NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Törvényességi vizsgálat indul a szombathelyi városházán

Czeglédy Csaba alpolgármester szerint több szabálytalanságot is találtak a korrupciós ügy miatt indított ellenőrzés során. Tízmilliókról van szó.

Czeglédy Csaba alpolgármester (MSZP) annak a vizsgálatnak az eredményéről tartotta sajtótájékoztatóját, amelyet a polgármester indított, miután a sajtón végigzúgott a korrupciós botrány

2010.09.17. 21:36

A szombathelyi botrány folytatódik - a vállalkozó tagadja, hogy ő készítette volna a hangfelvételt

/ közélet 42 hsz. 4 kapcs. /
Az elhíresült szombathelyi vállalkozó azonban elismerte az MTI-nek, hogy beszélt Horváth Árpáddal, és tényleg voltak a birtokában műanyag ablakok, amelyeket el szeretett volna adni.
. Mint elmondta, olyan adatokra és információkra bukkantak, amelyek alapján a polgármester előző nap belső ellenőrzést rendelt el, amit a hivatal folytat le. És ha megalapozottnak tartják, feljelentést is tesznek majd.

A városvezetés nem tudott ellenőrizni

Mielőtt a dolgok részletezésébe kezdett volna, Czeglédy kijelentette, a Savaria Rehab Team Nonprofit Kft. alkalmazottai komoly munkát végeztek az elmúlt években, amelyért csak köszönet illeti őket. Valószínűnek tartotta, hogy egy-két munkatárs mérgezte meg a belső viszonyokat, ezzel méltatlanul került a botrány középpontjába a cég.

Utalt a Rehab Team felügyelőbizottásgi elnökének közleményére

2010.09.21. 13:58

Csak szerződés alapján fizetett előleget a Savaria Rehab Team – Közlemény

/ közélet 6 hsz. 5 kapcs. /
A cég szerint a hangfelvételen szereplő Horváth Ádám nincs kapcsolatban velük, egyúttal megemlítik, hogy Gyebrovszki János képviselő korábban adatokat kért a Kft-től.
, mondván, valóban tagadhatatlan, hogy alpolgármesterként az ő felügyelete alá tartozik a szociális rendszer. Viszont éppen a Rehab Team tevékenysége kapcsán volt nézeteltérés a városvezetés és a Fidesz-többség között. A városvezetésnek ugyanis nincs egyetlen embere sem a Rehab Team vezetésében és felügyelőbizottságában. Nem volt módja ellenőrizni az ott folyó munkát. Czeglédy kijelentette, lám ez a következménye annak, ha csak az egyik politikai oldal delegálhat tagokat ezekbe a testületekbe.

Czeglédy Csaba az ellenőrzés eredményéről számolt be
fotó: Mészáros Zsolt

A nézetkülönbség egyébként abból adódott – mondta -, hogy a városvezetés nem értett egyet azzal, hogy a cég építőipari tevékenységet végezzen. A közfoglalkoztatás szervezése valóban az önkormányzat feladata, de itt gellert kapott a közfoglalkoztatás alapgondolata. Ami nem a Rehab Team munkatársainak a felelőssége, hanem azoké, akik meghozták ezt a döntést.

A városháza munkatársa irányított?

Az alpolgármester részletezte, milyen módszerrel történtek a kritizált intézményfelújítások. Az önkormányzat átutalta a felújításra szánt pénzt az intézményekhez. Az intézmények közbeszerzés nélkül, ún. versenyeztetéssel választották ki a kivitelező céget, hat alkalommal a Rehab Team lett a kiválasztott cég. Ezek után a Rehab Team ismét versenyeztetett, és alvállalkozóként hozott be egy újabb vállalkozást.

Czeglédy itt hangsúlyozta, azzal semmi probléma, ha az önkormányzati tulajdonú Rehab Team nyeri a munkákat, és el is végzi azokat. Azzal viszont már van, hogy így három lépcsőfokon ment át a közpénz, az adatok szerint a Rehab Team 23 milliót mozgatott meg így.

Az ellenőrzés során kiderült, hogy az önkormányzat városüzemeltetési irodájának egyik munkatársa jelölte ki az intézményeknek, milyen cégektők kell árajánlatot kérniük. Az erről szóló e-mailek megvannak, a szóbeli megbeszélésekről meg feljegyzés készült. Idén nyolc óvodában történt nyílászárócsere, ebből három alkalommal jelölte meg a munkatárs a Rehab Team-et is. Czeglédy a továbbiakat a Benczúr óvodában történtekkel példázta.

700 ezres eltérés…

Az óvodavezető e-mailen három cég nevét kapta meg a munkatárstól. A West Ablak Kft-ét, a Szinkron 2006 Kft-ét és a Savaria Rehab Team-ét. Az óvodavezető ki is küldte számukra az ajánlatkérő levelet, viszont hozzá nem érkeztek ajánlatok. Az alpolgármester szerint érdekes, hogy a három ajánlatot végül az említett munkatárs vitte ki az óvodába, a saját aktatáskájában. Amikor rákérdeztek, miért így történt, azt a választ kapták, hogy az ajánlatokat a városháza portáján adták le.

Czeglédy kiemelte, ezzel már érvénytelennek kellett volna minősíteni a versenykiírást, hiszen semmi garancia nem volt arra, hogy a jelentkező cégek nem látták egymás anyagait. De folytatta, a munkát 2,8 millióért a Rehab Team nyerte el. Amely cég újabb versenyeztetést indított, amelyre jelentkezett az első körben háttérbe került West Ablak Kft., a Szinkron 2006 Kft., valamint megjelent a Perint-Fa Bt. is. ( Ennek a cégnek az ügyvezetője, Horváth Ádám beszél az egyik ominózus hangfelvételen. A szerk. )

A munkát végül a West Ablak Kft. nyerte el, 2,1 millióért. Az alpolgármester azt is megemlítette, hogy a West Ablak Kft. első ajánlata 3,2 millióról szólt, aztán négy nap múlva lecsökkentette az árat 2,1 millióra. Igaz, az első ajánlatban szerepelt 600 ezerért egy festés, 150 ezerért pedig szemétszállítás, de ezekre a munkákra nem kértek ajánlatot.

Ki is az ügyvezető?

Czeglédy azonban hangsúlyozta, ezzel az óvoda – és közvetve a város – 700 ezerrel többet fizetett ki a munkáért, mint amennyibe az végül is került. Ha a West Ablak már az első körben előáll a 2,1 milliós ajánlatával, akkor ennyit fizet ki az óvoda, és nem 2,8 milliót a Rehab Teamnek.

Hozzátette, az óvodavezető azt nyilatkozta, hogy az ajánlattételek előtt nem a Rehab Team mérte fel az elvégzendő munkát, hanem egy bizonyos „ablakos cég”, amelynek a munkatársait az a Veres Zoltán vitte ki a helyszínre, akinek a neve már korábban felmerült a korrupciós botrányban. Ő egyébként a Rehab Team logisztikusa, Czeglédy szerint korábban a Vétem Zrt-nél dolgozott, és az önkormányzati céghez pályáztatás nélkül vették fel.

Felidézte a West Ablak cégtörténetét is. A cégkivonat szerint július 31-én Vasváron volt a székhelye, ügyvezetője pedig Galler Tamás. Pedig az említett városházi dolgozó egy csepregi címet adott meg, ügyvezetőként Galántai Zoltánt nevezte meg. Tehát a Rehab Team július 12-én úgy kötött szerződést, és úgy fizette ki a 600 ezres előleget a Kft-nek, hogy nem győződött meg arról, valóban a cég bejegyzett ügyvezetője írta-e alá a szerződést. Az alpolgármester szerint ez törvénysértés. Később aztán módosították a cégadatokat.

Ami nem a város érdekeit szolgálja

Czeglédy kitért az előlegfizetési gyakorlatra is. Kijelentette, az ő kérésére ment el Gyebrovszki János képviselő a Rehab Team-hez érdeklődni, mert információt kapott arról, hogy a a cég előlegeket fizetett ki az alvállalkozóknak. Ezt a polgármester múlt csütörtöki érdeklődésére másnap a Rehab Team ügyvezetője is megerősítette. Az alpolgármester szerint az előlegfizetés nem szolgálja a város érdekeit, hiszen több példa van rá az építőiparban, hogy a vállalkozás felveszi az előleget, aztán eltűnik.

Az is kiderült, hogy a Rehab Team belső szabályzatában nem foglalkozik az előlegfizetéssel, és semmiféle garanciát nem kötöttek ki arra az esetre, ha a vállalkozó végül nem végzi el a munkát. Egy kérdésre válaszolva elmondta, jogilag van lehetőség az előlegfizetésre, a gyakorlat azonban az, hogy ilyenkor bankgaranciát kérnek, és ha a vállalkozás nem teljesít, számlájáról visszakövetelhető az előleg összege.

Nagy pénzekről van szó…

Czeglédy megemlítette, hogy az elmúlt egy évben összesen kilenc cég körül forgott az intézmények felújítása, az adatok szerint mindenhol jelen volt az említett hivatali dolgozó és Veres Zoltán. A Perint-Fa Bt. is többször adott be anyagot, de egyszer sem nyert el munkát.

Kijelentette, nagy pénzekről van szó, hiszen csak az óvodáknál 120 millióba került a nyilászárók cseréje, az összes intézményeknél pedig 200 millióba. Úgy vélte, a cégek egymás között egyeztették az árakat, eldöntötték, melyik munkát ki fogja elnyerni. Szerinte az is furcsa, hogy két, egymástól független szervezet ugyanazokat a cégeket versenyezteti meg.

Hozzátette, a bemutatott modellt a Fidesz-többség fogadta el. Azt is hangsúlyozta, hogy a főügyészség elrendelte a nyomozást

2010.09.22. 12:51

Elrendelte a nyomozást az ügyészség - az MSZP közleménye

/ vélemény 30 hsz. 6 kapcs. /
, tehát megalapozott a gyanú a korrupcióra.

„Gyerekes próbálkozás”

Újságírói kérésre reagált Marton Zsolt és Szakály Gábor mai sajtótájékoztatójára

2010.09.22. 17:45

Marton és Szakály megszólaltak - de nem mindenkinek

/ közélet 76 hsz. 8 kapcs. /
Azt mondják, ez majd igazolja őket, hogy nem fogadtak el csúszópénzt. A felvételről mást nem árultak el. Ellenben a Nyugat újságírójával már keményen bántak: mondtak mindenféle szalonképtelen jelzőket és az sem tetszett nekik, amit kérdeztünk.
is. Ahol a két fideszes képviselő egy olyan hangfelvételről beszélt, amely állítólag bizonyítja, hogy Czeglédy Csaba áll a múlt héten nyilvánosságra került felvételek mögött. Kijelentette, gyerekes próbálkozás, „a rendőrök röhögése a Perint-parti sétányig elhallatszott”.

Aztán hozzátette, komolyan gondolja-e valaki is, hogy neki olyan hatalma van a városban, hogy a Fidesz belső köreihez tartozó embereket manipulálni tudja. Mert ha igen, akkor szép jövő elé néz. Különben is, ha birtokában lettek volna a felvételek, azokat rögtön a hatóságoknak küldte volna el. Igaz, már hetek óta tudott a felvételek létezéséről, éppen ezért kérte meg arra Gyebrovszkit, hogy kérjen információkat a Rehab Team-től.

Aztán megemlítette, úgy tudja, van még egy hangfelvétel, amelyen a SZOVÁ-hoz köthető 10 százalékokról beszél többek mellett Marton Zsolt. Bejelentette, ezért a felvételért minden pénzt hajlandó megadni, de ha sikerül megszerezni, a hatóságokhoz és nem a sajtóhoz fordul vele.

Végül annyit mondott: „Talajt vesztett, korrupt emberek nyilatkozatára nem reagálok”.

Kapcsolódó

2010.09.22. 17:45

Marton és Szakály megszólaltak - de nem mindenkinek

/ közélet 76 hsz. 8 kapcs. /
Azt mondják, ez majd igazolja őket, hogy nem fogadtak el csúszópénzt. A felvételről mást nem árultak el. Ellenben a Nyugat újságírójával már keményen bántak: mondtak mindenféle szalonképtelen jelzőket és az sem tetszett nekik, amit kérdeztünk.

2010.09.22. 12:51

Elrendelte a nyomozást az ügyészség - az MSZP közleménye

/ vélemény 30 hsz. 6 kapcs. /

2010.09.21. 13:58

Csak szerződés alapján fizetett előleget a Savaria Rehab Team – Közlemény

/ közélet 6 hsz. 5 kapcs. /
A cég szerint a hangfelvételen szereplő Horváth Ádám nincs kapcsolatban velük, egyúttal megemlítik, hogy Gyebrovszki János képviselő korábban adatokat kért a Kft-től.

2010.09.17. 21:36

A szombathelyi botrány folytatódik - a vállalkozó tagadja, hogy ő készítette volna a hangfelvételt

/ közélet 42 hsz. 4 kapcs. /
Az elhíresült szombathelyi vállalkozó azonban elismerte az MTI-nek, hogy beszélt Horváth Árpáddal, és tényleg voltak a birtokában műanyag ablakok, amelyeket el szeretett volna adni.

2010.09.17. 06:57

Dagad a szombathelyi korrupciós botrány - Nyilatkozott a hangfelvétel egyik szereplője

/ közélet 151 hsz. 3 kapcs. /
Újabb hangfelvételről ír a Népszava Online, ezen állítólag egy vállalkozó kér beajánlást Marton Zsolthoz és Szakály Gáborhoz. (Frissítve)

2010.09.17. 09:38

Fidesz-tized városunkban

/ közélet 7 hsz. /
"A mai nap délelőttjén vesztegetés alapos gyanúja miatt megtesszük feljelentésünket a városi ügyészségen. A feljelentés szövegét közleményünkkel nyilvánosságra is hozzuk." - olvasható a szocialisták közleményében.

2010.09.16. 10:09

Korrupciós botrány – 10 százalék Martonnak és Szakálynak? - Frissítve

/ közélet 119 hsz. 3 kapcs. /
Végigszáguldott az országos sajtón egy hangfelvétel, amelyen egy szombathelyi önkormányzati cég irodájában nyíltan közlik a pályázóval: ha nyerni akar, 10 százalék jár Marton és Szakály fideszes képviselőknek. Marton Zsolt, az MSZP és a Savaria Rehab-Team is közleményben reagált.

2010.08.08. 22:22

Minek egy ablakot kinyitni?! - Sötétség délben egy szombathelyi óvodában

/ közélet gal. 13 hsz. /
Tény, hogy a Benczúr óvodához nem illenek az új műanyag ablakok. Az is, hogy kevesebb lett a fény. De ki a felelős? A vezető óvónő, mint megbízó? Az önkormányzat, aki adta pénzt? Az alvállalkozó? Vagy a Savaria Rehab Team KFT?

Hozzászólások (74)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

oszto: *z *ng*z*k....
Koronavírus: október 1-jétől szigorítanak Bécsben
demoktatorovm: *n *g*z*n *ssst*b* T*szt*lt *r*m!...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
miki1950 : L*tsz*k, h*gy N*m*ny *ndr*s v*ssz*f*l* t*lj* * v*r*st, n*m p*d*g...
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
tintiritti: *n *nn*k n*m cs*n*lt*m v*ln* pr*m*t *gy c*kk f*rm*j*b*n, h*th* *...
Szlovéniában a home office-hoz is kell védettségi igazolás
Ddd911: P*ty*s d*h*s l*tt? :D k*s bz* ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel