NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Popgyákunik Péter a SZOVA igazgatóságának elnöke - Közgyűlés Szombathelyen

A zárt ülésen választották meg elnöknek az ügyvédet. A vezérigazgató marad. Percről-perce követjük a közgyűlésen történteket.

22:35

Félig bejött ma délutáni jóslatunk

2010.10.28. 14:20

Új fejlemény – Vígh Gábor vagy Popgyákunik Péter lesz a SZOVA vezére

/ közélet 8 hsz. 1 kapcs. /
Javítanunk kell tegnapi jóslatunkat, Horváth Zsolt valószínűleg mégsem kerül vezető beosztásba a SZOVÁ-nál.
. A közgyűlés zárt ülésén Popgyákunik Pétert megválasztották a SZVA igazgatótanácsi elnökévé, a vezérigazgató személyéről nem volt szavazás, úgy tűnik, marad Németh Gábor.


20:55

Négy sürgősségi ügy ment át sürgősen, és máris itt a vége. Épp ideje.


20:45

Balassa Péter szerint az egyik kutya, a másik eb. Kéri a polgármestert, felelősen vezesse a várost, most nem lát semmi változást.

Hosszú vita után szavazás. Visszavásárolják, az eredeti vételárért, 53 millióért.

Puskás Tivadar nagyon figyel
fotó: Mészáros Zsolt

20:20

Gyebrovszki azt kérdezi, van-e a visszavásárlásra 53 milliója a városnak. Erről van szó, nem személyeskedni kell - mondja.


20:08

Kőszegi utcai parkolólemez. Marton azt mondja, Czeglédy Csaba üzlettársai és barátai vállalták, hogy ott parkolóházat építenek. Nem építettek, most arról kell dönteni, az önkormányzat visszavásárolja-e. De a cég akkor járul csak hozzá, ha a vételáron túl 90 milliót kifizet az önkormányzat.

Az önkormányzatnak az az érdeke, hogy visszavásárolja, Czeglédy mondja meg nekik, a vételáron adják vissza. Marton szerint ezt zsarolásnak is lehet hívni.

Czeglédy azt mondja, nincs ebben személyeskedés. Valóban jó barátai és más területen üzlettársai is. A jogszabály teljesen egyértelmű, az értéknövelő beruházásokat akarják kifizettetni. Összesen 100 milliót kérnek érte.

Felajánlja, egy, a polgármester által kijelölt szakértő nézze át a papírokat, és mondjon véleményt.

A polgármester azt mondja, vannak erre szakértők, meg fogják vizsgálni.

Másik: a Magellán Centernek odaadtak ingyen 56 parkolóhelyet, reméli, Marton annak visszaszerzését is ilyen vehemenciával követeli majd.


20:05

Szavaznak. Czeglédy módosító indítványa elvérzik, a cégalapítás a jobboldal szavazataival átmegy.


19:55

Németh Kálmán arra emlékeztet, hogy a Prenor Kft-ben 35 százalékban önkormányzati tulajdon van. És visszautasítja Marton Zsolt állításait.

Balhé. A polgármester megvonja a szót Némethtől, mert úgy látja, hogy személyeskedik.


19:50

Marton szerint logikai bukfencben zajlik a vita, úgy kérdeznek, amire nem lehet normálisan válaszolni. Ízlés kérdése, milyen tevékenységet akarnak korlátozni. De értékeli a négyfős MSZP-SZTKE frakció igyekezetét.


19:45

Czeglédy a mi cikkünkből

2010.06.30. 14:17

Új cég gondozná a parkokat Szombathelyen - Megtakarítás vagy jó munkahelyek barátoknak?

/ közélet 21 hsz. 3 kapcs. /
A Fidesz új parkfenntartási és temetkezési céget akar létrehozni Szombathelyen, példaként Veszprémet említették. Utánanéztünk, Veszprémben a munka nagy részét alvállalkozókkal végeztetik el. Haszon nincs.
idéz, aztán a megyei lapból, ahol Lazáry Viktor nyilatkozta, hogy 50 millióval kerül majd kevesebbe. Javasolja, a cégre költött pénz csak az inflációval emelkedhessen a jelenlegihez képest.


19:30

Marton szerint Veszprém kiváló példa, ott hatékonyabban, olcsóbban végzik ezt a feladatot

2010.06.30. 14:17

Új cég gondozná a parkokat Szombathelyen - Megtakarítás vagy jó munkahelyek barátoknak?

/ közélet 21 hsz. 3 kapcs. /
A Fidesz új parkfenntartási és temetkezési céget akar létrehozni Szombathelyen, példaként Veszprémet említették. Utánanéztünk, Veszprémben a munka nagy részét alvállalkozókkal végeztetik el. Haszon nincs.
. Novemberben részletes gazdasági tervet mutatnak be. - Bármilyen szomorú, sikerülni fog - fejezte be.

Németh Kálmán szerint rendben van a város, és alacsony költséggel. Veszprém többet költ erre, mint Szombathely, pedig kisebb. Nem irigy senki, de hetven ember sorsáról dönt a közgyűlés.

Puskás Tivadar arról beszél, hogy sok a polihisztor a közgyűlésben. Ő nem az, de ad a szakemberek véleményére.


19:15

Gyebrovszki szerint előkészítetlen, komolytalan az ügy, senki nem nézte meg,miről is van szó pontosan. Ez így felelőtlenség - jelentette ki.

Molnár Miklós azt mondja, ma arról kell dönteni, új cég jön-e létre, vagy marad a közbeszerzés. A szakmai kérdésekről később kell beszélni. Temetkezési szolgáltatással is foglalkozik majd, így ne igaz, hogy csak időszakosan dolgozna.

Czeglédy kijelenti, az előterjesztésben szereplő tízmillióból nem lehet elkezdeni a munkát. Gyebrovszki arra hívja fel a figyelmet, hogy 15 alkalmazottal akarják megoldani a feladatot és kevés géppel.


19.05

Jön a parkfenntartási cég alapításának ügye, egyúttal aközben kiírt közbeszerzési eljárás visszavonása. Horváth Attila (MSZP) azt kéri, mondják már el, mi ennek az előnye. Czeglédy Csaba elmondja a frakcióálláspontját: vagy rossz helyzet, vagy intézményesített lopás. (A teremben alig van fideszes.)

Úgy véli, kivitelezhetetlen, hogy saját emberekkel dolgoztasson, mert sokszor lennének munka nélkül. Vagy alvállalkozókkal dolgoztatnak, fennáll a lehetőség, hogy így a közgyűlésnek nem lesz rálátása az ügyekre. Ráadásul a cégnek plusz költségei lesznek. Így ugyanaz a tevékenység többe kerül a városnak.

Puskás Tivadar kikéri magnak a lopás említését.


19:00

Sági József (Fidesz) bejelenti, az Iseum működtetése éves szinten 60-70 millióba kerül majd. de azért támogatják az idei évre szóló pénzt. Molnár Miklós szerint a felújítás végén ki kell vizsgálni, mert olyan, mint egy állatorvosi ló. A munkatársaknak például nincs helye, nem tudnak hol dolgozni.


18:55

Pillanatok alatt elfogadják a képviselői laptopokról szóló előterjesztést. Vagyis, új lapotokat kapnak, a régieket megvásárolhatják.


19:50

Marton Zsolt olyan főnöknek ismeri vezérigazgatót, aki minden szabályt betart és betartat.

Németh Kálmán arra figyelmeztet, hogy az önkormányzat legnagyobb cégéről van szó, de a politika uszályában van. Azt is kifogásolja, hogy ilyen ügyekről a nyilvánosság előtt beszélnek. Kijelenti, az önkormányzat szabja meg szigorúan a célokat, aztán hagyja békén a céget, hadd működjön.


19:50

Molnár Miklós felhívja a figyelmet, hogy rendőrségi vizsgálat zajlik, amely kideríti az igazságot. Czeglédy is ebben bízik, de furcsállja, hogy a FEB nem tett feljelentést. Bízik abban, hogy minden ügyet kivizsgál a hatóság.


18:45

Azért nem minden fenékig tejföl - mondja Czeglédy. A vezérigazgató ugyanis szabálytalanul döntött beszerzésekről, tanulmányok kifizetéséről, de a felügyelőbizottság nem tett lépéseket.


18:35

Kiderül, hogy a SZOVA gazdálkodásának beszámolóját nem nagyon akarják elfogadni. Sőt, a baloldal támogatná a vezetés leváltását is. Marton hozzáteszi, az önkormányzat sem adott meg minden támogatást a cégnek, pedig nehéz helyzetben van a piaci viszonyok között, főleg a hulladékgazdálkodásban. A cég felügyelőbizottsága elfogadásra javasolta a beszámolót, de át kell gondolni a jövő évi üzleti tervet.

Úgy véli, az utóbbi időben előrelépett a cég, de az is igaz, hogy fejlődhetett volna jobban is. Németh Gábort Sági József is megvédi, mondván, Marton Zsoltnak mindenképpen igazat kell adni.


18:15

Most azon vitatkoznak, hogy miért is vitatkoznak. Szakács Dávid szerint nem kellene annyiszor szót adni a túloldalnak, Czeglédy szerint joga van a képviselőnek elmondania a véleményét. A polgármester kijelenti, nem tudja előre, ki mit fog mondani.

Aztán elfogadják a lakbércsökkentést.


18:05

Marton Zsolt szerint 2002-ben jó állapotú lakásrendszert vett át az MSZP-SZDSZ koalíció. Ma üresen állnak a felújítandó lakások, száz százalékkal emelték a lakbéreket, száz milliót költöttek a Jordán-villára. És szakembernek tartják magukat - mondja.

Németh Kálmán kijelenti, a két évvel ezelőtti lakbéremelés a szociálisan rászorulókat nem érintették. Tény, hogy a felújítási pénzeket nem mindig arra költötték, amire kellett volna. De egy jobboldali kormány döntött arról, hogy olcsón el kell adni az önkormányzati lakásokat, itt kezdődtek a problémák. Azt mondja, a csökkentési terv csak politikai tőkét jelent a jobboldalnak. És jó kezekben volt a lakáskérdés, a nehéz körülmények ellenére is.


18:00

Gyebrovszki azt kéri, ne kapkodják el, készítsék elő jobban a rendeletet, attólmég be lehet vezetni január 1-től.

Czeglédy kifejti, a piacon bérlők irigylik a szociális lakások bérlőit, mert nincsenek kiszolgáltatva.


17:55

Szakály Gábor azt részletezi, hogy a bérlakások díjai magasabbak voltak, mint a piaci díjak. Támogatott lakdíj pedig nem létezett. A lakbércsökkenés fokozza majd a fizetési hajlandóságot, növeli a bevételeket.

Növelni kell az ellenőrzések gyakoriságát, mert vannak, ahol nem a bejelentett lakik a lakásban. Vannak olyan területek, ahová az ellenőrök nem mernek kimenni - mondja.


17:40

Balassa Péter azt mondja, a rendszer nem működik jól, kevés a húsz százalékos bérleti díj csökkentése. Ők megvizsgálnák a lakáskiutalásokat, a jelenlegi bérlőket stb. Ehhez önkormányzati ellenőrző bizottság kellene. Levelekre hivatkozik, melyek szerint visszaélések vannak a rendszerben.

Czeglédy azt kéri, az emberek ne csak a visszaélésekről, hanem a saját problémáikról is számoljanak be Balassának.

Úgy véli, a hivatal objektív szűrője nem képes megoldani az egyéni gondokat. A húsz százalékos csökkentés pont azoknak kedvez, akik nem szorulnak erre rá.


17:28

Gyebrovszki a rendszert hiányolja a rendeletmódosítás mögül. Mint mondja, 190 lakást nem tudnak kiadni technikai okok miatt, 100 család pedig nem működött együtt az önkormányzattal. Igaz, hogy 200 milliós a tartozás, ebből azonban 80 milliót nem lehet behajtani. 300 ember fizet teljes lakbért, nekik csökken csak húsz százalékkal a bérleti díjuk. A SZOVÁ-nál pedig 84 milliós bevételkiesést jelent.

Kijelenti, partnerek a módosításban, de ehhez komolyabb előkészítés kell.

Czeglédy Csaba azt kifogásolja, hogy változtatni akarnak a kiutalási rendszeren. Minden család ügye egyéni ügy, Kővári Attila, korábbi lakásbizottsági elnök ezeket a legnagyobb jóindulattal kezelte.

Úgy véli, a hivatal nincs könnyű helyzetben, ha még ezt a terhet is rárakják, az kezelhetetlen helyzet lesz.


17:22

Lakásrendelet módosítás

2010.10.22. 12:19

Húsz százalékkal csökkennek az önkormányzati lakbérek Szombathelyen

/ közélet 19 hsz. 4 kapcs. /
Persze, ezt el kell még fogadnia a közgyűlésnek, is, de borítékolható az eredmény. A lépéstől a befolyt összeg növekedését várják...
, Marton Zsolt szerint azért van rá szükség, mert a korábbi lakbéremelések miatt sokan ne tudták azt fizetni és nőttek a hátralékok. Így nem folyt be annyi pénz a SZOVÁ-hoz, amiből a rendszert működtetni, a felújításokat fizetni tudta volna.

Ráadásul a piaci árak fölé emelték így a lakbéreket. Ezért csökkentik most húsz százalékkal. Ezentúl pedig a hivatal szakemberi döntenek a lakások kiutalásáról, így nincs szükség önálló lakásbizottságra.


17:20

A bizottságok külsős tagjai letették az esküt. Puskás Tivadar felidézi, úgy került a politikába, hogy Prugberger Emil az egészségügyi bizottságba hívta.


16:55

Kiderül közben, hogy az oktatási bizottságba nem választottak meg egy tagot. 17:10-ig szünet.


16:45

A szelektív hulladékgyűjtésről, pontosabban a regionális hulladékgazdálkodási társulásról beszélnek. Nem nagyon értjük, a képviselők is jól mulatnak.

Czeglédy kéri, hogy Marton nyilatkozzon, kap-e ebből fizetést, mivel ő a társulási tanács elnöke. Marton azt mondja, sem fizetést sem költségtérítést nem kap ezért.


16:13

Németh Kámán kijelenti, nincs olyan rossz közbeszerzési t9rvény sehol, mint nálunk. Az adott esetben az eredeti összegeket még 2007-ben határozták meg, azóta volt infláció is.


16:04

A polgármester szerint az ügy felveti a közpénzek hanyag kezelésének gyanúját. Gyebrovszki hangsúlyozza, nyilvános adat, hogy egy-egy beruházásra mekkora összeget szán a város,és ehhez mérik a közbeszerzésre jelentkező cégek az ajánlataikat. Ezért magasabb a költség.

De azt mondja, vannak olyan fejlesztések, amelyek kevesebbe kerülnek, mint a tervezett. Ilyen például a kerékpárút építés.

Molnár Miklós ezzel vitatkozik, azt mondja, ez csak játék a számokkal. Szerinte az a lényeg, hogy az önrész 15 százalék helyett így 35 százalék lett.

15:45

Intézményi pályázatok önrészéhez adnak plusz támogatásokat. Az arborétum látogatóépületéhez pld. 35 millió hiányzik. Lazáry Viktor alpolgármester szerint csontvázat találtak a szekrényben.

Molnár Miklós szerint a tervezésnél hibáznak
fotó: Mészáros Zsolt

Molnár Miklós azt mondja, a költségvetésben csak a tanulmányterveket vizsgálják, a kész terveket drágábban lehet megvalósítani, ezért vannak a különbségek.


15:30

Kezdődik. Jönnek az MSZP-sek, a közgyűlés visszatér a bizottsági helyekről szóló vitára. Lényeg, hogy megemelik a bizottságok létszámát, összesen 16-tal, így minden politikai erő képviseltetheti magát.

Czeglédy bejelenti, hogy az egyeztetések nyomán frakciójuk 8 képviselői, 3 külsős helyet kap. Méltánytalannak érzik a helyzetet, de a működés zavartalansága érdekében elfogadják.


15:25

A polgármester a jegyző csengőjét használja, szocik még sehol. Még két percet várnak udvariasságból - mondja.


15:15

Elvileg negyed órája vége az ebédszünetnek, de még semmi sem történik. Kevés a képviselő a teremben, a szocik közül senki sincs bent.


13:15

Most van ebédszünet, folytatás délután háromkor.


13:10

Hiába várjuk, nincs ebédszünet. De legalább a nyolcadik napirendi pontnál tartunk.


12:38

Vége a vitának, szavaznak. Januárban megvizsgálják a Szombathelyi Szombat eredményeit, az ingyenes parkolást április 30-ig meghosszabbították.


12:30

Balassa Péter azt mondja, a Fidesz országosan a Jobbik programjából szemezget, tegyék ezt Szombathelyen is. Még mindig a parkolás a téma egyébként.Érdekes, hogy tulajdonképpen egyetértenek, mégis vitatkoznak.


12:10

A szombati ingyenes parkolásról tárgyalnak. - Nincs indok arra, hogy megszüntessék - mondja Marton. De kereskedelmi koncepció is kellene, erről később beszélnek. Németh Kálmán szerint el kell dönteni, ingyenes-e a szombati parkolás. Ha igen, erre kell programokat szervezni, nem félévente módosítani a rendeletet.


12:00

Puskás javasolja, hogy szünet után térjenek vissza az ügyre. Marton csatlakozik hozzá. De mennek tovább a következő ügyre, vita nélkül megy át.

11:55

Czeglédy köszöni, kiderül, tegnap egyeztek meg ebben. Időt kér, hogy megtehessék a javaslataikat.


11:50

Kezdődik a bizottságok nem képviselő tagjainak megválasztása. Szakály Gábor teszi meg a Fidesz javaslatait. Bizottsági létszámbővítéseket is terveznek. Egyúttal több fideszes képviselő lemondott bizottsági helyéről, helyettük az MSZP-SZTKE frakció jelölhet tagokat.

Horváth Zoltán az egyeztetést hiányolta
fotó: Mészáros Zsolt

Horváth Zoltán (LMP) jelzi, hogy pártjával nem egyeztettek, pedig erre ígéret volt.


11:45

Elfogadják a költségvetés módosítását. A sporttámogatásokról a következő ülésen döntenek.


11:30

Most lett tiszta a dolog, tulajdonképpen a Haladás 30 milliós támogatási kérelméről beszélnek. Czeglédy támogatta, a jobboldal azt mondja, majd a következő ülésen. Balassa Péter (Jobbik) is megtette első felszólalását, persze, a Haladás kérelme mellett.


11:18

Összenő, ami összetartozik - mondja Czeglédy, rámutat Angyal Lászlóra, a megyei napilap korábbi újságírójára, aki most politikai munkatárs a városházán. Czeglédy kijelenti,így már érthető az a Fidesz-lojalitás, amit Angyal mutatott az elmúlt években.

Egyébként egyetért a költségvetés módosításával.

Marton Zsolt megemlíti, hogy képviselők létszámcsökkenése, a kevesebb önkormányzati bizottság megtakarításokkal jár. Kijelenti, szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy forrás megjelölése nélkül bombázzák kérésekkel a közgyűlést.

Így a Haladás focicsapat kérelmét a következő költségvetési módosításkor tárgyalják.

Marton azt mondja, kicsit komikus, ahogyan Czeglédy a médiaviszonyokról beszél.


11:15

Németh Kálmán szerint alapvetően rendben van a módosítás, de figyelmeztet, hogy nem jön be minden pénz, amit várnak. Kiderül közben, hogy most csak 98 milliós hitelt vesznek fel, az előterjesztésben valószínűleg hibásan szerepelnek azok az adatok, amelyekre tegnap hivatkoztunk.


11:00

Kezdik a költségvetés módosítását. Molnár Miklós alpolgármester azt mondja, egy része korábbi döntések eredménye, egyébként pedig a vártnál nagyobb hiánnyal zárják az évet. Megígéri, hogy a következő ülésre részletes beszámolót készítenek a város gazdasági helyzetéről.


10:45

Gyebrovszki interpellál. Ha jól értjük, a távhőről van szó, a költségmegosztókról, amit nem értenek a lakók, nem tudnak előre tervezni. Ezért kéri, hozzanak létre egy bizottságot, amely felülvizsgálja a jelenlegi módszert és javaslatokat is tesz.

A cég ügyvezetője azt mondja, az előírásoknak megfelelő a dolog. Gyebrovszki nem, a közgyűlés jobboldali többsége viszont elfogadta a választ.


10:37

Másfél óra alatt fejezték be a napirend előtti felszólalásokat. Ez azért rövidebb, mint ami az előző ciklusban volt jellemző.


10:30

Czeglédy azzal az eszközzel él.amit a Fidesz használt az elmúlt ciklusban. Megkérdezte Puskástól, miért nem egyeztetett a szombathelyiekkel, mielőtt megszavazta a parlamentben a magánnyugdíj-pénztári befizetésekről szóló döntést.

Puskás azt mondja, szakmai fórumok voltak az ügyben, lakossági fórumok nem.


10:25

Még mindig az előző témán vitatkoznak.


10:12

Czeglédy visszatér az indítványokhoz. Azt mondja, ha nincs titkolnivalójuk, akkor hozzájárulhattak volna a Savaria Rehab Team vizsgálatához. Ha valóban megtörténtek azok a dolgok, amelyekről szó van, nem tudják a szőnyeg alá söpörni.

Egymillió forint nyomravezetői díjat ajánl fel, annak, aki kideríti, ki beszél az első hangfelvételen. A díjat a nyomozü rendőrnek is felajánlották. Czeglédy hozzátette, ők nem tartanak a vizsgálat eredményétől.


10:03

Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) szerint jogos az aggódás, hogy megáll a 86-os főút építése, kérdezi, mit tud tenni a polgármester, hogy folytatódjon a munka.

Molnár Miklós kijelenti, nincs vita a 86-os út építéséről. De már előbb kellett volna, jó lenne, ha Ipkovich György beszámolna arról, mit tett az elmúlt négy évben, ahelyett, hogy interpellál a parlamentben.


10:00

Gyebrovszki János (MSZP) azt mondja, figyelmeztetni kell a hozzászólót, hogy személyiségi jogokat sért és vádaskodik.


9:55

A polgármester szót ad Lakos Dezsőnek:

Isten áldja Magyarországot! - kezdi Lakos Dezső. Sorolja, idegen érdekeknek szolgáltatták ki az országot, iszonyatos emberi és társadalmi viszonyok jöttek létre. Kéri az Istent, soha ne térhessen vissza a "vörös terror". Azt mondja, szégyen ez az alkotmány, a törvények.

Puskás figyelmezteti, nem erre kért szót.

Lakos azt kéri, adjanak amnesztiát az önkormányzati lakbér hátralékosoknak. Helyette vonják vissza a milliós végkielégítéseket és a nagyberuházásokat.

Marton Zsolt alpolgármester azt mondja, gondolkodnak ezen, egyelőre húsz százalékkal csökkentik a bérleti díjakat. Meg kell nézni, hogyan lehet konszolidálni a hátralékosokat.


9:50

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) rendre inti a képviselőket, mondván, nem ide való ez a stílus. A polgármester szerint mindenkit a stílusa minősít.


9:45

Aztán mégis szavaznak, a Fidesz tartózkodik. Czeglédy részletezi az indítványokat. Egy: vizsgálóbizottság, Haladás Kft. felügyelőbizottság, csendrendelet. Puskás azt mondja, ha törvénytelenséget érez, forduljon a megfelelő szervekhez. "Ágh Péter anyukájához" - jegyzi meg Czeglédy.


9:40

Szakács Dávid javasolja,hogy a Kőszegi utcai parkolólemez ügyét nyilvános ülésen tárgyalják, hogy "a közvélemény is megtudja, miért nem építettek öt év alatt parkolóházat Czeglédy Csaba üzlettársai". A javaslatot mindenki megszavazza.

Azért folytatódik a vita, a tétje az, hogy szavazzanak-e a Savaria Rehab Teamet érintő vizsgálóbizottság felállításáról. Úgy tűnik, nem.


9:30

Sürgősséggel vesznek fel napirendi pontokat. Kezdődik a balhé, Puskás úgy szavaztat, hogy közben ügyrendi hozzászólásra jelentkezés volt.

Czeglédy kifogásolja, hogy nem szavaztak külön a sürgősségi indítványokról. Nem csak négy indítvány érkezett, az MSZP is benyújtott kettőt. (Morgás a túloldalon.)

Czeglédy kéri, hogy egyenként szavazzanak. Kaczmarsky János jegyző szerint az MSZP javaslatairól szavazott a közgyűlés, ezek az ügyek most nem kerülnek a közgyűlés elé.

Czeglédy vitatkozik, a polgármester megvonja tőle a szót.


9:25

Czeglédy Csaba (MSZP) megemlíti, hogy ezt a fontos ügyet napirendre tűzhették volna, napirend előtt nem lehet vitát nyitni.


9:15

Szakály Gábor (Fidesz) szerint az elmúlt napok halálos balesetei önkormányzati beavatkozásokat igényelnek. Javasolja, hogy vizsgálják felül a gyalogátkelőhelyek, kerékpárutak biztonságát.

(Lakos Dezső megint nemzetiszínű zászlót lobogtat a nézőtéren.)

Puskás lehetőségként említi, hogy a hatósághoz kell fordulni. Meg is teszi, Hollósi Gábor városi rendőrkapitányhoz fordul.

Hollósi adatokat sorol, 2009-es és 2010-es adatokat hasonlít. Csökkent a sérülések száma. Tavaly hatan haltak meg, idén szeptember végéig öten. Ez azóta már - sajnos - változott.

Úgy véli, stagnáló adatokról van szó, csökkent az ittas vezetések száma. De szomorú a helyzet, zebrán az idén kilenc gyalogost ütöttek el. Tavaly hetet. És nőtt a sérüléseket szenvedett gyerekek száma, az oka valószínűleg a közlekedési morál romlása.

A hétfői baleset egyik oka lehet, hogy az eső miatt sötétebb volt, közben már kikapcsolták a közvilágítást. Következtetése: a következő időszakban a gyalogátkelőhelyeket figyelik, kamerákkal, fényképezőgépekkel felszerelt járőrökkel.

Hollósi javasolja, hogy a gyerekek a szülők mellett kerékpározzanak, ez a legbiztonságosabb.


9:10

Jót tegyünk és jóvá tegyük Szombathely életét - kezdi kicsit patetikusan Puskás Tivadar polgármester (Fidesz). Külön köszönti a tévénézőket is.


9:00

Nem kapkodnak a képviselők, nyoma sincs nagy nekibuzdulásnak, lassan azért gyülekeznek. Talán kezdődik is.


Perceken belül elkezdődik az új közgyűlés első munkajellegű ülése. A főbb napirendi pontokat tegnap már részleteztük

2010.10.27. 14:06

Mégis lesz önálló parkfenntartó cég Szombathelyen?

/ közélet 11 hsz. 9 kapcs. /
3,7 milliárdos hitelfelvétel, lakásrendelet módosítás, alapítványok támogatása. Többek között ezekről dönt a szombathelyi közgyűlés csütörtökön. És a zárt ülésen is lesznek húzós ügyek.
, rövidesen kezdjük online közvetítésünket.

Kapcsolódó

2010.10.27. 14:06

Mégis lesz önálló parkfenntartó cég Szombathelyen?

/ közélet 11 hsz. 9 kapcs. /
3,7 milliárdos hitelfelvétel, lakásrendelet módosítás, alapítványok támogatása. Többek között ezekről dönt a szombathelyi közgyűlés csütörtökön. És a zárt ülésen is lesznek húzós ügyek.

Hozzászólások (26)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás