NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Középkori vásárnap Csempeszkopácson - képes séta

Tizenegyedik alkalommal rendeztek régmúltra emlékeztető vásárt a vasi településen. Két eső között mi is megnéztük, kik pakoltak ki a műemlék-templom mellett.

Idén tizenegyedik alkalommal rendeztek középkori vásárnapot Csempeszkopácson. A rendezvény a régi vásárok hangulatát kívánta megidézni. A középkorban azonban valószínűleg jobban sárosak lettek volna a vásárlátogatók, hiszen a szombat este óta lehullott csapadék feláztatta a talajt, de a XXI. századi járdákon ez már fel sem tűnik.

Kézműves terméket mustráló vásárlók
fotó: Tánczos Mihály

A látogatók megismerkedhettek számos mesterséggel, a gyerekek pedig már-már feledésbe merült játékokkal tehették próbára ügyességüket, de akár fegyvert is ragadhattak. A vásárból nem maradhatott ki a komédia sem, drámát pedig szerencsére nem tapasztaltunk.

Képgalériánk nem merített papírra készült, így könnyen megtekinthetők a vásári forgatagban készült fotóink a kézművesek portékáival, terményekkel, lekvárokkal és kemencéből előhúzott finomságokkal. A vásárt a délutáni esőben hagytuk el, de előtte még készítettünk néhány fotót Csempeszkopács híres templomáról is.

Csempeszkopács híres temploma - több képért klikk!
fotó: Tánczos Mihály

Erről a csempeszkopacs.hu oldalon az alábbiakat olvashatjuk:

A ma is álló román-kori templom építésének idejére vonatkozóan nem áll rendelkezésre okleveles adat. A művészettörténészek illetve az eddig megjelent publikációk szerint a XIII. század első felében épülhetett, mesterséges dombon, vizesárokkal körülvéve. A templom plébániai székhelyként működött. A 2002-ben végzett falkutatás és restaurálás eredményeként biztosan állítható, hogy mai formáját -a déli oldalra áthelyezett bélletes kapuval, megépített harangtornyával- a XIII. században nyerte el.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: Sz*r*nt*m *s. ...
Vajon hol járt fotósunk? – Az egyik legszebb kilátás a Dunántúlon
Nagyadri: K*t*l*n? H*t p*nt n*m! *nny*r* *g*z, m*nt *m*t *tt *r*g*tn*k! ...
Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek
Rőzsike : D* m*nny*r* *g*z. * K*ss*th R*d** t*lj*s*n l*k*p*z* *rb*n h*z*g,...
Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek
agro: 3 %*s..:)M*nt *gy gy*ng* s*r......
A Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja Bana Tibort a szombathelyi előválasztáson
agro: M*n*k sz*v*zz*n*k *gy s*nk* *lt*l n*m *sm*rt f*csk*r* *k* n*m r*...
A Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja Bana Tibort a szombathelyi előválasztáson