NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Az önkormányzati képviselők között is pusztított a járvány

Vas megyében egy polgármester és nyolc képviselő halt meg a választások óta.

Harmadával több önkormányzati választott képviselő (önkormányzati képviselő és polgármester) hunyt el a 2019. októberében megtartott választástól idén április végéig, mint az előző ciklus azonos időszakában (90 helyett 121) - derül ki a K-Monitor cikkéből , amit a Nemzeti Választási Irodától kapott adatok alapján állítottak össze.

Igaz, a Nemzeti Választási Iroda nem tartja nyilván, hogy az önkormányzati képviselők és polgármesterek a koronavírus-járványnak estek-e áldozatul, de a halálesetek növekedése erre enged következtetni.

Az önkormányzati választásokon országosan több, mint 17 ezer főt választunk meg képviselőnek és polgármesternek, közülük az elmúlt teljes, öt éves ciklus közben 379 fő halálozott el.

A korábbi és a jelenleg ciklus első másfél évét összevetve azt látjuk, hogy a járvány második, majd harmadik hullámával a jelenlegi ciklus halálozási száma jócskán, harmadával az előző ciklus azonos időszakának adata fölé kúszott. A többlethalálozás egy részéért pedig - ahogyan erről sajtóhírekből is tudni lehet - a COVID-19 a felelős.

Az alábbi interaktív grafikonon a 2014 októbere és 2015 áprilisa (zöld), illetve a 2019 októbere és 2021 áprilisa (piros) közötti, kumulált halálozási adatok láthatóak:

A Nemzeti Választási Iroda részletes adatai az elhunyt önkormányzati képviselőkről ebben a táblázatban nézhetőek meg.

Kikerestük a Vas megyei adatokat, ezekből kiderül, hogy a 2019. októberében Vas megyében megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők közül kilencen hunytak el 2021. április végéig.

A Vas megyei települések között Bögötön, Táplánszentkeresztben, Bozzaiban, Vasszécsenyben, Gyöngyösfaluban, Egervölgyön, Csánigon, Vépen hunyt el egy-egy önkormányzati képviselő. Bozsok pedig a polgármesterét veszítette el.

Szombaton írtunk arról

05.08. 11:56

Az áprilisi halálozási adatok a korábbiaknál is tragikusabbak

/ hírek /
A Központi Statisztikai hivatal felmérése szerint márciusban 40%-kal többen haltak meg, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az áprilisi adatok pedig várhatóan még ezt is megugorják majd.
, hogy márciusban Magyarországon 40 százalékkal többen haltak meg, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az áprilisi adatok pedig várhatóan még ezt is meghaladják majd.

Idén márciusig 41727-en haltak meg, így az első negyedévben a tavalyi 7072-höz képest 22 százalékkal magasabb az elhunytak száma: januárban 17, februárban 7,8, márciusban pedig 40 százalékkal többen haltak meg, mint egy éve ilyenkor.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: R*h*b*zt*l, *z * M*gy*r K*zl*ny. m*r * ny*md*b*n f*t * g*p*kb*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
miki1950 : *gy *g*n r*tk* *s n*gy*n *rd*k*s bl*kk v*lt * h*r*m*szt*t* b*sz...
Együttműködés vagy versengés? Pécsi beszélgetés a helyi hírportálok helyzetéről
namsub: F*sz* p*l*t*k** k*rd*st cs*n*lsz *gy k*z*ss*g* sz*rv*z*sb*l. H*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
namsub: *dr*k* b*szk*, *lv*ss m*r k*mm*nt*k*t! N* m*g p*rsz* ny*l*tk*zh*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: *z *t*k n*m m*sf*l *v *l*tt m*nt*k t*nkr*, *z *lm*lt 10 *v - n*g...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat