NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Kormányközeli kutatók is súlyos gazdasági visszaesést jósolnak

Európában valószínűleg nálunk a legmagasabb az infláció.

Megszoktuk, hogy a kormány környékétől mindig és mindenről jó hírek érkeznek, és ha vannak is nehézségek, azokat a kormány mindig magabiztosan győzi le.

Ennek tükrében különösen figyelemre méltó a Századvég Gazdaságkutató ma megjelent elemzése, mely szerint a magyar gazdaság visszaesése az idén

"kismértékben 5 százalék felett lehet,"

a 2019-es szintjét csak 2022-ben érheti el. A vírushelyzet alakulása azonban továbbra is jelentős kockázatot jelent az előrejelzés szempontjából.

A fogyasztás válság előtti bővülése, majd visszazuhanása, illetőleg korábbi szintre való visszatérése után a kutató arra számít, hogy a háztartások fogyasztási kiadásának volumene 2020-ban stagnálhat, míg 2021-ben mintegy 4 százalékkal nőhet.

"A beruházásokat a bizonytalanabbá váló gazdasági jövőkép, illetve az anyagi források beszűkülése miatt a vállalkozások és az állami, valamint önkormányzati szereplők egyaránt visszafoghatják" - írjak.

A munkaerőpiacon a korlátozások elrendelésekor a foglalkoztatás több mint 100 ezerrel csökkent.

A gazdaság újranyitásakor a munkahelyek egy része is újra megnyílt, így a munkanélkülivé válók egy része is munkába tudott állni. Tekintettel azonban egyes ágazatok lassabb újraindulására, a korábbi magas foglalkoztatási szint is csak lassan áll majd helyre , így idén a munkanélküliségi ráta 4,2, jövőre pedig 3,7 százalék lehet éves átlagban.

Elszabadult infláció

Az infláció az elmúlt időszakban a jegybanki célsáv teteje körül alakult, a maginfláció érdemben át is lépte azt. A pénzromlás ütemének emelkedéséhez az élelmiszerárak növekedése és a gyenge forintárfolyam járult hozzá, míg az üzemanyagárak alakulása visszahúzta azt. Az infláció idén 3,7, jövőre pedig 4,1 százalék körül alakulhat éves átlagban , feltételezve, hogy a forint érdemben nem gyengül tovább - állapította meg a Századvég Gazdaságkutató.

Deficit

A költségvetésben a járvány elleni védekezés, valamint a gazdasági teljesítmény visszaesése eredőjeképp idén 7,3 százalékos GDP-arányos deficitet prognosztizálnak, amely jövőre 3,5 százalékra mérséklődhet. Ennek eredményeképp az államadósság 2020-ban a GDP 75,6 százalékát teheti ki, ahonnan 2021-ben 73,3 százalékig csökkenhet feltéve, hogy jövőre a költségvetési fegyelem erősödik - olvasható a prognózisban.

Rosszabb is lehet

A kormányközeli Századvégénél sötétebben látja a helyzetet az Európai Unió.

Egy nyáron kiadott prognózisban 7 százalékos idei zuhanást jósolnak a magyar gazdaságnak, amit jövőre 6 százalékos bővülés követ.

Ezzel egyébként nem állunk annyira rosszul, ugyanis az EU átlagban 8,3 százalékkal teljesít rosszabbul, mint tavaly. A legnehezebb helyzetben - nem nagy meglepetés - Olaszország lehet (-11,2%), míg a legjobb állapotban a lengyel gazdaság vészeli át az idei évet (-4,6%).

Abban viszont egyetért az Európai Bizottság, hogy a magyar infláció lesz a legmagasabb az idén unióban, még ha ők nem is 3,7, hanem "csak" 3,5 százalékkal számolnak.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Attila: *g*z*d v*n *bb*n cs*k n*k*m f*jd*lm*s *zt v*g*gn*zn*m m*rt v*n b...
Sokmilliárdos kormányzati pénzeső ömlik Kőszegre
Katka: * h*s*nl*t s*nt*t! * wc m*g*j*lt, h*szn*lj*k, *z *tv*l*g*t*s *gy...
30 millió forintért világítja át az állam a Haladás-sportkomplexumot, mielőtt átvenné az önkormányzattól
Attila: *z *kk*r*b*n *lcs*n*k t*n* d*v*z*h*t*l*k *d*j*n *lh*t*tt*k * h*t...
Sokmilliárdos kormányzati pénzeső ömlik Kőszegre
shopron: M*nd*nk* *zt f*gj* k*pn*, *m*t m*g*rd*m*l....
Sokmilliárdos kormányzati pénzeső ömlik Kőszegre
Attila: Sz*r*t*m K*sz*g*t, *vt*z*d*k *t* j*r*k *d*, m*nd*g sz*v*s*n m*gy...
Sokmilliárdos kormányzati pénzeső ömlik Kőszegre