NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Bajban vannak az állatvédők és a menhelyek is: „Sajnos jelen helyzetben nem tudunk annyit menteni, mint szeretnénk”

Nincs könnyű helyzetben a vasi Fekete István Állatvédő Egyesület és a Macskakommandó, valamint a szomszédos Zala megyei Bársonytalp egyesület sem.

Sajnos Magyarországra is megérkezett és már tanyát is vert a koronavírus-járvány, ami miatt szinte teljesen a feje tetejére állt minden. Újabb és újabb korlátozások, valamint rendeletek követik egymást, rengetegen elvesztették munkájukat, cégek és vállalkozások kerülnek vagy kerülhetnek csődközeli állapotba és egyre többen küzdenek megélhetési problémákkal is.

A vészhelyzet és a járvány pedig sajnos azokkal sem kivételez, akik jótékony munkát végeznek és segíteni próbálnak másokon, akár saját szabadidejüket feláldozva önkéntesként. Egy állatbarát olvasónk például arról számolt be nemrég, hogy bár próbálnak összedolgozni és segíteni egymáson, a cicamentéssel foglalkozó Zala megyei Bársonytalp alapítvány és a Vas megyei Macskakommandó is nagy bajban van.

„Sajnos hazánkban nincs cicamenhely. Ezek olyan alapítványok, melyek befogják a kóbormacskákat, hogy ivartalanítsák őket. Így próbálják lassítani a túlszaporodást. A műtét után visszaviszik őket a befogási helyre, és oda rendszeresen visznek nekik ennivalót. Valamint van néhány olyan gazda, akinél sok cica van (akár 30-40 db), de a szegénység miatt már nem tudják ellátni ezeket az állatokat. Nekik is segítenek száraztáppal, konzervvel, az ivartalanítással és egyéb orvosi ellátással is. Adományokból tartják fenn a működésüket, de most nálunk is nagy a szegénység” – mesélte olvasónk, aki maga is gondoskodik macskákról és aggódik, hogy ha teljesen ellehetetlenülnek az alapítványok, nagyon sok állatot el kell majd altatni.

fotó: Garai Antal Atom

Felkerestük hát a már két említett alapítványt és a Fekete István Állatvédő Egyesületet, valamint az Állatvédők Vasi Egyesületét is, hogy megkérdezzük, milyen hatással van a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet az állatmenhelyekre, állatvédőkre és az állatmentőkre – illetve nem fogunk hazudni, cikkünkkel kicsit buzdítani is szeretnénk az embereket a segítésre ebben a nehéz időszakban.

„Sajnos jelen helyzetben nem tudunk annyit menteni, mint szeretnénk”

A zalai macskamentők nem teketóriáztak, azonnal a lényegre tértek és elárulták, hogy sajnos valóban nagyon megnehezítette a dolgukat a járvány. A Bársonytalp főleg ivartalanításokkal foglalkozik, amit most a koronavírus miatt a párzási szezon kellős közepén abba kellett hagyniuk, vagy legalábbis mérsékelniük.

A kialakult helyzet és az elővigyázatosság miatt akárcsak az emberek esetében, úgy az állatoknál is az orvosok nagy része csak sürgősségi ellátást vállal, amibe az ivartalanítás nem tartozik bele. Aki pedig mégis vállal műtéteket, annak sajnos alig van szabad időpontja.

„Emiatt több nem kívánt szaporulat jön létre. Az emberek saját megélhetése is veszélybe került a munkahelyek elvesztése, vagy leállása miatt, így adományozni sem tudnak annyit, márpedig az ilyen szervezetek abból tudnak fennmaradni. Sajnos jelen helyzetben nem tudunk annyit menteni, mint szeretnénk. Az ételre és az orvosságra koncentrálunk, a már gondozásunkban lévő cicák számára” – osztotta meg lapunkkal Bogdán Noémi.

De mivel tudnak segíteni az emberek? Anyagi és tárgyi adományozással. Mivel most mindenkit az otthonmaradásra ösztönöznek és sokan tényleg próbálják is minimális szinten tartani az érintkezéseket, van lehetőség utalni vagy futárszolgálat igénybevételével ételt küldeni. Noémi hozzátette, hogy sajnos ideiglenes befogadókra is biztosan nagy szükség lesz, amikor a nem kívánt szaporulatok egy része az utcára kerül.

„Ezeken kívül pedig nagy segítség még, ha az emberek az adó 1%-ukat is ilyen szervezeteknek adják. Nekünk nincs menhelyünk, mindenki ideiglenes befogadóknál van, tehát az amerikai módszert használjuk régóta. Többszáz cicáról gondoskodunk ebben a formában” – zárta mondandóját.

Mintha nagyobb lenne az örökbefogadási kedv

A vasi Macskakommandó egy kis civil csapat is és ugyanúgy működik, mint a zalai alapítvány, hiszen ahogy a vezető, Szele Nikoletta is kiemelte, elsősorban a gazdátlan cicák ivartalíntása a fő tevékenységük – ez pedig nem mellékesen a felelős állattartás alapja is –, de mindig van egy-két kis gazdikeresőjük is.

„Abban érezzük a változást, hogy mivel az állatorvosok is rövidített nyitvatartással dolgoznak, hamar betelnek az időpontok, kevesebb cicát viszünk most mi is műtétre, mint korábban. Illetve a közlekedés is nehézkesebb, nem mehetünk kettesével a cicákért, mint korábban, mikor a környező kis falvakba mentünk, hanem egyedül kell megoldani. Emiatt most nagyobb 'projektbe' nem kezdünk, bár szerencsére az ivartalanítandó cicák listájával szépen haladtunk. Néhány kandúr, illetve nehezen befogható nőstény lenne még hátra, őket próbáljuk lassanként megoldani” – árulta el.

fotó: Alastair Grant/AP

Az utóbbi egy hétben két cicájuknak is sikerült gazdit találniuk, ennek pedig nagyon örülnek. Úgy veszik észre, most nagyobb lett az örökbefogadási kedv, mint amilyen korábban volt. Akik otthonmaradásra kényszerültek, azoknak van most idejük az új családtaggal foglalkozni, hogy könnyebben megszokja az új helyet.

„Viszont kérünk mindenkit, hogy jól gondolja át, mielőtt magához vesz egy cicát, mert nem csak a karantén idejére, hanem egy életre szól! Most átmenetileg kifogytunk a cicákból, de nemsokára érkezik hozzám 2 növendék, gazdátlan kislány, akiknek otthont keresünk majd” – mondta Nikoletta.

Elárulta azt is, hogy sajnos hamarosan jön a „kiscica szezon” is, amit jelen helyzetben sokkal nehezebb lesz kezelni. Úgy becslik, körülbelül 1-2 hónap múlva rengeteg segítségkérés fog érkezni hozzájuk talált kölyökcicákról. Amikor pedig ez elérkezik, nagy szükségük lesz nekik és minden állatvédő szervezetnek is ideiglenes befogadókra.

„Minden helyre szükség lesz! Ha valaki csak néhány hétre tud elhelyezni kiscicát, az is óriási segítség! Illetve az alutasakos cicaeledel-fogyasztás is meg fog ugrani, úgyhogy ilyen segítség is jól fog jönni” – árulta el.

Nikoletta azt mondja, a legnagyobb segítség viszont az lenne, ha minden gazdi gondoskodna a saját macskája ivartalanításáról, és nem lenne annyi felesleges szaporulat – bár a vírus miatt lehet, hogy sokan megfeletkeznek erről a dologról. Hozzátette, hogy még az is segítség, ha például ismerősöket, rokonokat, barátokat próbálnak rábeszélni az emberek az ivartalanítsásra, és terjesztik a fontosságát.

„Ha csak egy gazdit sikerül meggyőzni, az is óriási dolog! Minden egyes ivatalanítás sokat számít. Amivel pedig még ugyancsak segíthetnek az emberek, ha odafigyelnek egymásra és a cicákra. Vannak például olyan, többnyire idős emberek, akik gazdátlan macskákat etetnek. Nekik most biztosan jól jön a segítség, akár cicaeledel formájában, vagy akár úgy, hogy leváltják őket, hogy ne kelljen annyiszor kimozdulniuk otthonról. Vagy például olyan munkahelyeknél, ahol etettek kóborcicáka, de most szünetel a munka, ne feledkezzenek meg a kis tappancsokról, próbálják megszervezni az ellátásukat! Illetve, aki ivaros cicáról tud, kérjen segítséget a közelében működő állatvédő szervezettől!” – tette hozzá.

fotó: hdw.eweb4.com

A mindennapos séták talán hiányoznak nekik

A szombathelyi Fekete István Állatvédő Egyesület vezetője, Csollányné Kriszta elárulta lapunknak, hogy a koronavírus-járvány náluk is több változást hozott. Megszűnt például a kutyák sétáltatási lehetősége, kizárólag a telepet ellátó dolgozók tartózkodhatnak a telepen napi szinten. Adományokat viszont továbbra is visznek hozzájuk jószándékú állatbarátok, ezeket a kapu előtt hagyják.

A fertőtlenítésre és a rendszeres kézmosásra eddig is nagyon odafigyeltek a telepen, most viszont még fokozottabban gondot fordítanak ezekre. Örökbefogadásra egyéni időpontegyeztetés után van lehetőség, előtte pedig kérdőívet töltetnek ki a jelentkezőkkel, és telefonon, illetve e-mailen mérik fel a körülményeket.

„Az emberek otthonról úgy tudnak segíteni, ha minél többször megosztják egyesületünk gazdikereső állatait. Nem jellemző, hogy valaki a karantén ideje alatt magához venne állatot. Telepünkről egy kutyus került ilyen szándékkal ideiglenes befogadóhoz. Talán az örökbefogadási kedv nagyobb, mivel otthon vannak, többet tudnak foglalkozni az örökbe fogadott kutyával vagy cicával. De ugrásszerű növekedésről nem beszélhetünk” – osztotta meg.

Kriszta mindemellett kiemelte, hogy a Fekete István-os állatok ellátása nincs veszélyben, ők szerencsére semmit sem érzékelnek ebből a helyzetből. Sokat vannak a kifutóban, sokat játszanak egymással, remekül érzik magukat. Arra pedig rendkívül odafigyelnek és igyekeznek, hogy ez így is maradjon.

„Talán a mindennapos séták hiányoznak nekik, de mozgáslehetőséget így is biztosítunk nekik. Aki segíteni szeretne, továbbra is adományokkal, esetleg anyagi támogatással megteheti – zárta mondandóját.

fotó: Garai Antal Atom

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?
StarMan: H*n*p*k *t* pr*b*l*m m*g*rt*tn* * "v*d*tts*g"-r*l p*p*l*...
Riasztó hír érkezett az egyik kínai vakcináról