NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Most akkor szabad alkoholt inni az oltás után vagy nem?

Napjaink egyik legfontosabb kérdése.

Habár a koronavírus elleni első oltást tavaly karácsonykor adták be Magyarországon, pár hónapig olyan kevés embert érintett, hogy fel sem merült a címben foglalt kérdés. Bő másfél hónapja kezdődött a tömeges oltás, hamarosan elérjük a 3,5 milliós vonalat, nem csoda, hogy egyre gyakrabban jön el a téma.

A logika azt diktálná, hogy az oltás napján és közvetlenül utána ne igyunk. Ez a gyógyszerekre vonatkozó szabályok miatt tűnik észszerűnek, habár az orvosok sem tiltják minden gyógyszer bevétele után az alkoholfogyasztást.

A Covid19 elleni oltás azonban nem gyógyszer. Legalábbis nem abban az értelemben, mint egy fájdalomcsillapító, vagy egy vérnyomáscsökkentő. Mindkettő esetében vegyi anyagot viszünk a szervezetbe, az egyik az idegek érzékenységét csökkenti, a másik az ereket tágítja. Az oltásban nincsenek ilyen vegyi anyagok, azokban valamilyen vivőanyag kíséretében a vírus örökítőanyaga, vagy mint a kínai vakcinánál, elölt koronavírus kerül a szervezetbe, és ezek váltják ki a szervezet immunrendszerének válaszát.

Szabad vagy nem szabad?
fotó: Nyugat.hu

De akkor mi a helyzet az alkohollal? Az az érdeles, hogy a szakértők sem értenek egyet, mi pedig távol állunk attól, hogy egyértelmű választ próbáljunk adni.

Április elején megjelent cikkünkben

04.06. 06:58

Szabad alkoholt inni az oltás napján?

/ covid 19 /
Van néhány szabály, amit érdemes betartani.
már idéztük az amerikai járványügyi hatóságot: egyik szakértőjük azt mondta, a vizsgálatok alapján eddig nem merült fel kockázat az alkohol esetén, azonban érdemes lehet kerülni fogyasztását az oltás körüli napokban.

Tehát kockázatról nem tudnak, de azt mondják, érdemes kerülni pár napig az alkoholt.

Vajon az oroszok betartják a 42 napot?

Ezzel a véleménnyel el is voltunk egy darabig, ám a legutóbbi hétvégén sokként hatott az orosz miniszterelnök-helyettes, az egyébként orvosi végzettségű Tatyjana Golikova kijelentése. Azt mondta

04.18. 14:56

Orosz orvos mondja: aki Szputnyik vakcinát kapott, hónapokig nem ihat

/ covid 19 6 hsz. /
42 napig tilos alkoholt fogyasztania annak, akit az orosz vakcinával oltottak be koronavírus ellen – figyelmeztet az orosz tisztifőorvos.
, a Szputnyik-V beadása után 42 napig tilos alkoholt fogyasztania annak, akit az orosz vakcinával oltottak be.

A doktornő legalább meg is indokolta a kijelentést azzal, hogy az alkohol akadályozza a koronavírus elleni védettség kialakulását, ha megterhelik a szervezet méregtelenítési rendszerét.

Azért hozzá kell tenni, ez a kijelentés a moszkvai tömeges oltás elkezdésekor hangzott el, és Oroszország egyik legnagyobb szociális és társadalmi problémája a túlzott alkoholfogyasztás, így a kijelentés egy népnevelő kísérletnek is tekinthető.

De, ha jobban belegondolunk, lehet benne némi igazság, hiszen a szervezetet tényleg megterheli az alkohol, gondoljunk csak a másnapokra, amikor testünk azért küzd, hogy megszabaduljon a szesztől.

És habár az orosz orvos csak az orosz vakcinát említette, a kijelentés érvényes lehet az összes koronavírus-elleni vakcinára.

Az biztos, hogy az alkohol nem tesz jót közvetlenül az oltás után

Hogy még jobban megkavarodjon a kedves olvasó, idézzük a health.com ide vonatkozó cikkét . Ebben több orvos is kifejti a véleményét.

A Szputnyik-V vakcina fejlesztője, Alexander Gintsburg túlzásnak érzi az orosz doktornő által említett 42 napot, úgy véli, elég az oltás után három napig tartózkodni az alkoholfogyasztástól.

Sheena Cruickshank, a Manchesteri Egyetem immunológusa is megengedőbb az orosz orvosnál, de óvatosságra int. Azt mondja, immunrendszerünknek a legjobb állapotban kell lennie ahhoz, hogy jó választ tudjon adni az oltásra, tehát ha előző este vagy röviddel az oltás után iszik valaki, az semmiképpen sem segít.

Hasonló véleményen van Tania Elliott, a New York Egyetemről, aki szerint a vakcina beadása után előforduló izomfájdalmat és levertséget súlyosbítja, ha iszunk, így pár napot várna az oltás után az alkoholfogyasztással. Az Egyesült Államokban egyébként nincs hivatalos kormányzati ajánlás az ügyben, a Moderna, a Pfizer-BioNTech és a Johnson & Johnson vakcinákkal kapcsolatos kutatások nem mutattak ki a hatást gyengítő mechanizmust.

A védettség mindenképpen kialakul, akár ittunk, akár nem

Zacher Gábor toxikológus is megszólalt a fontos ügyben, szerinte mindenképp különbséget kell tenni egy pohár sör és a teljes lerészegedés között. A jelenleg is Covid-osztályon dolgozó sürgősségi szakorvos azt javasolta, oltás előtt és után 1-2 nappal, ha csak tehetjük, semmilyen alkoholt ne fogyasszunk.

Úgy véli, a védettség kialakulását nem befolyásolja az alkohol, a védettség mindenképpen kialakul, függetlenül attól, hogy fogyasztottunk-e alkoholt. De másnaposan az oltást és az azonnali reakciót is nehezebb elviselni.

Tehát nincs egyértelmű igazság, de a többségi szakvélemény alapján szerencsésnek tűnik, ha az oltás előtt egy-két nappal, és utána még néhány napig tartózkodunk az alkoholfogyasztástól. De az orosz orvos által említett 42 napot nem kell megvárni, legalábbis a legtöbb szakember szerint.

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Nagyadri: "* d*lg*kn*k *s m*gv*n * m*g*k *l*t*, cs*k f*l k*ll *br*szt*...
Elárverezik Gabriel García Márquez ruháit
adofizeto: v*kt*r t* k*s h*z*g f..., t* m*n* d*br*g*. H*l v*nn*k * k*n** sz...
Harmadik oltásként Modernát kapott Orbán Viktor
Attila: *z n*m h*t k*rd*s*, * gr*f*k*n*k*t m*s f*rr*sb*l *s l*h*t *ll*n*...
Megtalálta a Fidesz az elszabaduló rezsiárak felelősét: Brüsszel
syracusa: *m*k*r sz*b*d pr*d* l*tt, j*v*s*lt*m *z *kk*r* v*r*sv*z*t*sn*k h...
A Szombathely nevű vontatóhajó szomorú története
győzelem: N*gy*n h*ly*s...
Két évre kitiltották a rendbontó magyar szurkolókat