NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Kormányközeli kutatók is súlyos gazdasági visszaesést jósolnak

Európában valószínűleg nálunk a legmagasabb az infláció.

Megszoktuk, hogy a kormány környékétől mindig és mindenről jó hírek érkeznek, és ha vannak is nehézségek, azokat a kormány mindig magabiztosan győzi le.

Ennek tükrében különösen figyelemre méltó a Századvég Gazdaságkutató ma megjelent elemzése, mely szerint a magyar gazdaság visszaesése az idén

"kismértékben 5 százalék felett lehet,"

a 2019-es szintjét csak 2022-ben érheti el. A vírushelyzet alakulása azonban továbbra is jelentős kockázatot jelent az előrejelzés szempontjából.

A fogyasztás válság előtti bővülése, majd visszazuhanása, illetőleg korábbi szintre való visszatérése után a kutató arra számít, hogy a háztartások fogyasztási kiadásának volumene 2020-ban stagnálhat, míg 2021-ben mintegy 4 százalékkal nőhet.

"A beruházásokat a bizonytalanabbá váló gazdasági jövőkép, illetve az anyagi források beszűkülése miatt a vállalkozások és az állami, valamint önkormányzati szereplők egyaránt visszafoghatják" - írjak.

A munkaerőpiacon a korlátozások elrendelésekor a foglalkoztatás több mint 100 ezerrel csökkent.

A gazdaság újranyitásakor a munkahelyek egy része is újra megnyílt, így a munkanélkülivé válók egy része is munkába tudott állni. Tekintettel azonban egyes ágazatok lassabb újraindulására, a korábbi magas foglalkoztatási szint is csak lassan áll majd helyre , így idén a munkanélküliségi ráta 4,2, jövőre pedig 3,7 százalék lehet éves átlagban.

Elszabadult infláció

Az infláció az elmúlt időszakban a jegybanki célsáv teteje körül alakult, a maginfláció érdemben át is lépte azt. A pénzromlás ütemének emelkedéséhez az élelmiszerárak növekedése és a gyenge forintárfolyam járult hozzá, míg az üzemanyagárak alakulása visszahúzta azt. Az infláció idén 3,7, jövőre pedig 4,1 százalék körül alakulhat éves átlagban , feltételezve, hogy a forint érdemben nem gyengül tovább - állapította meg a Századvég Gazdaságkutató.

Deficit

A költségvetésben a járvány elleni védekezés, valamint a gazdasági teljesítmény visszaesése eredőjeképp idén 7,3 százalékos GDP-arányos deficitet prognosztizálnak, amely jövőre 3,5 százalékra mérséklődhet. Ennek eredményeképp az államadósság 2020-ban a GDP 75,6 százalékát teheti ki, ahonnan 2021-ben 73,3 százalékig csökkenhet feltéve, hogy jövőre a költségvetési fegyelem erősödik - olvasható a prognózisban.

Rosszabb is lehet

A kormányközeli Századvégénél sötétebben látja a helyzetet az Európai Unió.

Egy nyáron kiadott prognózisban 7 százalékos idei zuhanást jósolnak a magyar gazdaságnak, amit jövőre 6 százalékos bővülés követ.

Ezzel egyébként nem állunk annyira rosszul, ugyanis az EU átlagban 8,3 százalékkal teljesít rosszabbul, mint tavaly. A legnehezebb helyzetben - nem nagy meglepetés - Olaszország lehet (-11,2%), míg a legjobb állapotban a lengyel gazdaság vészeli át az idei évet (-4,6%).

Abban viszont egyetért az Európai Bizottság, hogy a magyar infláció lesz a legmagasabb az idén unióban, még ha ők nem is 3,7, hanem "csak" 3,5 százalékkal számolnak.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

halfarkas: V*ry pr*m*t*v*!...
Több mint 4 milliós büntetést kapott Jakab Péter, mert egy zsák krumplit akart adni Orbán Viktornak
miki1950 : *z * k*rm*ny *rr*l h*r*s, h*gy m*nd*nt *r*b*l, sz*nkc**kk*l *k*r...
Elrettentő összegű bírságot javasolnak azoknak, akik nem viselnek maszkot a boltokban
lojalista: M*nd*gy *s,*z * l*ny*g,h*gy r*tt*gj v*l*m*t*l,*s v*l*k*t v*l*k*k...
Bakondi forever: a feltorlódott migránsok komoly veszélyt jelentenek
eheti: H*v* 500 br*tt**rt l*h*tn* *nn*l j*bb *s. * h*r*kb*n m*g *z*r...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
lojalista: *z*rt n*m h*sz*m,h*gy * m*nt*s t*bb*t t*d,m*nt *gy v*gz*s *rv*s ...
Nem győzi a mentőszolgálat a tesztelést, orvostanhallgatókat vonnak be