NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Molnár Miklós nem válaszol – Közgyűlési percről percre

A Fő téri irodalmi kávézó ügye - ahogy az várható volt - komoly indulatokat váltott ki. Helyszíni tudósításunk.

20:33

A közbeszerzési bizottságban betöltött posztjáról lemond Marton Zsolt. A FIDESZ frakció pedig Poór Andrást javasolja a bizottság vezetőjének.

Czeglédy Csaba nem tér magához a javaslattól, de félre teszi érzelmeit és azt kéri, ha Gyebrovszki ellen megszűnik az eljárás, helyezzék vissza posztjára.

Ez volt az utolsó momentum a nyílt ülésen. Jó éjszakát!


20.30

Rejtélyes ingatlanügyekről beszél Balassa Péter az utolsó napirenddel kapcsolatban. Módosító indítványát leszavazzák.


20:06

Molnár Miklós nem fog válaszolni. Puskás Tivadar a vitát lezárta. Az MSZP modósító inditványait lesöprik az asztalról, a jelenlegi müködtető (ebben volt üzletrésze Molnár Miklósnak) egy évig viheti tovább a kávézót. És majd egyszer lesz egy pályázat...


19:56

Nyilvánvalóan disznóságot követett el Molnár Miklós – mondja Czeglédy.

Azt mondja, az alpolgármester lemondott ugyan a kávézót működtető cégben tulajdoni jogáról, de benne hagyott a szerződésben egy pontot, mely szerint öt évig visszavásárolhatja üzletrészét. Szerinte ez disznóság.

- Ez zseniális húzás a köldökzsinór megtartására, nem is hiszem, hogy Molnár Miklós találta ki – tette hozzá.


19:51

Sági József elemzi Czeglédy beszédét. Molnár Miklós mosolyog.

Czeglédy ismét megkérdezi, van-e esély arra, hogy Molnár Miklós válaszol-e a kérdésekre. Ellenkező esetben gyávának tekinti.

Molnár kicsit megzavarodott, de gombot nem nyom, csupán Marton Zsolt háta mögött diskurál a polgármesterrel.

Tényleg nem értjük, miért nem válaszol a kérdésekre. Tisztázhatna nagyon sok félreértést.


19:40

Czeglédy azonban elmondja a véleményét. Úgy véli, a jelenlegi bérlő jogsértő módon van az ingatlanban. Felháborítónak tartja, hogy az opciós jog benyújtásának állítólagos elkallódása miatt házon belül keresnek személyi felelőst.

A frakcióvezető ismét kéri Molnárt, hogy válaszoljon a kérdésekre. Molnár azonban lapít. Okát nem értjük.


19:32

Kezdődik. Horváth Attila kérdezi, hogy Molnár Miklós mióta nem tagja a kávézót működtető cégnek, mikor jelentette ezt be a cégbíróságnak és érzi-e azt, hogy valamennyire függ tőle a kft. működése.

Molnár Miklós nem nyom gombot. Czeglédy Csaba azt mondja, gondolatolvasó, hiszen biztos volt benne: a polgármester lezárta volna a vitát anélkül, hogy kaptak volna választ a kérdéseikre. Ezért nyomta meg a gombot, de igazából Molnár Miklós válaszának ismeretében lettek volna kérdései.


19:30

A négy éves informatikai stratégia a téma. De azt sejtjük, a mostani konszenzus csak vihar előtti csend, hiszen a következő téma a Fő tér 10. szám alatti irodalmi kávéház bérleti jogviszonyának megtárgyalása.

Az informatikai stratégiát egyébként elfogadták.


19:22

Gyebrovszki János frakcióvezetőjének kérésére elnézést kér.


19:20

A szünet után Czeglédy hosszasan elbeszélget párttársával. A polgármester is megnyugodott. A szünetben Fluor Tomi szólt egy mobiltelefonról.

Tényleg! Mizu, mizu, mizu?


19:10

Ha így folytatódik, Gyebrovszki Jánost a térdére fekteti a polgármester és elfenekeli. Körülbelül ez a szint.

Gyebrovszki János előbb mikrofonon kívül, majd mikrofonban sérti meg Puskást, aki egy elszólás után közölte, hogy nincs végzettsége a jegyzői munkához, ezért nem vállalja a feladatot.

Az MSZP-s politikus erre közölte, hogy máshoz sincs, mégis csinálja.

Puskás szünetet rendel el és a szobájába hívja Czeglédy Csaba frakcióvezetőt. A képviselők kimennek, Gyebrovszki a helyén várja, hogy mi történik.


19:02

Magamutogató vitán van túl a testület – állítja a polgármester. Elfogadják a feladat-ellátási megkötésre vonatkozó napirendi pontot.


18:47

A civil szervezetekkel kapcsolatos vitában Gyebrovszki János nagyon aktív. A polgármester azt mondja, ha mindenki olyan okos lenne, mint az MSZP-s képviselő, akkor előbbre haladna a város.

Összevesznek. A városvezető frakcióból valaki bekiabálja: miért nem indultál polgármesternek Gyebró?

Gyebrovszki leül és azt mondja, hogy a hivatallal az ész nem jár együtt.

Ágh Péter viccelődik. Azért a DVD-jét ne küldje be a Showder Klubba. Azt mindenesetre kijelenti, hogy hónapról hónapra élmény neki, hogy Czeglédy és Gyebrovszki hosszú beszédeit hallgathatja.


Poór Andrástól megtudjuk, nem véletlenül, hanem egy bizottsági döntés alapján nyomta az igen gombot.

18:06

Az önkormányzat versenyszabályzata komoly indulatokat kelt.

– Pedig változtatás nélkül nyújtottuk be a tieteket – érvelnek jobbról.

Németh Kálmán azt javasolja, hogy térjenek vissza májusban a témára, dolgozzanak ki közösen egy jó szabályzatot. Marton Zsolt fejbiccentéséből úgy látjuk, ebben maradnak…


17:49

Czeglédy Csaba egyik módosító indítványánál Poór András igennel szavaz. Szakály Gábor kiröhögi.


17:39

Megint összekapnak, de nézetkülönbség mindenképpen van. Téma az, hogy a képviselők miként ellenőrizhetik az önkormányzati cégeket és intézményeket.

Öten legalább hozzászólnak még, a Puskás Tivadar feje fölött lévő tábla – ez jelzi, hogy kik kérnek szót – úgy néz ki, mintha egyidejű listás szavazást tartanának.


17:31

Az ajtó nyílik, fanfárok nem harsognak. Itt az MSZP-SZTKE frakció. Gyebrovszki János azt mondja, sok volt az ebéd, azért késtek.


17:30

Szédülünk. Ellenzék híján (Balassa Péter nem ellenkezik) öt napirendi ponton is átrohanunk. Lesz idősek klubja, rendben van a SOS-Gyermekfalu 2010-es tevékenysége is, de rendben lesznek a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok is.

17:20

Egyetlen MSZP-s képviselő sincs a teremben. Palik László már üvöltené: hova tűnt a baloldal?


17:17

Kezdődik.


16:11

A képviselők gyomrának korgása most jutott el Puskás Tivadarhoz, ezért negyed hatig szünetet rendelt el.


16:03

És egy kis foci. Deéry Attila és Illés Béla lemondott a Szombathelyi Haladás ügyvezetői posztjáról. Tóth Miklós lesz a Haladás egyetlen ügyvezetője.

Czeglédy Csaba, Marton Zsolt és Balassa Péter is üdvözli a döntést és alkalmasnak tartja Tóthot az ügyvezető-igazgatói posztra.

Illés Béla sportigazgató lesz.

Reméljük, Deéry ettől függetlenül Szombathelyre csábítja a spanyol befektetőket. Na jó, csak vicceltünk.

Álmosak, éhesek, képviselők
fotó: Mészáros Zsolt

15:49

Czeglédy máshol fürdött

A Vasivíz mérlegbeszámolójánál az MSZP frakcióvezetője, Czeglédy Csaba elmondja, ma reggel szomorúan vette észre, hogy egy előre be nem tervezett munka miatt reggel lakhelyén, a Perintparti sétányon nem volt víz.

- Máshol fürödtem, De azon is gondolkoztam, hogy nem jövök be addig, míg nem tudok mosakodni – mondta nem kis derültséget keltve a teremben.


15:47

Futószalagon fogadják el a város tulajdonában lévő cégek tavalyi mérlegbeszámolóját. Rendben van többek között a Szombathelyi Televízióé, a színházé és Sportiskoláé is.

A Falcóét is elfogadják. Itt Czeglédy kérdésére Gráczer György elmondta, hogy tavaly április óta nem fizetnek ügynöki jutalékot Popgyákunik Péter ügyvédi irodáján keresztül.


15:30

A közgyűlésen elérkezett a holtpont. A képviselők különböző technikákkal leplezik, hogy ásítoznak. Láthatunk bajusz alatt elnyelt, hosszan végigvitt, enyhe fejtorzulással járó ásítást is.


15:17

Lazáry Viktor foglalja össze a város gazdasági és társadalmi programját. A képviselők isszák minden szavát. Majd elfogadják a koncepciót. Hárman tapsolnak. Nem zúg a mindenki szombathelyi.


15:17

Mi cseréltünk. A „nagy” és parttalan vita közben Szilágyi Józsi kolléga ebédelni távozott. A képviselőknek ezt a közgyűlés közben kell megoldaniuk, hiszen megtudtuk, hogy nem lesz ebédszünet.

A „kettes” napirendi pontnál tartunk.


14:50

Czeglédy azért nem elégedett, mert a közel 100 oldalból csak 18 foglalkozik az intézkedési tervekkel. Hiányolja a konkrétumokat, kiemeli, hogy meg kell tartani a szombathelyi szakképzést, nem szabad engedni, hogy a környékbeli iskolák elvigyék a diákokat.

Németh Kálmán viszont nem támogatja, mert kevés a konkrétum a gazdaság fejlesztésére.


14:35

Még mindig nincs szünet, elkezdték a hosszú távú társadalmi, gazdasági program tárgyalását.

Egyelőre minden hozzászóló támogatja, a program egyébként itt elérhető .


14:10

Németh Kálmán szerint viszont felelős volt a gazdálkodás, a hiányért azok felelősek, akik nem finanszírozzák a kiszabott feladatokat. Arra is emlékeztet, hogy 2008 ősze után minden hitelről együtt, a Fidesz közgyűlési többségével döntöttek.

Molnár azt mondja, más a hitelfelvétel időpontja és az azt szükségessé tévő közgyűlési döntésidőpontja. Nagy gond, hogy a hiteleket hitelekből fizetik, és így egyre magasabb a kamat.


13:45

Nagyon komoly ügyekről tárgyalnak, csak úgy röpködnek a számok. Mármint verbálisan.

Czeglédy egy példán azt akarja bemutatni, hogy ez a hitel még nem tragikus mértékű. Puskás szerint a hitel nagysága nem felelős gazdálkodás eredménye, meg kell vele küzdeni.


13:30

Most jön még csak az 1-es naprendi pont, a tavalyi év zárszámadása. Németh Kálmán megjegyzi, tavaly a tervezettnél kevesebb hitelt vettek fel, de december 31-én magas volt a folyószámla-hitel, ami nem szerencsés, mert így tartós pénzhiányt finanszíroz.

2010. december 31-én 14 milliárd 260 millió forint volt a hiány, ami messze van attól, amit emlegetnek. Hatmilliárdos támogatás érkezett a városba tavaly, és jelentősen nőtt a város vagyona.

Molnár alpolgármester szerint a valós hiány 16 milliárd, csak ez nem jelenik meg a mérlegben. Idén pedig újabb hiteleket kell felvenni, így nem túlzóak a korábbi kijelentések.


13:20

Egyéni sérelmek

Szakály Gábor azért folytatja. Azt mondja, az MSZP támad hevesen, pedig arról van szó, etikus-e, ha a közpénzek felett döntő bizottsági elnököt sikkasztás gyanújával hallgatták ki.

Gyebrovszki szerint ez nem a bíróság, a rendőrség helye, a jobboldal sajtótájékoztatót tartott az ügyben.

Puskás is előhozza régi sérelmét, amikor 2006-ban politikai okokból a kormányzat felmentette a munkája alól. Aztán végre vége a vitának.


13:05

Vége a szünetnek, lássuk, mire jutottak. A Fidesz székei üresek.

Puskás azt mondja, az Unihall kérdésében nem jutottak előbbre, tiszteletben tartják mindenki idejét, így beszéljenek a napirendről.

De Gyebrovszki jelentkezik. Kifejti, hogy meggyanúsították, pedig az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. A lavinát a másik oldal indította el, és a polgármester nem állította le.

Őt néhány évvel ezelőtt névtelenül feljelentették, néhány nap múlva egy jobboldali lap és a megyei napilap ezt tényként közölte. Egy éves tortúra után mentette fel a bíróság, a felmentést egy nappal előbb közölte a megyei lap, minthogy őt értesítették.

Kénytelen elviselni,hogy vannak politikusok, akik elvtelenül, erkölcstelenül akarják lefolytatni a vitákat. Ha a Fidesz most többségével lemondatja a bizottsági elnöki tisztségéről, megteheti, de erkölcsi alapot kellene erre találni.

Puskás reagálása: a személyes tragédiát nem hozza itt elő. Elnézést kér a város lakóitól, hogy a napirendek helyett a képviselők vélt vagy valós sérelmeit hallgatják. A szünetben kérte a frakcióvezetőket, tartózkodjanak a személyes megjegyzésektől. Ezt megígérték.

Meglepő volt, hogy Gyebrovszki is elfogadta a saját magáról szóló napirendet. Rendkívül nagy toleranciát mutat közszereplőtársaival szemben. Ami eddig történt, azt felejtsék el.


Puskás rendet akar rakni

12:40

Németh Kálmán azt kéri, a napirendről tárgyaljanak, be politikai ügyekről. Puskás egyetért, de megadja a szót Czeglédynek.

Czeglédy megismétli, a város ellen senkit sem fog képviselni, munkajogi ügyben jár el. Bejelenti, levelet írt az ügyvédi kamaraelnökének, és a véleményét kéri.

Puskás berendeli szobájába a frakcióvezetőket. Tíz perc szünet.


Ki az Unihall ügyvédje?

12:30

Marton Zsolt arra emlékeztet, hogy az Unihall szerződéses viszonyban van a várossal, a SZOVÁ-val, és tízmillióval tartozik. Így ha nem is szabálytalan Czeglédy közreműködése a cégnél, de etikátlan.

Czeglédy válaszol: a munkajogi terület eléggé speciális, egy hatósággal szemben jár el munkajogi ügyben, mint az Unihall ügyvédjének helyettesítője. Az biztos, hogy semmiféle bírósági perben és a város elleni ügyben nem vesz részt.

Sági is lehetőséget lát az ügyben, azt mondja, ez tisztességes. Felszólítja Czeglédyt, tisztázza magát. Az Unihall az adósságát a város iskoláitól vonja el. Hogyan meri ezt csinálni? - kérdezi látszólagos felháborodással. Most kell tisztázni a dolgot - jelenti ki.

Takátsné Tenki Mária azt mondja, az ellenzék nem hajlandó felfogni, miről beszélnek. Ügyvédi etikai szabályokról, amelyek több száz év alatt alakultak ki. Az önkormányzati képviselőnek ügyelnie kell, hogy semmiféle, önkormányzat elleni ügyben ne vegyen részt, ennek még a látszatát is el kell kerülni.


12:20

Poór András (Fidesz) a Gyebrovszki-ügyre tér vissza, azt mondja, érdekes, hogy Czeglédy az ügyvédje. Czeglédy ráharap, azt mondja, ő elvégezte a jogi egyetemet, letette az ügyvédi szakvizsgát, Poór képviselő is megtehette volna. Tíz évig tart - mondta.

Poór azt kérdezi, hogy Gyebrovszki miért nem tett vallomást, aztán gyorsan befejezi.

Szakály Gábor felteszi a kérdést, igaz-e, hogy Czeglédy képviseli a várossal perben álló Unihall Kft-t. Czeglédy szerint még nem költözött ide a megyei rendőrség, egy büntetőügyben pedig nem adhat ki információkat.

Úgy véli, az, hogy állandóan visszahozzák ezt az ügyet, mutatja a politikai motivációját. De nem képviseli sem az Unihallt, sem más, a várossal perben álló céget. Egy fővárosi kollégája kérésére munkaügyi ügyben jár el az Unihallnál, tiszteletdíj nélkül, de nem a város elleni ügyben.


12:20

Lassan mindenki elaszik a teremben, de a folyosó bezzeg hangos...


12:10

Czeglédy szerint a szakmai ügyek tárgyalását megnehezítik a politikai hazugságok. Oroszvári mindig felhasználta a képviselői keretet, kutyafuttatóra, parkosításra, parkgondozásra. A tavalyi keretét virágosításra akarta használni, de a szakemberek tanácsára - az időjárás miatt - ez nem sikerült.

Kijelenti, hogy az előző városvezetés sokat tett a szakképzés fejlesztéséért és a nagyobb cégekkel való együttműködésért.


A fizetős Savaria Karnevál

12:00

Németh Kálmán a Savaria Karnevál fizetőssé tételéről

2011.04.19. 15:24

Fizetős lesz a Savaria Karnevál?

/ közélet 16 hsz. 1 kapcs. /
Döntés még nincs, koncepció van. Az idei évtől a karnevál minden programjáért fizetni kell, ha a városvezetés és a kuratórium elfogadja a tervet. Április végére ígérik a döntést.
kérdez. Lazáry azt mondja, a karneválnak most is vannak fizetős rendezvényei. A szponzorokkal való tárgyalások közben merült fel, hogy mérni kellene a látogatók számát, ehhez rendszer kell. A szakemberek kidolgozzák az anyagot, de egyelőre nincs döntés.


11:40

Itt vagyunk, csak volt egy kis technikai problémánk. De nem sok mindenről maradtunk le, apróbb ügyeket ecsetelnek még így, a napirend elkezdése előtt.

Amit kiveszünk belőle: szemétszedési, parktakarítási akciókat szerveznek, és kérik, hogy a képviselők is vegyenek részt rajta.

Lazáry Viktor alpolgármester (Fidesz) közben azt mondja, természetes, hogy itt van, mert ezért kapja a fizetését. De ha nem kapna érte fizetést, akkor is szívesen lenne itt.

Szinte az egész Fidesz-frakció a folyosón és a teraszon van.


11:05

Németh Kálmán ismét a képviselői keretet hozza fel. Úgy véli, a keretből létrehozott városrészi alapot így nem fogják felhasználni, pedig vannak rá javaslatok. A bizottság ugyanis nem foglalkozik a nagyobb ügyekkel, így nem fog működni. Németh szerint vissza kellene állítani a képviselői keretet, ha kisebb összeggel is.

Marton szerint korábban megmaradtak a keretek, Oroszvári Péter pld. három év alatt egyszer sem használta fel. És volt, hogy a támogatott egyesülettől kellett visszakérni, mert nem költötték el.


10:55

Gyorsan lecsillapodtak az indulatok. Sági József bejelenti, hogy városrészi egyesület alakult Szentkirályon. Most éppen álmos a hangulat, többen is napoznak a teraszon.

Lesz Médiawawe az idén is, májusfaállítással kezdődik a jövő héten.


10:30

Vége az alkotmányozásnak, Czeglédy korábbi kérdésére utal, miszerint az önkormányzati cégek 96 alkalmazottja járt rosszabbul az egykulcsos szja-val. A SZOVÁ-nál több mint kétszázan keresnek bruttó 300 ezer alatt, így ők is ide tartoznak. Fel kell készülni a bérkommandó vizsgálatára, mert hátrányba is kerülhetnek ezek a cégek, hiszen szankcionálhatnak.

Kérdezi, igaz-e, hogy a református egyházzal tárgyalnak a Szent-Györgyi iskola épületének hasznosításáról. És nincs elég információ arról, hogy a kormány hogyan akarja átstrukturálni az oktatási rendszert.

Gyebrovszki szerint az a probléma, hogy olyan jogszabályokat hoznak, amelyeknek káros hatásai vannak. A parkfenntartás minősége pedig romlott, mióta a városi cég látja el. Főként a lakótelepeken.

Marton Zsolt szerint két-három hónap alatt nem lehet következtetéseket levonni a cégről, nehéz volt az indulás. Most indul a főszezon, az észrevételeket tolmácsolja a cégvezetőnek.


Még mindig alkotmányoznak...

10:20

Gulyás Gergely válaszol. 1997-ben fogadtak el egy olyan törvényt, amely miatt nem kell népszavazás.És nem ilyen a nemzetközi gyakorlat sem.


10:10

Balassa Péter (Jobbik) azt mondja, pártja részt vett az alkotmányozásban, 160 módosító indítványt nyújtottak be, hiába. Azt mondja, a Fidesz nem vette komolyan a magyar föld és a víz védelmét, ezért küzdeni fognak. Kijavítja a polgármestert, hogy az új alkotmány január 1-én lép életbe.

Czeglédy szerint attól,hogy elfogadtak egy új alkotmányt, a fejekben még nem lesz rend. Most is Kádár népe vagyunk, ha nem így lenne, a Fidesznek soha nem lett volna kétharmada, azt várták tőlük, hogy jobb legyen a megélhetésük.

És a közgyűlésnek van számos fontos feladata, ehelyett az alkotmánnyal foglalkoznak.

Puskás visszautasítja a Kádár népe kifejezést, a korszakot át kellett élni.


9.55

Horváth Zoltán (LMP) kifogásolja, hogy a frakcióvezetői értekezleten nem mondták el, hogy itt lesz Gulyás, és nem tudott felkészülni. De úgy tudja, legközelebb az LMP fog nyerni, és így ők vezetik öt évig majd a várost. Puskás válaszol: nem április 1. van.

Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) szerint jó az ötéves ciklus, többször felmerült már, csak előnye lesz. De a hitelfelvétel korlátozása csökkenti az önkormányzatok önállóságát. És nem rendezik az állam és az önkormányzatok feladatait, nincs tisztázva a rendszer.

Horváth Attila (MSZP) kijelenti, ha népszavazáson erősítették volna meg, elhallgattak volna a kritikus hangok. Gyávaság, és komoly történelmi hiba.

Puskás szerint alkotmányozási kötelezettség volt, meg kellett tenni. Az állampolgárok várták már.

Szakály szerint furcsák a szocialista hozzászólások, mert az előző négy évben egyfős többséggel nyomták át a közgyűlésen döntéseiket. Előhozza a város adósságát, ami az MSZP nyolcéves ámokfutásának a következménye. A szocik érvei nem állják meg a helyüket, a Fidesz kétharmados megbízatása lehetővé teszi az alkotmányozást. Az emberek kifejthették a véleményüket, ezt megtehették volna a szocialisták is a parlamentben.

Az MSZP hiteltelen, és folyamatosan riogat és fenyegetőzik -mondja.


9:45

Czeglédy azt mondja, ilyen hosszú hozzászólás akár önálló napirendi pontot is megért volna. Nem magával az alkotmánnyal van a probléma, hanem a folyamattal. A konszenzus azért nem látszik, mert nincs. A kormány nem is törekedett rá.

A következő nyolc hónapban olyan sarkalatos törvényeket akar meghozni a Fidesz, amely többpárti jelmezbe bújt egypárt-rendszer felé mutat, és a saját hatalmát akarja bebetonozni. De ha egyszer majd nem ők lesznek hatalmon, az alkotmány a kukában fogja végezni.

Sági József (Fidesz) hosszú ellenzéki időszakot kíván Czeglédynek. Azt mondja, nem kell temetni a demokráciát, ez demokrácia. (Lakos Dezső visszajött.) Az alkotmány modern konzervatív jogszabály, jelenti ki. Aztán történelemtanárhoz méltóan történelmi összefoglalót tart.


Alkotmányozás itt is...

9:25

Puskás Tivadar polgármester az új alkotmányt említi, azt mondja, a köztársasági elnök aláírása után új alaptörvényünk lesz. (Valójában csak január 1-től.)

Gulyás Gergely tart előadást az alkotmányról. Hosszú menetre számíthatunk, az alkotmány szükségességét említi. Felmerül bennünk, nem más az egész, mint pr-fogás, hogy a szombathelyi tévében is népszerűsítsék az ellenzék és a külföld részéről sok kritikát kapott alkotmányt.

Azt mondja, nincs sok változás, valamivel hosszabb, mint az előző, de nem változtatja meg az alapberendezkedést. Megerősíti, hogy Magyarország államformája köztársaság (Érdekes, hogy ezt magyarázni kell.)

Na, alkotmánybíróság. Gulyás azt mondja, a tavalyi szűkítés után most bővültek a jogkörök.

Az egyik legnagyobb kritikát a Költségvetési Tanács vétójoga okozta, amellyel az országgyűlés is feloszlatható. Gulyás szerint testület és nem egy ember dönt erről, így ezzel nincs semmi baj. És 2014 után ötévente választhatunk önkormányzatokat.

Azzal fejezi be, hogy lezárult az alkotmányozás folyamata, ha működés közben bizonyít, később akár konszenzus is lehet róla. A Fidesz tapsol.


Napirendi javaslatok

9:20

Szavazások. Gyebrovszki javaslatát elfogadják. Szakály kezdeményezését elfogadják, így a végén valószínűleg leváltják Gyebrovszkit. Czeglédy oktatási kérését elutasították. Balassa egy napirendi pont előrehozását kérte, elutasítják.


9:10

Gyebrovszki János (MSZP) javasolja, hogy májusban tárgyaljanak a szakképzés jövőjéről. Szakály Gábor (Fidesz) Gyebrovszki ügyét

2011.04.13. 15:07

„Gyebrovszkinak le kell mondania a közbeszerzési bizottság elnökségéről" - Frissítve

/ hírek 12 hsz. 1 kapcs. /
A szombathelyi Fidesz-frakció szerint a sikkasztással vádolt képviselő nem töltheti be a posztot, amíg nem tisztázódik az ügye. Szerintük vallomást kellett volna tennie, mert most úgy tűnik, titkolnivalója van.
említi, úgy tűnik, a korábbi ígéret ellenére le akarják váltani a közbeszerzési bizottság elnöki tisztjéről.

Czeglédy Csaba (MSZP) arra emlékeztet, hogy a kormány levette napirendről az oktatás átszervezését, csak szeptemberben tárgyalják. Májusban a közgyűlés így nem tud határozatot hozni, javasolja, hogy a közgyűlés is csak ősszel döntsön az oktatás átszervezéséről. (Persze, a Szent-Györgyi Középiskoláról

2011.04.18. 14:27

Egyre nehezebb a Szent-Györgyi Középiskolának

/ közélet 8 hsz. 4 kapcs. /
Még be sem zárták a szombathelyi Szent-Györgyi Albert Középiskolát, információink szerint a regionális munkaügyi központ már úgy határozott, az évek óta ott folyó felnőttképzésnek más helyet keres. Utánakérdeztünk…
van szó.)

Marton Zsolt alpolgármester (Fidesz) széles körű egyeztetésről beszél, amely a jelenlegi jogszabályok alapján történik, elengedhetetlen a struktúraváltás, az előző öt év olyan adósságspirálba vitte a várost, hogy lépni kell.

Czeglédy fenntartja a javaslatot.

Molnár Miklós alpolgármester (Fidesz-Pro Savaria) megígéri, hogy májusban tájékoztatást adnak a szakképzés helyzetéről.

A polgármester azt mondja, Gyebrovszkinak, hogy üljön le, Czeglédy felháborodik, nem iskolában vagyunk.


Közgyűlés előtt

9:00

Még csak gyülekeznek, laza a hangulat, itt van Marton Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke, és Gulyás Gergely országgyűlési képviselő is, aki az alkotmányozó bizottság alelnöke volt. Úgy tűnik, számíthatunk valamilyen teátrális megnyilvánulásra, ha már egyszer új alkotmányunk van. Illetve lesz január 1-től.

Lakos Dezső, a közgyűlés állandó külső szereplője is itt van, a falnál támaszkodik, kezében papírköteg. Lehet, hogy megint kiáltványt hozott. Hozott, mert kiabál, az alkotmányozás a társadalom széles rétegeinek bevonása nélkül történt, így elfogadhatatlan.


Rövidesen kezdődik a közgyűlés mai ülése, amely most három héttel követi az előzőt

2011.03.31. 08:41

Új turisztikai cég alakult Szombathelyen

/ közélet gal. 8 hsz. /
Veszekedősen kezdődött, szakmai munkával folytatódott, összeborulással végződött a szombathelyi közgyűlés. Percről-percre tudósítás.
. Ennek oka valószínűleg a húsvét, úgy tűnik, a képviselők az ünnepekre le akarják tudni a kötelező havi penzumot. Egyelőre csendes a terem, kíváncsian várjuk, így marad-e a későbbiekben. És, hogy a Főtér vidám, napsütéses, tavaszi hangulata mennyire szűrődik be a komor falak és nézelődésre használt képviselői laptopok közé.

A legfőbb napirendi pontokat már összefoglaltuk

2011.04.20. 09:26

Szombathely legyen az újraélesztés városa!

/ közélet 6 hsz. 3 kapcs. /
És a füstmentességé. Ezek az önkormányzat társadalmi, gazdasági programjának hívószavai, a programot a csütörtöki közgyűlésen tárgyalják. Előzetesünk.
, hamarosan kezd a testület és kezdünk mi is.

Kapcsolódó

2011.04.20. 09:26

Szombathely legyen az újraélesztés városa!

/ közélet 6 hsz. 3 kapcs. /
És a füstmentességé. Ezek az önkormányzat társadalmi, gazdasági programjának hívószavai, a programot a csütörtöki közgyűlésen tárgyalják. Előzetesünk.

2011.03.31. 08:41

Új turisztikai cég alakult Szombathelyen

/ közélet gal. 8 hsz. /
Veszekedősen kezdődött, szakmai munkával folytatódott, összeborulással végződött a szombathelyi közgyűlés. Percről-percre tudósítás.

Hozzászólások (13)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
zuckerpopo: K*r*kp*r*s v*r*sn*k br*ng*s f*t*r j*r, n*m *rt*m * t*lt*k*z*k*t....
Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút
mikrobi: * m*nk*v*z*t* f*l*l*s*g*, t*dn** k*ll*t v*ln* h*gy n*m *ng*d* r*...
Húsz tonnás markoló szakadt pincébe Szombathelyen