NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Érdemes tesztet csináltatni a karácsonyi rokonlátogatás előtt?

Van olyan szakember, aki nem tartja jó ötletnek, mert hamis biztonságérzetet ad, de olyan is van, aki ellentmond ennek.

A karácsonyi ünnepek előtt megnőtt azoknak a száma, akik magáncégeknél, saját költségükön végeztetnek tesztet. Azért, hogy megbizonyosodjanak arról, nem kapták el a koronavírust és nem fertőzőek. Így pedig lelkiismeret-furdalás nélkül látogathatják meg családtagjaikat karácsonykor.

A negatív teszt nem azt jelenti, hogy biztosan nincs jelen a vírus

Az ötlet nem talált egyértelmű fogadtatásra a szakemberek között. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a Kossuth rádióban azt mondta, nem lehet a karácsonyi összejövetelek biztonságosságát koronavírusteszttel biztosítani, ezért inkább el kell kerülni a találkozásokat.

Szlávik kifejtette, hogy a tesztek a tünetek megjelenése előtt több nappal még nem mutatnak pozitív eredményt, összesen 5-6 napig tart az az időszak, amikor teszttel ki lehet mutatni a vírus jelenlétét. Kijelentette, egy negatív teszt nem zárja ki azt, hogy valaki másnap már pozitív eredményt produkáljon.

A főorvos hozzátette, azok, akik átestek a fertőzésen, körülbelül fél évig védettséget élveznek, ezért ők biztonsággal meglátogathatják ismerőseiket. Aki pedig beoltatja magát a vakcinával, csak a második oltás után két héttel lesz védett a vírussal szemben.

Az orrból vagy garatból készített negatív teszt után meglátogathatjuk a rokonokat

Lisziewicz Julianna immunológus az ATV-nek viszont azt mondta, hogy tünetmentesek esetében érdemes teszteltetni. Akinek bármilyen tünete van, az mindenképp maradjon otthon.

Az immunológus szerint nagyon fontos, hogy mivel teszteljük magunkat. Az orrból vagy garatból vett mintából készült teszt a vírust mutatja ki, a vérből készült tesztek pedig a vírusra adott immunválaszt mutatják ki.

Ha valaki a fertőzőképességét akarja vizsgálni, akkor orrból vagy garatból kell venni. Ha az emberekkel való találkozását követő 6. napon csináltatunk egy ilyen tesztet, ami negatív lesz, akkor el lehet menni meglátogatni a nagyszülőket.

A vértesztek viszont nem alkalmasak arra, hogy az eredményükkel meglátogassuk a nagyszülőket. Ezek pozitivitása azt is mutatja, ha 5 hónappal ezelőtt átesett a fertőzésen – mondta.

Az immunológus hozzátette, az otthoni orr-garat mintavétel nem megbízható, sőt, a szakemberek által levett tesztek is mutatnak mind falspozitivitást és negativitást.

Az immunológus kiemelte, hogy akinek tünete van, maradjon otthon, még a megfázást sem érdemes átadni a nagymamának.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

repce: Dr. *pk*v*ch Gy*rgy d*r*sk** k*t*d*s* m*r t*bb *vt*z*d*s. * str*...
Ipkovich György az MSZP jelöltjeként, a DK támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson
hozzászóló1: B*lcs d*nt*s. *h*l k*v*sb* *sm*r*k, *tt k*s*bb *z *l*t*s*t*tts*g...
Ipkovich György az MSZP jelöltjeként, a DK támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson
gaful: 5 j*ll*mz*j* v*n L. *l*z*nd* sz*r*nt *z *dd*g* *F* m*gf*gy*l*s*...
Az FBI is megerősítette: UFO-t észleltek Új-Mexikó felett
Katka: * k*n** dr*g*bb! L*h*t h*gy *kc**b*n *lcs*bb l*sz? *gy*t f*z*t ...
Beoltották Áder Jánost, kínai vakcinát kapott
busman: * “n*m *rt*m” r*v*d*n: 2016-b*n *s v*lt k*v*d, h*szt*r** n*m. ...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor