NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Percről-percre tudósítás a szombathelyi közgyűlésről

Milliárdokról beszéltek, milliókat adtak ide-oda. De még a Csótó szigetén tomboló hormonokról is szó volt.

22:20 Vége

És ezzel vége van a nyilvános ülésnek. A követező normál közgyűlés október 22-én lesz.


22:05 SZMSZ-t módosítanak

A bizottsági munkából hiányzó képviselői tagokat akarják szankcionálni, Czeglédy gyorsan javasolja, hogy vegyék bele az SZMSZ-be a közgyűlés tévéközvetítését. Azt is, hogy a hónap utolsó csütörtökén vannak a közgyűlések, és ehhez igazodnak a bizottsági ülések.

Tanakodás balról
fotó: Vágvölgyi Bálint

Horváth Attila szerint át kellene alakítani a bizottsági struktúrát, van olyan bizottság, amihez egymással össze nem illő ügyek tartoznak. De ha ezt nem is teszik meg, legalább azt el kell érni, hogy határozatképesek legyenek a bizottsági ülések.

Kelemen Krisztián szerint legalább a két nagy frakciónak egyeztetnie kell ebben. És definiálni kellene az igazolatlan távollét fogalmát. Molnár szerint mindenki tudja, mi a szándék, a hivatal készítsen elő egy javaslatot.

Czeglédy javaslata, aki egy évben az ülések felén nem jelenik meg, attól vonják meg a tiszteletdíjat, A frakciók pedig akár vissza is hívhatják a bizottságból.

Czeglédy javaslatait elutasítják.


21:40 Haladás-stadion és HVSE anyagi helyzet

Szóba kerül a HVSE anyagi helyzete is, Szuhai Viktor azt kérdezi, miért van szükség most újabb 10 millióra és igaz-e, hogy csapatot szerveztek ki. Az egyesület képviselőjének válasza: a költözés miatt és a bevételek elmaradása miatt kell ez a pénz, októbertől nem lesznek bevételek.

Közben folyamatosan megszakad a közvetítés, pedig épp kifaggatják az egyesület képviselőjét.

21:30 Feb-tagok

Az uszodát építő egyesülethez feb-tagnak Kántás Zoltánt és Tóth Kálmánt delegálta a közgyűlés. Erről korábban volt napirendi pont.


21:25 Lejárt határozatok

Úgy látszik, a képviselőket minden érdekli, sorra jönnek elő az ügyekkel. A legkisebbekkel is.


20:35 Aktuális ügyek

Horváth Attila a Minerva-lakótelepi parkolóhiányról beszél, kérdezi, milyen megoldást terveznek. Ipkovich a pápalátogatásról kérdez, az utóbbi időben nem sok szó esik róla. Testvérvárosi kapcsolatok után is érdeklődik.

Kelemen Krisztián javaslatokat tesz. A volt Szentgyörgyi iskola belső rendbetételére, az udvarban parkolók kialakítására. Megint előhozza a gázfelülvizsgálat veszteseinek támogatását, azt, hogy a pápalátogatásra a Szent Márton temetőt alakítsák kegyeleti parkká.

Tanakodás jobbról
fotó: Vágvölgyi Bálint

Takátsné Tenki Mária szerint szerencsés volt a karnevál időpontja, mert a városban tanuló diákok is megérkeztek addigra. Javasolja, hogy jövő nyárra tegyék rendbe a belvárosi belső udvarokat.

Balassa kérdezi, hogy a DK támogatta-e a Joskar-Ola Napokat, mert ott molinóval, standdal jelentek meg. Kérdezi, mi a helyzet az Aréna felújításával. Kopcsándi az ipari fejlesztések és az autóipari központ iránt érdeklődik.

Molnár Miklőüs nem látja akadályát, hogy egy későbbi időpontban beszámoljanak az autóipar centrum működéséről, és a gépészmérnök-képzésről. Kijelenti, a következő másfél évben mindent meg kell tenni, hogy a SEK a legoptimálisabb módon működjön.

Szuhai Viktor Balassának válaszol, akkor volt a DK irodaátadója, az átadás után kimentek Varju Lászlóval a Joskar-Ola Napokra, de nem volt kitelepülő pult. Volt egy zászló, de azt gyorsan eltávolítottak.

Most is elutasítják a baloldali javaslatokat.


20:00 Kisebb ügyek

Pár kisebb ügy következik, lassan a vége felé járunk.

Mindjárt jön a két közgyűlés közti beszámoló, és a három sürgősségi ügy.


19:40 Esti műszak Médiaközponttal

Erről is írtunk előzetesünkben

2015.09.15. 11:11

Térfigyelő kamerákat kap a szombathelyi Csótó, de lesznek végre kerékpártárolók is

/ közélet 3 hsz. /
Közeleg a szombathelyi közgyűlés nyári szünet utáni első ülése. Előzetesünk.
. Czeglédy Csaba a Médiaközpont ügyvezetőjét keresi, korábban látta a folyosón. Kéri, hogy nélküle ne tárgyalják az ügyet, mert nem tudnak kérdéseket feltenni neki. Puskás azt mondja, Koczka Tibor alpolgármester tud válaszolni a kérdésekre, Koczka bólogat.

Czeglédy érti, hogy az alpolgármester itt van, hiszen ő kötötte a negatív hatású szerződéseket, de nem tőle akarják megkérdezni, hogy a Szombathelyi7 grafikai tervezése, nyomdája nem túl drága-e, hogy mennyire szerencsés az az út amit választottak. Mert kiderült, hogy már most pénzt kell adni a cégnek, 7 milliót, és vannak jelek, hogy ez sem lesz elég a hét végéig. Azt sem, hogy mi akadályozza abban, hogy közvetítsék az ülést, amikor a technikai feltételek megvannak. Mert erre a célra vásárolták a technikát, és most nem erre használják.

Koczka Tibort nem kérdezték
fotó: Vágvölgyi Bálint

Szerinte szomorú, hogy Koczka nem tudta elintézni, hogy a tévé felkerüljön a UPC szolgáltatásába, most fent van, de nem közvetítik az ügyet.

A polgármester kijelenti, a tévé az ő utasítására kezdi el a közgyűlési közvetítést október 23-án, ezt írásban kéri majd az ügyvezetőtől.

Balassa Péter megemlíti, hogy a határozati javaslatban olyan üzleti tervet kérnek, ami megvizsgálja a Szombathelyi7 megjelenésével és megszűnésével is számol. Kijelenti, ne hárítsák ezt a testületre, jelentsék bel hogyan döntöttek, a többség úgyis megszavazza. Szerinte a jobb és a baloldalnak is van egy papíralapú újságja, ők azt szeretnék, ha csak egy lenne, ami mindenkié.

Kopcsándi kérdezi, miért van folyamatosan alkotmánysértésben a Médiaközpont, mert nem teljesítik a kiegyensúlyozott tájékoztatás szabályait, és nem adnak azonos lehetőséget a városi képviselőknek. Javasolja, hogy a plusz pénzről szóló döntést napolják el, mert az üzleti terv ismeretében lehet erről dönteni.

Czeglédy üzenetet kapott, hogy Koczka is sokat tett a UPC-be kerülésért. Mint mondja, a baloldalnak hét egyéni körzetes képviselője van, és az elmúlt egy évben egyszer sem kérdezte meg őket a városi tévé. Hangsúlyozza, az ügyvezető többször is utalt rá, hogy túlárazottak a Szombathelyi7 költségei, és kérjék meg, mutassa be az általa optimálisnak tartott árakat. Mert abból látni lehetne, hogy ki lehet-e adni a lapot nullszaldóval.

A többség leszavazza a baloldal javaslatait.


19:30 Vasivíz beszámoló

Vita nincs, Horváth Attila tolmácsolja a baloldal véleményét: nemmel szavaznak, mert nem látnak bele a cég működésébe.

Aztán hirtelen öt perc szünet.


19:00 SZOVA ügyek

Czeglédy kezd, az Aréna mellett van egy rekortán futópálya, a futók panaszkodnak, hogy nincs rajta világítás. Javasolja, a következő közgyűlésre a SZOVA vizsgálja meg, mennyibe kerülne ott a világítás kiépítése.

Ipkovich felveti, hogy a cég a kutyaürülék problémákkal is foglalkozhatna. Ha a gazdák összeszedik, akkor felmerül, hová dobják, mert az veszélyes hulladék. Ha Szombathely meg tudná oldani, a módszert jó pénzért fel lehetne ajánlani más városoknak is, mert ez sehol sincs megoldva.

Kopcsándi örül, hogy most rendben van a cég pénzügyileg, Balassa arról beszél, hogy nem volt ez jó ötlet. Öt évet előtörlesztett a cég 2,1 milliárdot a kötvényekre, és csak csak három év fizetési moratóriumot kapott érte. Kérdezi, hogy ez miért volt jó.

Molnár szerint aki megmondja, hogy három év múlva milyen árfolyamok lesznek, az pénzügyi zseni. Éppen azért kértek három évet, hogy a 2018-as választások előtt még foglalkozni kelljen ezzel az üggyel. Az lenne az igazi, ha a SZOVA egyedül tudná ezt kezelni, de ez sok mindentől függ.

Kelemen Krisztián azt mondja, van lehetőség kutyaillemhelyre, a SZOVA nem is szállíthatja el a kutyaürüléket. Javasolja, a cég hozzon létre egy ezzel foglalkozó csoportot. Ezt el is utasítja a közgyűlés.


18:40 Új versenyszabályzat?

Czeglédy szerint a nyáron a polgármester lecserélte a közbeszerzést véleményező céget egy szekszárdi cégre, és erre politikustársaitól kapott javaslatot. Ami nem ördögtől való, de magyarázatoz igényel.

Tóth Kálmán morcos, Horváth Soma hallgatja
fotó: Vágvölgyi Bálint

Az új szabályzat szerint egy képviselő is kérhet információkat a hivataltól ezekben az ügyekben, ez megoldás lehet arra, hogy gyanú merüljön fel. (Amúgy az ügynevezett kisközbeszerzésekről van szó. Kéri a polgármestert, ne legyen az a gyakorlat, hogy a kiszolgáltatott hivatalnokokkal magyaráztassák, miért épp azokat a cégeket hívják meg az ilyen pályázatokra, amiket. A hivataltól azt kéri, hogy az önkormányzat kistáján nem szereplő céheket ne hívja le, ha erre kötelezik, azt dokumentálják.

Puskás szerint is átláthatóbb lett így a szabályozás.

Balassa viszont azt mondja, hogy nem szigorításról, hanem puhításról van szó, és csodálkozik, hogy az úgynevezett kisközbeszerzésekről eddig az alpolgármestereket sem tájékoztatták.

Czeglédy szerint eddig semmi tájékoztatás nem volt, javasolja, az ajánlatok beérkezésének bizonylatait meg kelljen őrizni, és ezeket csatolják az ajánlatokhoz.


18:14 Megint a 86-os, helyi döntések kellenek hozzá

Tulajdonképpen a körgyűrűről és az új, déli irányba menő nyomvonalról van szó, ami majd Egyházasrádóc felé vezet. A helyi rendeleteket kell megváltoztatni. Írtunk arról

2015.07.22. 11:11

Tényleg kétszer egy sávos lesz a 86-os Szombathely és Egyházasrádóc között

/ közélet 11 hsz. /
, hogy a köztudatban lévő 2x2 sávos gyorsforgalmi helyett 2x1 sávos lesz, kivéve az elején lévő hat kilométeres szakaszt, ez tartozik Szombathelyhez.

Ipkovich azt kérdezi, az érintett települések is 2x2 sávra terveznek-e, mint Szombathely, mert akkor később lehet az utat szélesíteni. A válasz szerint igen.

Tóth Kálmán kéri, hogy ha legközelebb ilyen egyeztetés lesz, akkor hívják meg arra az illetékes választókerületi képviselőt, mert ő ismeri a helyi viszonyokat.

Czeglédy kérdezi, mi a konkrétuma a Falco településrendezési módosítási kérelmének, mert a lakók számára előnytelenebb besorolásokat akar a környékre. Olvasta a főépítész véleményét, miszerint annak a területnek már inkább ipari, mint lakóövezeti jellege van. Tájékoztatást kér a polgármestertől.

Illés Károly alpolgármester válaszolt, kaptak egy levelet a Falcótól, hogy újabb területeket akar vásárolni, de semmi lépés nem történt még ebben az ügyben, ez amúgy is közgyűlési hatáskör.


17:50 Megint buszjáratokat szerveznek át

A március elején indított 8H buszon kevesen utaznak, ezért a Volán azt ritkítani akarják.

Tóth Kálmán közben arról beszél, hogy a múltkori döntés nincs benne az anyagban. Kérdezi, hogy ez hogyan lehet, mikor közben lakók szenvednek hátrányt. Azt a választ kapta a hivataltól korábban, hogy nem akarnak menetrend-módosítást, mert 2016 decemberének végén lejár a szerződés a céggel.

Lendvai össze akarja hívni a bizottságot
fotó: Vágvölgyi Bálint

Lendvai Ferenc megígéri, hogy rövidesen összehív egy bizottsági ülést, ahol ezeket a változtatásokat a cég képviselőjével közösen át lehet beszélni. Kelemen Krisztián viszont azt mondja, nem kell semmit átbeszélni, májusban már kidolgoztak egy komplett tervet, és akkor azt ígérték, hogy szeptemberben megtárgyalják.

Ipkovich távolabbra tekint, javasolja, vizsgálják meg az elektromos alapú tömegközlekedés lehetőségét.


17:40 Ha minden igaz, lazább ügyek jönnek

Egy közigazgatási informatikai rendszerről tárgyalnak. Szakmáznak.


17:15 Legközelebb megint újraélesztenek

És most 20 perc szünet.

Puskás Tivadar a délutáni rövid szünet előtt még gyorsan megemlítette a ma tartott újraélesztési gyakorlatot, amely a közgyűlés ebédszünetére esett. Mint mondta, úgy tűnik sokan nem tudtak részt venni ezen a fontos eseményen, a segítés lehetőségének megtartásáról pedig nem szabad megvonni másokat, így a közeljövőben ismételni fognak majd.


15:40 Költségvetést módosítanak

A költségvetés módosítását tárgyalják, ez többször előjön az évben. Kopcsándi József azt ecseteli, hogy 877 millió forinttal nőtt a működési hiány. Hosszan részletezi a tételeket.

Tüntetés

A kezdés előtt két férfi állt a közönség soraiban transzparenssel a kezében. Felirat: „Kérem a Szova Zrt. azonnali, teljes körű átvilágítását.” Páran odabökték nekik a politikusok közül: helyes.

fotó: Vágvölgyi Bálint

Balassa sem örül, megdöbbentőnek nevezi a módosítást, közben 20 milliós tanulmányt említ. Sporttámogatásokról is beszél, Szent Márton-logó levédéséről, azt mondja, ennyire rossz módosítást nem láttak mostanában. Úgy látszik, kivették a kasszakulcsot Molnár Miklós kezéből - mondja.

Tóth Kálmán is darabokra szedi a tervezetet, kiemeli a legcinikusabbat, 1,1 milliárdot költenek az MSH felújítására, és most külön 8 milliót szavaznak meg a függönyökre. A polgármester szerint ezt a pályázatból nem lehetett megoldani.

Illés Károly válaszol, ez a 8 millió a színpadi függönyöket jelenti, ezt valóban nem lehet megvenni a pályázati támogatásból. Rettegi Attila azt mondja, nem kell tartani attól, hogy a működés elveszi a levegőt a fejlesztések elől.

Hozzáragadt a kezükhöz a technika

Horváth Attila gyorsan telefonhívást bonyolít Szuhai Viktor felszólalása közben, szemben pedig Lendvai Ferenc nyomkodja lázasan a telefonját. Sátory Károly szuper trendi: ő tablettel tolja közben.

Horváth Attila kérdezi, igaz-e, hogy azért kellett elhalasztani az MSH átadását, mert elfelejtették megrendelni a székeket. Illés alpolgármester mosolyog. Később azt mondja, a pályázatból valóban nem vásárolhatták meg a székeket, de már megrendelték őket.

Molnár Miklós láthatóan élvezi
fotó: Vágvölgyi Bálint

Kisebb tételekről vitatkoznak, parkolók felfestéséről például, Rettegi azt mondja, erre való a képviselői keret. Horváth Attila a díszpolgári címhez járó juttatásokról beszél, tíz éve nem emelték, javasolja, a 300 ezres összeget emeljék 500 ezerre.

Folyamatosan megy a vita a kisebb tételekről, Kelemen Krisztián azt mondja, a képviselői keret nem ilyen munkákra való. A parkolók festése a SZOVA feladata, a keretet egyedibb problémákra kell használni.

Az a baj, hogy értjük

Sátory Károly felszólalt, miszerint Kelemen Krisztián alighanem félre értette azt, hogy ő miért vetette le a hatos napirendi pontot – nevetés a baloldal soraiban:

Az a baj, hogy értjük.

Molnár Miklós szeretné úgy lezárni az idei évet, hogy jövőre ne vigyenek át hiányt. Ha ez sikerülne, akkor egymilliárdos plusz forrás lenne azokra a fejlesztésekre, amelyekre nem lehet uniós támogatást szerezni.

Városatyai szigor

A hatos napirendi pont - parkolók a Derkovitson - levétele kisebb vitát és zúgolódást váltott ki a teremben. A képviselők rendre átlépik a hozzászólás időkeretét, Puskás Tivadar polgármester pedig egyre szigorúbban inti csendre őket. De azért a susmus tovább folytatódik.

Koczka Tibor alpolgármester (Fidesz) szerint azért kell 20 millió a Falco kosárlabdacsapatnak, mert megint kilép a nemzetközi porondra. A Médiaközpontnak azért kell plusz pénz, mert eredetileg kevesebbet kapott, mint tavaly. Az Agorának meg azért, mert az MSH nem működött, így elmaradtak a bevételek.


15:30 Most lenne a kezdés

De nincs. Épp ugyanazt látjuk, mint reggel kilenckor, tébláboló képviselők, pakolgató hivatalnokok.


13:00 Itt az ebédszünet

A képviselők most elmennek újraélesztést tanulni, a közgyűlés 15:30-kor folytatódik.


11:30 Csónakázótó ügyei

Ezt is összefoglaltuk előzetesünkben, most jönnek a hozzászólások. Tóth Kálmán (baloldal) az 50 darab kerékpártároló összesen hárommilliós árat sokkalja. Megnézte az interneten, ennél jóval olcsóbban lehet ilyeneket venni. Ha a tároló tartalmaz kerékpárt is, akkor érthető. De ha nincs benne, akkor háromszoros túlszámlázás történik.

Balassa azt nem érti, hogy a háromszor átadott, 700 milliós beruházásba a kukák, kerékpártárolók nem fértek bele. Szerinte ezért valakinek el kellene veszíteni a munkáját. A kamerarendszert is sokallja, és hogy ennek ürügyén a közterület-felügyelet irodáját is bővíteni akarják. Odaszúr a baloldalnak, az ő idejükben is hasonló beszerzések voltak.

Kijelenti, teljesen más irányt vett a beruházás, az ígért lombkorona-sétányból és rekortán futópályából kávézó és stégek lettek. És nem vitték oda az elektromos kábelt, az utcabútorokat. Ha valaki ehhez a nevét adja, az bűnt követ el - mondja. Minőségi beruházásból középszerű fejlesztés lett. A végén felháborodik: ha ezen mosolyog a polgármester, akkor felesleges tépnie a száját.

Puskás kifejti, a szombathelyiek észrevételei alapján újították fel a területet, és a többségnek tetszik az eredmény. Lendvai Ferenc szerint Balassa színészi képességekkel rendelkezik, olyan teátrális volt a hozzászólása. A Jobbiknak felajánlottak egy feb-helyet, ezt nem vállalták.

Szuhai Viktor a vízminőséget félti
fotó: Mészáros Zsolt

Hozzáteszi, a 700 millióból sokkal több minden készült el, az Illés Akadémia, a Mesevár óvoda, a Csótó hídja és parkolója. Lendvai a legsikeresebb beruházásnak nevezi a Csónakázótó felújítását.

Szuhai Viktor szerint szépült a környék, de a leglátványosabb terület, a tó felülete nem mindig olyan, amilyennek lennie kellene, ezért is fontos lenne a dozmati víztározó. Ráadásul a Csónakázótó közlekedése sem megoldott, szinte soha nincs üres parkoló.

Kecskés László örül, hogy Balassa megnyugodott, kisétálta magából a színészi alakítás sikerét - mondja. Ő is azt mondja, hogy közben jöttek az észrevételek, és már az építkezés alatt megtalálták a vandálok, ezért is szükség van a térfigyelő kamerákra.

Mit szólna ehhez Freud?

Valami van a levegőben, Ipkovich nem akar annyi lámpát a szigetre, Kopcsándi József arról nosztalgiázik, hogy vannak, akik régebben nem a mostani párjukkal jártak a Csótónál.

Kecskés szerint a megnövekedett tesztoszteron-szint miatt is kell a kamera, ezzel be lehetne korlátozni a fiatalom szexuális szokásait a tó környékén. A futópálya jelenlegi burkolata jobb, mint a rekortán, és a tavat meg kell védeni a kerékpárosoktól is.

Ipkovich szerint a mostani demográfiai helyzetben nem kellene minden helyet átvilágítani. Előhozza a dozmati víztározót, ami megoldás lehetne a tó valóban rossz vízminőségére. Javasolja, az öröm mellett fogalmazzák meg a következő feladatokat, és ezek között ott van a vízminőség.

Kecskés szintén fontosnak tartja a dozmati víztározót, de ehhez kormányzati döntés kell. A legutóbbi árvíz tapasztalatai talán segítik a megvalósulását, amikor a víz elöntötte az Illés akadémia területét.

Kelemen Krisztin felháborodik, amikor ő szeretne padokat a Joskar-Ola lakótelepre, azt mondják, nincs rá pénz, most a Csónakázótóra 3,5 millióból akarnak padot venni. A tó működését évi 15 millióból tervezik, ő örülne, ha évente lenne ekkora beruházás a lakótelepen.

Nemény András szerint érdekes, hogy utólag pótolják az elmaradt részeit a beruházásnak, és ő is sokkalja az árakat. Megemlíti, hogy a híd ugyan akadálymentes, de a híd után nem tudnak hová menni a kerekesszékesek, mert a térkövezés az első addig sem tart ki. Felmérést kér a térkövezés folytatásának áráról, és javasolja, hogy a túlárazásból fordítsanak ide forrásokat.

Balassa időnként felháborodik
fotó: Mészáros Zsolt

Illés Károly kijelenti, vannak kint már padok és kukák, az újabb igényeket akarják most kielégíteni. Ezek a padok pedig speciálisak, és közbeszerzést írnak majd ki rájuk, bízik abba, hogy olcsóbban is be lehet szerezni azokat. Egyetért Neménnyel, hogy nézzék meg a térkövezés folytatásának lehetőségeit.

Horváth Attila biztos abban, hogy valaki ezen hatalmasat keres, ezek a számok nem elfogadhatóak. A két tó közti játék, ami most nem is működi, 5,5 millió forint volt. Nem tudja, ki lop ebben a projektben, de valaki biztosan - mondja.

Kijelenti, a sporthorgászokkal kötendő együttműködési megállapodásnak ebben a formában nincs értelme.

Balassa azt szeretné, ha lenne gazdája a tónak, és csodálkozik, hogy 15 millióba kerül az üzemeltetése. A polgármester szerint ez a 15 millió éppen azért kell, mert van gazdája a területnek.

Szuhai Viktor kérdezi, miért nem szabad kutyát bevinni a szigetre. A polgármester szerint hagyománytiszteletből, de vannak ott olyan madarak, például a hattyúk, amiket zavarnának. Lendvai saját tapasztalatai szerint erre a kutyatartók egy része nem érett még meg, sokan nem szedik össze utánuk az ürüléket. A tüó környékén lehet sétálni kutyával.

Horváth Soma szerint jobban el kellene osztani a padokat, a parkolóban például túl sok van. Ha ezt megtennék, nem kellene ennyi új pad.

Czeglédy kijelenti, itt nem lehet igazságot tenni az árakról, de úgy tudja, a politikusok megmondják a szakembereknek, melyik három céget kell meghívni a közbeszerzési eljárásba. Javasolja, hogy a gazdasági bizottság elé vigyék be a meghívandó cégek listáját, és a bizottság tagjai is tehessenek javaslatokat, ezzel a korrupció lehetőségét is ki tudják zárni, és a hivatal válláról is levennék a terhet.

Illés alpolgármester elmondja, hogy a hattyúk és a madarak a szigeten fészkelnek, ezért nem lehet oda kutyákat bevinni és ezért nem szabad ott horgászni. Felkéri a közterület-felügyeletet, vizsgálják meg, mennyibe kerülne az élőerős őrzés a területen. A közbeszerzésekre azokat a cégeket hívják meg, amelyek fent vannak az önkormányzat ISO-szabvány szerinti listáján.

De Czeglédy bizottságos javaslatát azért elfogadják. Balassa elhagyná a kamerákat és élőerős őrzést szeretne, ezt elutasítják. Megvizsgálják a szigeten a térkövezés bővítésének lehetőségét is.

Czeglédy javasolja, hogy nézzék meg a futófelület tapasztalatait, és ez alapján döntsenek a jövő évi költségvetésben az üzemeltetési költségekről. A polgármester zavarban van, lezárult a szavazás, Czeglédy visszavonja, azzal, hogy majd legközelebb benyújtja újra.


11:25 Alapítványok

Nagyon gyorsan átnézik az önkormányzati alapítványokat, semmi vita, gyors, egyhangú szavazások.


10:10 Felújítások

És itt az első napirendi pont, ezt részleteztük előzetesünkben

06.24. 08:48

Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről

/ közélet 1 hsz. /
. Elsősorban az uszoda felújításáról szól. Gáspár Péter tervező foglalja össze a terveket
2014.09.30. 18:22

Új medencét építenek a szombathelyi uszodához 2.2 milliárdból

/ közélet 5 hsz. /
A 33 meteres medencét a sportolók használhatják majd, a közönség megkapja a mostanit.
.

Nem érdekli őket

Az első napirendi pont alig érdekel valakit. A polgármesteren kívül hét képviselő marad a teremben, ami egyébként kínosan kiürül.

Ipkovich kérdezi, lehetne-e majd folytatni a fejlesztést, olyan vízisportos létesítményekkel, ami növelik a látogatók számát. A tervező azt mondja, igen, és ezzel egyet is ért, és vannak már elképzelések is.

Szóba kerül az üzemeltetés is, erről Kántás Zoltán (Fidesz) beszél, aki civilben az uszoda vezetője. Az uszoda bezárásával kezd, most úgy tűnik, november elején kezdődik el a munka és akkor zárják be az uszodát. Nyitás a munka befejezése után.

Illés állja a sarat
fotó: Mészáros Zsolt

Nemény András szerint figyelemmel kell kísérni a munkát, 700 milliót adnak át egy civil egyesületnek. Nem tételez fel semmi rosszat, de a felügyelőbizottságot ki kell bővíteni, és a pénzügyi kontrollt kell erősíteni. Nincs jogi akadálya annak, hogy a városnak együttes aláírási joga legyen, vagy valakit delegáljon a kifizetések ellenőrzésére. A tapasztalatok azt mutatják, az összes garanciát most, az elején kell beépíteni.

Illés Károly azt mondja, az egyesület szakemberekre bízza a munkát, amúgy folyamatos egyeztetés van, heti rendszerességgel. Most is van kontroll, de egyetért azzal, hogy az önkormányzat is delegáljon egy feb-tagot.

Szuhai Viktor (baloldal) örül, hogy egyeztetnek, de ebből az ellenzék kimarad, pedig a közgyűlés felét teszik ki. Támogatja, ha konkurenciát akarnak állítani Sárvár és Bükfürdő elé, de komoly gondot jelent majd a parkolás.

Merülnek a telefonaksik

Nyugalom van a teremben. A "nézőtéren" mindenképpen. Mindenki az telefonját nyomkodja, páran diskurálnak. Úgy látszik egyelőre mindenkit hidegen hagy, hogy az ellenzék szeretne egy "kontrollt" küldeni az uszoda felújítás projektbe.

Kecskés László (Fidesz) a Kárpáti Kelemen utca közvilágításának korszerűsítését üdvözli, ez is ennek a napirendnem a része. Czeglédy kérdezi, hogyan kezdődhet meg a munka, amíg nincs közbeszerzési eljárás. Kérdezi, hol van a közbeszerzési kiírás. Azt is, hogy Lazáry Viktor tagja-e a menedzsmentnek. És ellenzékként ragaszkodnak egy felügyelőbizottsági helyhez az egyesületnél.

Kijelenti, az egész TAO-s ügyet Orbán Viktor találta ki, hogy a felcsúti stadiont közpénzből építtethesse fel. Az uszodabővítés is többmilliárdos munka, és az ellenzék nem lát közbeszerzési kiírást. Kéri, osszák ki az összes közbeszerzési kiírást, anélkül nem lehet erről dönteni. A másik, hogy az egyesület feb-be még ma delegáljanak két tagot.

Kijelenti, minden százmillió forint feletti kiírást hozzanak be a közgyűlés elé, mert az ellenzéknek nincs rálátása sem a Vasivíznél, sem az uszodánál. Ha másfél hónap műlva be akarják zárni, akkor már megvan a kivitelezés.

Balassa időnként felháborodik
fotó: Mészáros Zsolt

Illés Károly kijelenti, Lazáry Viktor semmiféle menedzsmentnek nem tagja, semmiféle beszerzés nem történt eddig. Az egyesületeknél egyébként gyorsabban zajlanak a közbeszerzések. A dokumentumok, közbeszerzési anyagok a hivatalban elérhetők - mondja. Hozzáteszi, nem számítanak pluszköltségekre, ezekből a forrásokból el kell készülnie az uszodának.

Czeglédy válaszol, kétmilliós tételnél vitatkoznak, most 700 milliót akarnak úgy átadni, hogy nincs kontroll. A Fidesz-kormány eredményeként az összes jogszabályt kikerülik a TAO-pályázatoknál, de legalább a látszata meglenne a törvényességnek - jelenti ki.

Lendvai Ferenc azt javasolja, hogy a felügyelőbizottságba a Jobbik delegáljon tagot. Czeglédy újabb kérdéseket tesz fel, a lényegük, hogy ki hoz döntéseket a többmilliárdos beruházásban. A baloldal ragaszkodik ahhoz, hogy az egyesület közbeszerzési bizottságában kapjanak egy helyet.

Ágh Ernő nagyon figyel
fotó: Mészáros Zsolt

A fideszes többség leszavazza a közbeszerzési bizottság létrehozását, Czeglédy felháborodik. Molnár Miklós kifejti, az önkormányzat eleget tett kötelezettségeinek azzal, hogy átadta a 700 milliót. Elmondja, nem szeretné, ha az önkormányzat átvállalná a teljes felelősséget az egyesülettől, ő a legtávolabb szeretne maradna ennek a pénzügyi lebonyolításától. A kontroll a feb-en keresztül megvalósítható - mondja.

Czeglédy kijelenti, itt nem arról van szó, hogy a város szélén bonyolítanak le egy kisebb beruházást, itt a fedett uszodáról van szó. Ha valami rosszul sül el, biztos, hogy az önkormányzatot fogják hibáztatni. Ezért kell megfelelő kontroll-lehetőségeket beépíteni a szerződésbe.

Balassa nem akar élni a felajánlott delegációs lehetőséggel, mint mondja, őt megfojtja ez a légkör. Czeglédy közbeszól, akkor tegyél feljelentést, Balassa ezt meg is ígéri.

Leszavazzák az ellenzéki javaslatokat.


9:45 Lendvai köszöni

A Fidesz frakcióvezetője megköszöni a baloldalnak, hogy utólag elismeri Hende Csaba lobbitevékenységét, és sorolja a fejlesztéseket. Biztos benne, hogy Hende továbbra is a városért dolgozik majd.

Nemény azért megjegyzi, Hende nem önszántából távozott, nem tudja, mit jelent ez a jövőre nézve, ezért kellene együttműködni a város érdekében. Illés Károly alpolgármester (Fidesz) kijelenti, emberi erény, ha valaki önként távozik, és nem puccsolják meg, mint a baloldalon szokták.

Hálásak a fideszesek

A jobboldali képviselők egymással versengve hálálkodnak, hajbókolnak Hende Csaba ex-miniszter tiszteletére, a baloldalon pedig, ahogy meghallják Hende Csaba nevét hatalmas a kacagás.

Az ellenzéki napirendi javaslatok nagy részét elutasítják, kettőt viszont elfogadtak.

A jegyző kijelenti, hogy a közbeszerzési ügyet nem lehet nyilvánosan tárgyalni az egyenlő feltételek biztosítása miatt, csak azután, ha megjelenik a kiírás. Horváth Attila szerint viszont épp ez indokolja a nyilvános tárgyalást. Megjegyzi, nem fogják hagyni azt a lopást, amit most terveznek. A polgármester kéri, ne beszéljen olyanról, ami nincs.

Kézfogás
fotó: Mészáros Zsolt

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) támogatja, hogy a bizottsági tagokat illetményük elvonásával lehessen szankcionálni, ezt korábban a baloldal javasolta. Erről később kellene dönteni. Czeglédy hozzáteszi, ha a hónap utolsó csütörtökén lenne a közgyűlés, ehhez igazodnának a bizottsági ülések. Azt nem lehet elvárni a képviselőktől, hogy állandóan alkalmazkodjon az időpontokhoz. Az előre meghatározott bizottsági és közgyűlési rendnek hagyományai vannak Szombathelyen.

Rettegi Attila (Fidesz) emlékeztet, hogy a szociális bizottság ülései mindig azonos időpontban vannak, és figyelembe kell venni azt is, hogy a hivatalnak el kell készíteni az anyagokat.


9:15 Király díszpolgár lesz

A meghirdetett napirendet három sürgős üggyel bővítik, ezek határidősek.

Czeglédy Csaba (baloldal) szerint a baloldalon senki sem értett egyet azzal, hogy csak október 23-án kezdődjön a tévés közvetítés. Kijelenti, hogy a polgármester ezzel herdálja az önkormányzati vagyont, hiszen a város pénzéből teremtették meg erre a lehetőséget.

Javasolja, az SZMSZ-be tegyék vissza azt, hogy a hónap utolsó csütörtökén van a közgyűlés, és azt is, hogy a tévé közvetíti az ülést. Mint mondja, nem lehet zsákbamacska a testületi ülés időpontja, a baloldalon nem a város pénzéből élő képviselők ülnek, nekik alkalmazkodni kell.

Nemény András (baloldal) Hende lemondására tér vissza, ezzel Szombathely lobbiereje nagyot csökkent, ez látszik a soproni egyetem lépésén, erőre kapott az a törekvés, hogy a SEK maradjon a NymE-nél. Ha azt akarják, hogy a gépészmérnök-képzés rendben legyen, rajta kell tartaniuk a szemüket. Javasolja, vegyék fel az ügyet a napirendre.

Horváth Soma (baloldal) a közterület-felügyelettől kérne jelentést, mennyivel kellene növelni a létszámot a városőrség felállításához, és ez mekkora többletköltséggel járna.

Parázs a hangulat

A városvezetők közül egyelőre csak a polgármester szólalt meg. Az alpolgármesterek közül Molnár Miklós rágózik, Illés Károly eltakarja a száját, Koczka Tibor néz...

Pedig parázs a hangulat. Czeglédy Csaba és Nemény András rendkívül kritikusan ostorozza a döntéseiket. Puskás Tivadar egyszer vissza is utasította Czeglédy Csabát, de azt nem mondta meg, hogy miért...

Horváth Attila (baloldal) azt szeretné, ha szankcionálni lehetne, ha a bizottsági tagok nem vesznek részt a munkába. Kijelenti, van olyan bizottsági tag, aki másfél óra munkáért 700 ezer forintot kapott, mert csak egyszer volt ott az ülésen.

Sátory levetetné a parkolókat
fotó: Mészáros Zsolt

Kelemen Krisztián (baloldal) frakciója javasolja, hogy a közgyűlés 25 milliót tegyen félre a rászorulóknak, akik nem tudják egyedül kifizetni a gázcsere-felülvizsgálat okozta költségeket kifizetni. Lakásonként 100 ezerben maximalizálnák az összeget.

Sátory Károly (Fidesz) levetetné a Derkovitsra tervezett parkolókról szóló napirendi pontot. Több engedéllyel rendelkező terv van már, egyeztetni kellene róluk.

Tóth Kálmán (baloldal) javasolja, hogy a közgyűlés által delegált tag számoljon be a HVSE-nél történtekről. Czeglédy jogszabálysértésről beszél, mert egy közbeszerzési ügyet a zárt ülésen akarnak tárgyalni, ez azt mutatja, hogy valakik pénzt akarnak zsebre tenni.

Sátoryt irigységgel vádolja, olyan nem volt még itt, hogy valaki egy másik körzet fejlesztését vetetné le a napirendről. Sátory azt mondja, ő igazságosságról beszél, arról, hogy vizsgálják át a meglévő terveket, utána beszélhetnek róla. Puskás javasolja, hozzák vissza a következő ülésre.

Irigység?

Czeglédy Csaba Sátory Károllyal csatázik. Szerinte a fideszes képviselőtársa irigy. Nemény András egy hangos "így van" bekiabálással erősíti meg.

Ágh Ernő előtt egy hatalmas paksaméta. Minden lapra ír valamit, ahogy ismerjük nem poénokat jegyzetel a különböző napirendekhez.

Ipkovich György (baloldal) szerint át kellene vizsgálni az egész SZMSZ-t, mert negatív tapasztalatok vannak. Javasolja, nézzék meg, mit csinálhattak volna jobban a Tata autógyár ügyében, méltatlan helyzet volt, hogy a közgyűlés felét nem tájékoztatták.

Azt is kéri, beszéljenek a klímaváltozás hatásairól, és ebbe vonják bele a vízügyi igazgatóság terveit. És nézzék meg, az előző ülésen elfogadott környezetvédelmi vállalás milyen kötelezettségeket ró a városra.

Balassa Péter (Jobbik) szerint a képviselők kiéheztek a vitára a nyáron. Ő is beszél az élőközvetítésről, remélik, hogy októberben valóban elindul. Kijelenti, nem fogadják el, hogy a szimfonikus zenekar beszámolóját zárt ülésen tárgyalják. Ismét javasolja, hogy Király Gábor kapja meg a díszpolgári címet.

Beleegyezett

Király Gábor beleegyezett, hogy díszpolgár legyen - mondta Puskás Tivadar. Mindenki nevet, a polgármester nem érti, miért...

Puskás bejelenti, hogy az új stadion avatóünnepségének lesz a színfoltja a díszpolgári cím átadása.


9:10 Búcsú Hende miniszterségétől

A polgármester Hende Csaba lemondásával kezd. Köszöni a volt miniszter munkáját, szerinte ilyen hosszú ideig, öt és fél évig a NATO-ban még senki sem volt honvédelmi miniszter. Köszöni a város érdekében végzett munkáját, és reméli, hogy ezt folytatja is.

A közgyűlés tévé-közvetítésével folytatja, a technikai feltételek megvannak, a városvezetés úgy döntött, hogy október 23-án, az ünnepi közgyűléssel indul újra a közgyűlések tévés közvetítése.

Bejelenti, hogy az Érpataki Modell képviselője tanácskozási jogot kért, ezt a polgármester elutasította, a közgyűlés ezt Balassa Péter (Jobbik) tartózkodása mellett jóváhagyta.

Puskás elmondja, eddig 35 ezer embert tanítottak meg újraéleszteni, az új testület tagjainak ma délután egy órakor oktatást tartanak.


9:00 A szokásos kezdés

Itt az idő, de csak néhány képviselő téblábol a teremben. Csúszunk.

Aztán megjelenik Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) és mindenkivel kezet fog.

Összhang

Horváth Attila (MSZP) nyakába vette Tóth Kálmán (MSZP) nyakkendőjét, megkötötte, majd visszaadta képviselőtársának.

Teljes az összhang baloldalon, ott segítenek egymásnak, ahol tudnak.

Nyakkendőzés
fotó: Mészáros Zsolt

Letelt hát a nyári szünet, itt a munka dandárjának ideje, hogy egy kis képzavart is belecsempésszünk. Június óta az első úgynevezett normál ülésre gyűlnek össze ma délelőtt a szombathelyi képviselők. A normál ebben az esetben annyit jelenti, hogy nem rendkívüli, ugyanis a nyáron volt két rendkívüli ülés, határidős ügyek miatt.

Szóval, kezdődik az őszi politikai szezon, úgy tudjuk, ma is várható némi erősebb vita, amire kíváncsiak is vagyunk. A fontosabb napirendi pontokat előzetesünkben összefoglaltuk

2015.09.15. 11:11

Térfigyelő kamerákat kap a szombathelyi Csótó, de lesznek végre kerékpártárolók is

/ közélet 3 hsz. /
Közeleg a szombathelyi közgyűlés nyári szünet utáni első ülése. Előzetesünk.
, És nemsokára kezdjük is a most véget nem érőnek tűnő tudósítást.

Akinek magasabb az ingerküszöbe, kattintson az előképes közvetítésre

06.24. 08:48

Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről

/ közélet 1 hsz. /
.

Kapcsolódó

2015.09.15. 11:11

Térfigyelő kamerákat kap a szombathelyi Csótó, de lesznek végre kerékpártárolók is

/ közélet 3 hsz. /
Közeleg a szombathelyi közgyűlés nyári szünet utáni első ülése. Előzetesünk.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés