NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Dagad a szombathelyi korrupciós botrány - "Utána meg elbulizzák"

Újabb hangfelvételről ír a Népszava Online, ezen állítólag egy vállalkozó kér beajánlást Marton Zsolthoz és Szakály Gáborhoz. Elhangzik az is, hogy az intézményi felújításánál bontásból maradt ablakokat építettek be, mert így olcsóbb.

Tegnap reggel jelent meg a Népszava Online-on és a tizszazalek.blog.hu oldalon az a hangfelvétel, amelyre alapozva írta a Népszava, hogy önkormányzati munka elnyerésének fejében tíz százalékot kell fizetni a fideszes Marton Zsoltnak és Szakály Gábornak. A hír végigszáguldott az országos sajtón, reagált rá Marton Zsolt, a szombathelyi MSZP és az ügyben megnevezett Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft. Tegnapi összeállításunkat itt olvashatják

2010.09.16. 10:09

Korrupciós botrány – 10 százalék Martonnak és Szakálynak? - Frissítve

/ közélet 119 hsz. 3 kapcs. /
Végigszáguldott az országos sajtón egy hangfelvétel, amelyen egy szombathelyi önkormányzati cég irodájában nyíltan közlik a pályázóval: ha nyerni akar, 10 százalék jár Marton és Szakály fideszes képviselőknek. Marton Zsolt, az MSZP és a Savaria Rehab-Team is közleményben reagált.
.

Bontásból származó ablakok az óvodába

Ma kora reggel aztán újabb hangfelvételről írt a Népszava Online. Ezen – a lap állítása szerint – Marton Zsolt és Szakály Gábor közeli barátja, Horváth Árpád, egy szombathelyi vállalkozó tudakolja egy bizonyos Árpitól, hogyan lehet Savaria Rehab-Team-es munkát szerezni, illetve mennyit kell leadni „a Szakinak és a Martonnak”. A vállalkozó azt is megemlíti, hogy előző nap „Szakinak” plakátolt.

Új és régi ablakok az óvodában
fotó: Benczúr Gyula Utcai Óvoda

A beszélgetés másik részében „Árpi” arról beszél, hogy az intézményi felújítások bontásból visszamaradt ablakokkal is megoldhatók, mert van belőle bőven, olyan 10-12 millió forint értékben.

(Itt jegyezzük meg, a Nyugat.hu korábban írt arról

2010.08.08. 22:22

Minek egy ablakot kinyitni?! - Sötétség délben egy szombathelyi óvodában

/ közélet gal. 13 hsz. /
Tény, hogy a Benczúr óvodához nem illenek az új műanyag ablakok. Az is, hogy kevesebb lett a fény. De ki a felelős? A vezető óvónő, mint megbízó? Az önkormányzat, aki adta pénzt? Az alvállalkozó? Vagy a Savaria Rehab Team KFT?
, hogy az egyik szombathelyi óvodában a szükségesnél jóval kisebb ablakokat építettek be, a Savaria Rehab-Team Kft. pályázati anyagában árajánlat is volt ezekre. Az akkori ígéret szerint ezeket a kisebb ablakokat később kicserélik.)

Több felvétel is van?

De vissza a hangfelvételről, ahol a vállalkozó azt iránt érdeklődik, hogy a munka elnyerése fejében „mennyit kér ez a Szakály és ez a Marton”.
„Tíz százalékot kérnek” – hangzik a válasz, és az is, hogy ha a Rehab-Tema-en keresztül megy a dolog, akkor ez lehet 30 százalék is. „Árpi” arról is biztosítja a vállalkozót, hogy a szerződéskötés utáni nap a pénz már a számlán van, tehát gyorsan megy a dolog.

A felvételen többször szóba kerül egy bizonyos Erika és Zoli is, akik állítólag a Savaria Rehab-Team-nél dolgoznak. A Népszava szerint „Erika” nem más, mint Stankovics Erika, a cég ügyvezető-igazgatója, „Zoli” pedig Veres Zoltán beszerző-logisztikus.

A Népszava kitér a tegnapi, az ügyet cáfoló nyilatkozatokra is, azt írja, hogy informátorának birtokában vannak az eredeti hanghordozókon lévő felvételek, és még több is van belőlük. De a lapnak azt mondta, a további részleteket a rendőrségnek fogja eljuttatni, hiszen a szombathelyi Fidesz, a Savaria Rehab-Team és a szombathelyi MSZP is közölte, hogy feljelentést tesz az ügyben, így a nyomozás minden bizonnyal elkezdődik.

A hangfelvétel itt hallható, a felvétel írott szövegének néhány részletét a Népszavából vettük át.

A hanganyag első része
A hanganyag második része

Vállalkozó : Mennyit kérnek ezek a Martonék meg a Szakályék? Árpi: 10 százalékot.
Vállalkozó : De te dolgoztál nekik, te jóban vagy velük, megmondom őszintén, azért kerestelek meg...
Árpi: Tegnap is együtt plakátoltunk.
Vállalkozó: Mit csináltatok?
Árpi: Plakátoltunk a Szakival. A méreteit kell lemérni.
Vállalkozó: És akkor tudsz velük...
Árpi: Persze! Aztán megnézzük, milyen munkájuk van. Most is van valami ablakcseréjük, még aztán megnézzük hova lehet berakni.
Vállalkozó: (...) tudod azért merre dolgoznak?
Árpi: Valamelyik óvodát mondták, hogy azt csinálják. Most rengeteget megcsináltak, a Süti is hármat csinálhatott. (...)
Vállalkozó : És akkor nem kérnek többet, mint ez a 10 százalék?
Árpi: Persze, hogy nem. Ha a Rehab Team-en megy keresztül, akkor (az előleg) 30 százalék, azt hiszem. Szerződéskötéstől másnap már a számlán van. De ott nincs gond.
Vállalkozó : Hát azért csak úgy beszélj velük, hogy ne nagyon ugráljanak felfelé. Érted.
Árpi: Nem szoktak. Nem... Korrektek. Meg nem az ő pénzük. Nem nekik kell elővenni a pénzt, hanem a városnak.
Vállalkozó : Jó, oké rendben van, csak te vagy velük jóban, nem én. Valahogy ebben segíts, aztán rendezd el. (...) A Rehabnál a Zoli van meg az Erika?
Árpi : Én a Zolit ismerem. Azt ismerem már 15 éve. Ma is jön hozzám. Együtt nyaraltunk. Jól van, megkérdezem a Zolitól, mik vannak, Hova megy. Hova kell ablak. Aztán szólók. Csak mérjétek le nagyjából a méretét.
Vállalkozó: Jól van, és akkor nem mennek a 10 százalék fölé. Annyit szoktak kérni, 10-et.
Árpi: Annyit, utána meg elbulizzák.

A hangfelvétel egyik érintettjének, Horváth Árpádnak nyilatkozata

fotó:

Szakály Gábor közleménye

A mai napon nyilvánosságra került személyem, és a Fidesz lejáratására kreált zsaroló hangfelvétel bizonyítja, hogy a választási kampány finisében a szocialisták elvesztették a józan eszüket.

A múlt héten az éjszakai órákban, egy ismeretlen személy telefonon megzsarolt azzal, hogy birtokában van egy hangfelvétel, és ,,ha továbbra is a politikában akarok virítani, szedjek össze 2 métert, és a saját érdekemben ne futkározzak sehová." A hívást követően azonnal feljelentést tettem a rendőrségen.

A Népszava által a mai napon nyilvánosságra hozott felvételen szereplő vállalkozó bocsánatkérő nyilatkozatából nyilvánvalóvá vált, hogy az ügy hátterében egy bűnszervezetben elkövetett zsarolás és politikai lejárató kampány áll.

A mai népszavás hangfelvételben foglaltakat visszautasítom, és cáfolom.

A tegnapi hangfelvételről bebizonyosodott, hogy hamisított, hiszen azon nem a Savaria Rehab-Team Kft. dolgozója beszél.

Már csak az a kérdés, hogy ki áll a zsaroló bűnszervezet hátterében. Ennek kiderítése már a nyomozó hatóságok feladata.

Szakály Gábor
önkormányzati képviselő
Szombathely, 2010. szeptember 17.

Kapcsolódó

2010.09.17. 09:38

Fidesz-tized városunkban

/ közélet 7 hsz. /
"A mai nap délelőttjén vesztegetés alapos gyanúja miatt megtesszük feljelentésünket a városi ügyészségen. A feljelentés szövegét közleményünkkel nyilvánosságra is hozzuk." - olvasható a szocialisták közleményében.

2010.09.16. 10:09

Korrupciós botrány – 10 százalék Martonnak és Szakálynak? - Frissítve

/ közélet 119 hsz. 3 kapcs. /
Végigszáguldott az országos sajtón egy hangfelvétel, amelyen egy szombathelyi önkormányzati cég irodájában nyíltan közlik a pályázóval: ha nyerni akar, 10 százalék jár Marton és Szakály fideszes képviselőknek. Marton Zsolt, az MSZP és a Savaria Rehab-Team is közleményben reagált.

2010.08.08. 22:22

Minek egy ablakot kinyitni?! - Sötétség délben egy szombathelyi óvodában

/ közélet gal. 13 hsz. /
Tény, hogy a Benczúr óvodához nem illenek az új műanyag ablakok. Az is, hogy kevesebb lett a fény. De ki a felelős? A vezető óvónő, mint megbízó? Az önkormányzat, aki adta pénzt? Az alvállalkozó? Vagy a Savaria Rehab Team KFT?

Hozzászólások (151)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

oszto: *z *ng*z*k....
Koronavírus: október 1-jétől szigorítanak Bécsben
demoktatorovm: *n *g*z*n *ssst*b* T*szt*lt *r*m!...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
miki1950 : L*tsz*k, h*gy N*m*ny *ndr*s v*ssz*f*l* t*lj* * v*r*st, n*m p*d*g...
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
tintiritti: *n *nn*k n*m cs*n*lt*m v*ln* pr*m*t *gy c*kk f*rm*j*b*n, h*th* *...
Szlovéniában a home office-hoz is kell védettségi igazolás
Ddd911: P*ty*s d*h*s l*tt? :D k*s bz* ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel