NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

100 millióba kerül öt év alatt a három alpolgármester Szombathelynek?

A Fidesz meg akarja bosszulni a 2006-ban történteket, november végén lesz új igazgatója a Szombathelyi Médiaközpontnak Közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk.

Nem csak új a közgyűlés

2014.11.03. 09:42

Három az alpolgármester, és kétharmados Fidesz többség a bizottságokban

/ közélet 29 hsz. 2 kapcs. /
Rá kellett jönnünk, nem lesz egyszerű a következő öt év. Tapintható a feszültség, az új képviselők a helyüket keresik. Egyelőre.
, új a másnapi sajtótájékoztatók rendszere is. Az egyik változás, hogy nem a városvezetés, hanem a Fidesz-frakció tart tájékoztatót, a másik, hogy ezentúl a Pro Savaria is önállóan tájékoztat, pontosabban Molnár Miklós alpolgármester. Ő kijelentette, hogy nem tagja a Fidesz-frakciónak és nincs frakciószövetség sem, mint az előző ciklusban.

Megtisztulási folyamat?

Először most is Balassa Péter (Jobbik) ült le az újságírókkal szemben, miután mindenkit kiszolgált az asztalon lévő üdítőkkel. Azzal kezdte, hogy különös öt év elé nézünk. Mert a választópolgárok kinyilvánították, hogy változást akarnak, ebben a Jobbik részt fog venni, remélik, egy megtisztulási folyamat indul most el.

A közgyűlésen Hende Csaba hozta elő a kicsontozós kijelentést
fotó: Vágvölgyi Bálint

Balassa szerint az elmúlt 25 év tévútjai új fejezetet akarnak nyitni, és ebben a Jobbik nyugodt, megbízható erő lesz. Az igazság és a rend pártja, és minden, a város érdekét szolgáló javaslatot támogatni fognak. Az ezzel ellentétes dolgokat viszont szóvá teszik, ha kell, elmennek a feljelentésig is – mondta.

Bejelentette, minden bizottságban van jobbikos delegált, kiemelte a szociális bizottságba delegált, siket Németh Lászlót, és köszönetet mondott a városvezetésnek, hogy a fogyatékkal élő delegáltjukat elfogadták. Balassa szerint ez valóban történelmi pillanat volt, biztos, hogy a rendszerváltás óta ilyen nem fordult elő.

Igénytelen stílus

Kifejtette, hogy a tegnapi közgyűléstől erősebb hangulatot várt, biztos abban, hogy a Fidesz így akarja végig csinálni a következő öt évet, és abban is, hogy ha összeszorított foggal is, de végig fogják csinálni. Annak örült, hogy Hende Csaba és Harangozó Bertalan tisztázott néhány vitás kérdést, de igénytelennek nevezte az ülés elejének stílusát.

Az új SZMSZ-t szerinte a Fidesz saját magának csinálta, és úgy rossz, ahogy van. Az egy dolog, hogy tele van helyesírási és fogalmazási hibákkal, de például ne elfogadható, hogy a közgyűlések tévéközvetítésének megtiltásakor technikai okokra hivatkoznak.

Kijelentette, a városvezetés menekül a nyilvánosság elől, de érdekes, hogy ebből a baloldal profitált, hiszen a választókerületek felében nyertek a választásokon. Azt is kifogásolta, hogy a rendeletben nincs benne a hivatali struktúra, az sem, hogy hány emberrel akarnak dolgozni.

100 millióba kerülnek az alpolgármesterek?

Soknak tartja a három alpolgármestert, emlékeztetett rá, hogy a Jobbik egy alpolgármestert akart. Kiderült, hogy egy is elég lenne, mert – Balassa szerint – az előző ciklusban közülük kettő nem dolgozott. Egyedül Molnár Miklós tette a dolgát.

Balassa Péter sokallja a három alpolgármestert
fotó: Vágvölgyi Bálint

A szavazáskor ő Illés Károly megválasztását támogatta, őt tartják a legfelkészültebbnek. Megjegyezte, hogy Koczka Tibort és Molnár Miklóst is alkalmasnak tartják, de szerették volna, ha Molnár nem áll teljesen a városvezetés mellé. Balassa kifejtette, Molnár és ő egy tengelyt alkothatott volna, és mindkét politikai oldalt kontrollálhatták volna.

Soknak tartja az alpolgármesterek illetményét is, kiszámolta, hogy a három alpolgármester öt év alatt több, mint 100 milliójába kerül a városnak. Kijelentette, ez elképesztő pazarlás, ráadásul a törvényben meghatározott maximumot szavazták meg nekik, hiába javasolta, hogy az elején csak a minimumot kapják meg.

Az elnyomás a lényeg?

Balassa a bizottsági struktúrával sem ért egyet, szerinte kilenc-tíz bizottság kellett volna, öt-öt fővel. Annak örül, hogy a Jobbik nyolc külsős helyet kapott, ezeket be is töltötték.

A Haladással kapcsoltban kifejtette, most nem a felelősöket kell keresni, mert baj van, ég a ház. Össze kell hívni a taggyűlést, és megoldást kell találni, ehhez azonban együttműködés és segítőkészség kell. Ha a Haladás visszacsúszik az NBII-be, onnan nagyon nehéz újra feljutni, és okafogyottá válhat a 10 milliárdos stadionépítés. Most ezt még meg lehet előzni, de azonnal tenni kell – mondta.

A sajtótájékoztatón részt vett Szalai Bálint is, aki a Jobbik képviselőjelöltje volt, most külsős bizottsági tagnak delegálták. Annyit mondott, hogy a bizottságokban is azt fogják nézni, mi a város érdeke, és azt meg is fogják szavazni, bármelyik oldalról érkezik a javaslat.

A baloldali koalíció sajtótájékoztatóját Horváth Attila kezdte. Kijelentette, beigazolódtak a félelmeik, amiket már a választások után megfogalmaztak. A Fidesz hatalomtechnikai lépéseket tesz, miközben az együttműködésről, összefogásról beszél. Ennek a politikának a lényege az elnyomás – mondta.

Megint rendkívüli közgyűlést kezdeményeznek

Kijelentette, hasonló helyzetben a Fidesz kivonult volna, nem tölti fel a bizottságokat. Ők ezt 2010-ben megtették, de most neki akarnak állni dolgozni, ezért delegáltak tagokat a bizottságokba. Számon kérhették volna a rájuk szavazó 12 ezer ember akaratát is, szerinte őket szembeköpte most a Fidesz.

Horváth Attila szerint munkaterápiára van szükség
fotó: Vágvölgyi Bálint

Horváth kifejtette, Szombathelynek most munkaterápiára van szüksége. Ezért ismét kezdeményezték a rendkívüli közgyűlést, tulajdonképpen ugyanazokkal a napirendi pontokkal, mint korábban

2014.11.03. 18:18

Elmaradt a mai második közgyűlés

/ közélet gal. 5 hsz. 3 kapcs. /
A Fidesz-többség leszavazta a napirendet. Nem véletlen, az ellenzék terjesztett elő több ügyet, amiket nem akartak megtárgyalni. Előrejelzés ez a következő öt évre.
.

Az SZMSZ-t ő eredetileg a gyávaság SZMSZ-ének akarta nevezni, de találóbbnak tartja Balassa Péter kijelentését: ez a menekülés SZMSZ-e. Mert a városvezetés elbújik a város elől, minél kevesebb közgyűlést akar. Horváth szerint a törvényben meghatározott évi minimum hat ülést a kistelepülésekre találták ki, ez egy ekkora városban nem működik. Ráadásul a döntéseket a bizottságokba akarják áttenni.

A demokrácia arcul köpése?

Megjegyezte, az alpolgármesterek megválasztása a Fidesz belügye. Illés Károlyt nem ismeri, de Koczka Tiborral szemben komoly averziói vannak. Hangsúlyozta, amit Koczka tett, az a demokrácia arcul köpése, Koczka erkölcsi hulla lett.

Abban biztosak voltak, hogy Molnár Miklós elvállalja az alpolgármesteri tisztséget, nincs is ellene kifogásuk, ha a baloldal nyert volna, Molnár valószínűleg akkor is alpolgármester lenne. Mert kell egy ember, aki vigyáz a kasszára. De azt sajnálja, hogy Molnár feladta korábbi elveit, azokat, amiket a kampányban képviselt.

Horváth azt is kifogásolta, hogy az SZMSZ-ben nincs már benne a közgyűlési interpelláció. Nem is érti, hiszen az elmúlt ciklusban sem volt sok, ráadásul kisebb, szakmai ügyek miatt interpelláltak. De ennél nagyobb gond, hogy gyakorlatilag megszüntették a közbeszerzési bizottságot. Eddig öt választott képviselő intézte a közbeszerzési ügyeket, egymást ellenőrizve, most egyetlen képviselő sem lesz ebben a bizottságban.

A Fidesz csontvázai?

Helyettük a hivatal osztályvezetői döntenek majd, ami aggályokat vet fel. Hiszen ők gyakorlatilag a Fidesz alkalmazottai, könnyen lehet, hogy szóbeli utasításokat kell teljesíteniük. Aztán, ha kiderül, hogy valami nem volt tiszta, akkor velük vitetik el a felelősséget.

Szuhai Viktor, a baloldali koalíció DK-s képviselője arról szólt, hogy ez volt az első, igazi közgyűlése, és csalódott. Ők azzal a szándékkal mentek oda, hogy dolgozni, egyeztetni fognak, hiszen ezt ígérte Puskás Tivadar és Hende Csaba is. De látták, hogy ez az egész nem a munkáról fog szólni. Megjegyezte, a folyosón látta, hogy az új fideszes képviselők is összesúgtak, ők is érdemi munkát vártak, csalódniuk kellett.

Egy kolléga felvetette, hogy Hende Csaba az ülés elején kijelentette, Czeglédy kicsontozással fenyegette meg a fideszeseket. Horváth elmondta, a kijelentés valóban elhangzott, egy zártkörű megbeszélésen, Czegédy Koczka Tibornak címezte. De azt senki sem gondolhatja, hogy fizikai kicsontozásról van szó, a frakcióvezető arra célzott, hogy a Fidesznek sok csontváz van a szekrényében, és ezeket ki fogják borítani.

Ekkorára nyomlak össze

Nagy valószínűséggel megint a sajtóhoz fordulnak majd, mert a rendőrség láthatóan nem viszi végig az ügyeket – utalt a jól ismert drogügyes nyomozásra. De megjegyezte azt is, hogy az ülés elején az a Hende Csaba hozta fel ezt az ügyet, aki korábban Ipkovichot becstelen és tisztességtelen embernek nevezte.

Egy újabb kérdésre elmondta, a kiskertek bérlőit nem ők szervezték a délelőtti közgyűlésre, egyébként, amikor megérkeztek, a városháza sajtósa el akarta küldeni őket, amikor jelezték, hogy részt akarnak venni a nyilvános ülésen, rendőröket hívott ki.

És megint egy újabb kérdésre megerősítette, hogy az ülés közben Hende Csaba két ujjával mutatta Czeglédynek, hogy ekkorára nyomlak össze. Erre Szuhai Viktor is bólogatott, ő látta és hallotta is ezt.

Bosszú 2006-ért

A Fidesz-frakciótól Lendvai Ferenc frakcióvezető a kicsontozós kijelentéssel kezdett, amit politikai felhangnak nevezett. Szerinte ez egy előre megkoreografált akció volt a baloldaltól, és azért lepődött meg, mert az elmúlt 25 évben nem történt ilyen. Mint mondta, van még hová fejlődni, és azt kérte az ellenzéktől, hogy tiszteljék egymás emberi mivoltát. Kérdésre elmondta, ügyvédeik vizsgálják a kicsontozós kijelentést, és ha úgy látják megteszik a szükséges lépéseket.

Lendvai kijelentette, 2006-ról vették a példát
fotó: Vágvölgyi Bálint

A bizottságokról elmondta, azért ilyen nagy létszámúak

2014.10.29. 18:33

A Fidesz megcsinálja magának a szombathelyi kétharmadot

/ közélet 27 hsz. 2 kapcs. /
Megvan a csodafegyver, amivel Molnár Miklós legyőzte az őt támogató egyesületet. A fideszeseket csak ötösével érdemes számolni a közgyűlési bizottságokban.
, mert így jutott hely az ellenzéknek is, ezekben szakmai és nem politikai munka zajlik majd. A közbeszerzési bizottságban is, és kijelentette, oda, és bármelyik bizottsági ülésre bármikor bemehetnek a képviselők és kikérhetik az iratokat is.

Volt kérdés persze arról is, hogy miért ilyen a bizottsági struktúra

2014.10.29. 18:33

A Fidesz megcsinálja magának a szombathelyi kétharmadot

/ közélet 27 hsz. 2 kapcs. /
Megvan a csodafegyver, amivel Molnár Miklós legyőzte az őt támogató egyesületet. A fideszeseket csak ötösével érdemes számolni a közgyűlési bizottságokban.
. Lendvai kijelentette, azért, mert 2006-ban ugyanezt csinálta a baloldal. Sőt, akkor a Fidesz még kevesebb bizottsági helyet kapott, mint most a baloldal, ők csak követték a 2006-os példát.

Koczka Tibor már nem tévéigazgató

Kérdésünkre elmondta, hogy Koczka Tibor már a tegnapi ülés előtt lemondott a Szombathelyi Médiaközpont igazgatói posztjáról, az új igazgatót várhatóan a november végi közgyűlésen nevezik ki.

Molnár Miklós szakmaiságot ígért
fotó: Vágvölgyi Bálint

Molnár Miklós a Pro Savaria sajtótájékoztatóját tartotta, kifejtette, ők a szakmaiságot képviselik, de tudomásul veszik, hogy vannak politikai feltételrendszerek is. A választások után kiderült, hogy a polgármester nem tudja a közgyűlési többséget biztosítani, ezért vállalta a Pro Savaria az együttműködést. Szakmai alapon, a saját programját képviselve.

Molnár szerint kivételes a lehetőség, hiszen a Pro Savaria nélkül nem tudnak dönteni fontos ügyekben. Nem az a fő cél, hogy akadályokat állítsanak, hanem az, hogy minél több elemét megvalósítsák programjuknak. Kijelentette, az ajtaja minden képviselő előtt nyitva áll, szívesen ad tájékoztatást és fogadja a javaslatokat.

Külön kitért a Falco-gyár ügyére, szerinte egy szakmai ügyet akarnak politikai köntösbe bújtatni. Hónapok óta dolgoznak egy hosszú távú megoldáson, a januári közgyűlésen tárgyalnak majd erről. Hozzátette, akik most kezdeményezik a terület kisvárosi övezetbe sorolását, annak idején azok minősítették át ipari területté.

Angyal László, a városháza kommunikációs vezetője az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

A z ÉLJEN SZOMBATHELY – MSZP- DK SZOMBATHELY! - MSZP-DK – EGYÜTT -frakció keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakkal ellentétben nem küldtem el senkit - különösen nem a kiskertbérlőket – hétfőn délelőtt a Városházáról.

Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzatának kommunikációs vezetőjeként a Városháza aulájában arról tájékoztattam a kiskertbérlőket, hogy mindkét közgyűlés – a délelőtti és az esti, rendkívüli, amelynek napirendi pontjai között szerepel a kiskertek ügye - nyilvános, azt bárki a helyszínen is figyelemmel kísérheti.

Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy rendőröket hívtam a helyszínre. Erre okom sem volt és hatásköröm sincs.

Angyal László
kommunikációs vezető

Kapcsolódó

2014.11.03. 09:42

Három az alpolgármester, és kétharmados Fidesz többség a bizottságokban

/ közélet 29 hsz. 2 kapcs. /
Rá kellett jönnünk, nem lesz egyszerű a következő öt év. Tapintható a feszültség, az új képviselők a helyüket keresik. Egyelőre.

Hozzászólások (16)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : J* sz*k*s*d sz*r*nt sz*p*sd *d*s j* *ny*d*t! *rr* m*nd*g g*rj*ds...
Hende Csaba moziban járt
győzelem: *z * l*sz*z*l*k*lt *r*g sz*p*k* *ly*nk*r m*r m*g*r*l s*m t*d. *z...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : H* *gy d*m*kr*t*k*s v*l*szt*s*n m*gv*l*szt*tt m*n*szt*r*ln*k*t *...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : *rt*tl*n*l *lsz*nv*dt*k 2006- *t. B*z*ny*r* v*lt *ly*n *s. * t*...
Hende Csaba moziban járt
Nagyadri: H* *tt l*tt v*ln*, *gy n*m b*sz*ln*! Sz*n*lm*s! Ny*mj* cs*k D*br...
Hende Csaba moziban járt