NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Körmenden is elcsíptük a 2021-es Év madarát

Ő a cigánycsuk.

1979 óta minden évben útjára indítja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az Év madara programot, melynek célja, hogy megismertessék a társadalommal azokat a madárfajokat vagy fajcsoportokat, amelyek védelmében a lakosság, a gazdálkodók, a vadászok, vagy akár a pedagógusok is különösen fontos szerepet tölthetnek be. Az év madarának pedig csak olyan fajt választanak, amelynek védelmében az egyesület is folyamatosan részt vesz.

Kísérletképpen 2011-ben internetes szavazást indított az egyesület, hogy három ajánlott faj közül válasszák ki az emberek az év madarát. A szavazósdi pedig annyira nagy sikert aratott, hogy azóta is így választják meg az év madarát. Az idei szavazás július 27-én zárult le, a 2021-es Év madara címért a kis őrgébics, a sordély és a cigánycsuk szállt versenybe.

Összesen 9871-en szavaztak, a harmadik helyen a sordély végzett 2605 szavazattal, a második a kis őrgébics lett 3382 szavazattal, a legtöbb, 3884 voksot pedig a cigánycsuk kapta. Ez az apró madár rendszeres fészkel Magyarországon is, márciustól októberig tartózkodik a Kárpát-medence térségében, de alkalmanként itt is telel. Madárfigyelő olvasónknak pedig Körmenden is sikerült lekapnia egy hímet.

fotó: Olvasó

Ahogy azt a Wikipedia írja, a cigánycsuk vagy cigány csaláncsúcs a verébalakúak rendjébe, ezen belül a légykapófélék családjába tartozik. Testhossza 12 centiméter, szárnyfesztávolsága 18-21 centiméter és testtömege 14-17 gramm.

A hím feje és farka fekete, nyakán kétoldalt a foltok, fartöve és a szárnyán lévő hosszanti csíkok fehérek, melle rozsdavörös. A költési időszakon kívül kevésbé élénk színezetű. A tojó hátoldala szürkésbarna és csíkos, melle matt rozsdabarna, nyakának oldalsó része halvány fehér. A kevéssé feltűnő színezet álcázza a költő madarat.

Hazánkban gyakori, sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő. Évente kétszer költ. A fészek helyét a tojó alakítja ki kis kaparással a talajon, a sűrű növényzet takarásában, de a fiókákat mindkét szülő eteti. Vonuló, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában töltik, de egyes példányok áttelelhetnek. Telelőhelyéről igen korán, legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai – írja a madárról az MME.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

duffs: N*gy*n *k*s v*gy! * sz*m*tsz*ll*t*s *s *gy sz*lg*lt*t*s *s n*ncs...
A vendéglátósoknak fogalmuk nincs, hogy hogyan lesz hétfőtől
iszek: T*bbsz*r f*lt*tt*m m*r * k*rd*st: * h*l*sk*f* h*t*s*k m*nny* p*...
A vendéglátósoknak fogalmuk nincs, hogy hogyan lesz hétfőtől
Ddd911: *tt * p*nt! ...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat
iszek: V*l*szt*s*k: 2 *r*r* m*gsz*k*dt * r*ndsz*r. M*st sz*nkr*n*z*c**s...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat
miki1950 : M*gy*r*rsz*g k*rm*ny* *gyr* j*bb*n t*lj*s*t! H*t n*m l*tj*t*k? ...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat