NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

A koronavírus-járvány alatt Ausztriában csökkent az öngyilkosok száma - De miért?

A 15-25 éves korcsoportnál jelentkezett a lelki megterhelés.

Egy 70 kutató és 21 ország bevonásával készített nemzetközi tanulmány szerint 4 százalékkal csökkent az öngyilkosságok aránya a pandémia első szakaszában. A kutatásban a Bécsi Orvosi Egyetem, a MedUni Wien szakértői is részt vettek. Az osztrák trend megfelel a nemzetközi eredményeknek, a csökkenés nagyrészt a szociális intézkedéseknek köszönhető.

A koronavírus-járvány első szakaszában, 2020 márciusa és októbere között 4 százalékal csökkent az öngyilkosságok aránya Ausztriában . Egy nemrég készített kutatás alátámasztotta, hogy ez a trend nemzetközi szinten is hasonlóan alakult a pandémia első időszakában. A felmérésben 21 ország 70 kutatója vett részt, köztük Thomas Niederkrotenthaler és Paul Plener a Bécsi Orvosi Egyetem, a MedUni Wien részéről.
MedUni Wien
fotó: © / AKH Wien / Houdek

Hogy a krízis és a növekvő pszichés nyomás – megnövekedtek például a depressziós és szorongásos esetek - ellenére az öngyilkosságok száma még csökkent is Ausztriában, a szakértők szerint részben a gyors szociális, egészségügyi és gazdasági beavatkozásnak köszönhető. Ilyen intézkedés például a felnőtteknek indított személyes vagy online pszichoterápiás kezelés, amit az orvossal feliratva ingyenesen lehet igénybe venni. Ezen kívül kibővültek a telefonos krízisvonalak, a munkaerőpiacon célzott támogatási programokat létesítettek és segítségnyújtási kezdeményezések is indultak egyes szomszédságokban (utóbbi Magyarországon is divatba jött a pandémia elején).

Ilyen szociális összefogásra általában természeti katasztrófák vagy terrorcselekmények után van példa.

Mivel azonban a pandémiás időszak már több mint egy éve tart, más országokhoz hasonlóan az osztrák lakosság is érezhetően kezd „elfáradni“.

Ezeket a jeleket pedig nagyon komolyan kell venni, hogy a lelki problémával küzdők számának erőteljesebb emelkedését meg lehessen előzni, mondja Niederkrotenthaler. Már most szükség lenne például az ilyen szempontból legsérülékenyebb csoportok támogatására, úgy mint az egészségügyben dolgozók, a lelki betegek, és az eddig elszigetelt diákok . Utóbbiakkal kacsolatban Paul Plener hangsúlyozza, hogy Ausztriában és világszerte is a 15-25 éves korcsoport az, ahol a leginkább jelentkezett a pandémia okozta lelki megterhelés.

Ennek az is az oka, hogy a szülők munkahelyi problémái, különböző függőségei nagyban kihatnak a gyerekek mentális állapotára is.

Az említett tanulmány, az „International Covid-19 Suicide Prevention Research Collaboration“ tizenhat magas jövedelmű (Ausztrália, Ausztria, Kanada, Kína, Horvátország, Anglia, Észtország, Németország, Olaszország, Japán, Hollandia, Új-Zéland, Lengyelország, Dél-Korea, Spanyolország, USA) és öt közepes jövedelmű ország (Brazília, Equador, Mexikó, Puerto Rico és Oroszország) bevonásával készült és a Lancet magazinban publikálták. A publikáció ezen a linken érhető el .

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

joska01: T*l* p*nzt*rr*l,k*v*l* *d*tts*g*kk*l v*tt*k *t * h*t*lm*t-*z t*n...
Czeglédy Csaba: Világossá kell tenni, hogy Hende Csaba nem látja el a kötelességét
Attila: N*m l*tt*m * m*rk*z*st m*rt n*m sz*kt*m f*c*t n*zn*, m*ndj*k tv...
Kikapott Magyarország a címvédő Portugáliától
lolka: L*m*r*dt: * "l*gsz*bb" m*d*s*t*s. V*l*m* *ly*sm*, h*gy ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
alagi: V*l*m*ly*k *l*z* h*zz*sz*l*sh*z: n*m, n*m k*ll *s n*m sz*b*d b*z...
Kikapott Magyarország a címvédő Portugáliától
okidoki: *kk*r m*r *ln*z*st d* *n *s sz*m*nk*rn*m, - m**rt cs*k 22b*n...
Czeglédy Csaba: Világossá kell tenni, hogy Hende Csaba nem látja el a kötelességét