NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A kormány sunyi módon, a pénteki lelazulás közepén nyújtotta be a civilek elleni törvényjavaslatát

Tovább dolgoznak a kritikus hangok elfojtásán.

Hivatalosan Gulyás Gergely, Kósa Lajos és Németh Szilárd jegyzi az új javaslatot , ami az évente 7,2 millió forintnál nagyobb külföldi támogatásból is dolgozó hazai civil szervezetekbe száll bele páros lábbal. Persze teljesen értelmetlenül, hiszen elsősorban olyasmit kér tőlük, aminek a többségük eddig is maximálisan megfelelt: az átláthatóságot. Konkrétan az alábbi rendelkezések betartását követeli meg a frissen benyújtott módosító:

 • Az adott egyesület vagy alapítvány 15 napon belül köteles bejelenteni a külföldről támogatott szervezetté válását, vagyis amint túllépi a fenti összeget.
 • Innentől kezdve tranzakciónként részleteznie kell, hogy melyik támogatást mire kapta.
 • A Civil Információs Portálra is kikerülnek ezek az adatok.
 • Továbbá a külföldről támogatott civil szervezet köteles a honlapján, valamint az általa kiadott sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is feltüntetni, hogy a törvény alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül.
 • Ha a szervezet nem teljesíti a fenti követelményeket, először felhívást kap erre, majd bírságot, végül akár törölhetik is a nyilvántartásból - ami egyenlő a megszűnéssel.
 • Az indoklás pedig, hogy minderre miért van szükség:

  A törvényjavaslart szerint reális veszély, hogy "a civil társadalom szerveződéseit külföldi érdekcsoportok felhasználni törekszenek. Ennek gyakori eszközei a különböző jogcímeken juttatott támogatások, amely közvetlenül vagy áttételesen alkalmasak lehetnek a civil szervezet működésének befolyásolására, akár oly mértékben is, hogy az a civil szervezet alapvető céljait is érdemben átalakítja. Az ilyen juttatások célja, hogy az abban részesülő civil szervezetek társadalmi befolyásán keresztül a támogató érdekcsoportok saját érdekeiket érvényesítsék Magyarország politikai és társadalmi életében."

  A Társaság a Szabadságjogokért is kiállt a CEU mellett
  fotó: TASZ Facebook

  És egy kis terroristázás:

  "Figyelemmel kell lenni továbbá azokra a kihívásokra, amelyeket a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásával összefüggésben az átláthatatlan eredetű pénzmozgások jelentenek. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy az ebből fakadó veszély nem csak a profitorientált szektort fenyegeti, hanem a civil szférában is megjelenhet."

  Hadházy Ákos fogalmazott eddig a legkeményebben a kormány tervezett új intézkedéséről: azt mondta, hogy a civiltörvény sárga csillagot tesz a szóban forgó szervezetek neve mellé.

  Hozzászólások (2)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  kovacs_ugynok: Sz*m*ly*sk*d*ss*l ny*t*tt*l f*d*sztr*ll, *zt*n p*cs*gsz h* *gy*n...
  Adócsökkentéseket lebegtetett be a pénzügyminiszter
  okidoki: ''sz*c**l*s h*zz*j*r*l*s* *d* m*rt*k* 15%-r* cs*kk*n, *b...
  Adócsökkentéseket lebegtetett be a pénzügyminiszter
  szemtanú: *g*n,t*m* l*sz *s j*l f*g*nk sz*r*k*zn*.*n *s l*tt*m M*c*k*t h*b...
  Védettségi igazolvány – Sorra derülnek ki a kizáró okok, de vannak meglepőbb hibák is
  rheingold1926: H*ly*s*n: *n *z*rt *lv*rt*m v*ln* * F*D*SZ/KDNP sz*v*v*j*t*l, v...
  Egy napon belül elfogták Kálmán Olga fenyegetőjét
  rheingold1926: *n *z*rt *lv*rt*m v*ln* * F*D*SZ/KDNP sz*v*v*j*t*l, v*gy v*l*m*l...
  Egy napon belül elfogták Kálmán Olga fenyegetőjét