NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Korrupciós botrány Szombathelyen – 10 százalék Martonnak és Szakálynak?

Végigszáguldott az országos sajtón egy hangfelvétel, amelyen egy önkormányzati cég irodájában nyíltan közlik a pályázóval: ha nyerni akar, 10 százalék jár Marton és Szakály fideszes képviselőknek. Marton Zsolt, az MSZP és a Savaria Rehab-Team is közleményben reagált.

Ma reggel kiemelt helyet kapott Szombathely a médiában – egy igencsak negatív ügy kapcsán. A Népszava, az MTI és a tizszazalek.blog.hu is arról tudósított, hogy egy hangfelvétel alapján az önkormányzati munkákért cserébe a helyi Fidesz első emberének és frakcióvezetőjének, Marton Zsoltnak és a fideszes képviselő Szakály Gábornak tíz százalék jár vissza zsebbe.

"Megkérdezhetem, hogy van-e Önnél telefon?
- Igen, van.
- Megkérhetem, az előszobában a biztonság kedvéért, ha kidobná, megköszönném.”

Majd az ügyintéző közli, hogy van munka, iskolák és óvodák felújítása, ablakcseréje és el is nyerheti viszonylag egyszerűen.
„- Ön itt hagyja nekünk ezeket a cégpapírokat, mi megvárjuk az összes pályázatot, ahogy beérkezik, és az önét mi úgy töltjük ki, hogy az összes pályázó alá írjuk az összeget, amivel ön majd újra pályáz, és természetesen azt fogjuk elfogadni.”

Mindennek csak egy feltétele van, a vállalkozónak az elnyert munka értékéből 10 százalékot vissza kell adnia Marton Zsoltnak és Szakály Gábornak.

„ Önök rárakják azt a hasznot, ami önöknek megfelel és tulajdonképpen ezt a munkát én megcsinálom és akkor én vissza...
- Tíz százalékot!
- Tíz százalékot visszaadok a Marton úrnak és a Szakály úrnak.
- Hát, igen, de ne nevezzük meg az urakat. Köszönöm szépen! Jó, igen, igen, ennyiről lenne szó!”

Hangzik az erről szóló párbeszéd. Az is kiderül, hogy a 10 százalék visszaadást hamar meg kell ejteni, mert amint elkezdi a munkát a vállalkozó, utalja neki az önkormányzat a munkadíj 30 százalékát, és ebből kell odaadni a vesztegetési pénzt.

A teljes hangfelvétel egyébként, amely felkerült a YouTube-ra is, feliratozva itt hallható.

A Savaria Rehab-Team-ben készült hangfelvétel

Martont egyébként sok vád érte az utóbbi években amiatt, hogy túlságosan nagy gazdasági hatalmat szerzett a városban, az embereit helyezte el az önkormányzati cégek vezetőségébe és felügyelő bizottságaiban, és ezzel visszaélve saját zsebre is dolgozik. A Nyugat nemrég beszámolt arról

2010.08.31. 08:44

Tízmilliós csúszópénz miatt nyomoznak a SZOVÁ-nál

/ közélet gal. 19 hsz. 1 kapcs. /
A gyanúsított azt ígérte, a beruházási összeg 10 százalékáért el tudja intézni, ki nyerje a közbeszerzési eljárást. A szombathelyi Fraknó utcai társasház építéséről van szó.
, hogy feljelentést tett valaki, hogy egy SZOVA építkezésre kiírt közbeszerzési pályázat esetében is tíz százalékot kellett visszaadni egy bizonyos csoportnak, melynek tagja Marton Zsolt. A Savaria Rehab-Team Kft. működést is sokat támadták a város baloldali képviselők. Nemrég pedig egy általuk rosszul végzett óvodai ablakcsere miatt tört ki botrány
2010.08.08. 22:22

Minek egy ablakot kinyitni?! - Sötétség délben egy szombathelyi óvodában

/ közélet gal. 13 hsz. /
Tény, hogy a Benczúr óvodához nem illenek az új műanyag ablakok. Az is, hogy kevesebb lett a fény. De ki a felelős? A vezető óvónő, mint megbízó? Az önkormányzat, aki adta pénzt? Az alvállalkozó? Vagy a Savaria Rehab Team KFT?
került hírbe a Savaria Rehab-Team.

Marton Zsolt és Szakály Gábor az október 3-i önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP jelöltjeiként indulnak a városban. Mindketten egyéni képviselőjelöltek is, előbbi második a párt városi listáján, utóbbi negyedik. Sokak szerint, ha polgármesternek választanák Puskás Tivadart, a Fidesz jelöltjét, a tényleges hatalmat alpolgármesterként Marton gyakorolná.

Kérdés, hova fejlődik az ügy, hiszen, ha a vádak igaznak bizonyulnának, mi lesz Marton és Szakály képviselő-jelöltességével? Vagy megtörténhet-e az, mint mostanában sokszor a korrupcióval gyanúsított politikusok esetében, hogy a nyomozás érdekében letartóztatják őket…

Marton Zsolt és Szakály Gábor időközben sajtóközleményt adott ki.

Sajtóközelmény

A mai Népszava „Tíz százalék jatt a Fidesznek” című cikkében foglalt
2010.09.16. 10:09

Korrupciós botrány – 10 százalék Martonnak és Szakálynak? - Frissítve

/ közélet 119 hsz. 3 kapcs. /
Végigszáguldott az országos sajtón egy hangfelvétel, amelyen egy szombathelyi önkormányzati cég irodájában nyíltan közlik a pályázóval: ha nyerni akar, 10 százalék jár Marton és Szakály fideszes képviselőknek. Marton Zsolt, az MSZP és a Savaria Rehab-Team is közleményben reagált.
állítások minden alapot nélkülöznek. A választási kampányra időzített lejárató akcióról van szó, amelyhez egy hangfelvételt is nyilvánosságra hozott a napilap. Az írás szerzője, Németh Gábor az MSZP ifjúsági szervezetének tisztségviselője, a jobboldali politikusok lejáratására létrehozott Egyenlítő TV riportere. Múlt héten Szakály Gábor önkormányzati képviselő zsarolás miatt feljelentést tett a Szombathelyi Rendőrkapitányságon, miután egy férfi azzal hívta fel, hogy két millió forintot fizessen neki egy olyan hangfelvételért, amelyen az ő és Marton Zsolt önkormányzati képviselő neve is elhangzik, s ebből mindkettőjüknek kellemetlenségei lehetnek.

A cikkben hírbe hozott Savaria Rehab Team Kft. vezetői egybehangzóan arról tájékoztattak minket a mai napon, hogy vizsgálatot végeztek, s a hangfelvételen hallható hölgy nem a cég dolgozója.

Miután a felvételen hallható cselekmények - függetlenül attól, hogy a hölgy nem az önkormányzati cég dolgozója - és a megrendezett hangfelvétel készítésének körülményei több bűncselekmény gyanúját is felvetik, ezért a mai napon feljelentést teszünk a Szombathelyi Rendőrkapitányságon.

Szakály Gábor, Marton Zsolt önkormányzati képviselők


Az MSZP Szombathelyi Szervezete közleménye

A Népszava Online oldalán és a tizszazalek.blog.hu blogon megjelent hangfelvételen elhangzó beszélgetés, tökéletesen beleillik abba a sorba, amely az Oregon-üggyel kezdődött és a Benczúr Óvoda ablakcseréivel kapcsolatos botránnyal zárult az elmúlt hetekben. Az MSZP már áprilisban kezdeményezte az Oregon-ügy vizsgálatát, mivel sejtethető volt hogy valami nincs rendben a Savaria Rehab-team Nonprofit Kft. közreműködésével végzett felújítási munkálatokkal. Az utolsó bizonyíték arra, hogy gyanúnk alapos volt, a ma megjelent hangfelvétel. Így már értjük, miért akadályozta Marton Zsolt és Szakály Gábor végig a vizsgálatot.

Sem a sajtó munkatársainak, sem a város vezetőinek, sem a hivatal munkatársainak nem sikerült a mai nap délelőttjén a Savaria Rehab-Team vezetőit utolérni a Népszavában megjelent hangfelvételek kapcsán. Érdekes az is, hogy Veres Zoltán reggel elérhetetlen volt, később már arról tájékoztatták dr. Czeglédy Csaba alpolgármestert, hogy egy hete szabadságra ment. Szabadságolási papírjai azóta sem kerültek elő.

A Magyar Szocialista Párt felszólítja a Fideszt – emlékezve Orbán alig pár hónapja elhangzott beszédére, amelyben azt mondja hogy a korrupciót politikai oldaltól függetlenül üldözni kell – tisztázza képviselőit, akik előkelő helyen szerepelnek a szombathelyi Fidesz kompenzációs listáján is. Félő, hogy olyan emberek kerülhetnek be ősszel az önkormányzati testületbe, akik arra érdemtelenek.

Az ügy részleteire – a hangfelvételen elhangzott személyek kilétére, az elhangzottak valóságtartalmára – rendőrségi vizsgálat tehet pontot, ezért büntető feljelentést teszünk.

Szombathely, 2010. szeptember 16.

MSZP Szombathelyi Szervezete


A SAVARIA REHAB-TEAM Nonprofit Kft. közleménye

A SAVARIA REHAB-TEAM Nonprofit Kft. a mai napon a sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban cáfolja, hogy közreműködött volna bármely módon az általa végzett tevékenység során a pályázati, versenyeztetési szabályok megsértésében vagy bármely törvénysértő magatartás megvalósításában. A hangfelvétel a társaság meggyőződése szerint nem a társaság hivatalos helyiségeiben készült, az abban szereplők nem a társaság dolgozói.

A SAVARIA REHAB-TEAM Kft. egyes építőipari jellegű feladatait valóban fővállalkozóként látja el, igazodva a tulajdonos Szombathely Megyei Jogú Város elfogadott közfoglalkoztatási tervéhez. A társaság olyan munkákat lát el, amelyek tekintetében közfoglalkoztatásban alkalmazott, vagy meglévő munkatársai igénybe vétele során megfelelő szakmai kompetenciákkal rendelkezik. Ennek megfelelően maga végzi el az építési vállalkozási munkák köréből az építőmesteri munkákat, valamint legtöbbször az építési előkészítési és befejezési jellegű munkálatokat. A társaság azon munkák tekintetében vesz igénybe alvállalkozót, amelynek az ellátáshoz nem rendelkezik megfelelő személyi vagy tárgyi feltételekkel. Ilyenek jellemzően az épületgépészeti, szakipari munkálatok.

A társaság a megkötött szerződései alapján a tulajdonos önkormányzattól, vagy bármely más megrendelőjétől előleget nem vesz át, a hangfelvételen hallható előlegezési gyakorlat a társaság működésére nem jellemző, ilyenre a megkötött szerződések végrehajtása során még egy esetben sem került sor. A társaság a szerződések szerinti díjazást minden esetben a teljesítés igazolását követően kapta meg.

A társaság vezetői felelősséggel kijelentik, hogy minden esetben a jogszabályok, valamint a társaság működésére vonatkozó egyéb szabályok betartásával a tulajdonosi érdekek és a közhasznú célok szem előtt tartásával végezte a társaság a munkáját.

SAVARIA REHAB-TEAM Kft.

Tiszta vizet a pohárba

Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy városunk két Fideszes képviselője, akik jelenleg is milliós közpénzeket költenek kampányra, súlyos korrupciós ügybe keveredett. Az ügy azonnali kivizsgálását kérjük és kezdeményezzük, s felszólítjuk a két Fideszes képviselőjelöltet, Marton Zsoltot és Szakály Gábor, hogy amíg nem tisztázzák magukat, vonuljanak vissza a politikai közélettől. Az országos sajtóban nagy visszhangot kiváltott eset mérhetetlen károkat okoz városunk megítélésében. Joggal várhatjuk el, hogy Szombathely életében új időszámítás kezdődjék. Felkérem a szombathelyi Fidesz vezetését és dr. Puskás Tivadar urat, hogy az ügyet, kellő súlyánál fogva, azonnal vizsgáltassa ki és járjon el felelősségteljesen.


Balassa Péter
Jobbik Szombathely
polgármester-jelöltje

Kapcsolódó

2010.09.16. 11:36

A választási kampányra időzített lejárató akcióról van szó - olvasható Marton Zsolt közleményében

/ vélemény 4 hsz. 1 kapcs. /

2010.08.08. 22:22

Minek egy ablakot kinyitni?! - Sötétség délben egy szombathelyi óvodában

/ közélet gal. 13 hsz. /
Tény, hogy a Benczúr óvodához nem illenek az új műanyag ablakok. Az is, hogy kevesebb lett a fény. De ki a felelős? A vezető óvónő, mint megbízó? Az önkormányzat, aki adta pénzt? Az alvállalkozó? Vagy a Savaria Rehab Team KFT?

2010.09.17. 12:15

A SAVARIA REHAB-TEAM Nonprofit Kft. nyilatkozata

/ vélemény 1 hsz. /

Hozzászólások (119)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

oszto: *z *ng*z*k....
Koronavírus: október 1-jétől szigorítanak Bécsben
demoktatorovm: *n *g*z*n *ssst*b* T*szt*lt *r*m!...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
miki1950 : L*tsz*k, h*gy N*m*ny *ndr*s v*ssz*f*l* t*lj* * v*r*st, n*m p*d*g...
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
tintiritti: *n *nn*k n*m cs*n*lt*m v*ln* pr*m*t *gy c*kk f*rm*j*b*n, h*th* *...
Szlovéniában a home office-hoz is kell védettségi igazolás
Ddd911: P*ty*s d*h*s l*tt? :D k*s bz* ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel