NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Bejött az időhúzás, valószínűleg a jövő héten sem lesz költségvetése Szombathelynek

Ezt az intézmények sínylik meg a legjobban, állítólag március 19-re is terveznek egy ülést.

Információink szerint a háttérben már március 18-ra vagy 19-re tervezi a városvezetés a közgyűlés további folytatását, mert látszik, hogy március 13-án sem érnek a napirend végére.

És ebben az is benne van, hogy valószínűleg a költségvetést sem fogadják el a jövő héten, és az érdemi munka nagy részére sem marad idő.

Gyorsan kidolgozták az új taktikát

A múlt héten, a február 28-i közgyűlésen

2019.02.28. 08:42

Fideszen kívüli többség, időhúzás, migránsozás a szombathelyi közgyűlésen

/ közélet gal. 85 hsz. /
A napirend feléig sem jutottak a képviselők. Olvassa újra percről percre tudósításunkat.
történt, hogy az Éljen Szombathely-frakció, Balassa Péter (Jobbik) és Molnár Miklós hatásköreitől
2019.01.14. 09:58

Belharc a szombathelyi jobboldalon, megvonták Molnár Miklós alpolgármesteri hatásköreit

/ közélet 25 hsz. /
Mindezt azután, hogy Puskás Tivadar és Hende Csaba is leárulózta az alpolgármestert.
és juttatásaitól megfosztott
2019.03.06. 11:33

Rossz fiú volt? Elvonta Molnár Miklós alpolgármesteri juttatásait Szombathely polgármestere

/ közélet 20 hsz. /
Molnár szerint inkább a város ügyeivel kellene foglalkozni.
alpolgármester (Pro Savaria) alkotta Fideszen kívüli többség jó néhány, a polgármester által beterjesztett ügyet levett a napirendről, és jó pár újat fel is vett oda.

Az új többség nem vett részt a sehová sem vezető vitákban
fotó: Nagy Jácint

Ezek az ügyek azt a célt szolgálták, hogy az új, Fideszen kívüli többség jobban rálásson az önkormányzati ügyekre, hogy arányos legyen a kormánypárt és az ellenzék aránya a bizottságokban és az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiban, hogy megteremtsék az objektív városi média alapjait, és hogy minden fontosabb ügyet a közgyűlés tárgyaljon meg, ne a bizottságok döntsenek azok jó részéről.

Múlt csütörtökön ezeket el is fogadta a közgyűlés a Fidesz ellenszavazatai, olykor tartózkodása mellett, az új többségnek megvolt ehhez a kellő számú szavazata. Ez viszont azzal járt, hogy csak az előre tervezett napirendi pontok mintegy harmadát tárgyalták meg, éjfél előtt Puskás Tivadar félbeszakította az ülést, mert lejárt a 12 órás időtartam, amit egy ülésre meghatároz a törvény.

Gyakorlatilag szétbombázták a közgyűlést

A lassú előrehaladás fő oka a Fidesz időhúzása volt, valószínű, hogy ezt a taktikát délelőtt a hirtelen elrendelt két és fél órás szünet alatt határozták el, és egyeztettek is róla a párt felső szintjeivel. Gyakorlatilag szétbombázták az ülést, minden ügyhöz rengeteg hozzászólás érkezett, pedig az ellenzék nem ment bele a sehová sem vezető vitákba. Ami még nem lenne baj, hiszen a közgyűlés a viták helye, de – amellett, hogy folyamatosan árulóztak, bevándorláspártiztak –, sokszor önmagukat dicsérték hosszasan, az ellenzéket pedig azzal vádolták, hogy törvénytelen, előkészítetlen, a város érdekeinek nem megfelelő előterjesztéseket tesznek.

Ahol csak lehetett, húzták az időt
fotó: Nagy Jácint

Ez utóbbira, és egy jogi kiskapura

2019.03.01. 13:04

Nem eszik olyan forrón a kását Szombathelyen?

/ közélet 26 hsz. /
Egy jogi kiskapuval pár hetet nyerhet a Fidesz a csütörtöki döntések végrehajtására.
hivatkozva Puskás Tivadar vissza is dobta
2019.03.05. 16:33

Nem enged a szombathelyi Fidesz, a polgármester újratárgyaltatja az új többség által elfogadott határozatokat

/ közélet 17 hsz. /
Puskás Tivadar közleményben jelentette be ezt. Pont azokról a döntésekről van szó, amelyeket a Fideszem kívüli többség kezdeményezett.
a közgyűlésnek azokat a már megszavazott ügyeket, amelyek a Fideszen kívüli többség hatalomgyakorlását segítenék elő.

Így a közgyűlés március 13-i folytatásakor ezeket az ügyeket is újra kell tárgyalni, emlékeztetünk rá, hogy a múlt heti ülésen ezzel ment el az egész nap. A Fidesz-frakció egészen biztosan ugyanúgy húzza az időt, mint a múlt héten, és így megint elmegy az idő. Persze, a Fideszen kívüli többség ismét megszavazza majd ezeket az ügyeket, és akkor már hatályba is kell léptetni azokat, de a Fidesz időt nyer vele.

Ennek a taktikának azonban a város, és főleg az intézményei isszák meg a levét. Jelenleg tartaléklángon működnek, mert a költségvetés elfogadásának hiányában nem tudják, mennyi pénzből gazdálkodhatnak az idén. Azt sem, mennyit költhetnek a Savaria karneválra vagy akár a szentivánéji programokra, közben azonban minden jelentősebb, népszerűbb fellépő leköti magát máshol, a nyári programokat már az év elején leszervezik.

Várható, hogy ugyanígy folytatják

A Fidesz eltökéltségét látva az is biztosnak tűnik, hogy a közgyűlés további napirendi pontjainak tárgyalásakor is ezt a taktikát követi, ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítve az érdemi munkát, és akár több hétre elnyújtva a közgyűlést.

És hogy ez miért az érdekük? A közgyűlésen világosan látszott, hogy – az árulózás, migránsozás, bevándorlópártizás mellett – az önkormányzati kampányban is azt fogják hangoztatni, hogy az általuk

szivárványkoalíciónak

nevezett Éljen Szombathely választási szövetség törvénytelen, előkészítetlen, a város érdekeit nem szolgáló javaslatokat tesz le, és így nem alkalmasak a város vezetésére.

Az időhúzás pedig azért fontos, mert gyorsan közeledik a nyár, majd az őszi önkormányzati választás. És ezzel a taktikával sokáig elhúzhatják, hogy az új többség egyáltalán meg tudja mutatni a választóknak, hogy ők hogyan vezetik majd a várost, ha bizalmat kapnak a választásokon.

Hozzászólások (21)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

jokkmokk: Ny*lv*n * B v*lt*z*t j*tsz*k cs*k...
Új tulajdonosa lesz a Haladás futballcsapatnak, Homlok Zsolt a kapuk előtt
polgartars: N*m *rb*n * b*t*g, h*n*m *z*k, *k*k h*szn*k n*k*. *nn*k * b*r*h...
Hadházy: Orbán szülőfalujába a kisvasút mellé 1,5 milliárdért építenek hatalmas hidat
kertecske: *s m*t v*sz*t*tt * v*r*s,l*k*s**n*k *l*tm*n*s*g*b*n, *z *mb*r*k ...
Porfogónak akarja használni a Falco gyár az idén megvásárolt Kolozsvár utcai sporttelepet
kertecske: *z m*g*nt *gy sz*p m*s*. N*m *s t*d*m, h*gy m*r* j*, h*sz*n h*ss...
Porfogónak akarja használni a Falco gyár az idén megvásárolt Kolozsvár utcai sporttelepet
Mammamia: H* *z *v*t *lv*nn*k *kk*r m*g n*gy*n s*k *mb*r*t *l k*ll*n* v*nn...
Elvenné Lendvai Ildikó nyugdíját a Mi Hazánk