NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Percről percre a 2016. októberi szombathelyi közgyűlésről

Olvassa végig részletes, percről percre írt tudósításunkat az októberi szombathelyi közgyűlésről.

20:00 Itt a vége

A polgármester elbúcsúzik, a következő ülés december 15-én lesz.


19:25 Szerepelnek a képviselők

Sorra hozzák elő a kisebb ügyeket az ellenzéki képviselők, a tényleges napirenddel már végeztek. Annyiban érthető, hogy nekik gyakorlatilag ez az egyetlen lehetőségük, hogy megmutassák munkájukat a nyilvánosságnak.


18:45 Hogy áll a dozmati víztározó?

Kérdezi Ipkovich. És azt is, hogy foglalkoztak-e a jégesők elleni védelmi javaslatával. Puskás azt mondja, 2019-re lesz kész a víztározó. A jégelhárításban keresik a megoldást.

Baloldal
fotó: Bonyhádi Zoltán

Rettegi Attila kifogásolja, hogy Czeglédy derkovitsi képviselőként a keretéből a Joskar-Ola alapítványt támogatta. Horváth Attila kiakadt, és megjegyezte, Rettegi annak a választókerületnek nem adott a keretéből, ahol több mint tíz évig képviselő volt.

Czeglédy azt mondja, soha nem kérdőjelezték meg, ha egy városrészi képviselő a saját keretét egy civil szervezet támogatására használja, ezt mindenkinél meg szokták szavazni.

Rettegi csodálkozik, hogy egy odavetett hozzászólása ilyen hullámokat kavart, már azt hiszi, hogy valami kényes dologra tapintott. Elnézést kér, ha valakit megbántott.


18:25 Itt a két ülés közti beszámoló

Nemény András felveti, hogy időben írják ki a jövőre lejáró színházigazgatói posztra a pályázatot, hogy az új igazgató felkészülhessen a színházi szezonra. Akkor is, ha a jelenlegi igazgató marad.

Azt is, hogy a lakótelepeken áldatlan állapotok alakultak ki, mióta szigorúan veszik a tűzoltók számára fenntartott helyek ellenőrzését. Valami megoldást kellene találni - mondja. Illés Károly azt mondja, az rendben van, hogy kell a hely a tűzoltóknak, de túlzásnak tartja, hogy 80-100 méter hosszan tegyék ki a megállni tilos táblákat.

Lakézi Gábor, a városüzemeltetési osztály vezetője azt mondja, az épületek kialakítása miatt kell lezárni az utakat, ez technikai ügy.

Tóth Kálmán szerint a SZOVÁ-nál már az a probléma, hogy nincs elég emberük, és ezért késnek a munkákkal. Kéri, hogy a decemberi közgyűlésen külön napirendben foglalkozzanak ezzel. A közeli Ausztriában, de a többi szombathelyi cégnél is többet fizetnek az alkalmazottaknak.

Súgnak
fotó: Bonyhádi Zoltán

Molnár kijelenti, a munkaerőhiány már az ország nagy részére jellemző, nem csak a SZOVÁ-nál, a többi önkormányzati cégnél és a hivataloknál is. Példaként meséli, hogy lakást adnának autóvillamossági szerelőnek, de így is esélytelen. Úgy véli, jövőre mindenképpen foglalkozni kell ezzel, elő kell készíteni a béremelést.

Horváth Soma a közvetlen balatoni vonatokról beszél, azt szeretné, ha elő- és utószezonban is lennének ilyen járatok. Úgy tűnik, sikeres, októberben is vannak ilyen vonatok, és várják a város észrevételeit.


18:20 Robognak

Öt ügyön lépnek át, köztük a városmakett elhelyezésén. Előzetesünkben

2016.10.26. 17:44

Ingyenes parkoló lesz a szombathelyi kórházzal szemben

/ közélet 2 hsz. /
De csak akkor, ha elkészülnek az orvosi rendelők. Szigorúbban bírságolnak a közterületi piálásért, sok pénzt ígérnek az utakra. Közgyűlési előzetesünk.
írtunk róla.


18:10 Még mindig az étterem és motel

Mégis hozzászólhatnak a képviselők. Öttagú bíráló bizottság értékeli majd a beérkezett pályázatokat. Ipkovich szerint alapvetően ellene van, hogy belvárosi ingatlant akar eladni a város. Úgy tudja, a bérlő és a jelentkező vevő átfedésben van egymással. De ha mindenképpen el akarják adni, javasolni, hogy cseréljék el a volt Magellán-telekkel, és ott alakítsanak ki közparkot.

Mennyire jó játék a palacknyitó?

Lendvai Ferenc kezében egészen biztos, hogy szórakoztató játék. A Fidesz-frakcióvezetője pörgeti, forgatja, tollal bűvöli. Igazi freestyler.

Balassa nem meggyőzhető, ő nem akarja eladni az ingatlant. Úgy tűnik neki, átvette a fideszes képviselők 2010 előtti viselkedését, mindig tiltakoztak ingatlaneladás ellen.

Nincs több jelentkező. Mindkét javaslatot elutasítják, marad az eredeti, pályázatot írnak ki, de úgy tűnik, a jelenlegi bérlőhöz közeli vevő lehet a nyertes.


17:55 Eladják a városházával szemközti éttermet és motelt

140 és 150 millió közti értékről van szó, tíz évig Vígh Gábor volt városi képviselő cége bérelte és működtette, miután felújította. A közgyűlés most arról dönt, hogy egyfordulós pályázatot írnak ki.

A polgármester gyorsan szavaztatni akart, az ellenzék kiakadt, mert nem tudtak hozzászólni. Kompromisszum: öt perc szünet.

Hideg van, meleg van

A szünet alatt Czeglédy Csaba (MSZP) arról panaszkodik a polgármesternek, hogy hideg van. Puskás meg azt mondja, hogy náluk meg nagyon meleg van. Az MSZP frakció-vezetője azt javasolja cseréljenek helyet. De csak marad minden a régiben.


17:40 Visszaállítják a buszmenetrendet

Erről is írtunk előzetesünkben, Rettegi Attila emlékeztet rá, hogy a sokat kritizált módosítást a szocialisták kezdeményezték, és most nagyrészt azt javítják ki. (A baloldali frakció elismerte a tévedést már hónapokkal előbb, és sürgették a kijavítását.)

Rettegi azt is elmondja, Gyöngyöshermánt ez a módosítás is kedvezőtlenül érinti, és ezt az ÉNYKK terjesztette be.

Rettegi Attila olvassa a nyugat.hu-t!

A Fidesz képviselője ránk hivatkozik, amikor az új busz menetrend társadalmi fogadtatásáról beszél. "Te olvasod a nyugatot?" - kérdezik tőle a baloldali képviselők. "Néha nekem is vannak elhajlásaim" - zárja rövidre a dolgot Rettegi.

Lehet itt is éppen minket böngész?
fotó: Vágvölgyi Bálint

Tóth Kálmán is egy problémát említ, a dél városrész hétvégi közlekedését érinti, ezért a gazdasági bizottságban konszenzust kapott javaslatot terjeszti be.

A módosításokra később visszatérünk, január 1-től lépnek életbe.


17:30 Megvegye-e a SZOVA a volt városházát?

A Kőszegi utca 23. alatti ingatlant eladják, a SZOVÁ-nak elővásárlási joga van, ez volt a II. világháború után a városi tanács otthona, amíg meg nem épült a jelenleg városháza. A SZOVA által megállapított ár 132 millió plusz áfa, a közgyálés felhatalmazta a SZOVÁ-t, hogy vegye meg.


17:25 Szabályokat szigorítanak

A külterületi szeszesital-fogyasztás és dohányzás szabályairól van szó. Írtunk róla előzetesünkben

2016.10.26. 17:44

Ingyenes parkoló lesz a szombathelyi kórházzal szemben

/ közélet 2 hsz. /
De csak akkor, ha elkészülnek az orvosi rendelők. Szigorúbban bírságolnak a közterületi piálásért, sok pénzt ígérnek az utakra. Közgyűlési előzetesünk.
. Horváth Soma más városok példáját említi, és a közterület-felügyelet megerősítését.

El is fogadják gyorsan a módosítást.


17:20 Tóth István park

A Brenner Tóbiás körút, a Nagyvárad utca és az Alsóhegyi utca közötti területet nevezik el Tóth István szobrászművészről Ágh Ernő javaslatára. Tóth István készítette a Horváth Boldizsár és a Szily János szobrot. Korábban egy utcát is elneveztek már róla.

Balassa nem is tartja szerencsésnek, hogy két közterületet nevezzenek el egy személyről. Szerinte ettől nem lesz ismertebb.

Megszavazzák.


17:10 A volt Novák-piac

Módosítják a volt Novák-piac területének a besorolását. Kiderül, hogy most csak visszaigazítják, korábban véletlenül az egész területtel együtt településközponti vegyes övezetbe sorolták át, most visszarakják kereskedelmi, szolgáltató övezetbe.

Ismét téma, hogy a sokat emlegetett fahídon meg kell szüntetni az átmenő forgalmat. A piac lebontása miatt most úgyis akadályok vannak. Illés Károly szerint a forgalom szabályok megváltoztatása után egyre kevesebben járnak arra, lassan megszokják az emberek.

A piac helyére pedig 26 lakásos társasház épül - mondja Balassa.

A Novák-piac már meg sincs

Pont a napokban lett a földdel egyenlő a valaha komoly piacnak épült Novák-Piac, vagy Népkert. A kereskedőudvar még akkor épült, amikor dübörgött az osztrák vásárló turizmus, ám be sohasem népesült. A helyszín, most egészen pontosan így néz ki:

Novák Piac 2016 október
fotó: Nyugat.hu

16:40 Még mindig a karnevál szervezése

A szünet elvitte a hozzászólási kedvet, illetve mégsem, Balassa kér szót. Azt mondja, már akkor megjósolta, hogy az ügynek nem lesz felelőse, és ez beigazolódni látszik.

Kérdezi, mi volt az a külpolitikai helyzet, ami miatt az Anna and the Barbies zenekarnak be kellett ugrania. Azt is, hogy valóban mínusz 10 millióval indul-e a szervezés, az idén ennyit kaptak a Szent Márton év költségvetéséből. Kiderül, mégiscsak van tízmilliós tartozása a közalapítványnak, ennyire sikerült lefaragni a botránykor kibukott hiányt.

A fokozódó külpolitikai helyzet na meg Anna and the Barbies

Balassa Péter a szünet utáni felszólalásában többek között azt is kérdezi, hogy vajon, mi lehet a karneváli beszámolóban az a tétel, hogy a zenekar szerepeltetését a külpolitikai helyzet is indokolta? Hosszas reagálás cunami jön, de választ nem kap. A Fidesz-frakcióból többen is bajszuk alatt fújják ki, hogy a "Nemzetközi helyzet fokozódik." MI meg tolunk egy frankó dalt Annáéktól, ha már szóba kerültek.

Czeglédy Csaba javasolja, hogy a Savaria Turizmus Kft. adja be a pályázatot az NKA-hoz. Molnár Miklós szerint nem kell összekeverni a szimfonikus zenekar 250 milliós és a közalapítvány 38 milliós adósságát. A közgyűlésnek arról kell döntenie, hogy melyik szervezet pályázzon. Szerinte a lényeg az, hogy a 3x10 milliós áfát ne bukják el.

Horváth Attila kéri, hogy zárt ülésen kapjanak tájékoztatást, hogyan áll a Mérei-ügy.

Szuhai Viktor javasolja, hogy vegyenek mobil lelátókat, elutasítják. Azt is, hogy a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. pályázzon az NKA-hoz. Vagyis marad a karneváli közalapítvány.


16:25 Tíz perc szünet

Laci, hát miért nem figyeltek?

Tenki Mária fideszes frakciótársaihoz:

Miért nem figyeltetek, Laci? Beszéltem, érveltem, ti meg nem figyeltek…


Puskás Tivadar:

Szünetet rendelek el.

Rosszalkodtak a képviselők, ez a büntetésük.


16:15 Karneváli beszámoló

Erről is írtunk részletesen előzetesünkben. A lényeg, hogy minden számla ki van fizetve és nincs adóssága a szervező cégnek.

Tóth Kálmán szerint a bizottsági ülésen a legvitatottabb téma volt ez. Elmondja, hogy egy hároméves ciklus végén vagyunk, lejárt a közalapítvány nyertes pályázata. A baloldali frakció szerint továbbra is a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. szervezze továbbra is, és nincs szükség arra, hogy a karneváli közalapítvány pályázzon az NKA-hoz. És nincs szükség így a közalapítványra sem, mert a kft. is pályázhat.

Összesúgnak
fotó: Vágvölgyi Bálint

Emlékeztetőül, tavaly év elején robbant ki a botrány

2015.04.09. 12:13

Több tízmilliós hiányt találtak a Savaria Karnevál alapítványánál is. Vagy nem?!

/ közélet 12 hsz. 2 kapcs. /
Egy állítás itt, egy állítás ott, mennyi lesz a játszma vége?
, amikor kiderült, hogy a szimfonikus zenekar és a közalapítvány gazdálkodása átláthatatlan volt, adósságokat halmoztak fel, és akkor menesztették is a két szervezet vezetőjét, Mérei Tamást. Tóth szerint most jó kezekben van a szervezés, és nem kell plusz együttműködés. Nem látják ennek semmiféle indokát.

Azt is megtudjuk, hogy jövőre augusztus 24. és 27. között lehet a Savaria karnevál.


16:05 Sportversenyeket támogatnak

Két nemzetközi sportesemény jöhet a városba, jövőre a Tour de Hongrie kerékpárverseny, 2018-ban pedig egy nemzetközi vízilabda kupa. Utóbbiról semmit nem lehet tudni még, Koczka Tibor alpolgármester szerint csak szándéknyilatkozatokról van szó, kötelezettségük nem keletkezik. Ha meglesznek a részletek, még lehet módosítani.


15:45 Mobil kosárlabda pálya?

Erről van szó. Czeglédy azt mondja, a szövetség felajánl egy mobil kosárlabdapalánkot, és ehhez kell egy félpálya, hatmillióból. Megint kéri, hogy legyen világítása a Sugár úti futópályának.

Molnár azt mondja, azért teszik a Sugár útra, mert ott önkormányzati területen lesz, és nem kell senkivel egyezkedni a használatáról. Az ellenzék szerint viszont olyan helyre kell tenni, ahol amúgy is gyülekeznek a fiatalok.

Tényleg ezen vitatkoznak negyedórája.

Húsz perce.

A polgármester levonja a következtetést: fejlődik a város.

A palánk egyébként az Aréna futópályája mellett lesz.


15:35 ELENA-projekt? Mi is ez?

Elég érthetetlen az előterjesztés, valamilyen projektbe nyolcmilliót akarnak tenni, de senki sem érti igazán. Horváth Attila egy fideszes forrásra hivatkozva azt mondta, Kaposvárt segítjük ki.

Illés Károly azt mondja, ez egy nagy projekt előkészítése, széndioxid-kibocsátás mérséklésére a városi ingatlanoknál. Ehhez több várossal, köztük Kaposvárral kell konzorciumot létrehozni, és most erről van szó. A projektnek lesz városfejlesztési és közlekedésbiztonsági része is.


15:05 Új orvosi rendelők és parkolók

A kórházzal szemben tervezett egészségügyi központról van szó, erről is írtunk előzetesünkben
2016.10.26. 17:44

Ingyenes parkoló lesz a szombathelyi kórházzal szemben

/ közélet 2 hsz. /
De csak akkor, ha elkészülnek az orvosi rendelők. Szigorúbban bírságolnak a közterületi piálásért, sok pénzt ígérnek az utakra. Közgyűlési előzetesünk.
.

Kecskés László az egészségügyi szakmai bizottság nevében azt kérte, vizsgálják meg, hogy a kórház parkolóigényét ki lehet-e elégíteni ezen a területen. Emlékeztetőül, most 125 új parkolót terveznek ide.

Alpolgármesterek
fotó: Vágvölgyi Bálint

Kopcsándi József szerint ez a projekt is csúszik, igaz, jó úton halad, de még nincs aláírva a támogatási szerződés. Azt mondja, szeptemberig tájékoztatni kellett volna a lakosságot, kérdezi mikorra tervezik a lakossági fórumot, mert a lakók véleménye is fontos lehet.

Szerinte a háromórás ingyenes parkolás lehetőséget ad arra, hogy arra vegyék igénybe a parkolót, hogy belvárosi ügyeit intézze, és ezzel elvenné a helyet a betegek elől. Ha lesz ott emberi betegirányítás, akkor ők is intézhetik a parkolók felügyeletét.

A polgármester szerint viszont nincs csúszás a projektben, szerinte elsősorban az emberek tudatában kell megjelennie, hogy az a parkoló a betegeké.

Balassa azt mondja, szerinte sem lesz egyszerű a megoldás, mert az emberek fifikásak. Ismét kifejti, hogy a kórház előtt a párhuzamos parkolókat ferde parkolóvá kellene alakítani, mert akkor több autó férne el.

Horváth Attila kérdezi, miért nem lehet sorompó a parkoló bejáratánál, mert akkor ellenőrizhető lenne a parkolás. Puskás elmondja, hogy az uniós pályázat egyik feltétele, hogy a parkoló ingyenes és nyitott legyen.


13:10 És itt az ebédszünet

Pontosan délután háromig.


12:30 Felújítják a Sugár úti kiscsarnokot

A felújítás mellett emeletet építenek rá, vendégszobákkal, hátsó bejárat is lesz, plusz szolgáltató részleg a sportolók rehabilitációjához. Az egész 266 millióba kerül, ebből 186 millió TAO-pályázat, 80 millió az önkormányzat önrésze.

Czeglédy szerint szuper a terv, de a csarnok mellett van egy futópálya is, meg kellene csinálni a világítást, ami maximum tízmillióba kerülne. Kéri, vizsgálják meg, ezt jövőre meg lehet-e oldani.

Molnár Miklós szerint egy fedett futófolyosóról egyeztetnek, az atlétikai szövetség támogatja, kérdés, belefér-e a szövetség jövő évi költségvetésébe. Ha ide nem lehet beépíteni ezt a tízmilliót, akkor javasolja, hogy a SZOVA építse be a jövő évi üzleti tervébe.

Ipkovich is örül a tervnek, de megjegyzi, ahogyan az új Hali-stadionnál, itt sem lehet tudni, mennyibe kerül majd a csarnok fenntartása.

Czeglédy javasolja, hogy ha két éven belül nem indul el az építkezés, akkor a futópálya világítását a SZOVA tegye be az üzleti tervébe. El is fogadják, és a felújítást is.


11:25 Hatalmas pénzek útfelújításra

Erről előzetesünkben

2016.10.26. 17:44

Ingyenes parkoló lesz a szombathelyi kórházzal szemben

/ közélet 2 hsz. /
De csak akkor, ha elkészülnek az orvosi rendelők. Szigorúbban bírságolnak a közterületi piálásért, sok pénzt ígérnek az utakra. Közgyűlési előzetesünk.
már írtunk, három éven át évente 500 millióval emelik az összeget. 2017-ben 500 milliót, 2018-ban egymilliárdot, 2019-ben 1,5 milliárdot szánnak erre.

Horváth Soma (baloldal) megemlíti, hogy az idei költségvetésben 240 millió van erre a célra, örömteli, hogy többet szánnak erre majd. De kifejti, hogy új parkolókra is szükség van, nagyon kevés a parkolóhely a városban, és nem csak a lakótelepeken.

Horváth Attila jól érzi magát
fotó: Vágvölgyi Bálint

Illés Károlytól kérdezi, melyik utakat, járdákat akarják felújítani és hol szeretnének parkolókat kialakítani.

Molnár Miklós azt kéri, a most eldöntött összegek legyenek biztosak, a későbbiekben ne akarjanak ezekből elvenni.

Ipkovich frakciója nevében is támogatja, megjegyzi, az idén is kellett volna útfelújítási program. Ami csak akkor sikeres, ha előre megtervezik a következő évek munkáit, mert különben megcsúsznak vele. És legalább egy koncepciót fel kell állítani ere a három évre.

Kelemen Krisztián kérdezi, lesznek-e előtte egyeztetések, és figyelembe veszik-e a beadott képviseli igényeket.

Balassa szerint tisztán látszik az anyagból is, hogy elindult a kampány. Idéz egy közvéleménykutatást, miszerint a magyar lakosság csupán 17 százaléka elégedett a városi utak minőségével. El tudja képzelni, hogy lesz ennyi pénz, de sok olyan sajtótájékoztató volt, ahol bejelentettek egy beruházást, aztán nem lett belőle semmi.

Megint javasolja, hogy a városban épüljön meg egy többszáz férőhelyes parkolóházat.Ha elkezdődnek az útfelújítások, közben bedugul a város.

Horváth Attila (baloldal) szerint egész jól eldolgoznak itt a közgyűlésben, és megjegyzi, nyugodtan lehetne hosszabb távra is tervezni, az új városvezetés sem fogja megváltoztatni. Kéri, hogy a polgármester sétáljon vele egyet, járják körbe a várost és nézzék meg az utak, járdák állapotát.

Tóth Kálmán egy jelentést idéz, miszerint kilencmilliárdba kerülne a város útjainak és járdáinak felújítása, ennek mintegy harmada készül el a terv szerint a következő három évben. Több szakmai kérdést is feltesz.

Most sorra kérik a választókerületi képviselők, hogy őket is vonják be az előkészítésbe, és minden választókerületben újítsanak fel utakat, járdákat.

Illés Károly válaszol, ezt a keretet a saját költségvetéséből teszi félre a város, de még jöhetnek más, például uniós források is. A tervben az utak mellett benne vannak a járdák és a kerékpárutak is. Ettől függetlenül a Magyar Közút is tervez felújításokat a kezelésükben lévő városi utakon.

Első körben a már engedéllyel rendelkező utakat újítják fel, aztán fontossági sorrendet állítanak fel.

A tervet egyhangúlag fogadja el a közgyűlés.


10:05 Népszavazás, heves vitával

Puskás köszöni, hogy az emberek többsége arra szavazott, hogy ne a brüsszeli gondolatok érvényesüljenek, és azt, hogy itt magasabb volt a részvételi arány, mint az országos átlag. És ezzel a magyar nemzet megmaradását támogatták.

Czeglédy szerint a legfontosabb kérdés, hogy a Falco-gyár aláírásgyűjtéséből is lehetne népszavazás, hiszen a most tervezett bővítés megduplázza a gyár kapacitását. A lakók benne lennének, hogy a gyár nagy tömegben megvegye a házaikat, de ha a gyár megveszi azokat, akkor arrafelé bővítene, és újabb házak kerülnének veszélybe. Ezért kellene napirendi pontban tárgyalni róluk, ha már a népakaratról beszélnek a népszavazás kapcsán.

Puskás szerint az a lényeg, hogy a szűrőket beépíti a gyár, és

ennyit a Falcoról

- jelenti ki.

Balassa megígérte, hogy megszüntetik a letelepedési bizniszt
fotó: Vágvölgyi Bálint

Kántás Zoltán (Fidesz) az ellenzék és az ellenzéki sajtó károgásáról beszél, mert olyan üzenetet sikerült átvinni, ami pártok felett áll. Az emberek túlnyomó többségébe azt is kifejtette, hogy a kormány migránspolitikája helyes - mondja. Megjegyzi, az EU-tagsáról kevesebben szavaztak, mégsem vitatta senki annak legitimitását.

Szerinte a Jobbik álságosan viselkedett, mert semmilyen kampányt nem folytattak, amúgy meg az adatok alapján nem csökkent a Fidesz támogatottsága. A Jobbik később meg zsarolásba váltott át - jelenti ki.

Czeglédy kijelenti azt gondolta, bölcsebbek lesznek a képviselők, el kellene dönteniük, hogy nemzeti ügyként kezelik vagy saját pártpolitikájuk részeként. Emlékeztet rá, hogy ők nem kampányoltak azzal, hogy ne menjenek el az emberek szerveznek. A szavazók egy része a manipulatív kampány miatt hitték el, hogy tényleg nemzeti ügyről van szó.

Emlékeztet rá, hogy a 80-as években Romániában 99 százalékot hozott egy, a békéről szól népszavazás. Kijelenti, saját szemével látta azokat a szerződéseket, amelyek alapján milliárdos nagyságrendű pénzeket vitt haza Rogán Antal szomszédja, 15 százalékos jutalék címén. Tehát egy nemzeti ügyet pártpolitikára és haszonszerzésre használtak fel.

Hozzáteszi, a népszavazás ennek ellenére eredménytelen volt, mert maga a kérdés is manipulatív volt és megakadályozta, hogy pártok feletti ügyként kezeljék a választópolgárok.

Ágh Ernő szerint megakadályozták, hogy valakik lerontsák a kultúránkat.

Akkor van népszavazás, amikor a Fidesz akarja!

Hatalmas derültséget okoz Ágh Ernő beszólása.

Akkor van népszavazás, amikor a Fidesz akarja!

- ezt sikerült mondania. Elszabadult a pokol, először mindenki ledöbbent, majd röhögni kezdett. Lendvai szót kért. gyorsan kijavítja Ághot, de olyan szintű derültséget okozott idősebb Ágh beszólása a teremben, hogy balon és szélsőjobbon mindenki egyszerre fogja a hasát és a fejét.

Lendvai Ferenc (Fidesz) érdekesnek tartja, hogy többen mentek népszavazni, mint ahányan részt vettek az önkormányzati választásokon. Őt a félelem vezérelte, mert nem látják, hogy mi lehet a menekültválságból.

Balassa szerint ki kell jelenteni, hogy érvénytelen lett a népszavazás, bármit is mondanak. Kántásnak mondja, hogy a Jobbik meg fogja szüntetni a letelepítési kötvényeket, érdekes módon az nem zavarja a fideszeseket. Feleleveníti, hogy a népszavazás után kijött egy közvéleménykutatás, ami azt mutatja, soha nem volt ilyen magas a kormány elutasítottsága.

Nem is érti, miért a közgyűlésben beszélnek erről, hiszen a lényeg, hogy 15 milliárdot elköltöttek és érvénytelen lett a népszavazás.

Kántás nagyon nyomja
fotó: Vágvölgyi Bálint

Czeglédy kijelenti, a Fidesz kampánya a félelemre és az idegenellenességre épült, ami károkkal jár, és utal az elmúlt hetek rendőrök elleni támadásaira. Azt mondja, semmiféle kerítés vagy népszavazás nem oldja meg a másod- harmadgenerációs bevándorlókra, akik a merényleteket elkövették. És ehhez több pénzt költöttek el, mint az angolok a Brexit-kampányra. A kormánynak törvényekre kell javaslatokat tennie és nem népszavazást kezdeményezni - mondja.

Sátory Károly (Fidesz) szerint nincs ennél lejjebb, az ellenzék már egy ilyen kérdésben sem tud egységes véleményt kialakítani, október 23-án pedig kifütyülték a lengyel és a magyar himnuszt. És felteszi a kérdést, 3,2 millió egységes szavazat nem érvényes és eredményes?

Amúgy tényleg, korábban a polgármester mindig közbeszólt, ha országos politikáról volt szó, most a fideszesek egymás után szólalnak fel a népszavazásról.

Szuhai Viktor (baloldal) szerint van lejjebb, amikor a tüntetők felgyújtják a fél várost, és azt nem baloldaliak tették. Ezt az álságos népszavazást a Fidesz politikájának támogatására használták fel. És soha ennyi pénzt nem költöttek el kampányra, ráadásul félelembe borították az országot. A magyar embereket fordítják egymásnak, a félelem agresszivitást szül, és ezt hosszú évek alatt lehet majd kezelni.

A demokrácia arról szól, hogy vannak más vélemények, ezt a Fidesz nem fogadja el, a baloldali többféle vélemény is megjelenik - mondja.

Migrácsoznak, nagyon unjuk, kimegyünk agyat szellőztetni

Itt mindenki feketében van?

- mosolyog ránk a néni. A mosdó mellett, a folyosón egy fotelben üldögél. Kötött zöld sapkásan, kopottas sárgásbarna kabátban, állig beburkolózva sálban, türelmesen olvasgat valamit. A fia egyetemista, meséli, valamit be kéne adnia, hogy kapjon valamit, de nem tudja interneten, majd itt talán segítenek neki. Biztosan, biztatom.

De miért van itt mindenki feketében?

- néz rám megint. Így szoktuk meg.

Kelemen Krisztián (baloldal) szerint a népszavazás egy demokréciában nem kötelesség, hanem jog. És azért nem lett érvényes, mert az emberek többségét nem érintette meg a gyűlöletkampány, a többség átlátta a Fidesz álságos szándékait, és azt, hogy ezzel elterelik a figyelmet a valós problémákról. És tovább növelték a gyűlöletet és az ország megosztottságát. Aki nem ment el szavazni, attól még nem akar betelepülőket, de átlátták, hogy ha a Fidesz pénzt lát benne, bárkit betelepít az országba. Az emberek 60 százaléka átlátta a Fidesz gyűlöletkampányát.

Rettegi Attila (Fidesz) szerint semmi idegengyűlölet, menekültellenesség nem volt a kampányban.

Nem, nem mehetünk el addig, amíg meg ne említettük, hogy Dr.T.dr.T Mária időközben megjött, és végre színt hozott ebbe a nagy feketeségbe! Ma konstruktivista anvangarde-nak öltözött, fehér-sárga-feketés absztrakt mintázatú zakóban figyel. Nemény balról még mindig hiánycikk, de legalább Tóth Kálmán erősíti az ellenzéki hangot. Egyenlőre csöndben. De nagyon unjuk már, tényleg, hogy mindenki kötelezően szajkóza a kötelező migránsozós-bevándorlós mondatait. UNJUK!

A fideszesek egyre hevesebben érvelnek a népszavazás eredményessége mellett, Kántás már a szemkilövetésnél tart. Illés Károly alpolgármester (Fidesz) pedig ott,hogy a kormány megvédte az országot. Egyre erősebb a gyanú, hogy ezt az egészet felső utasításra teszik.

Szuhai Viktor azt ecseteli, hogy ha a hatalom el akarja terelni a figyelmet, akkor ellenséget kreál. Ez az ország nem volt idegengyűlölő, de most azzá tették. De ezek az utak mindig csúnya irányba vezettek, és ez mindig így van. Ha ellenséget képzünk, akkor mindenki lehet ellenség, és ez mindenkit elérhet. Ráadásul egy olyan kormány teszi, amelyik vasárnaponként elvileg templomba jár.

Czeglédy arról a bizonyos 1300 menekültről beszél, akiket be kellett volna fogadni. Őket már regisztrálták, felszólítja a fideszeseket, ne beszéljenek illegális és rengeteg bevándorlóról.

Lendvai szerint az egészből a baloldal csinált politikai kérdést, nem a kormány.

Másfél órás meddő vitán voltunk túl, amit most nem az ellenzék, hanem a kormánypártiak generáltak.


9:15 Napirend előtt

Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) kiemeli a népszavazást, az 56-os forradalom évfordulóját és az M86-os átadását

2016.10.25. 19:09

Áder János: Az M86-os felavatásával beteljesült egy európai álom

/ közélet gal. 22 hsz. /
Végre! Végre! 4 sávos úton száguldhatunk Szombathelytől Budapestig. Mióta vártunk rá!
. Köszöni azoknak, akik elmentek szavazni. Azt is, hogy az ellenzéki frakció egy képviselő kivételével ott voltak az ünnepi közgyűlésen, az 56-os forradalom megemlékezésén
2016.10.23. 21:42

Egy régi Csepel teherautó után vonultak az '56-ra emlékezők Szombathelyen

/ kép. gal. /
Nem csak stílusos volt, de hatásos, és zenével párosítva hangulatos.
.

És örül, hogy az M86-os biztonságosabb, és reméli, kevesebb baleset lesz rajta, mint a régi úton. És azt is, hogy segíti a város további fejlődését. Köszöni azoknak, akik elindították az út építését, és azoknak, akik folytatták. Külön köszöni Hende Csabának és a kormánynak, hogy a hullámvölgyből kihúzták az építkezést.

Van hiányzó: az egyetlen női képviselő sincs itt

Már most hiányzik Dr. Takácsné dr. Tenki Mária, miről fogunk mi 10 óra 10 perckor írni, ha nem az ő csini kiskosztümjéről?! Feketébe öltözött ma mindenki, hozzá a sok frissen vasalt fehér ing, egy se színes, hozzá sok kék, ferdén csíkos nyakkendő. Ennyi. Még csak két perce csapott a lovak közé Puskás Tivadar, aki maga is, alpolgármestereivel együtt, vagy 12 percet késett. Most vesszük csak észre, Nemény András sincs a teremben, közli Czeglédy frakcióvezető, elfoglalt, majd jön.

Czeglédy Csaba (baloldal) bejelenti, hogy Nemény András és Tóth Kálmán egyelőre nincs itt, de jönnek. Megjegyzi, üzenjük meg Brüsszelnek, hogy köszönjük a pénzt az új útra. Hat kormány 14 év alatt hozta össze.

A Falco-gyárat hozza elő, újabb fejlemények vannak, engedélyt kaptak bővítésre, területek szanálására, ezért kéri, a képviselők kapjanak tájékoztatást erről. A gyár nem tett le a bővítésről, ami nem csak a közelben élők, hanem tízezer ember életkörülményeit veszélyezteti.

Puskás két jogi lépésről tud, a szűrőket meg kell építeni, és nem tud bővítésről.

Ipkovich György (baloldal) kifogásolja, hogy két napirendi javaslatát nem fogadták el, pedig az egyiket a közgyűlés delegáltjaként tette meg. A Stylről van szó, kéri, járjanak közben, másfél milliárdról van szó.

Az M86-osról kijelenti, Hende rosszul tudja

2016.10.25. 19:09

Áder János: Az M86-os felavatásával beteljesült egy európai álom

/ közélet gal. 22 hsz. /
Végre! Végre! 4 sávos úton száguldhatunk Szombathelytől Budapestig. Mióta vártunk rá!
, 2010-ben már az egész uniós forrás rendelkezésre állt, csak másra költötték el. És, hogy mindenkinek megköszönték, kivéve az Európai Uniónak.

Koczka Tibor és Ipkovich György
fotó: Vágvölgyi Bálint

Kelemen Krisztián (baloldal) a Szent Márton-tervről kér tájékoztatást, különösen a Szent Márton-templom előtti térről, ahol őszre ígérték a befejezést, de eddig semmi sem történt. Kopcsándi József (baloldal) szerint a kormány új elektronikai rendszere az önkormányzatiság megszűnését jelenti, hiszen minden anyagukba belenézhet a kormány, és módosíthatja is azokat. Tájékoztatást kér.

A polgármester azt mondja, az elektronikai osztályvezető éppen ma tárgyal erről a belügyminisztériumban.

Horváth Soma (baloldal) megint azt kéri, hogy a két ülés közti beszámolót az ülés elejére tegyék vissza.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) kéri, hogy a Falco-gyár kapcsán ne használják a szanálás szót, nem erről van szó. Bejelenti, a gyárral foglalkozó munkacsoport javasolta, hogy ezzel a közgyűlés most ne foglalkozzon, mert hatósági eljárások zajlanak, a decemberi közgyűlésre behozzák a közgyűlés elé.

Czeglédy szerint a közgyűlésen kell megbeszélni az ilyen dolgokat, a kormány amúgy is egyre kevesebb feladatot és jogot hagy az önkormányzatoknál.

Balassa Péter (Jobbik) is napirendet javasolt, a székesegyház előtti téren állítsák vissza a gázlámpát. Azt is, hogy az útfelújításokról decemberre készítsenek cselekvési tervet, és abban legyen benne egy parkolóház megépítése. És teljes tájékoztatást kér a Szent Márton év programjaira szánt 800 millió forint elköltéséről. És több napirendi pontot le akar vetetni.

Czeglédy kéri, hogy az önkormányzat vegyen részt a balatonberényi gyermeküdülő árverésén, és ehhez teremtsék meg a jogi keretet, mert az árverés nagyon gyorsan lezajlik majd.

A nap kérdése: kié a kandeláber?

Szürreális vita bontakozik ki a székesegyház teréről eltűnt kandeláberek körül. Ilyen parázs vitával, aranyba foglalható mondatokkal:

Puskás:

 • Én, mint az egyházközség tagja, nem tudom, hogy felháborodásunkat kinyilvánítottuk-e már az elkerülésük miatt?
 • Molnár: Szeretném én is tudni kié a kandeláber! Nagyon fontos kérdés!
 • Ipkovich:

  kandeláberek és társaik...fel kell állítani ezeket a dolgokat a megfelelő helyre!

 • Lámpa
  fotó: Nyugat.hu

  Közben Molnár oktatja Balassát arról, hogy nem minden ügyet hoznak a közgyűlés elé, és ne higgye, hogy csak ő foglalkozik egy üggyel.

  Czeglédy kijelenti, most éppen a két ülés közti eseményekről szóló vitát folytatja, ezért is érdemes lenne visszahozni a beszámolót az ülés elejére.

  Ipkovich csatlakozik Balassához, állítsák vissza a székesegyház elé a kandelábereket, ezek a város díszei, és nem kellene ennyit vitatkozni róluk.

  Az ellenzéki javaslatokat sorra elutasítják.


  9:05 Várunk

  Már kezdeni kellett volna, de egyelőre semmi. Nem a pontosságukról híresek a képviselők.


  Alig egy hónap után itt is a szombathelyi közgyűlés következő ülése. Ami valószínűleg az utolsó előtti lesz ebben az évben, de ünnepi hangulatra ne számítsunk még.

  Ez még az eleje
  fotó: Vágvölgyi Bálint

  Nincs túl sok napirendi pont, de abban biztosak vagyunk, hogy legalább este nyolcig, kilencig eltart az ülés. A fontosabb ügyeket előzetesünkben már összefoglaltuk

  2016.10.26. 17:44

  Ingyenes parkoló lesz a szombathelyi kórházzal szemben

  / közélet 2 hsz. /
  De csak akkor, ha elkészülnek az orvosi rendelők. Szigorúbban bírságolnak a közterületi piálásért, sok pénzt ígérnek az utakra. Közgyűlési előzetesünk.
  , most várjuk a kezdést.

  Aki élőben is gyönyörködni akar képviselőinkben, kattintson élőképes közvetítésünkre

  2020.10.29. 08:51

  Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről

  / közélet 1 hsz. /
  .

  Hozzászólások (4)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  fgzb: M*jd h* * v*r*s * k**s* *d*k*t , f*j*nk*nt + 5*ft s*rcc*l p*t*l...
  Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen
  Igaz: *z *nd**n r*z*rv*t*m*k*t m*r f*lsz*b*d*t*tt*k ? V*gy *k m*g m*nd...
  76 éve szabadították fel az auschwitzi koncentrációs tábort - Szombathelyi visszaemlékezések
  Igaz: V*nd*gl*t*s*s*k t*nt*tt*k M*ll*rc* sz*g*t*n - * k*rl*t*z*s*k *ll...
  Amikor a veszélyhelyzet előhozza a rendőrből a jogsértőt
  nemazert: H* b*v*nt*k f*d*z*tk*nt * k*s*bb *l*d*tt *ng*tl*t *s * m*gv*s*r*...
  Varga Judit a férjével 200 millióért vásárolt ingatlanokat - Orbán Viktor közelében
  Igaz: +1 +1 +1 ..........
  Podcast – Miért fogadja el a társadalom jó része a mindent átszövő korrupciót?