NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nem kell félni az államtól?

Ki nem szarja le az időkeretet? - felrobbant a bomba az iskolák állami kézbe adásáról a szombathelyi közgyűlésben.

18:55 Unihall, a szerződés

És megdöbbenve látjuk, hogy vita és hozzászólás nélkül ment át az Unihall-szerződés beszámolója. Nem értjük, ez alkalmat adott volna egy kis

emmyútnyócévezésre

.

Már csak sürgősségi indítványok vannak hátra. Ezek között van, hogy a jövőben jogorvoslati lehetőség lesz a távhőszámlák utáni panaszokra. A részleteket kidolgozzák a következő ülésre.

És vége is van a nyilvános ülésnek.

Sok ügy lesz a zárt ülésen is, de azokról csak a holnapi sajtótájékoztatók után tudunk beszámolni.


18:45 Itt az úthenger

Megint haladnak előre, mint az imént emlegetett úthenger. De nemsokára jön az Unihall-ügy, beszámoló lesz arról, hogyan is született meg annak idején a tíz évre szóló szerződés.

Poór András gondolkodik
fotó: Bonyhádi Zoltán

Czeglédy attól tart, hogy elszabadulnak az indulatok, ezért kéri, hogy előtte döntsenek valamit a SZOVA kötelezettségeiről. A polgármester azt mondja, később.

Németh Kálmán is egy korábbi pontot hoz elő, vissza is térnek rá. Korábban vita nélkül fogadták el, egy Agora-pályázatról van szó.


18:20 Mi a nyugati nyelv?

Balassa kérdezi egy igazgatói pályázat kapcsán. Puskás keresi a megoldást, Marton közbeszól, húzzunk egy vonalat a térképen, és ami attól balra van. Lazáry fogalmazza meg végül: idegennyelv ismerete, előny az angol, a német vagy a francia.

Beindult a szavazógép, négy ügyön léptek át elegánsan, hozzászólás nélkül.

Közben leszavazzák azt a javaslatot, hogy a Szimfónia kávézó átkerüljön a szimfonikus zenekar kezelésébe, hogy gyakorlatilag a zenekar szedje be a bérleti díjat. Aztán vita van, hogy ki hogyan is akart szavazni. Szakály Gábor aztán a Fidesz-frakció nevében újra kéri a napirendre vételt.

Molnár javaslatot tesz, hogy az ingatlan január 1-től legyen a GAMESZ-é. De jogosnak tartja a zenekar igényét, így a következő ülésre halasztaná az ügyét. Nem fogadják el a módosítást. És másodszorra odaadják a szimfonikusoknak.


17:35 Nem kell félni

Sági kijelenti, tiszteletben tartja mások véleményét. Puskás szerint a tanárok és a tanulók is szombathelyiek lesznek továbbra is. És nem kell félni a változásoktól, úgy gondolja, ezek után is megkérdezik a helyi igényeket.

Baloldalt összedugják a fejüket
fotó: Bonyhádi Zoltán

Czeglédy kijelenti, mindenki Szombathely képviselője, nm a pártjáé, ő az előző ciklusban a saját pártja ellenében megakadályozta a szakképző iskolák TISZK alá szervezését. Megismétli, hogy a helyi specialitásokat egy tollvonással megszüntethetik. Javasolja, hogy az oktatási bizottság működjön tovább, és ragaszkodik ahhoz, hogy a változások a döntés előtt kerüljenek a bizottság elé.

És, ahol meg lehet tenni, a nem oktatási funkciókat válasszák le az iskolákról, így nem kerülnek teljesen kiszolgáltatott helyzetbe.

Molnár Miklós alpolgármester arról beszél, hogy a törvényt már elfogadták, az ellen nem lehet menni, de a legjobbat kell kihozni belőle. Az oktatási bizottság megmarad, és bele akarnak szólni a szakképzési rendszerbe is. Az oktatás 8,5 milliárdnyi, ebből a szakképzés 4,5 milliárd. Oda kell figyelni, hogyan költik el ezt a pénzt Szombathelyen.

Rettegi Attila nem borúlátó, nagyon sokféle oktatási rendszer létezik Európában. A változás nem jelenti, hogy rosszabbul működik majd, mint eddig. Néhány év után lehet majd mérleget vonni. A törvény előírja, hogy működjön oktatási bizottság. És a működtetés továbbra is a város feladata lesz.

A polgármester azt várja, hogy csak jobb lesz, az oktatás színvonalát helyben kell megteremteni. És fel sem merült az oktatási bizottság megszüntetése.

Czeglédy megint javasol. A polgármester ragaszkodjon ahhoz, hogy az Oladi és az Aranyhíd ÁMK-k működtetése maradjon a városnál. És próbálják megtartani a szakképző iskolákat is. És vegyék bele az SZMSZ-be, hogy a szakmai ügyeket is tárgyalja a bizottság.

Puskás szavaztat, elfogadják Czeglédy egyik javaslatát. Történelmi pillanat. A másodikat is. A harmadikat, miszerint válasszák le a nem oktatási feladatokat az iskolákról, először jogi és gazdasági szempontból megvizsgálják.


17:10 Elviszik az iskolákat

A szünetben valaki megkereste a grúz himnuszt a neten, és le is játszotta. Aztán szavaznak, egyhangúlag támogatják, hogy Kutaiszi Szombathely testvérvárosa legyen.

Jön egy komoly ügy, az iskolák működtetésének vállalása, erről előzetesünkben

2012.09.26. 08:02

Lélegeztetőgépen a szombathelyi városi cégek

/ közélet 6 hsz. 8 kapcs. /
Veszteségesek, és a várostól kapott kölcsöneiket sem tudják visszafizetni. Közben az önkormányzat 750 milliós működési hitelt tervez.
beszámoltunk. Rettegi Attila (Fidesz) az oktatási bizottság nevében javasolja, hogy az Oladi és az Aranyhíd ÁMK maradjanak a város működtetésében.

Puskás fárad
fotó: Mészáros Zsolt

Czeglédy szerint nehéz visszafogottan beszélni erről, alapvetően rossz a kormányzati alapvetés és a folyamat is. Úthengerként taposnak végig az iskolákon - mondja. És kifejti, hogy a választók nem hatalmazták fel őket arra, hogy az iskolák szakmai irányítását kiadják a város kezéből. Az elmúlt tíz évben erre fordították a helyi adók nagy részét.

Pokornit idézi, hogy gyakorlatilag lehetetlen központilag megoldani a szakmai irányítást. De az úthenger már átment rajtunk, pedig szerinte ez a legfontosabb napirend évek óta. Nincs szégyenkeznivalója a városnak az elmúlt 22 évre tekintve, de most mindent kivesznek a közgyűlés kezéből.

A helyileg indított képzéseket, és az Illés akadémiát említi, nincs garancia, hogy ezeket valaki nem szünteti meg. Egyre távolabbra kerülnek a döntések a testülettől.

Javaslatokat is tesz, le kellene venni az iskoláról a nem oktatási célú feladatokat, ingatlanokat, mielőtt elviszi azokat az állam. Említi az oktatási szakembereket, akik nem biztos, hogy átkerülnek a kormányhivatalhoz.

A Fidesz oldalról beszólnak: időkeret. Czeglédy kiakad: ki nem szarja le, amikor a legfontosabb ügyről beszélnek. Ságival vitatkozik, ki zárja be az iskolákat. Czeglédy szerint meg lehetett volna menteni a Szent Györgyi Középiskolát, és a "hülye kormányotok" működtetné.

A polgármester tíz perc szünetet rendel el.


16:50 A grúz kapcsolat

Némi technikai problémák után megint itt vagyunk. Épp arról vitatkoznak, hogy legyen-e testvérvárosi kapcsolat a grúz Kutaiszi városával. Czeglédy szerint ehhez valami kötődés is kellene, a jelenlegi ilyen kapcsolatok sem működnek jól.

Balassa elmenne Grúziába
fotó: Mészáros Zsolt

Puskás tart egy kis ismeretterjesztést, négyezer éves a város, az ország harmadik legnagyobb városa, és egy nagyköveti megbeszélésen merült fel a kapcsolat létesítése.

Balassa támogatja, és azt mondja, menjenek el, és erre jelentkezett is.

Sági József (Fidesz) viszont felülvizsgálná a testvérvárosi kapcsolatokat, a tucatnyi kapcsolatból alig néhányan működik. Aztán kiselőadást akar tartani arról, hogyan nevezik a magyarokat a világban. (Röhögés és tiltakozás.) Aztán arra lyukad ki, hogy ott is élnek magyarok, akiknek ősei a 4-5. században szakadtak el a mi őseinktől.

Okosítani akarja Czeglédyt, az USA Georgia állama nevét egy angol királyról kapta, Közben beszélt a hettitákról is. Czeglédy az MTA egyik anyagát idézi közben, ahol azt írják, a Grúzia a helyes. És erre az akadémia figyelmeztette a külügyminisztert is. Öt perc szünetet kért, hogy egyeztessen a frakcióval.

Szünet.

16:20 Rokonok

Balassa Móriczot idéz, a Rokonok c. regényéből. A parkfenntartó cégről van szó megint. Kijelenti, hogy az ügyvezető alkalmatlan a feladatra. Sokallja, hogy az ügyvezető 30 millió forintig írhat alá, ezt négymillióra csökkentené.

Folytatja: a cég csak veszteséget termel, óriási hiba volt létrehozni, és javasolja, váltsák le az ügyvezetőt.

Sok a napirend
fotó: Mészáros Zsolt

Czeglédy szerint a cég munkatársai száz százalékon teljesítenek, a közgyűlés döntései miatt vannak gondok. Pontosabban a szervezeti és működési keretekkel. Németh Kálmán szerint is csak részben terhelhető a felelősség az ügyvezetőre.

Emlékeztetett rá, hogy annak idején 40 milliós alaptőkével hozták létre a céget, szerinte legalább 150 millió kellett volna, és gyakorlott vezetőket kellett volna kinevezni. Most tarthatatlan az állapot, a cég munkájának a minősége minősíthetetlen. Drágább és rosszabb most a parkfenntartás.

A polgármester szerint nem erről szól a napirend, Horváth Csaba (Fidesz) kijelenti, egy kezdő céget nem kellene így támadni, igyekeznek, javul a munkájuk, és egyre kevesebb alvállalkozót foglalkoztatnak. És ők dicsérő szót is hallott.

Czeglédy azért nem mentené fel a céget. És felháborodik, mert a polgármester rendre akarja utasítani a képviselőket. És szerinte a polgármester tud a legkevesebbet a városról a közgyűlésben. Példa, hogy a közterület-felügyelők ünnepségén a "mikulás-csomagokról" beszélt, pedig azok nem oda tartoznak. Puskás nem reagál erre érdemben.

Vita, de a polgármester lezárja a vitát, és szavaztat. Az MSZP-sek ellenszavazataival elfogadják a cég SZMSZ-ének módosítását. Horváth Zoltán (LMP) emlékeztet rá, hogy Balassának volt egy módosító javaslata. Újra szavaznak, a Fidesz-többség elutasítja.


16:10 Halk csevej

Alig van néhány képviselő, halk csevej hallik, szellő sem rezdül. A polgármester számol, kevés a létszám a határozatképességhez.

És íme, megjöttek.

Folytatják a cégek beszámolóit, egyelőre vita és hozzászólás nélkül. Alvós a hangulat.


16:00 Nincs kecske

Itt a folytatás ideje, egyelőre semmi mozgás, a sajtómunkások gyülekeznek, nekünk, ugye, pontosan kell megjelennünk. Micike, a kecske is jobb elfoglaltságot választott magának. Egyelőre várunk.


14:35 Szünet négyig, aztán folytatjuk...

A finis előtt Czeglédy még megkérdezte, hogy tényleg be akarják-e olvasztani a parkfenntartó és temetkezési kft-t a SZOVA-ba. A polgármester azt mondta, hogy dolgoznak az ügyön.


14:20 Ítélet és vád a Falco ellen

Igaz, hogy jogerősen adatszolgáltatásra kötelezték a Falcot? - kérdezi Czeglédy (MSZP). Másrészt elmeséli: eszerint 2010. októberében, kijátszva az akkori városvezetést, a FALCO vezetői egy szombathelyi ügyvéd (dr. Popgyákunik Péter) letéti számlájára helyeztek 35 millió forintot.

Gráczer György (Falco) válaszolna, de a polgármester azt mondja, inkább írásban tegye ezt meg.

Szinte teljesen kiürült a terem, távoznak azok a cégvezetők, akiknek a beszámolóját elfogadták. Szünetre vár mindenki.

Ebédre várva, dolgozunk
fotó: Mészáros Zsolt

14:08 Terítéken a TÁVHŐ KFT és az irreális számlák

Most a TÁVHŐ-anomáliákról vitáznak. A leolvasással kapcsolatban ugyanis az elmúlt időszakban sorozatban merültek fel problémák. (Már korábban is szó volt róla, hogy sok lakó kapott száz-százötvenezer forintnál is magasabb összegű számlát.) Czeglédy azt kéri, hogy harminc napig függesszék fel a fizetési kötelezettséget, hiszen sokaknak komoly problémát okoz a magas összeg kifizetése.
Czeglédy javasolja, hogy azok a TÁVHŐ-felhasználók, akik megsértették a kormányrendeletet, fizessenek, de a TÁVHŐ ne éljen minden esetben a kétszeres szóróval...

Puskás jogértelmez.


13:42 Hűtlen kezelés miatt nyomoznak a SZOVÁ-nál, de miért?

Németh Gábor számoljon be arról, mi a helyzet a SZOVÁ-nál, miért nyomoznak hűtlen kezelés miatt a cégnél?! - kéri Czeglédy. Arra is kíváncsi, mi a helyzet a svájci frankban felvett hitelek kamatainak törlesztésével? Igaz-e, hogy 3 millió forintért a vagyonhasznosító vezetői rafting-túrán vettek rész? - folytatja a szocialista frakcióvezető kérdéseit.(Miközben a fizikai dolgozók minimálbérből tengődnek. És kisebb pénzekből is lehetne túrákat szervezni - javasolja később.)

Nem a SZOVA ellen, hanem ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, vesztegetés gyanújával az ügyészségnél, ez ügyben nyomoznak - így Németh Gábor, a SZOVA ZRT igazgatója. Részletekről azonban, mivel folyamatban lévő ügyről van szó, nem kíván nyilatkozni. A kötvény kapcsán a vezérigazgató megjegyzi, hogy a kamatterhek a cégnek óriási finanszírozási problémát jelentenek, de a svájci frankban felvett hitelek kamatait már kifizették, most a tőketörlesztés folyik.
A 3 milliós rafting-túra kapcsán elmondja: bevett gyakorlat ez a cégeknél. Nem lehet senkinek kivetni valója.


13:25 Nincs még itt a szünet ideje

Némi vita a déli szünetről, majd belevágnak a második napirendi pontba. (Nagyon ránk férne ez a szünet, már nem látunk, de azért szorgalmasan írjuk a bejegyzéseket.)

Néhányan már lapozgatnának tovább
fotó: Mészáros Zsolt

13:31 Balassa bizonyítékot szerez

A központi befizetéseihez képest sokkal kevesebbet kap Szombathely, mint egyes magyar városok - nehezményezi Czeglédy. Például a helyi adóbevétel 5-szörösét adjuk a központi költségvetésbe Hódmezővásárhelyhez képest, mégis mit kapunk érte...?

Balassa közben beszerzi az illetékes osztálytól a bizonyítékot: igenis szavaztak a költségvetési bizottság ülésén a nagyterem felújításáról.

13:21 Molylepke okoz fennakadást

Politikatörténeti esemény fültanúi lehettünk: Puskás Tivadar ugyanis rendre utasít egy molylepkét, aki a teremben van, és ezzel zavarja a képviselői munkát. Eközben Sági József (Fidesz) wifit szeretne kérni egy középiskolai kollégiumba.


13:06 Takarékoskodás van

Épp a kerítésfestésről szavaznak a képviselők: megszavazzák, hogy nem lesz festés.

Most van szó a terem felújításáról, kíváncsian várom az eredményt. Némi duruzsolás, értetlenkedés után elutasítják Balassa javaslatát.
Majd újra értetlenkednek egy sort: hogy is van ez a költségvetésben, hol is van ez a tétel? A jegyző szerint csak tervben van a nagyterem felújítása, egyelőre nincs fedezet rá. Ez a pénz dologi kiadásokra lett elkülönítve, kéri, ne szavazzák le, aztán kiderül nincs is sehol, legfőképp benne (vagy mégis, de ki ért ezt).

Most galamblelkű vagy sem?

Balassa Péter és Szakály Gábor csatája a teremfelújítás kapcsán folytatódik. Szakály – mikrofonon kívül – előbb „lehülyefaszozza”, majd „legyogyósozza” a Jobbikos képviselőt. Előbbit szájról olvastuk ,utóbbit hallottuk.


13:01 Fele annyi a szimfonikusoknak?

Lezárták a vitát, Molnár Miklós összefoglalja a módosításokat. Kivételesen egyetért Balassával is, és azt javasolja, ha van rá plusz forrás, és felújítási lehetőség, akkor ne erre a nagyteremre, hanem inkább a házasságkötő teremre fordítsák ezt a 8 milliót.

Ahogy kihámozom a mondandókból, Molnár Miklós gazdaságért felelős alpolgármester épp kijelenti, hogy hatvanöt millió forintot fog kapni a Szimfonikus Zenekar a várostól (százmillió helyett - ez az egyik költségvetési módosító javaslat.) Tehát ugyanannyit, mint tavaly, (csakhogy a zenekar akkor a megyétől is ugyanennyit kapott). De lehet, félreértem.

Szeptemberi közgyűlés
fotó: Mészáros Zsolt

Balassa szerint a házasságkötőterem is köszöni szépen, jól van, nem kell annak felújítására sem költeni.

Ismerős arcok

Megint nyüzsis lett a terem. Megérkezett Mérei Tamás, a szimfonikusok vezetője és Gráczer György, a Falco ügyvezetője. Természetesen mindketten érintettek a nap során. Velencei Pál, az SZTV ügyvezetője is a helyszínen hallgatja Molnár Miklóst.


12:35 Még mindig a szimfonikusokról

Lazáry szerint megalapozott döntés volt a szimfonikus zenekar átvétele, az együttes megmentése volt a cél. Hasonló döntések előtt állnak (a Savaria Múzeum és a Berzsenyi Dániel Könyvtár sorsa is kérdéses), ezért kéri az ellenzéket, hogy találják ki minél előbb, mi az álláspontjuk ezekről az átvételekről, hogy közösen dönthessenek később.

Czeglédy még megjegyzi, szerinte olyan költségeket is átvettek anno (mármint a város a szimfonikusok kapcsán) a megyétől, amelyeket nem kellett volna.


12:24 Szakály kiosztja Czeglédyéket

Szakály Gábor nekimegy Czeglédyéknek: azt állítja, hogy annak idején, a szocialista városvezetés alatt, a városi hitel terhére szavaztattak meg maguknak többhavi jutalmat. Ipkovich is, Czeglédy is... (A háttérben a szocialisták tiltakoznak.)
Balassának azt tanácsolja Szakály - rendőrtiszti főiskolára kellett volna jelentkeznie.

Úgy tűnik, Szakály Gábornak nyomtalanul múltak el Kaufbeurenben a csodálatos napok. Balassa Péterrel közli, hogy rendőrtiszti főiskolára kellett volna mennie.

- Pályát tévesztett a képviselő úr - mondja.

Balassa Péter imádja Szakály Gábort, ezt maga mondja.

- A múltamban vájkál Szakály Gábor, mert volt róla szó, hogy az Újpesthez igazolok a '90-es években, de ha akkor én rendőrnek állok, akkor most pár embernek álmatlan éjszakája lenne.

Hatalmas a derültség. Nem értjük, mire gondolhatott. :)


12:16 Elszámoltatásért kiállt Balassa

Közben Balassa (Jobbik) az elszámoltatást hiányolja: szerinte utána kellene nézni, kinek a felelőssége, hogy ekkora luk tátong a város kasszájában.


subhead]12:07 Miért vettük át a szimfonikusokat? - költségvetési hibákról az ellenék

Kapcsolódó

2012.09.26. 08:02

Lélegeztetőgépen a szombathelyi városi cégek

/ közélet 6 hsz. 8 kapcs. /
Veszteségesek, és a várostól kapott kölcsöneiket sem tudják visszafizetni. Közben az önkormányzat 750 milliós működési hitelt tervez.

Hozzászólások (34)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mape55: V*lt*k h*d f*l*j*t*s*k *s *s *z*k *lm*r*d*s* *s m*nd*n *dd*g* h*...
Riasztó állapotban van Szombathelyen a Kodály Zoltán utcai híd
Safranek Úr: M*g*rd*ml* *z * h*gy*s *rsz*g. *z *ly*n, m*nt * sz*c**l*zm*s *l*...
Kamuprofilos propagandisták akcióznak a szombathelyi politikusok Facebook-posztjai alatt
TheOldBarbers: H* b*mm*g. *s m*gm*gy*r*zz*k. L*h*t s*k*n *gy*n *z*k h*t*s* m*...
Csak azt hiszi, hogy rosszul van az oltástól
spq2s: T*r*ny*r* l*ncc*l n*m k*ll*n*? *bb*n * sz*tr*h*dt, l**p*lt v*r*...
Saját csarnokot akarnak a szombathelyi kézilabda-csapatnak
halfarkas: M**l*bb* j*bb*l*st k*v*n*nk n*k*!...
Koronavírusos lett Márki-Zay Péter