NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Pályáznak a szombathelyi MSH felújítására

Czeglédy feljelenti a városvezetőket, mert kárt okoztak a városnak. Olvassa vissza teljes közgyűlési tudósításunkat!

19:00 És itt a vége

A SaFó szerződésbontása miatti intézkedésekről tárgyalnak. El akarják tiltani a Savaria név és a címer használatától a kiadót, és kérik a médiahatóságot, hogy vonják vissza a Promed Kft. kiadói jogát.

Czeglédy megjegyzi, hogy csak a kiadó jelentheti be a változást, az alapító nem. Ha mégis így tesz, akkor a hatóság megbírságolhatja. Kérdezi, hogy a jegyző vállalja-e a büntetés veszélyét.

Szakács Dávid szerint természetes, hogy az alapító tehet bejelentéseket. Van erre nyomtatvány, és formailag és tartalmilag megfelelő bejelentést tesznek a hatóságnak.

Czeglédy elmondja, hogy április óta nem fizetett a város a kiadónak, aki inkasszót nyújtott be, ami 2,3 milliós kárt okozott a városnak. Javasolja, hogy a közgyűlés kötelezze a polgármestert, Lazáryt és Martont, hogy ezt a kért térítsék meg.

Czeglédy feljelentést tesz
fotó: Vágvölgyi Bálint

Szakács erre nem is akar reagálni, megjegyzi, hogy az ügyvezető a közgyűlési döntés után kijelentette, hogy továbbra is megjelenteti a lapot.

Aztán elfogadják az előterjesztést. A kártérítésről szóló javaslatot viszont leszavazzák.

Czeglédy azt mondja, erre számított, de mivel sok embernek szerzett kellemes karácsonyt. Ezért a három tisztviselő ellen büntető feljelentést tesz az ügyészségen, mert megakadályoztak egy jogos kifizetést, és ezzel kárt okoztak a városnak.

Marton köszöni a tájékoztatást, kijelenti, majd a hatóság eldönti, kinek van igaza.


18:50 És folytatják

Látszik, hogy sietnek, gyorsan szavaznak néhány ügyről.

Gyebrovszki felajánlotta pogácsájának sarkát Ságinak. Sági azt mondta: Nem vagyok én háziállat, etesd vele a zebrákat. - Gyebrovszki visszavette a nyújtott falatot és hozzátette: Ja bocs! Állatok etetése tilos! - persze ezután nevettek.


18:35 Tíz perc szünet


18:15 Felesleges volt a tervezés

Mondja Takátsné, arra céloz, hogy az előző ciklusban tervek készültek az MSH felújítására, és az erre költött pénzt így kidobták. Most itt a pályázat, amivel ide lehetne költöztetni a színházat, de most már megvan a helye a volt HEMO-ban.

Balassa arra hívja fel a figyelmet, hogy a pályázat támogatásával csak 2014-ben kezdődhetne a munka, ami választási év. És ha váltás lesz, akkor senki sem tudja, mi lesz a beruházással.

Balassa megkérte Martont, hogy figyeljen rá, az alpolgármester két másodpercre felpillantott. Lazáry nevetett, Balassa ezt is kifogásolta, majd megköszönte. A teremben megint megy a nyüzsgés. Közben Ipkovich György is megérkezett a közgyűlésre, pár sorral mögöttünk foglalt helyet.

Egyébként a mostani tervek egy multifunkcionális kulturális központról szólnak, az MSH épületében.

Lazáry kifejti, hogy még tíz százalékos önerő sem kell hozzá. És a tervekben benne van a technikai fejlesztés és a Pelikán park felújítása is.

"Nem-e lehetne-e" mondta Balassa, majd Gyebrovszki javította: "Nem lehetne-e" - aztán szájához kapott, az MSZP jobbá teszi a Jobbikot? - közben Sági ismét felszólalt, Marton ismét vigyorogva súgta, hogy: "A képviselő befejezheti a mondandóját." - mindenki hamarabb akar végezni. Majd később hozzá teszi: "Nyerjük vissza a komolyságunkat" - s persze azóta megint vigyorog. Kicsit elvesztették a komolyság fonalát, jót tenne egy szünet.


17:55 Joscar Ola legyen a testvérvárosunk

Ezt javasolja Lendvai Ferenc (Fidesz). Épp a testvérvárosi kapcsolatokat vizsgálják felül. Gyebrovszki azt kifogásolja, hogy a küldöttségekbe csak kormánypárti képviselők, illetve városi hivatalnokok vannak, és nem hívják meg az ellenzékieket, pedig korábban nem így volt.

Sági József lett az új Ágh Péter. Legalábbis az ő helyére ült be az imént. Aztán onnan a Molnár Miklós mellé ment a pódiumra, onnan pedig Lendvaihoz. Úgy tűnik nem találja a helyét. Akik figyelik az élőképes közvetítést, folyamatosan láthatják elsuhanni Ságit a kamera előtt.

Döntenek arról, hogy januárban meghívják Nagyszombat küldöttségét, mert húsz éves lesz a kapcsolat.

Joskar-Ola nagy sláger, Sági azt mondja Gyebrovszkinak, hogy menjen el egy delegációval, ha akar, Gyebrovszki szerint ez nem így működik, majd később felevenítettek régi emlékeket arról, hogy annak idején milyen élményeket szereztek, amikor ott jártak. Mindenki mosolyog.
Sokat használják a telefonokat
fotó: Vágvölgyi Bálint

17:45 Lesz-e aljegyzője a városnak?

Czeglédy Csaba szerint átlátszó a szándék, hogy jogutódlásnak álcázzanak egy kirúgást. Csak abban az esetben lehetne védhető az aljegyző kirúgása, ha nem létesítenének új aljegyzői pozíciót. Így jogot sértő az eljárás.

(A múlt havi zárt ülésen döntöttek arról, hogy Nagy Tibor aljegyzőt áthelyezik a járási hivatalba.)

A kritika nem hatott, döntöttek, hogy pályázatot írnak ki az eljegyzői posztra.

Tenki Mária negrót eszik, Horváth Csaba is, Lendvai tüsszög, többen az orrukat fújják. Micsoda betegséghullám van itt. Karácsonyra mindenki lebetegszik...


17:30 Nem érdemes felújítani a lakásokat

Legalábbis a szociális bérlakások egy részét. Túl sokba kerülne, és nem érné meg az állapotuk miatt. Nincs rá kerete a SZOVÁ-nak, és a bérlőknek sincs pénzük erre. Esetleg pályázati lehetőségeket kell keresni - mondja Kővári Attila.

A "nézőtér" már szinte teljesen kiürült, ha jól látjuk a média képviselőin kívül itt ücsörgő három ember is városházi dolgozó. Czeglédy szünetet említett, Sági fel is állt azt kérni, majd Szakály is helyeselt, illetve az egész testület. Ennek ellenére Marton "szigorú" Zsolt nem engedi ki a képviselőket szünetre.

Éppen a lakásrendeletet készülnek módosítani. Sági József szerint lassan eltűnnek a szegénynegyedek, a módosítás lehetőséget ad arra, hogy megoldják ezt a problémát.

Gyebrovszki tájékoztatást kér arról, hogyan sikerült értékesíteni a nyáron eladott bérlakásokat. Szakály elmondja, hogy 35 lakást sikerült eladni, ezeket az új tulajdonosok újítják fel.

Sági (középen) sokat szerepel ma
fotó: Vágvölgyi Bálint

Marton vigyorogva mutatta Szakálynak, hogy idő-idő. Majd viccelődve odasúgta: Fejezd már be! - Szakálynak arcizma sem rezzent, mint Steven Segalnak. Csak megjegyezte, hogy ő is végighallgatja a képviselőtársakat s folytatta felszólalását.

Vitáznak egyet Gyebrovszkival, már úgyis régen volt ilyen. És olyan is, hogy sok mindenben egyetértenek. Aztán elfogadják a rendeletet.


17:10 Mi lesz az oladi ÁMK-val?

Czeglédy attól tart, hogy az ÁMK beolvasztása az Agorába azt jelenti, hogy a közeljövőben megszűnik a Savaria Ifjúsági Centrum. Ezért tájékoztatást kér erről. Lazáry Viktor azt mondja, az Agora új igazgatójával beszélt már erről, a januári közgyűlésre elkészítenek egy együttműködési megállapodást.

Rettegi Attila (az ÁMK igazgatója) kifejti, hogy nem mindenben ért egyet Lazáryval, azt kéri, hogy vegyék le napirendről, és rendkívüli közgyűlésen tárgyaljanak róla. Ráadásul törvényességi aggályok is vannak.

Czeglédy Csaba visszatért az ülésterembe, kezében egy üveg kólával és két sportszelettel. A képviselő asztalán egy energiaital is van. Úgy tűnik a mai közgyűlés is hosszú lesz, vagy ennyi felszólaláshoz kell a plusz energia?


16:35 A városé lesz sok minden

Czeglédy arra emlékeztet, hogy egy éve ők többször figyelmeztettek arra, hogy az állam nem tudja működtetni a volt megyei intézményeket, és akkor javasolták, hogy a város vegye át azokat, a berényi gyermeküdülővel együtt. A Fidesz viszont fanyalgott. Most a "jó állam" rájött erre, és most nem is tehetnek mást, mit hogy átveszik azokat.

De a legnagyobb őrültségnek tartják, hogy egyszer elvették a megyétől, most pedig a fenntartást a városnak adja, a tulajdont viszont nem. Pedig az önkormányzat nem az állam intézmény-fenntartója. Csak úgy támogatják, ha a vagyont is megkapja a város. Szerinte bebizonyosodott, hogy életképtelen a koncepció, amit a Fidesz megalkotott.

Sági szerint Czeglédy túl sarkosan fogalmaz, Marton közbeszól, ez a dolga az ellenzéki frakcióvezetőnek. Sági szerint abban lehet vita, hogy helyes volt-e a közbenső lépcső, az elmúlt egy évben sokat tárgyaltak már erről. Azt mondja, örüljünk neki.

Kijelenti, pályázatokon lehet majd pénzt szerezni a felújításra, karbantartásra.

Bejelenti, hogy a minisztériumban egy nullával elszámolták a város költségvetését, ami százmillió mínuszt jelentett volna. Kéri, fogadják el ezt az előterjesztést, mert a lehetőségekhez képest ez a legjobb.

Rttegi védi akormány álláspontját
fotó: Vágvölgyi Bálint

Németh Kálmán szerint ezek olyan értéket jelentenek, ami miatt működtetni kell őket. De vagyon nélkül, és teljesen bizonytalan működési feltételekkel, jelentős adósságokkal terhelte az intézmények. Az adósság visszafizetését a város nem vállalhatja fel.

És azt sem, hogy a december béreket kifizessék az állam helyett, ez bő 30 milliót jelentene. De örül,hogy a két folyóirat megmarad, a fenntartásuk nem is kerül sokba.

Czeglédy csatlakozik, azt mondja, a "jó állam" ki tudja fizetni a decemberi béreket. És a város jusson hozzá a vagyonhoz is, annak ellenére, hogy nem forgalomképes vagyonról van szó.

Az ellenzék módosító javaslatait sorra leszavazzák, kivéve azt, hogy a decemberi béreket az állam fizesse. Aztán átveszik az intézményeket az államtól.

Körbenézve az egyik képviselő asztalán láttunk egy nokiás dobozt. Csak nem fizetésnap van? Bár pár napirendi ponttal előbb szó volt a Volánról is. Igaz a doboz nem túl nagy, biztos azért mert csak a menetrendek módosítása volt a téma, azért bukszának elég termetes. Persze csak viccelődünk...

Mobilszéf
fotó: VB

16:30 Módosítják az idei költségvetést

Amihez most osztanak ki újabb módosítást. A korábbi döntések átvezetéséről van szó - mondja Marton. meg is szavazzák gyorsan.

Néha akkora a hangzavar, hogy hiába ülünk itt a teremben, nem értjük a felszólaló képviselőket. Ebben persze benne van az pár ember is, aki mögöttünk dumál, de benne vannak azok a képviselők is, akikre az időt kapott politikus szúrós szemmel néz a zajongás miatt. Javasoljuk, hogy a közgyűlésekre hívjanak meg egy "klasszikus" nézeteket valló tanárt. Aki csendre int, szétültet és esetenként körmöst oszt telefonnyomkodásért egy favonalzóval.


15:50 Költségvetés elsőre

A jövő évi költségvetés első olvasatát tárgyalják, ennek fontosabb részleteit előzetesünkben összefoglaltuk. Molnár hangsúlyozza, tíz év ez az első év, amikor a város nem vett volna fel hitelt. Közbeszólnak, mert nem kapott. Molnár ezt elismeri, és tovább fényez: sőt, ekkora tőketörlesztést még egyetlen évben sem fizetett ki a város.

Németh Kálmán elismeri, hogy ilyen nehéz helyzetben nem volt még a városvezetés. És akartak hitelt felvenni, csak nem kaptak. Kérdezi, mi lesz az önhiki pályázat sorsa, mert az alapvetően befolyásolja a lehetőségeket.

És több forrás esik ki, jövőre már az szja-ból semmit se kap a város, a gépjárműadó 60 százaléka az államé lesz. Hozzáteszi, hogy igaz, hogy nem vettek fel hitelt, de soha ilyen kevés beruházás nem volt a városban, mint most, ami nem éppen biztató a jövőre nézve.

Tudta-e?

A szombathelyi közgyűlésnek otthont adó városházi teremben látványos égősor díszíti a mennyezetet. Összesen 12 oszlopban, 29 sornyi, azaz 348 darab égő világítja be a termet (jelenleg csak 347, mert egy kiégett). Az összes izzó egyébként az energiatakarékos fajtából való. Összehasonlításképp a lakásomat említem, amelyben összesen 6 darab rendszeresen használt fényforrás van.

Ragyogó közgyűlés
fotó: Vágvölgyi Bálint

Molnár igazat ad neki, hogy még valóban nincsenek főszámok, most csak az elveket kell lefektetni. Czeglédy szerint is történelmi tett, hogy ilyen nagy tőketörlesztést lehetett teljesíteni. De nem látja értelmét, miért tették, hiszen a kormány éppen a legrosszabbul gazdálkodó önkormányzatokat jutalmazza most, az adósság átvállalásával.

Az is gond, hogy nem látszanak a strukturális átalakítások. Az oktatásban sem, csak létrehoztak egy drága, központi irányító szervezetet. És közben Hende Csaba végigturnézza a megyét olyan fejlesztésekkel, amik még az előző ciklusban indultak.

De a frakció nevében köszöni, hogy próbálták normálisan végiggazdálkodni az évet. De ez is a túlélés éve volt, Szombathely rendesen legatyásodott.

Gyebrovszki vitázik egy jót azon, mi is az a konszolidáció, aztán kijelenti, minden bizonytalan, nincs folyószámlavezető, nem tudják, mennyit von el az állam, milyen kiadások lesznek. És nem tudja ezt a koncepciót támogatni, mert egyre több lesz a bizonytalanság.

Németh Kálmán az adósság átvállalásra tér vissza. A városlevegőhöz jut, de nemzetgazdasági szinten ez semmit nem jelent. És tévhit, hogy számolhatnak vele, hiszen ez legkorábban júliusban történik meg. Arra is figyelni kell, hogy nem kap hitelt a város, pedig hitelképes.

Czeglédy a két Magyarország elméletéről beszél, ami most is érezhető. Az önkormányzatok adóssága eltűnik valóban, "jóságos Orbán Viktor" eltünteti, de nemzetgazdasági szinten marad, és közben nem változik a struktúra, így a hiány újra termelődik. És a 2013-as év még nehezebb lesz.

(Közben Marton bejelenti, hogy a múlt közgyűlésen hiányolt szombathelyi tűzoltóautó visszaérkezett Sárvárról.)

És elfogadják a koncepciót, az ellenzék tartózkodott.


15:45 Kazánház vagy erőmű?

Czeglédy megint azt javasolja, hogy vegyék napirendre a biomassza ügyet. Szerinte az alpolgármester hülyének nézi az embereket, mert kazánházat emleget, miközben erőműről van szó. Nem veszik fel.


15:10 Aztán mégis

Hirtelen összejön a határozatképesség. A Volán-ról tárgyalnak, a legutóbbi közgyűlésen kezdték. Arról van szó, mennyit fizessen az önkormányzat veszteségpótlásként a helyijáratért.

Czeglédy kifogásolja, hogy a biomassza erőmű anyagait még nem kapták meg. Marton szerint nemsokára.

Kiderül, hogy most csak a 2010-es első félévi veszteségpótlást tárgyalják, de Szakács Dávid közli, hogy arra az évre már nincs fizetési kötelezettség. Balassa Péter (Jobbik) a járatok sűrítését javasolja.

Egy telefon némi zűrzavart okoz, amióta Balassa Péter beszél, folyamatosan pittyeg a hangszóróban, zavarja a mikrofon adását. Lehet, hogy így torpedózzák meg a felszólalót? Idővel már a képviselők is szóltak, hogy zavaró. Hogy kié pittyeg? Nem tudjuk, páran nyomkodják a kis készülékeket.

Molnár Miklós azt mondja, most a 2010-es és 2011-es évet, valamint 2012 első félévét akarják lezárni. És van egy 45 milliós követelése is a Volánnak, most már politikai megállapodás kell.

És ha nem tárgyalnak, akkor ebben az évben olyan 140 millióval többet fizettek volna, mint most. Kéri, hogy a menetrendre térjenek vissza jövőre.

Több képviselő a 9-es busz esti és hétvégi járatait szeretné visszaállítani. Rettegi Attila (Fidesz) javasolja, hogy szervezzenek egy fórumot Oladon, ahol el lehet mondani a lakosság igényeit. Németh Kálmán arra figyelmeztet, hogy minden járatbővítés plusz pénzbe kerül.

A képviselők sorolják csak a módosító javaslataikat, pedig ezt csak márciusban tárgyalják újra. Molnár Miklós arra figyelmeztet, hogy a törvényi szabályok szerint a jelenlegi szintet lehet tartani a kiadásokban, de január 1-től új költséget csak akkor lehet vállalni, ha arra van külső forrás.

De márciusban erre még visszatérnek.


15:05 Megy az idő

Bőven elmúlt már három óra, de alig vannak a teremben. Nem kenyerük a pontosság.


13:00 Ebédszünet

Végeztek a két közgyűlés közti beszámolóval, most három óráig szünet lesz.


12:45 Új kamerarendszert

Czeglédy javasolja, hogy ne a mostani közterületi kamerarendszert bővítgessék, hanem építsenek ki egy újat, amihez cégek és magánszemélyek is csatlakozhassanak. El is fogadják azzal, hogy a januári ülésen megtárgyalják.

Poór András, most véletlenül nem tablettel
fotó: Mészáros Zsolt

Önök, miénk, ki mit tett tönkre?

Kinek a jogszabálya tette tönkre a patikákat

2011.09.09. 10:48

Bezárt a szombathelyi Kamilla patika

/ közélet 3 hsz. 2 kapcs. /
Váratlanul került ki a Zárva tábla a Kossuth utca elején lévő gyógyszertárra. Pedig úgy tűnt, igazi sikertörténetnek vagyunk szemtanúi.
? Enyém, tied, övé? Miközben megy a nyelvészkedés, azért halkan megjegyezném: a Fő téren most is két patika működik. A héten mindkettőben sorban álltam, tényleg működnek.

Itt jegyezném meg, mellékesen, ha szombathelyi képviselő lennék: hát Poór András helyére ülnék, egész nap helyes kis tablet gépemmel játszadoznék, nem keverednék bele holmi közéleti cirkuszba, inkább csak szavaznék csöndben mint a gép.


12:00 Megint a parkolólemez

Takátsné Tenki Mária hozta elő a Kőszegi utcai parkolólemez

2008.05.14. 00:05

Ingatlanvita a Kőszegi utcában - Mennyit ér egy telek?

/ közélet 2 hsz. 2 kapcs. /
A szombathelyi Fidesz szerint Czeglédy Csaba alpolgármester üzlettársai le akarják nyúlni az önkormányzatot, mivel háromszoros áron kínálták fel a Kőszegi utcai patkolólemezt a városnak. A szakember úgy látja, a telek árát a piac határozza meg.
ügyét. Azt mondja, az egyik tulajdonos jelzáloggal terhelte meg az ingatlant, így a város nem tudja átvenni a tulajdonjogát, pedig erre bírósági határozat van. Azt is kijelenti,hogy a tulajdonos ezt nem adózott jövedelemből tette meg. Kérdezi, hogy Czeglédy adott-e kölcsön pénzt a tulajdonosnak.

Czeglédy szerint meg kellene várni a Kúria döntését, egyébként ha szembeállítják a tulajdonos és a város követeléseit, akkor könnyen rendezni lehetne az ügyet. Ez utóbbival Szakács Dávid (Fidesz), a jogi bizottság elnöke is egyetért.

Ki lesz a szombathelyi járási hivatal vezetője

2012.12.05. 13:15

Görcz Csaba Gyula a szombathelyi járási hivatal vezetője?

/ közélet 2 hsz. 5 kapcs. /
Sokszoros polgármester-jelölt, egyszeres polgármester Tanakajdon, nyolc évig megyei képviselő volt. A Fidesz színeiben.
? – érdeklődik Czeglédy. Jó lenne már végre valakinek tájékoztatást adni erről is, ha másként nem, hát kérdezzük meg a belügyminisztert!- javasolja.

Czeglédy aztán egy kis performance keretében (a szocialista frakció nevében) egy kis játék tűzoltóautót ad át Martonnak… - utalva arra, hogy a harmadik tűzoltóautót nemrég, a katasztrófavédelemmel történt összevonáskor elvitték Szombathelyről. Marton cáfolja Czeglédyt: szerinte maga a nyugállományba vonult parancsnok, Kampel Oszkár állította neki a minap, hogy nem vittek el semmilyen tűzoltóautót a városból. De igen, de nem….


11:35 Mi van Acsáddal?

Czeglédy Csaba kéri, hogy a polgármester tájékozódjon az acsádi Idősek Otthona állapotáról, mert még mindig nincs tető

2012.11.28. 12:21

Mindörökké nejlon tető?

/ közélet 15 hsz. 3 kapcs. /
Hihetetlen, de sajnos igaz: még mindig nem láttak neki az illetékesek az acsádi idősotthon felújításának.
az épületen. És a kórház új belgyógyászati tömbjének építéséről is szeretne többet megtudni.

Megjegyzi, még mindig nem kapták meg a tájékoztatót a biomassza erőműről, és furcsa, hogy titokban akarják tartani. Mint mondja, azzal indokolták a titkolózást, hogy nem akarják felzaklatni az embereket karácsony előtt. Elmeséli, hogy a csernobili katasztrófát is el akarták titkolni, és emiatt sokan megbetegedtek.

Ha nem is lesz károsanyag kibocsátás, de az emberek komfortérzetét mindenképpen rontja majd. Tárják az emberek elé, mi ez - mondja.

Marton további türelmet kér, mindjárt kiosztják a tájékoztató anyagot. A kórház nem tartozik a hatáskörükbe, de tájékoztatást kérnek az igazgatótól.

Még egy kép reggelről
fotó: Mészáros Zsolt

Gyebrovszki Molnár Miklós autóipari tájékoztatására reagál, azzal, hogy jó lenne most már valami részletet is hallani. Majd a közvilágítás állapotát, a hóeltakarítás hiányosságait ecseteli.

Megemlíti azt is, hogy a Jabil

2012.12.06. 14:51

Új csarnokot épít a Jabil Szombathelyen

/ közélet gal. 4 hsz. 2 kapcs. /
Új munkahelyek is lesznek, de hogy mennyi, azt még nem árulták el. Sajtótájékoztatón jártunk.
régebbi fejlesztései ellen egyes fideszesek lobbiztak, és visszatetsző, hogy a mostani városvezetés és Hende Csaba kiáll, hogy mekkora siker, miközben semmi közük nincs hozzá.

Gyebrovszki nagyon sok témát hoz fel, figyelmeztetik, hogy lejárt az ideje.

Megy a verbális „gyomrozás”

A feszültség a zárt ülés óta csak fokozódott, Gyebrovszki János felszólalását Sági József szakítja meg azzal, hogy odaszól hangosan Martonnak (át a termen), nézze már meg, Gyebrovszkinak mennyi ideje van még a felszólalásából, ki tudja hányadik hangos megnyilvánulása ez már, és csak megy, megy az idő. Egy-két verbális gyomrost még bevisznek egymásnak, Gyebrovszki közben epésen odadöfi: inkább a körzetében lenne ennyire aktív…


10:25 Sorscsapás

Czeglédy furcsának tartja, hogy nem küzdenek az iskolákért, az OMK-t meg is lehetett volna tartani. És középiskolákat is megtarthatták volna, ha lépnek ezért. Csupán forrásokat akarnak kivonni a rendszerből, ennél nagyon sorscsapást nem lehet elképzelni a szombathelyi oktatásra.

Kijelenti, teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerül a város oktatás, a minisztérium szerint ki kell egyenlíteni a viszonyokat, Szombathelynek most az a bűne, hogy a város erején felül támogatta iskoláit.

Külföldi példákat hoz fel, ha ezt a tervet Romániában vezetnék be, az ottani magyarok az utcára mennének, közben itthon a fideszesek megszavazzák. Rengeteg pénzt költött rájuk a város, és szó nélkül átadják az államnak, és adóssággal terhelt intézményeket vesznek át, vagyon nélkül. Mert a kormány ezeket nem tudja fenntartani. Ha kell, a kormány vegye el határozattal, de ne szavazzák meg.

Megszavazzák, és szünet.

Hogy valami üdítővel is előrukkoljak

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy minőségileg mennyit javult a mostani, decemberi közgyűlésre a helyszíni médiatudósítók komfortja. Elfoglalhattuk az első sorokat, van külön asztalunk, kaptunk buborékos üdítőket és az asztalok alá csatlakozókat, sőt kávézhatunk is (köszönet érte)

Rettegi Attila (Fidesz) szerint azok se legyenek büszkék, akik 2010 előtt irányították az országos oktatáspolitikát. Mert folyamatosan csökkentették az állami támogatást, vannak olyan területek, ahol tragikus a helyzet.

Most a kormány egységes szabályokat akar, de hogy milyen körülmények között tanulnak a szombathelyi gyerekek, abba lesz beleszólása a városnak is. Azt mondja, a modellváltás nem indokolja ezeket a rémhíreket. És nem volt lehetőség, hogy a szakképző iskolákat megtartsák.

Tiborcz főkapitány kemény volt
fotó: Mészáros Zsolt

Gyebrovszki azt furcsállja, hogy még bólogatnak is arra az indoklásra, hogy az állam a legjobb gazda

2012.11.02. 13:34

Több tízmilliós vagyont vesz el az állam Szombathelytől

/ közélet 61 hsz. 6 kapcs. /
Szerdán írták alá a szerződést, az épületeket, technikai berendezéseket a szombathelyi járási hivatal kapja meg.
. És nyugodtan meg fogják szavazni az intézmények átvételét, miközben azt sem tudják, miből fizetik majd a béreket.

Tovább sorolja: itt voltak az egyetemisták, de egyetlen fideszes országgyűlési képviselő sem "dugta ide a képét".

Olyan sötét vagy…

Fogyatkozunk… gyors számolást végzek, ebben a pillanatban legalább öten hiányoznak a teremből. (Ma még nem láttuk Dr. Prugberger Emilt, de a szocialisták térfeléről Horváth Attilára sem emlékszünk.) Az oktatásügy úgy látszik, ellenzéken túl, csak keveseket mozgat meg. A bent tartózkodó Fideszeseket sem túlontúl érdekli Gyebrovszki János felszólalása, minden második képviselő, már aki bent van: mobilozik vagy netezik. Sági kap szót - Gyebrovszki János olyannyira felbőszül valamin, hogy kirohan, ezekkel a szavakkal morog rá Ságira: „Ez egy negro volt... és világít a szádban, mert olyan sötét vagy!”

Sági József szerint túlzásokba estek, az átvett vagyon itt marad, és nem fogják azt lerombolni. És a baloldali kormányok legfontosabb célkitűzése kellene lenni az esélykiegyenlítés, és ezt csak a Fidesz tartotta fontosnak.

Azt mondja, az MSZP mindenkit le akar vinni egy alacsonyabb szintre, a Fidesz pedig mindenkit fel akar emelni egy magasabb szintre. És az átszervezésből senki sem vesz észre változást, ezt csak az ellenzék gerjeszti. És a diákokat az MSZP hozta be a közgyűlésre.

Czeglédy kijelenti, ha ezt megszavazzák, azt a város elleni árulásnak minősül. A várostól vonnak el pénzeket azért, hogy kistelepüléseken fenntartsák a kisiskolákat. Egyébként csupán másfél éve van a hatalomban a Fidesznek, és ennyi van a Klebelsberg központnak is hátra.

Horváth Zoltán Ságinak válaszolja, hogy a szombathelyi egyetemisták alkotják a színház hátterét, közülük kerülnek ki a segédszínészek.


10:00 Új rendőrkapitány

Gulyás Ferenc alezredest, a sárvári kapitányság vezetőjét javasolja a főkapitány szombathelyi városi kapitánynak. Tiborcz János megyei főkapitány indokolja a döntést, és emlékeztet, hogy az önkormányzatoknak csak véleményezési joga van. De a 40 önkormányzatból legalább 21 támogatását szeretné.

Czeglédy azt kérdezi, hogy mivel indokolja az előző rendőrkapitány leváltását

2012.09.14. 16:24

Leváltották a szombathelyi rendőrkapitányt

/ hírek /
. És, hogy a jelölt Szombathelyen él-e, ismeri-e a várost.

Tiborcz az első kérdésre nem tud válaszolni, mert a leváltás az országos főkapitány joga. És azt mondja, a jelölt Sárváron lakik, de ismeri Szombathelyt, és biztos abban, hogy jól látja el a feladatát.

Ez még az eleje
fotó: Mészáros Zsolt

Gyebrovszki János (MSZP) hiányolja, hogy a jelölt nem adott programot. Szeretné, ha a újra kiépítenék a körzeti megbízotti rendszert, helyben lévő rendőrökkel.

Czeglédy szerint a főkapitány nem kerülheti meg így a választ, a korábbi rendőrkapitány munkájával meg voltak elégedve, nem látják indokoltnak a leváltását. És kéri, hogy a jelölt adjon választ a neki feltett kérdésekre.

Tiborcz megismétli, a kinevezés és leváltás joga az országos főkapitányé. A rendőrség hierarchikus szervezet, az indoklás meghaladná az ő hatáskörét.

Gulyás Ferenc azt mondja, a megyében nem tudnak neki olyan bűnözőt mutatni, akit nem ismer. És valószínűleg azért kapja a kinevezést, mert elégedettek a munkájával. Nem Sárvárról, hanem Szombathelyről irányítja majd a kapitányságot, ez nem lesz különösebb gond.

Dr. Takátsné bemérged Czeglédyre

„Minősíthetetlen ez a viselkedés” – fakad ki Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária, miközben Tiborcz János megyei főkapitány újfent beszél. „Ha még egyszer megadja Marton Zsolt a szót Czeglédynek, hát ügyrendit fogok kérni…” - fenyegetőzik Sági Józsefnek (szomszédjának) privátba, olyannyira felhúzza magát a szocialista frakció vezérszónokának felszólalásain. Dr. Takátsné aztán kicsivel később távozik a teremből…Mi is kinézünk a folyosóra.

Czeglédy szerint a Fidesz pártállami rendszert épít ki az elmúlt két évben, kéri, nyugtassa meg őket, hogy nem a Fidesz fogja kézivezérléssel irányítani a kapitányságot. Tiborcz kijelenti, a törvények megtiltják a rendőröknek a politizálást, ezért erre a kérdésre nem tudnak válaszolni.

Sági József (Fidesz) szerint Czeglédy átlépte a határokat, tudnia kellene, hogy ma többpártrendszer van. Kéri Martont, hogy ilyen esetekben utasítsa rendre a képviselőt.

Éles szembenállás
fotó: Mészáros Zsolt

Tiborcz kijelenti, a körzeti megbízotti rendszerhez anyagi és személyi feltételek kellenek, de ha van ilyen igény, akkor szívesen megvizsgálják a lehetőségeket. Azt mondja, a járőrök létszámának növelése is megfelelőlépés lenne.

A közgyűlés végül Czeglédy tartózkodása mellett támogatta Gulyás Ferenc kapitányi kinevezését.

És gyorsan megszavazták az iskolák állami kézbe adását is, a szocik tartózkodtak.


9:50 Rossz szavazás?

Czeglédy azt mondja, rosszul szavazták meg a javaslatát, megismétli, hogy tárgyaljanak a szombathelyi felsőoktatásról. Úgy tudja, hogy egyetlen állami hely sem lesz itt jövőre, lehet, hogy három év múlva nem lesz itt egyetem. A javaslatot a Fidesz leszavazza.

Mint ahogyan az ellenzék összes módosító indítványát is.

Még nem járt itt a Jézuska – Se Ágh (Péter) se karácsonyfa

A világvége - legalábbis hangulatban - a szombathelyi közgyűlést is elérte. A közgyűlési karácsonyfát, bizonyára a spórolás jegyében, a Jézuska idén kihúzta a listáról. Se Ágh se Péter… (Ha jól emlékszem, ott oldalt, a sarokban szokott állni, most a helyén egy cserepes növény kúszik felfelé.)(Aztán később felfedezem, van karácsonyfa, csak a folyosón, ott legyünk ünnepi hangulatban.)

Az elmúlt években volt karácsonyfa, ezt két éve fotóztuk
fotó: Mészáros Zsolt

9:40 Lemondott a városi tévé ügyvezetője

Kővári Attila (MSZP) akar hozzászólni, Marton szerint most nincs lehetőség vitára, Kővári erősködik, az alpolgármester elveszi a szót, zűrzavar.

Marton megkavarja a napirendi pontokat, mert a mai napon alá kell írni az iskolák állami kézbe adásáról szóló megállapodást, de mindezek előtt a városi rendőrkapitány kinevezését kell véleményezni.

Kiderült, hogy lemondott a városi tévé ügyvezetője, ezzel is foglalkozni kell.

A diákok a kormányhivatalba mennek!

Megkérdeztem a tüntető fiatalokat, meddig tervezik a közgyűlési demonstrációt. Azt felelték, egy ideig még biztosan maradnak, mert felháborítónak tartják, hogy a Fidesz-frakció az országgyűlésben egyöntetűen, gondolkodás nélkül megszavazta ezt a felsőoktatást sújtó „harmadoló törvényt.” Szerintük pár év és a SEK is a szombathelyi egészségügyi főiskola (POTE) szintjére süllyedhet, olyan kevés hallgatója lesz, hogy tíz év sem telik el, és bezárják. A diákok aztán hirtelen mégis csomagolnak: közlik, mennek a Kormányhivatalba. (Lehet, egyszer őket hívják majd decemberi ifjaknak...na jó, ez rossz poén, de a reggelre való tekintettel bent hagyjuk.)


9:20 Támogassák a diákokat!

Czeglédy javasolja, hogy vegyék napirendre, miben tudna segíteni az önkormányzat a szombathelyi diákoknak. És erről készítsenek egy előkészítő anyagot. Mert ha így marad a helyzet, Szombathelyről még több fiatal vándorol el, és lecsökken a társadalmi mobilizáció.

Velenczei Pál lemondott a tévé ügyvezetői posztjáról
fotó: Mészáros Zsolt

Kéri, hogy a levelet adják át Ágh Péternek is, és kíváncsi a véleményére is.

Előhozza a biomassza erőmű ügyét, a bizottsági ülésen úgy döntöttek, nem hozzák a nyilvánosság elé, pedig itt kellene lennie. Részletes tájékoztatást kér, hogy milyen biomassza erőmű előkészítése indult el a város szélén, nem messze a lakott területtől. És a Derkovits lakótelepről van szó.

Marton azt mondja, lakossági igény volt, hogy minél közelebb legyen az erőmű ahhoz a területhez, ahol a távhőt felhasználják. Most nem lenne egyszerű írásos anyagot készíteni, azt mondja, később térjenek vissza rá.

Lendvai Ferenc (Fidesz) Kővárival (MSZP) privát csörtézik

A kicsi narancssárga nyakkendős mérges ember felszólalása közben a diákok a hátam mögött susmorognak, ahogy kiveszem a szavaikból, nem elégszenek meg egy felszólalóval. Lesz még folytatás. Aztán – miután a mérges nyakkendős leül - kisebb vita alakul ki akörül, hogy Hurtik Péter János, a Nyugat-magyarországi Egyetem SEK-HÖK elnöke felszólalhat-e vagy sem.

Arcokon egykedvűség, a fiatalok panaszaira Czeglédyn (MSZP) kívül senki sem reagál. Lendvai Ferenc hirtelen nagyon mérges lesz, miközben Czeglédy beszél hangosan beszól Kőváry Attilának : „Attila, Attila ki mondott ilyet…” Egymással szemben, hangosan feleselnek. Na, feszült egy reggelnek nézünk elébe.

Horváth Zoltán (LMP) tájékoztatást kér az egészségügyi főiskolai karról, a felsőoktatás átszervezése miatt. Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) elmondja, hogy néhány éve megvizsgálták, hogy az említett területen lehet-e erőművet építeni, akkor úgy találták, hogy nem, és a lakosság is tiltakozott. Ő is szeretné, ha tárgyalnának róla.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) bejelenti, hogy egyébként is át akarták vizsgálni az ösztöndíj-rendszert, és kérik majd a kormánytól, hogy ez a terület is kapjon műszaki felsőoktatási kvótákat.

Ilyen szórólapokat osztogattak
fotó: Mészáros Zsolt

Czeglédy szerint viszont késő, ha csak jövőre kapnak tájékoztatást az erőműről. És ma osszák ki az anyagot a képviselőknek, tárgyalni lehet jövőre is. De ne a hatóságoktól kelljen beszerezni a dokumentumokat a képviselőknek.

Azt is fontosnak tartja, hogy a mai napon tárgyaljanak a felsőoktatásról, mert gyorsan történnek az események, és érdekük, hogy megmaradjon az egyetem a városban.

Marton bejelenti, hogy a Távhő rövidesen részletes tájékoztatást ad a képviselőknek.


9:10 Felszólalások

Egy egyetemista kért szót, Marton megadja neki. Táblákkal ülnek az egyetemisták, ezt osztogatják. Azt mondja, tönkre akarják tenni az országot, a felsőoktatást. Czeglédy Csaba (MSZP) segít osztogatni.

Az egyetemista Ágh Pétert hiányolja, aki korábban a tandíj ellen szólalt fel. Most büntetőtandíjat akarnak bevezetni, a továbbtanulás pénzkérdéssé vált. Leküzdhetetlen akadály a családok előtt, a tehetséges emberek elől el akarják zárni a továbbtanulás lehetőségét.

Egy régi arc, Horváth János szólal fel, megint lakásügyben, éppúgy, mint a korábbi közgyűléseken. Átad egy csomag dokumentumot, Marton lemásoltatja.

Azt mondja, ki akarják lakoltatni őket, pedig kifizették a lakbért. Kérdi, hogy miért nem ellenőrzik kiutalás előtt a lakásokat. Nem értjük pontosan, a szentgotthárdi építési hatóságot emlegeti. 32 éve nem volt tataroztatva a lakás - mondja.

Másik diák, a HÖK elnöke, Hurtik Péter Jénos újabb levelet olvas fel. Bújtatott tandíjról, röghözkötésről, keretszámcsökkentésről, és arról, hogy a döntéshozók érdemi egyeztetés nélkül hoznak ilyen döntéseket. megakadályozzák az értelmiség újratermelődését, a döntések leginkább a vidéki egyetemeket sújtják.

Táblákkal kellett szembenézniük
fotó: Mészáros Zsolt

Lassú sorvadásra ítélik őket, veszélybe kerül a szombathelyi felsőoktatás is. Ezért helyi szinten is felhívják a figyelmet erre. A diákok aggódnak, kérik az önkormányzatot, hogy álljanak melléjük a kormánydöntések megváltoztatása érdekében. És tájékoztassák őket, hogy mit tettek ezért.

Fagyos a hangulat, legalábbis a belvárosban idejövet úgy éreztem, még két perc és letörik a fülem, mínusz tíz fokot mértem magamon. Bent a szombathelyi városházán már-már családias a hangulat, potyadoznak befelé a képviselők, hogy aztán a szokott módon mindenki a maga technikai kütyüjével bíbelődjön. Bedugom ezt, kihúzom azt...

A bajszos kicsi mérges ember ma is itt van (később kiderül, ő a második felszólaló), narancsszínű nyakkendőben, már kora reggelben a teremben üldögél.
Látszólag a kutya se törődik azzal, hogy vagy 10-15 fiatalember, fénymásolt lapokkal, táblákkal a kézben közöttünk tüntet (A táblákról az üzenetek: „Rád is szükség van a változáshoz… Mit várunk a kormánytól: Tiszteletet és Bizalmat!”). A csendesen demonstráló diákok szót akarnak, itt a közgyűlésben… Kulturáltan, türelmesen várják a kezdést.


9:05 Gyülekeznek

A képviselők már majdnem mind a helyükön vannak, Puskás Tivadart nem látjuk, pedig állítólag ő vezeti majd az ülést. Marton Zsolt alpolgármester (Fidesz) kezd. És bejelenti, hogy nem lesz itt Puskás, még nem tartózkodik Szombathelyen.


8:55 Balhé lesz?

Úgy tudjuk, a szombathelyi egyetemisták ma reggel folytatják tiltakozásukat a felsőoktatás átalakítása

2012.12.12. 22:14

Hiába güriztem, Hoffmann Rózsa elintézte az álmaimat

/ közélet gal. 21 hsz. 2 kapcs. /
Rendőrök is megjelentek a szombathelyi egyetemi hallgatók fórumán. A diákok szerint nagyon rossz dolgok előszele a mostani kormánydöntés.
ellen, és tervezik, hogy a közgyűlésen is előadják
2012.12.13. 11:32

A tandíj kirekeszt és elriaszt - vagy már nem?

/ közélet gal. 15 hsz. 2 kapcs. /
Egyetemistákból és középiskolásokból álló csoport szólalt fel a szombathelyi közgyűlésen. Veszélybe kerülhet a szombathelyi felsőoktatás?
kifogásaikat. Ennek még semmi nyoma, de a helyszínen vagyunk.


Két héttel karácsony előtt el is búcsúztatja a 2012-es évet a szombathelyi képviselő-testület. Megtartják utolsó ülésüket, hol azért lesznek komoly dolgok is, ezeket előzetesünkben

2012.12.12. 07:59

Szombathelyé lesz a múzeum, a Képtár, a Romkert

/ közélet 5 kapcs. /
Az iskolákat az államnak adja a város, a volt megyei intézményeket megkapja. Közgyűlési előzetesünk.
már összefoglaltuk.

Úgy tudjuk, a betegségéből lábadozó Puskás Tivadar polgármester is jelen lesz, ő fogj irányítani a munkát.

A történéseket a szokásos módon, online blogunkban és élőképben is közvetítjük

06.24. 08:48

Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről

/ közélet 1 hsz. /
. Mi már itt vagyunk.

Kapcsolódó

2012.12.12. 07:59

Szombathelyé lesz a múzeum, a Képtár, a Romkert

/ közélet 5 kapcs. /
Az iskolákat az államnak adja a város, a volt megyei intézményeket megkapja. Közgyűlési előzetesünk.

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

rheingold1926: *n cs*k sz*m*r**n n*z*m, m*gl*tt k*r* v*n *mb*rk*nt *z*k*n *z *v...
Valakinek nagyon szúrta a szemét, hogy van, akit nem dühít Brüsszel
lolka: *z*rt *z *t*bb* *d*b*n *szr* l*h*t*tt v*nn*, h*gy "sp*r*ln*k...
Úgy néz ki, befellegzett az egyik híres Vas megyei pékségnek
Szup: N*m t*d*m, d* *l*g b*d*s *z *z *g*sz. *tt p*z*lt*k *t*d*sk*r, *m...
„Kibírhatatlan, szauna, pokol” – mondják a vevők és az árusok a szombathelyi vásárcsarnokról
Szup: K*sz*nh*t**n * pl. * m*gy*r k*rm*nyn*k n*m m*k*d*k *rr*f*l*....
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
rheingold1926: S*jn*l*m! J* t*rm*k** v*lt*k! H*gy m* l*sz v*l*k, s * d*lg*z*kk*...
Úgy néz ki, befellegzett az egyik híres Vas megyei pékségnek