NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Vizsgálat a körmendi takaréknál - de mi lesz a betétesek pénzével?

Meglehetősen szövevényes az ügy, amit a Napi.hu vázolt fel a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél lezajlott felügyeleti vizsgálat ijesztő eredményeitől a takarék körüli rendkívül kiterjedtnek tűnő céghálóig. A fő kérdés persze az, hogy mi lesz a betétesek pénzével?

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezettel szemben indult felügyeleti vizsgálat több negatív megállapítást hozhat a tevékenységével kapcsolatban - tudta meg a Napi.hu , mely azt is megjegyzi, hogy a takarék működése külső vizsgáló számára gyakorlatilag áttekinthetetlen.

Novembertől vizsgálják

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) még november 5-én rendelt ki két felügyeleti biztost a takarékszövetkezethez, akiknek feladata a betétesek védelme érdekében a takarékszövetkezet prudens működésének, tőkehelyzetének és likviditási helyzetének biztosítása.

Az MNB intézkedésére a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tulajdonosai közleményben reagáltak november közepén, e szerint elkötelezettek az intézmény mellett és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a takarékszövetkezet prudens működése, az elmúlt időszakhoz hasonlóan, továbbra is fennmaradjon. A közlemény szerint a tulajdonosok támogatnak minden olyan folyamatot, amely akár egy erős partnerrel történő együttműködést, akár a pénzintézet bankká alakulását elősegítheti.

Nagyra nőtt, és gyorsan

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet a 2012- év végi adatok alapján a 15. legnagyobb volt a 128 hazai szövetkezet között. A portfolio.hu egy novemberi cikke szerint a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet túlzott módon növekedett az elmúlt években. A válság ellenére hitelállománya több mint kilencszeresére (+821 százalékkal), a betétállománya több mint ötszörösére (+454 százalékkal) emelkedett 2009 és 2012 között, miközben a tőkéje kisebb mértékben növekedett (+392 százalékkal). Az MNB adataiból is az derül ki, hogy az elmúlt három év leggyorsabban növekedő takarékszövetkezete volt, miközben a takarékszövetkezeti szektor stagnált. Ugyanakkor az MNB adatai szerint tőkehelyzete alapján (11,7-es hitel/tőke arányával) a második legkevésbé tőkeerős takaréknak számított.

Ebben az időszakban a takarékszövetkezet a körmendi, valamint a szombathelyi, egyházasrádóci és zalaegerszegi fióktelepe mellett új fiókot nyitott Náraiban, Kecskeméten, Szerencsen, Debrecenben és Budapesten három helyszínen is.

Mi lesz a betétesek pénzével?

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet ugyan nem tagja a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ), amely integrálta a korábban működő intézményvédelmi alapokat, s helyt áll a válságos helyzetekben, azonban betétesek többségét védi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Nem védi viszont a takarékszövetkezetben 5 százalék feletti tulajdonrésszel rendelkezőket, a menedzsment tagjait, illetve az állami vagy önkormányzati betétek tulajdonosait.

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a hitelintézeti törvény kizárja az OBA által nyújtott biztosítékot az olyan betéteknél is, amelyeknél a lekötésük időpontjában elhelyezett más, azonos nagyságú és futamidejű betétekhez képest jelentősen magasabb kamatot kapnának az adott ügyfelek.

Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet: folyamatos és fenntartható a működés

Budapest, 2014. január 6., hétfő (MTI) - A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet működése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kirendelt felügyeleti biztosok tevékenysége mellett prudens, fenntartható és folyamatos, a betétesek pénze biztonságban van - közölte honlapján hétfőn a takarékszövetkezet.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél az MNB által 2013. november 5-én indított vizsgálat továbbra is folyamatban van. Az elmúlt két hónapban - a vizsgálat részeként – semmilyen negatív megállapítást nem tett az MNB - áll a közleményben.

A felügyeleti eljárás alatt - a korábbiaknak megfelelően - a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet mindennapi működése az új kötelezettségvállalások korlátozásán túl zavartalan. A betétesek pénze biztonságban van, szinte kizárólag olyan betétesekkel rendelkezik a szövetkezet, akikre vonatkoznak az Országos Betétbiztosítási Alap által nyújtott betétbiztosítások.

Az MNB november 5-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezethez, és megtiltotta számára egyes pénzügyi szolgáltatások végzését, ez azonban a betéteseket nem érinti. Binder István, az MNB kommunikációs osztályvezetője az MTI megkeresésére nyomatékosította, hogy a takarék nem tagja a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ).

A jegybank akkori közleménye szerint a biztosok feladata a betétesek védelme érdekében a takarékszövetkezet prudens működésének, tőkehelyzetének és likviditási helyzetének biztosítása. A kirendelés 2013. november 5-től a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállításáig, de legfeljebb egy évre szól. A közlemény kiemeli, hogy a takarékszövetkezet mérlegfőösszege alapján számított piaci részaránya a hazai hitelintézeti piac egészére vetítve alig haladja meg az egy ezreléket.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

jeremias: *z *nt*rn*t n*m f*l*jt: "*r*s p*z*c**k*t *g*rt * sz*c**l*st...
Czeglédy Csaba: Világossá kell tenni, hogy Hende Csaba nem látja el a kötelességét
jeremias: "K*zv*tl*n *n**s p*nz*kb*l f*gj*k f*lj*szt*n* Sz*mb*th*lyt! ...
Czeglédy Csaba: Világossá kell tenni, hogy Hende Csaba nem látja el a kötelességét
okidoki: j*zsk*b*ty*m, T*l*d m*st v*l*m* *ly*t v*r*k h*gy * s*j*t d*b*l ...
Czeglédy Csaba: Világossá kell tenni, hogy Hende Csaba nem látja el a kötelességét
kayes: V*g*gn*zt*m... t*gy*k * sz*v*nkr* * k*z*nk*t: *z *ls* 30 p*rcb*n...
Kikapott Magyarország a címvédő Portugáliától
kovacs_ugynok: N*m l*szn*k t*szt*ss*g*s v*l*szt*s*k. * f*d*sz n*v* k*m*p*rt f*l...
Czeglédy Csaba: Világossá kell tenni, hogy Hende Csaba nem látja el a kötelességét