NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Középkori vásárnap Csempeszkopácson - képes séta

Tizenegyedik alkalommal rendeztek régmúltra emlékeztető vásárt a vasi településen. Két eső között mi is megnéztük, kik pakoltak ki a műemlék-templom mellett.

Idén tizenegyedik alkalommal rendeztek középkori vásárnapot Csempeszkopácson. A rendezvény a régi vásárok hangulatát kívánta megidézni. A középkorban azonban valószínűleg jobban sárosak lettek volna a vásárlátogatók, hiszen a szombat este óta lehullott csapadék feláztatta a talajt, de a XXI. századi járdákon ez már fel sem tűnik.

Kézműves terméket mustráló vásárlók
fotó: Tánczos Mihály

A látogatók megismerkedhettek számos mesterséggel, a gyerekek pedig már-már feledésbe merült játékokkal tehették próbára ügyességüket, de akár fegyvert is ragadhattak. A vásárból nem maradhatott ki a komédia sem, drámát pedig szerencsére nem tapasztaltunk.

Képgalériánk nem merített papírra készült, így könnyen megtekinthetők a vásári forgatagban készült fotóink a kézművesek portékáival, terményekkel, lekvárokkal és kemencéből előhúzott finomságokkal. A vásárt a délutáni esőben hagytuk el, de előtte még készítettünk néhány fotót Csempeszkopács híres templomáról is.

Csempeszkopács híres temploma - több képért klikk!
fotó: Tánczos Mihály

Erről a csempeszkopacs.hu oldalon az alábbiakat olvashatjuk:

A ma is álló román-kori templom építésének idejére vonatkozóan nem áll rendelkezésre okleveles adat. A művészettörténészek illetve az eddig megjelent publikációk szerint a XIII. század első felében épülhetett, mesterséges dombon, vizesárokkal körülvéve. A templom plébániai székhelyként működött. A 2002-ben végzett falkutatás és restaurálás eredményeként biztosan állítható, hogy mai formáját -a déli oldalra áthelyezett bélletes kapuval, megépített harangtornyával- a XIII. században nyerte el.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Nagyadri: V*l*b*n, *z *gy *g*z! R*m*lj*k *rt*k *k *s! B*r, *m*nny* *sz *tt...
Rekordméretűre duzzadt várólistákkal indulhat újra az egészségügyi ellátás
miki1950 : R*z*d* *z*kn*k *z *lv*s*kn*k sz*nj* *r*s**t, *k*k t*dj*k *rt*lm*...
Civilizációs törés Németországban és nálunk
miki1950 : T*km*nd*gy m*t m*nd*n*k * w*sh*ngt*n* h*z*d*z*k, * v*l*g*ls*s*g*...
A hivatalos adatoknál 9500-zal többen haltak meg Magyarországon a járvány miatt?
StarMan: N* l*gy (m*g*nt) h*ly*! L*th*t*d, h*gy m*sn*k *s l**s*tt, m* f*l...
A természetesség és az őszinteség szószólója szeretne lenni a fiatal körmendi szépségkirálynő
StarMan: N*m c*k* *gy*t*rt*n*d v*l*m? *m*gy m*g n*m *s, * h*jl*kt*l*n*k ...
Kikeltek a kis hattyúk a szombathelyi Csótónál, de azért annyira ne nyüzsögjünk körülöttük