NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A kőszegi polgármester hápogó kacsacsőrt mutogatott az érintettségét vizsgáló bizottsági ülésen a lakókat képviselő ügyvédnek

Kőszeg Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottsága megvizsgálta Huber László polgármester személyes érintettségét a kőszegi Kastélykert Lakóparkban épülő parkolók ügyében.

Április 11-én megtartotta ülését Kőszeg Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottsága, ami egyetlen napirendi pontként vizsgálta Huber László polgármester személyes érintettségét a kőszegi Kastélykert Lakóparkban épülő parkolók ügyében. A polgármester kérésre zárt ülésen állapították meg, hogy nem volt érintett az ügyben.

A bizottsági vizsgálatra a lakók kérésére került sor, mivel a házuk mellett letérköveztek egy részt, pont a polgármester lakása mellett. Itt korábban bicikliút volt. Mindezt azért, hogy új parkolókat építsenek. A parkoló - a kérelmükben írtak szerint - a lakók nyugalmát zavarná, mivel azok közvetlen szomszédságukban létesülnének, és évekkel ezelőtt nem abban a hiszemben vásároltak ott lakásokat, hogy motorzúgást, ajtócsapkodást és benzingőzt kell majd elviselniük.

A lakók úgy tudták, hogy a polgármester is igényt tartott parkolóhelyre, erről pedig nem tájékoztatta a testületet, mielőtt megszavazták volna a terület bicikliútról parkolóra való átminősítését. Az önkormányzati törvény kimondja, hogy akinek van érdekeltsége egy adott témában, az nem szavazhat.

Huber és lakókat képviselő ügyvéd, Szendrő-Németh Tamás között az alábbi párbeszéd zajlott a március 7-i testületi ülésen, ahol a polgármester elismerte, lehet, hogy lesz parkolója:

SZNT: Nem lesz Önnek ott parkolója?
Huber: LEHET HOGY LESZ...
SZNT: Hát előbb mondta, hogy lehet, hogy lesz önnek ott garázsa
Huber: Miért ne lehetne? Bárkinek lehet.
SZNT: És erről nem akarta tájékoztatni a képviselő testületet?
Huber: NEM
SZNT: NEM?
Huber: NEM

Ezt követően a képviselő-testület megszavazta, hogy bizottság vizsgálja ki, hogy a polgármesternek fennállt-e a határozat meghozatala során a személyes érintettsége.

Huber László polgármester az ülés elején kérelmezte, hogy zárt ülésen tárgyalják meg az ügyet. Ez azt jelentette, hogy a lakók képviseletében eljáró ügyvéd nem lehetett jelen a polgármester meghallgatásakor. Nem intézhetett hozzá kérdést, nem készíthetett videófelvételt és az ülésről készült jegyzőkönyvet sem ismerhetik meg a lakók. Tehát a közvélemény nem tudhatja meg, hogy a bizottság mi alapján állapította meg, hogy a polgármester nem érintett az ügyben.

A felvétel még a zárt ülés előtt készült.

Szendrő-Németh Tamás ügyvéd elmondta, hogy a bizottság elnöke névre szóló meghívót küldött neki a bizottsági ülésre. Azonban az ülésen a már 5 hónapja benyújtott meghatalmazásának ügyre vonatkozó érvényességét megkérdőjelezte a jegyző közreműködésével.

Az ügyvéd 5 lakó és tulajdonos írásos nyilatkozatát csatolta be bizonyítékként, melyben a lakók arról nyilatkoztak, tudomásunk van arról, hogy Huber László polgármester a bicikliút besorolású ingatlanon, annak átminősítését követően parkolót kívánt vásárolni.

Szendrő felháborítónak nevezte, hogy az április 11-ei ülésen a polgármester a kezével kacsacsőrt formálva fordult felé hápogást imitálva, miközben a polgármester érintettsége mellett szóló érveit sorolta, azt üzenve, hogy mondjon, amit akar, senkit nem érdekel. Az ügyvéd ezt szóvá tette a bizottság és a jegyző felé, mire a polgármester kinevette.

Az ügyvéd nagyon felháborodott

Elképesztő a cinizmus és magabiztosság, amivel a polgármester az ellene folyamatban lévő hivatalos vizsgálat során sértő módon viselkedett, amit a bizottság elnöke és a jegyző is szó nélkül eltűrtek. Így már mindenki számára egyértelmű lehet, hogy a polgármester miért nem akarta a széles nyilvánosság előtt tisztázni, hogy érintett-e az ügyben és miért bújt a zárt ülés mögé. A magabiztossága pedig arról árulkodott, hogy nem volt kérdéses számára, hogyan fog dönteni a bizottság. Rendkívül szomorú, hogy a polgármester mindezt büntetlenül megengedheti magának, miközben engem feljelentett az ügyvédi kamaránál, mert szerinte ügyvédhez nem méltó magatartást tanúsítottam, amikor a bizottsági ülésen az engedélye nélkül kihúztam belőle az érintettségét bizonyító mondatait

– mondta Szendrő.

Korábbi fotó a szóban forgó letérkövezett szakaszról.
fotó: Olvasó

Az ügyben a bizottság az ügyvéden kívül meghallgatta a kivitelező cég ügyvezetőjét, aki lapunknak adott interjújában ezt nyilatkozta a parkolóval kapcsolatban:

Nekünk a Huber úr egy lakó, nem a polgármester, mi ezzel nem foglalkozunk, hiszen rajta kívül is van még egy-két ismert, befolyásos ember, aki itt a lakóparkban lakik. Szóban megállapodtunk, azért nem tudunk még leszerződni, mert a telek-kialakítás folyamatban van.

Bár az ülésen elhangzottakról semmit nem lehet tudni, Szendrő megjegyezte, hogy a jogállam megcsúfolásának tartja, hogy a város elöljárója videón rögzített beismerő mondatai és öt lakó írásos nyilatkozata ellenére zárt ülés mögé bújva állapíttatta meg a bizottsággal, hogy nem érintett az ügyben, ami nyilván azt is kell, hogy jelentse, hogy sem neki, sem bármilyen hozzátartozójának nem lesz parkolója, és nem is fog ott parkolni az autójával.

A kőszegi Pénzügyi, Jogi és rendészeti Bizottság határozata a polgármester érintettségét vizsgáló ügyben
fotó: Pénzügyi, Jogi és rendészeti Bizottság

Felkerestük a polgármestert is, hogy megkérdezzük, szeretne-e nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, de egy rövid és tömör nemleges választ kaptunk, aztán már csak a telefon búgása visszhangzott.

Kapcsolódó

2018.12.11. 07:24

Kivágott fák, engedély nélküli parkolók - ez osztja meg a kőszegi lakóparkot

/ közélet gal. 2 hsz. /
Azt is furcsállják, hogy épp a kőszegi polgármester ingatlanja előtt akarnak új parkolókat létesíteni. A lakópark ügyvezetője szerint páran keltik a feszültséget, feleslegesen.

2019.03.11. 07:26

Lakóparki zöldövezet kontra polgármesteri parkoló - Botrány a kőszegi testületi ülésen

/ közélet 10 hsz. /
Botrányba fulladt a kőszegi testületi ülés. A lakókat képviselő dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd nem kapott szót Huber László polgármestertől.

2019.03.22. 07:48

Nem csitulnak a kedélyek a kőszegi lakópark ügyében, a polgármester fizetése is bánhatja a dolgot

/ közélet 9 hsz. /
25%-kal csökkenthetik a polgármester fizetését, ha kiderül, hogy valóban érintett a lakóparkban tervezett parkolók ügyében.

2019.03.29. 17:52

Döntött a kőszegi képviselő-testület: kivizsgálják a polgármester érintettségét a Kastélykert lakópark új parkolóinak ügyében

/ közélet 1 hsz. 3 kapcs. /
Ha tudják bizonyítani személyes érintettségét, komolyan megütheti a bokáját Huber László.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

ltk70: N* k*dv*s k*t*t*k, m*st m*nt*k *l * j* *d*s qrv* *ny*t*kb*. ...
Csak azt hiszi, hogy rosszul van az oltástól
hozzászóló1: *z NB1-*s n** cs*p*tn*k n*ncs*n*k s*k*r**, * k**r*g*d*tt l*g**s*...
Saját csarnokot akarnak a szombathelyi kézilabda-csapatnak
hozzászóló1: *m* * F*lc*t *ll*t*, n*m 20, h*n*m 1 *v *l*tt 373 m*ll**. T*l s*...
„Erről miért nem kérdezik sosem a városvezetést?”
ciprus69: V*s*rn*p r*gg*l m*x 9 *r* *l*tt 5 p*rcc*l l*h*t b*j*tn* *z *l*t*...
Miért csak reggel 9-kor nyit hétvégén a szombathelyi uszoda?
Ddd911: *l t*d*m k*pz*ln* h*ny *mb*r *k*r v*s*rn*p r*gg*l 6k*r *szk*ln*....
Miért csak reggel 9-kor nyit hétvégén a szombathelyi uszoda?