NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Kőszegnek nincs gazdája - Folyamatos a harc az illegális szemétlerakókkal

Az Összefogás Kőszegért Egyesület már nem egyszer akcióba lendült, hogy saját költségen elszállítsa a város különböző pontjain felhalmozódó szemetet és lomokat. A változás szele azonban még mindig nem csapta meg őket: bár kikerült egy tábla, a szemét ott maradt.

Harkai Norbert, az egyesület elnöke keresett meg minket nemrég ezzel a nem éppen apró problémával. Már nagyon régóta halmozódnak fel ugyanis Kőszegen a lakótelep körül a kidobott ágyak, üvegdarabok, TV-k, hűtők, rolók és még sorolhatnánk naphosszig az érdekesebbnél érdekesebb lomokat. De a határátkelőnél és a város több pontján is folytonos problémát jelent ez az egész szemétmizéria. Gazdája pedig sosincs egyik illegális szemétlerakónak sem és tapasztalataik alapján a cselekvésvágy is hiányzik a városvezetésnél.

Köztudott – vagy legalábbis annak kellene lennie –, hogy csak lomtalanításnál lehet kipakolni a már nem szükséges bútorokat, háztartási gépeket és lakásfelújításból származó hulladékokat. Ha valakit túlságosan zavarnak már a lomok és nem tudják hol tárolni azokat, akkor bizony saját költségen kell gondoskodniuk róluk. A városüzemeltető ugyanis csak az előre kiírt lomtalanításkor köteles elszállítani ezeket, ez pedig majd csak jövő májusban lesz Kőszegen.

További képekért kattintson!
fotó: Összefogás Kőszegért Egyesület

Erre viszont egyre többen fittyet hánynak, ezért is okoznak egyre nagyobb kellemetlenségeket ezek a mindenkit irritáló illegális szemétlerakó helyek. Nem csak a város összképét rombolják, hanem a környezetet is szennyezik és sokszor undorító bűzt árasztanak. Az Összefogás Kőszegért Egyesület tagjainál pedig már többször is betelt a pohár és saját költségen elszállították a lomokat és szemetet.

Megkeresésünkre készséggel válaszolt a városrész önkormányzati képviselője, Sass Norbert, aki elmondta, tisztában van a problémával és annak megoldásán dolgozik. Hamarosan talán a város elé kerül egy megoldási javaslat is, ami javíthatja, megszüntetheti a jelen helyzetet. Mi természetesen partnerek vagyunk a megoldás eredményességében. Addig is, ugyan csak egy helyszínen, de kicsit tettünk hozzá. Városunkért, szabadidőnkben, saját költségünkön...

– írták Facebook-oldalukon még szeptemberben.

További képekért kattintson!
fotó: Összefogás Kőszegért Egyesület

A helyzet azonban továbbra is kilátástalan. Halottak napján, mindenszenteken, és valószínűleg még karácsonykor és húsvétkor is ugyanúgy ott csúfoskodnak majd a szeméthalmok. Tehát ezek az állapotok a legjobb esetben is jövő májusig megmaradnak. Hiába ígért változást a fideszes képviselő, eddig csak a Norbert által javasolt tábla került ki. Ráadásul az is úgy, hogy a lomokat ott hagyták rohadni ebben a szép kis esős őszi időben.

Norbert szerint a tábla visszatartó erő lenne, de nem úgy, hogy továbbra is ott árválkodnak a kidobott holmik. Azt tartotta volna a logikos lépésnek, ha előtte gondoskodnak a lomok elszállításáról, majd csak utána helyezik ki a táblát. Az önkormányzat és a testület nemrég ülésezett is egyébként, de az indítvány ellenére sem került napirendi pontra a szemétügy. Nem tartatják be a szabályokat, a közterületfelügyelet sem tesz semmit, inkább megbüntetik a nénit, akinek a táblája egy hangyányival hosszabb volt a megengedettnél.

Szerinte nem szabad májusig várni. Elmondta, hogy nemrég a kőszegi határnál is összetakarítottak az egyesület tagjaival és a napokban két szemetest is kihelyeznek, hogy az ott megpihenő kamionosok ne a földre, hanem a kukákba szórják szemetüket. Továbbá elárulta, hogy ha saját két szemével látja, amint valaki csak úgy az utcára szórja a lomjait, akkor nem lesz rest feljelentést tenni. Valamint, ha nem lát változást, nyílt levelet is tervez írni a polgármesternek, hogy ezzel motiválja cselekvésre.

További képekért kattintson!
fotó: Összefogás Kőszegért Egyesület

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Rőzsike : J* l*nn*, h* m*n*l t*bb sz*k*mb*r v*l*m*ny*t m*g*sm*rh*tn*nk. *...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
adt01: "D* *z *s *rd*k*l, h*gy * 2011-b*n b*h*r*ng*z*tt *gy*n* ny*g...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
adt01: " sz*v*z*k*p*s *ll*mp*lg*r*k sz*m* 8 m*ll** k*r*l v*n. *kk*...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
busman: *rb*n 1-2 h*n*pj* *rd*tl*n k*m*tr* (*nf-n*l m*g*s*bbr*) v*tt f*l...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
nagyokos_kicsikinai: F*t*b*l*nd......
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát