NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Hullámzó hangulatban ért véget a politikai maraton – Közgyűlési este percről-percre

Parttalan, sokszor személyeskedő viták, valamint a zsebünket is érintő döntések jellemezték az ülés második etapját.

21:31 Balassa szóbeli javaslata zárta a nyilvános ülést

A Jobbik ugyanis új tagot szeretne delegálni a városfejlesztési, üzemeltetési és környezetvédelmi bizottságba.

A nagy zajtól nem hallottuk, hogy Balassa kit javasol. Puskás sem hallotta. Kiderül: Horváth Gábor helyett Schmidt András lehet az új tag. A közgyűlés végül ezt leszavazta.

Ezzel pedig véget is ért a nyilvános ülés.


21:20 Fegyelmezetlenség, vagy fáradtság?

Horváth persze reagál, mert úgy véli, igenis tárgyalni kellene a klímastratégiáról. Ágh újra kijelenti, hogy a Fidesznek is fontos a környezetvédelem, és a klímaügy. Horváth szerint ezt az előző felszólalás hangsúlyából nem így lehetett érezni.

Kialakulóban egy új párharc: Horváth Zoltán és Ágh Péter rendesen egymásra talált. Az LMP-s politikus most azt mondta, sajnálja, hogy Ágh nem ér rá figyelni internetezés közben.

Puskás aztán lezárja eme remek vitát. Némi tanácstalanság után szavazni is fognak.

Némi kiigazítással a képviselők végül ellenszavazat nélkül fgadták el a munkatervet.


21:07 Végre folytatjuk

Hirtelen el is felejtettük, hogy miről volt szó utoljára. Kutatunk a papírjaink között, és rájövünk, hogy a közgyűlés 2012-es munkatervéről.

Czeglédy például azt mondja, jó a munkaterv. Horváth Zoltán pedig arra figyelmeztet, 2012 az idősek éve lesz, ezért javasolja, hogy márciusban tárgyaljanak a város idősekkel kapcsolatos koncepcióját.

A zöld képviselő másik ötlete, hogy tervezzék meg Szombathely klímastratégiáját is. Ezen Gyebrovszki nagyot nevet.

Miután a szocialista képviselő kimosolyogta magát, arról beszél, hogy a városfejlesztési kft. ügyét is rendezni kéne. Ráadásul úgy tudja, hogy a cégvezetőnek vannak elképzelései a probléma megoldására.

Ágh Péter azt kéri, Horváth Zoltán adjon egy-két támpontot a klímastratégia összeállításához. Szerinte ugyanis ezzel magasabban jegyzett országok foglalkoznak.


20:56 Egyelőre nyomait sem látjuk a folytatásnak

20:40 már rég eltelt, a képviselők egy-két kivételtől eltekintve sehol sincsenek. Az MSZP már befejezhette a frakcióülést, mert Németh Kálmán és Horváth Attila a teremben van.


20:21 Szünetet kért az ellenzék

A 27. napirendi pont a közgyűlés jövő évi munkatervéről szól. Czeglédy 10 perc szünetet kér, s azt mondja, frakcióülést szeretnének tartani.

A 10 percből majdnem 20 lesz, Puskás 20 óra 40 percig berekeszti az ülést.


20:15 A város tagsági viszonyai

Lazáry arról beszél, hogy Szombathely minden olyan egyesületben (például Megyei Jogú Városok Szövetsége, Magyar Fürdővárosok Szövetsége) tag marad, ahol eddig is az volt.

Horváth Zoltán szerint sok képviselő azt sem tudja, hogy a város milyen egyesületekben rendelkezik tagsággal. Azt javasolja, az a képviselő, aki a várost képviseli az adott szövetségben, rendszeresen számoljon a ténykedéséről.

Horváth Zoltán éves beszámolót javasolt
fotó: Bonyhádi Zoltán

A Fidesz ezt nem erőltetné, Horváth viszont igen. Nem olyan megerőltető feladat, állítja az LMP-s városatya. Ettől függetlenül leszavazzák. Az érintettek nem akarnak sokat melózni, így nem évente, hanem ciklusonként kell elkészíteniük egy darab beszámolót.


20:05 Haladunk tovább

Az alapítványok ügye után ismét gyors szavazásokat bonyolítanak a képviselők. Puskás kicst elkeveredik a napirendi pontok sorrendjének rengetegében.

A polgármesteri hivatal és a közterület-felügyelet teljesítmény-követelményeiről tárgyalnak. Horváth Zoltán megemlíti, hogy ő zöld képviselő. Ezzel újfent kacajt csal a képviselők arcára.

Az LMP-s képviselő az illegális hulladéklerakók felszámolásáról kérdez. Azt mondja, a közterületeseknek a belváros rendben tartása gondot okoz, hogy lehet ügyelni a külvárosi részekre. Majd felhívja a figyelmet, hogy médiák helyett médiumokat kéne írni az előterjesztésben.

Média, médiák, médium, médiumok. Ebbe a csapdába újabban gyakran beleesnek az anyagok megfogalmazói.

A zöld képviselő választ nem kap. A napirendet megszavazzák.


19:55 Van mínusz, vagy nincs?

Mérei Tamás kuratóriumi elnök áll a mikrofon elé. Megkapta ugyanis a szót, hogy válaszoljon Czeglédy kérdésére. Mérei szerint lehet, hogy 2009-ből maradt be nem fizetett adótétel. Kiderült, hogy az alapítványnál önrevízió is van.

Molnár elmagyarázza, mit is jelent az önrevízió. Ennek meghatározását most nem tartjuk igazán fontosnak. Gazdasági témájú kérdésről lévén szó Németh Kálmán is hozzászól. Azt mondja, ha nincs önrevízió, akkor nincs mérleg. Ő is érthetetlennek nevezi a helyzetet. Őszintén bevalljuk, most már mi sem értjük.

Németh szerint ráadásul a városi pletykák arról szólnak, hogy gond van a karneváli alapítvánnyal. Hogy pontosan mi a probléma, vagy mik ezek a pletykák, azt már nem tudjuk meg. Puskás inkább a szavazást sürgeti.


19:32 Vitás alapítványok

Néhány, kevésbé jelentős napirenden gyorsan túlléptek a képviselők.

A következő napirendi pont három városi alapítvány (a jóléti, a Savaria történelmi, valamint a kutyamenhely alapítvány) 2010-es beszámolójáról szól. Szakács szerint az elsőét nem lehet tárgyalni, mert annak előző elnöke, Gyebrovszki János nem szolgáltatott elegendő információt.

Szakály Gábor kap is az alkalmon, hogy ismét verbális csörtére hívja kedvenc vitapartnerét. Azt a kérdést szegezi Gyebrovszkinak, hogy tavaly miért történt négyszeres kifizetés a jóléti alapítványnál. Gyebrovszki szerint nem érte kár az alapítványt.

Czeglédy azt kérdi, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány hozott-e át a tavalyi évből hiányt.

Szakály újra azon lovagol, hogy a korábbi évekhez képest miért fizették ki 2010-ben a források négyszeresét. A frakcióvezető arra emlékezteti Gyebrovszkit, hogy éppen miatta esett el az alapítvány egy körülbelül 10 milliós összegtől. Puskás arra figyelmezteti a burkoltan utalgató Szakályt, hogy ne valljon nyíltan szerelmet Gyebrovszkinak. (Mindezt persze tessék idézőjelben érteni.) A jobboldal mindenesetre jót röhögött ezen.

Szakály (balra) szerelmes?
fotó: Bonyhádi Zoltán

Sági korábban hiányolta a Savaria karnevál alapítványának vagyonleltárát. Czeglédy papírból idéz, igenis van tételes leltár.


19:13 Asbóth Mária levelét megírta

A 18. napirendi pont előtt Puskás Asbóth Mária, a városi gyámhivatal vezetőjének levelét olvassa fel. Ebben a Szent Márton Ünnep alkalmából nemrég megkapott díjat köszöni meg, s számos útravalót is ad az embereknek. Ezeket érdemes mindenkinek megfogadni. A levelet a képviselők tapssal fogadták.


18:59 Hajléktalanok vándorlása

A város szociális ellátórendszere akasztotta meg a képviselők gyors tempóját. Czeglédy arra volt kíváncsi, van-e valamiféle rendelkezés arról, hogy idén sem lehetnek kilakoltatások. Marton beszédéből kiderül, hogy a Barátság utcai idősek otthona a jövőben a demens személyeket is ellátja majd.

Czeglédy a kilakoltatásokról kérdezett
fotó: Bonyhádi Zoltán

A Zanati úton lévő hajléktalanellátóból integrált intézmény lesz. Ennek érdekessége, hogy a szálak a Falco Zrt.-ig vezetnek, ugyanis a gyár tőszomszédságában, a Kolozsvár utcában lévő hajléktalanszálló elköltözik. Erről egyébként korábban már mi is írtunk.

2011.10.29. 09:55

Falco-gyár kontra lakók: nem ez a harc volt a végső!

/ közélet gal. 13 hsz. /
Zaj, por és toxikus anyagok. Ezektől szenvednek hosszú ideje az üzem környékén élők. A cégnél azt mondják, a közgyűlés kedvezőtlen döntése akár a gyáregység elköltözéséhez is vezethet. Helyzetjelentés a Pick-lakótelepről.

Szakály Gábor kifejtette, megkezdték az idősellátás racionalizálását. Hozzátette, hogy a Kolozsvár utcában jelenleg a beteg hajléktalanok laknak, egyelőre ők ott is maradnak.


18:44 Bölcsik, ovik, isik étkeztetése

Nagy nehezen túllendültünk a polgármester szívügyének titulált segítés programon. Most a bölcsik,ovik és egyéb közoktatási intézmények nyersanyagköltségeit emelik. Január 1-től tehát mindenütt drágul az étkezés is.

Ezt követően gyorsan túl is lendültünk két napirendi ponton. Jelenleg a 17.-nél tartunk, 28 van összesen.


18:25 Martont nem Schmitt Pál tanította helyesen írni

Még mindig a Szombathely, a segítés városa nevű program van terítéken. Igen, így vesszővel a közepén. Menetközben ugyanis kiderült, hogy ez egy klasszikus értelmező jelző, ezért kell oda az írásjel. Mindezt Marton szúrta ki. Gyebrovszki beszól neki, mondván sokáig gyakorolhatta ezt.

Az alpolgármester mosolyog is büszkén: neki jó nyelvtan tanára volt. Ki, Schmitt Pál?, replikázott Gyebrovszki. Puskás erre megjegyzi: mint mindent, ezt sem lehet vessző nélkül csinálni, úgyhogy javítják a malőrt.

Végül egyhangúlag fogadták el a programot.


17:52 Puskás a katedrán

A polgármester komoly prezentációt tart, kivetítővel és diasorral fűszerezve. Elsőként egy rakás adatot sorol: halálozásról, a mentőautók gyorsaságáról.

A

Szombathely a segítés városa

nevet viselő programmal Pukásnak konkrét tervei vannak. A határozati javaslat szerint tömegesen kezdhetik oktatni az újraélesztést, és persze ennek technikai feltételeit is megteremtik.

Puskás a programját ecsetelte
fotó: Bonyhádi Zoltán

Gyebrovszki hozzászól. Azt kérdi, ami az imént nekünk is eszünkbe jutott: mennyibe kerül ez a program a városnak? Puskás azt mondja, először csinálni kell valamit, s utána kérjünk rá pénzt. A program elindításához gyakorló eszközökre van szükség, de fizetni kell az oktatókat is. 120 bábut ingyen kaphat a város, ezeken lehet gyakorolni az újraélesztést.

A jövő viszont kérdéses. Egy országos továbbképző program elindításához 5,25 milliárd forint kellene. Erről egyébként Puskás már egyeztetett Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral.

Sági nemcsak az újságírásban, hanem az egészségügyben is szakértő. A határozati javaslatba bevonná a nem önkormányzati fenntartású közoktatási intézményeket is, tehát az egyházi iskolákban is mehetne a program. Később meg a felsőoktatásnak is ajánlaná.


17:29 Sebességet váltottak

Technikai jellegű módosítások a közgyűlés előtt. Kettőn kereken egy perc alatt lép túl a testület. A 12. napirendi pont a népegészségügyi szakigazgatási szerv tájékoztatója. Stánitz Éva megyei tiszti főorvosnak mindenki gratulál. Örülünk, hogy örülnek.

Gyebrovszki mégsem boldog, mert ebben a fontos kérdésben pár pillanatig nem volt határozatképes a közgyűlés. Felszólította Puskást, hívja be a képviselőit. A polgármester szerint nem releváns a hozzászólás.

Sági adatokat hadar. Olyan statisztikát látott, ami arról tanúskodik, hogy nem csökken folyamatosan a fiatalok száma. Ezt üdvözli. Az előterjesztésben meg olyan mondatot talált, amit nem ért. Stilisztikailag javítaná a szöveget...

Pár pillanatra elillant a határozatképesség
fotó: Bonyhádi Zoltán

Lendvai a bagósoknak üzen. Arra kéri a dohányzó képviselőket, hogy szokjanak le, és ezzel mutassanak példát az embereknek. Kérdés, hogy egy cigiző képviselő leszokása eltántorít-e bárkit a füstölgéstől.


17:23 Képviselők, akik nem a rendszer elemei

Czeglédy módosító javaslata az volt, hogy december 15-én tárgyaljanak újra a menetrendről. Nahát. 11 igennel el is fogadják.

Gyebrovszki azt mondja, egy ilyen döntés előkészítésébe legközelebb vonják be az összes egyéni képviselőt. Mert, ha módosul a rendszer, akkor annak más elemei is változnak. Puskás nem érti a szocialista politikus szavait. Gyebrovszki megismételné. Puskás tiltakozik, inkább ne.

Molnár lehűti a kedélyeket. Az alpolgármester szerint felesleges reménykedni abban, hogy jövőre új járatok lesznek. No, ezzel a kissé depis mondattal ér véget a díjemelések sora. Nem volt könnyű menet.


17:01 Íme a Volán jövő évi díjai

A buszvezetőnél a jelenlegi 300 helyett 350 forintért válthatunk jegyet, de lesz például kedvezményes vonaljegy, amit munkanapokon reggel nyolc és 12 óra, valamint este hét és üzemzárás között lehet igénybe venni. Ez 190 forintba kerül majd. Drágulnak az általános bérletek is. Jövőre az éves bérletért 73 ezret, a haviért 6290-et, a hetiért pedig 2060 forintot kell kicsengetni.

Ez már tuti, hiszen a díjemelésre rábólintott a közgyűlés. Most a menetrend van terítéken.

Ritka pillanat: hozzászól Ágh Péter is. Azt mondja, a 6-os busz fontos az újperintieknek. Marton összemosolyog vele. Na, igen anno még az alpolgármester volt Újperint képviselője. Lehet, hogy a felszólalás szövegében be is segített kicsit Ághnak.

Antal Erika, a Volán vezérigazgató-helyettese lép a mikrofonhoz, ugyanis Puskás arra kérte, mondja el, hogy a Volán tudna-e új menetrendet összeállítani, ha a közgyűlés csak decemberben akar dönteni róla. Antal Erika szerint, ha a döntés nagyobb változtatásokkal jár, akkor nem biztos, hogy időre elkészülhet az új menetrend.


16:35 Több pénzért szállít a Volán, zsarol az osztályvezető?

A folyékony hulladék elszállításának ára lakossági fogyasztók esetén 13,7 százalékkal, míg a közületi verzió 6,25 százalékkal drágul.

A következő napirendi pontnál a Vasi Volán tarifáinak emeléséről vitáznak a felek. Puskás elmagyarázza Retteginek, hogy a Volánról két, különböző pont is szól. Rettegi nem érti, Gyebrovszki kiröhögi.

Czeglédy javasolja, hogy tárgyalják egyben az áremelésről, valamint a menetrend változásáról szóló napirendet. Puskás azt mondja, lehetne így is, de ő most máshogy szeretné...

Lakézi Gábor városüzemeltetési osztályvezető szerint ha most nem döntenek a menetrendről, akkor az egy évig változatlan marad. Rettegi azt mondja, az osztályvezető zsarolja a közgyűlést, mert szerinte bármikor lehet menetrendet nyomtatni...

Rettegi szerint Lakézi fenyeget
fotó: Bonyhádi Zoltán

A jegyző mentené Lakézi és Rettegi vitáját. Arra kéri az osztályvezetőt, mondja el újra, mire gondolt. Hogy a képviselő vette-e az adást, rögtön kiderül, mert gombot nyomott, és szót kér.

Czeglédy arról beszél, hogy az anyagot csak pénteken lehetett megismerni, így nem volt idő arra, hogy javaslatokat fűzzenek hozzá. A frakcióvezető szerint sületlenséget beszél Lakézi.

Közben Lazáry bejön, és kérdi, hogy még a Volánról vitáznak-e. Bólogatnak neki, ő meg újfent kimegy.

Rettegi elmagyarázza Lakézinek, hogy pontosan min háborodott fel. Némileg parttalannak érezzük a vitát. Úgy tűnik, nem csak mi, mert a polgármester szerint is bonyolult a szópárbaj.


16:27 Drágul a víz és a csatorna díja is

Erről nem vitáztak túl sokat a képviselők. A döntés értelmében az alapdíjak nem emelkednek, de fogyasztásarányos lakossági vízszolgáltatás 5 százalékkal, míg a közületi 6,8 százalékkal kerül többe.

A szennyvíz esetén pedig 5, illetve 6,6 százalékos emeléssel kell számolnunk.


16:07 Fizetőparkolók: itt a hideg, fagyjon a díj is!

Németh Kálmán a szocialista frakció álláspontját ismerteti. Ennek lényege, hogy csak az inflációval megegyező mértékű emelést fogadják el.

Balassa szerint az MSZP-érában ennél nagyobb emelések is voltak. Hogy számoltad ki?, kérdezi tőle Czeglédy. Balassa szerint a város évi 340 millió forint körüli összegre számít a parkolási díjakból. Végül kiderül, a Jobbik a jelenlegi árak befagyasztását javasolja.

Czeglédy azt mondja, ha befagyasztanák a tarifákat, akkor jövőre már lehet, hogy nem 300, hanem 400-500 milliós hitelekről kellene beszélni. Az inflációt viszont ne haladja meg a díjemelés, mert jövőre az embereknek még kevesebb marad a buxájában, teszi hozzá a frakcióvezető.

Amíg a képviselők társalognak, mi lejegyeznénk a lényeget: a megyeszékhelyen a piros, a sárga és a zöld zónában is 20 forinttal emelkednek a parkolási díjak. Egyes utcák pedig színváltósak lesznek: a Szent Márton úti és a Malom utcai parkoló a sárgából pirosba, a Március 15. téri zöldből sárgába, a Zrínyi utcai pedig sárgából zöldbe megy át. Feltéve, ha a közgyűlés megszavazza a javaslatot.

Átment a javaslat, így január 1-től a piros zónában 280 helyett 300, a sárgában 180 helyett 200, míg a zöldben 80 helyett 100 forintot kell majd fizetnünk. A parkolóbérlet pedig 5 ezer forintba kerül majd. További változás, hogy a sofőröknek perkálnia kell majd a vasútállomás és az MMIK környékén, valamint a Fraknó utcában is.


15:58 Becsengettek, folytatjuk

A polgármester már csilingelt, úgyhogy itt az idő! Általános jó hangulat uralkodik a teremben, kíváncsian várjuk, végig így marad-e.

Puskás rögtön meg is magyarázza a késést. Negyed négy óta tárgyalták a szünetben a 3. napirendi pont A jelű részét. Arra jutottak, hogy az A és B pontot egyben tárgyalják. Nehezen szülték ezt meg.

Balassa tagi kölcsönt adna, a többiek nem
fotó: Bonyhádi Zoltán

Szakács Dávid magyarázza a frankót. Ennek jegyében a buszpályaudvar építésére és az ipari park bővítésére vásárolt ingatlanok ügyéről most szavaznak. Balassa újra azt erőlteti, hogy a város adjon tagi kölcsönt a SZOVA-nak. A képviselők döntöttek, nem adnak. AZ önkormányzati cég hosszú távú fizetőképességét segítő tervre pedig januárban térnek vissza.


15:44 Szökik a jobb, megy a tipp

E bekezdésünk címének első fele szigorúan a futballra vonatkozik. Prugberger doktor ugyanis Kővárit segítette ki egy totó, lottó, sportfogadás magazinnal. Íme, a jobb- és baloldal hatékony együttműködése...


15:33 S lőn világosság...

Az ülésterem álmosító szürkesége hirtelen fényárba váltott. Felkapcsolták a villanyt. Így viszont még tisztábban látszik, hogy a fél négyes kezdést rugalmasan kezelik a képviselők. Jelenleg három szocialista politikus beszélget a teremben, a többiek még sehol. Elképzelhető, hogy jól csúszott az ebéd.

Mi ezen már túl vagyunk, s lelkesen várjuk a folytatást. Előbb a SZOVA lesz még a téma, de lassacskán az is kiderül, hogy mi minden drágul majd január 1-től.


Az alvósan kezdődő, de a végére felpezsdülő délelőttről szóló beszámolónkat itt találják

2011.11.24. 08:56

Félbeszakadt a SZOVA megmentése – Közgyűlési délelőtt percről percre

/ közélet gal. 2 hsz. 2 kapcs. /
Kiderült, hogy még az sem világos, miről kell dönteniük a képviselőknek. Folytatás fél négykor.
, itt meg az élőképes közvetítést
06.24. 08:48

Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről

/ közélet 1 hsz. /
követhetik szemmel és figyelemmel. Nemsokára kezdjük a délutáni menetet.

Kapcsolódó

2011.11.24. 08:56

Félbeszakadt a SZOVA megmentése – Közgyűlési délelőtt percről percre

/ közélet gal. 2 hsz. 2 kapcs. /
Kiderült, hogy még az sem világos, miről kell dönteniük a képviselőknek. Folytatás fél négykor.

2011.11.23. 12:01

Bajban a SZOVA

/ közélet 1 hsz. 2 kapcs. /
3,5 milliárddal nőtt a hitelállománya az önkormányzati cégnek a svájci frank erős árfolyama miatt. A városnak kell kisegítenie a céget. Közgyűlési előzetesünk.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szup: *z *gy k*cs*t p*r*n**d v*l*m*ny. T*d*d k*k k*rm*ny*zn*k m*st Sp*...
Orbán Ráhel és családja Spanyolországba költözött – Hogy is van ez?
miki1950 : *m*gy m*g *zl*s*k *s p*f*n*k k*l*nb*z*k. ...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : T* b*lf*k v*gy! *n *gy*tl*n h*rd*t*st s*m l*t*k, m*rt n*m *k*r*...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : N*m h*nn*m, h*gy n*k*d h**ny*zn* *gy *ly*n , pr*t*k*ll*l t*l*t*z...
A jelek szerint ma tartják Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea esküvőjét
halfarkas: P*nt*s, h*ly*s m*gl*t*s!...
Orbán Viktor belengette, hogy jövőre visszaáll a teljes 13. havi nyugdíj