NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

A cseheknél is jelentek meg mutáns vírusok, a szakemberek szerint a vakcina ezekre is hatásos

Az eddigi védekezési módszereken nem kell változtatni.

Nemrég írtuk

2020.12.21. 08:29

Leállt a teher- és légiforgalom - Káoszba fulladó angol karácsony

/ covid 19 /
Egyelőre nem látni, megáll-e a határon az új koronavírus-variáns probléma, vagy lebénítja egész Európát.
, hogy a koronavírus új mutációjának megjelenése káoszba taszította Nagy Britanniát, ahol lezárták a határokat. Magyarország sem fogadja a Nagy-Britanniából érkező repülőgépeket.

Közben kiderült, hogy Csehországban már ősszel is több mutáció jelent meg, a tudósok úgy vélik, hogy ez lehet a fő oka annak az ismert jelenségnek, hogy sokakat többször is megfertőz a koronavírus - nyilván a második körben egy más mutáció támad. Pavel Plevka virológus azt mondta a Noviny.cz hírportálnak, hogy a megtalált mutációk nem térnek el lényegesen az eredetitől, így nem valószínű, hogy számottevően rontják a vakcinák hatékonyságát.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a Dél-Angliában megjelent koronavírus-változatról kifejtette, Magyarországon virológusok még nem detektálták azt.

Annyit tudnak róla, hogy gyorsabban terjed a már ismert koronavírusnál, elsősorban fiatalokat fertőz meg és hatékonyabban terjed. A betegség lefolyása azonban nem súlyosabb a már ismertnél. Szakemberek szerint a mutáns vírusfajtával szemben is hatékony az oltóanyag - közölte.

Közben pécsi virológusok a Virológia Pécs Facebook-oldalán tettek közzé egy magyarázó írást a mutációról.

Mint írják a mostani, Londonban és környékén terjedő mutáns variáns különlegesnek számít, mert a vártnál jóval több mutációs változást hordoz – ennek számos oka lehet, de időbe telik kideríteni pontosan mik ezek.

"A kockázatot tovább növeli, és ennek tudható be a fokozott figyelem is, hogy jobb terjedést mutat, mint az eddigi variánsok – ne féljünk, ez önmagában még nem sokat jelent, gondoljunk a D614G-re" – írták a kutatók.

Emlékeztetnek, hogy a mindennapjainkat ez egyelőre nem érinti: a maszk, a kézmosás, a távolságtartás bármilyen mutációt követően is hatékony védekezés.

Amennyiben megtörténne, hogy a korábbi variánsokra kialakult immunitást „kikerüli” egy újabb, az nem törli el a vírusról alkotott eddigi tudásunkat és kifejlesztett fegyvereinket – adaptálni lehet ezeket, így a vakcinát is - írják.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

namsub: H*szt*r**k*lt*n*k t*t*l*l*m *zt * b*lf*szt *m*ly*k * k*v*d t*m*j...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
iszek: M*jd * p*kh*s* m*gm*ndj* * fr*nk*t. M*nd*n m*gy*r*k k*pcs*k- d*k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kezdem: ***....j*g*s *m*t *rsz.......
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
lolka: *tt n*m * t*rd*l*sr*l v*n sz*. "M*nd*nk*' *gy f*j*z* k*...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
Kari: N*m k*ll n*k*k * m*gy*r t*r*st* n*. :D ...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak