2013.06.18. 14:41

Igen az MSH-ra: 50 év után jöhet a ráncfelvarrás

/ kultúra 3 hsz. 2 kapcs. /
Eldőlt, két éven belül nemcsak megújul, de korszerűbb arculatot is kap a napjainkra erősen leamortizált szombathelyi Agora-MSH. Hogy milyen lesz? Katt érte.

2013.06.16. 15:11

412 millió a szombathelyi Óperint utca környékére

/ közélet 42 hsz. 3 kapcs. /
Cigányozással fűszerezett vitát hozott az egyik épület felújítása, most megmutatjuk a komplett tervet.

2013.06.16. 19:27

Szombathelyi kísértetház: az MMIK régen és ma

/ kultúra gal. 4 kapcs. /
Lesz még feltámadás? A 33 évvel ezelőtti építkezésről készült fotókat, izgalmasabb életképeket mindenesetre beszkenneltük. Íme!

2013.04.11. 08:38

Szombathelyi kisbolt-sirató - bezárt közértek nyomában

/ közélet gal. 6 hsz. 4 kapcs. /
Megszámoltuk, a Fő téren és környékén hány – egy éve még működő kisboltot - találunk zárva. Önöknek hiányoznak? Szavazzanak!

2013.03.27. 08:28

Irodaház lesz a Szent-Györgyi középiskolából?

/ közélet 3 hsz. 9 kapcs. /
A szombathelyi városvezetés keresi, mit lehetne eladni. Szóba került a Művészetek Háza is. Közgyűlési előzetesünk.

2013.01.30. 15:29

Kültéri fitneszpark épül a Csónakázótó mellett

/ közélet gal. 4 hsz. 1 kapcs. /
Több egészséges mozgás, több sárkányhajózás, s még több turista. Ezek voltak a szombathelyi városvezetés céljai.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lights: *n *ly*n b*gy*t*, t*d*tl*n k*mm*nt*z*k *r*s**t *l s*m *lv*s*m, n...
Hollik István Sárváron is bejelentette, hogy megállították Karácsony Gergelyt
fgzb: "N*m v*gy*k r*j*ng*j* ( M. Z. P. -n*k), s*t *g*z*b*l r*ng*t*...
Hollik István Sárváron is bejelentette, hogy megállították Karácsony Gergelyt
iszek: M*gt*h*tj*k, t*szt*l*m * v*l*m*ny*t. *z *n* *s,*z *ny*m *s cs*...
Hollik István Sárváron is bejelentette, hogy megállították Karácsony Gergelyt
iszek: J*. * j*bb*ld*l m*g *ly*n m*g*rt*,b*k*s, b*k*m*n*t*s...h*?...
Hollik István Sárváron is bejelentette, hogy megállították Karácsony Gergelyt
Szup: M*n*k?...
Emberek! Idén is lesz óriáskerék Szombathelyen