NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tudtad-e?

A nikotin véd a koronavírus ellen - állítja egy francia tanulmány, az egészségügyi hatóságok szerint inkább káros

Négyszer-ötször nagyobb eséllyel betegszik meg egy nemdohányzó a vírustól a francia és kínai mérések szerint.

A rendszeresen dohányzók az átlaglakosságnál kevésbé vannak kitéve a koronavírus fertőzésnek – állítja egy francia tanulmány . Az általuk felfedezett különbség jelentős: a járóbeteg-ellátásban részesülő betegek körében ötszörös, a kórházban ápoltak körében pedig négyszeres eséllyel fertőződtek az új típusú koronavírussal a nem dohányzók - írja a qubit.hu .

fotó: Bonyhádi Zoltán

A kutatásról a brit Guardian is beszámolt , azt írják, a párizsi kórházakba felvett 11 ezer koronavírus-fertőzöttnek mindössze a 8,5 százalékát alkották a dohányzók, miközben a teljes francia lakosságban a részarányuk több mint 25 százalék.

A tanulmány szerzői engedélyt kértek a francia hatóságoktól, hogy tesztelhessék a nikotintapaszok esetleges jótékony hatásait. A kutatásban részt vevő Jean-Pierre Changeux neurobiológus feltételezése szerint a dohányosok szervezetében található nikotin megakadályozhatja vagy lassíthatja a vírusok sejtekbe jutását, és így elejét veheti annak, hogy a fertőzés elhatalmasodjon a dohányzókon. Az elmélet szerint a nikotin az immunrendszer túlreakcióját, a betegek túlélését veszélyeztető citokinvihar kialakulását is gátolhatja.

A Guardian hivatkozik egy, a New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent információra, miszerint kínai kutatók is hasonló megfigyeléseket tettek a mostanra pandémiává fejlődött járvány korai szakaszában.

Viszont az egészségügyi hatóságok szerint a nikotin súlyosbítja a betegséget

A francia (és korábban a kínai) megfigyelések kifejezetten provokatívnak számítanak, mivel homlokegyenest szembemennek mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mind pedig más kutatócsoportok állításaival. Ugyanis korábban az olaszországi magas halálozási arányokat, vagy a férfiak a vírusnak való nagyobb kitettségét is magyarázták egyebek mellett a dohányzók magasabb részarányával (is).

A közleményben a WHO egyértelmű párhuzamot von a dohányzás és a SARS-CoV-2 vírussal való fertőződés nagyobb valószínűsége, illetve a fertőzés nyomán kialakuló COVID-19 betegség szimptómáinak súlyossága között.

Mint írják, több tízezer eset tanulmányozásából az derül ki, hogy a koronavírus-fertőzés könnyebben kialakul és súlyosabb tüneteket okoz azok körében, akik már amúgy is meglévő szív- és érrendszeri problémákkal, krónikus tüdőbetegséggel vagy diabétesszel küzdenek. Ezek mindegyikének valószínűségét növeli és lefolyását súlyosbítja a dohányzás.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-felügyeleti hatóság (FDA)először március 27-én, majd április 14-én tett közzé állásfoglalást arról, hogy a szív- és tüdőbetegségeket okozó, az immunrendszer működését aláásó dohányzás növeli a légúti fertőzések, köztük a COVID-19 kialakulásának esélyét.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Rőzsike : J* l*nn*, h* m*n*l t*bb sz*k*mb*r v*l*m*ny*t m*g*sm*rh*tn*nk. *...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
adt01: "D* *z *s *rd*k*l, h*gy * 2011-b*n b*h*r*ng*z*tt *gy*n* ny*g...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
adt01: " sz*v*z*k*p*s *ll*mp*lg*r*k sz*m* 8 m*ll** k*r*l v*n. *kk*...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
busman: *rb*n 1-2 h*n*pj* *rd*tl*n k*m*tr* (*nf-n*l m*g*s*bbr*) v*tt f*l...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
nagyokos_kicsikinai: F*t*b*l*nd......
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát