NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ittál már? Akkor nincs több feles!

A pityókásan érkező vendégeket a törvény értelmében már nem szolgálhatják ki szeszes itallal a szórakozóhelyeken. A szombathelyi közterület-felügyelők pedig hamarosan, egy körülbelül másfél hetes átmeneti időszak után kezdik el bírságolni a kisebb szabálysértések elkövetőit. Szigorra számíthatnak a koldulók és a fedél nélkül élők is.

Az elmúlt egy hétben már két írásunkban is foglalkoztunk az április 15-étől életbe lépett új szabálysértési törvénynek a közlekedőkre, valamint a helyi önkormányzatokra vonatkozó részeivel

2012.04.23. 11:32

Büntetés nélkül megszeghetők a helyi rendeletek?

/ közélet 12 hsz. 5 kapcs. /
Parkolás, kutyasétáltatás. Két példa azon gyakori tevékenységeink közül, melyek szabályainak megsértését az önkormányzat április 15-étől már nem szankcionálhatja.
. S mivel a jogszabály még rengeteg fontos változást, esetenként komoly hiányosságokat is tartalmaz, ráadásul a korábbiaknál nagyobb mennyiségű bankjegyet vehet ki a zsebünkből, mindenképpen úgy érezzük, hogy a törvény elemzését tovább kell folytatnunk. Ezúttal a jogász végzettségű dr. Varsányi Pétert, a Szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatóját kértük arra, mondja el nekünk, mely szabálysértések esetén járhatnak el a közterület-felügyelők, és mikortól várhatnak élesben is büntetésekre, feljelentésekre a vétkező szombathelyiek.

76 szabálysértési esetben bírságolhatnak a közterület-felügyelők

Április 15-étől a közterület-felügyelők összesen 13, a törvényben nevesített és részletezett szabálysértés, valamint további 63 kisebb fokú közlekedési kihágás elkövetése esetén járhatnak el, és szabhatnak ki helyszíni bírságot, tudtuk meg dr. Varsányi Pétertől. Az említett 13 eset a következő: polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés, koldulás, közterületen életvitelszerű lakhatatás tilalmának megszegése, tiltott szerencsejáték, közerkölcs megsértése, veszélyeztetés kutyával, csendháborítás, köztisztasági szabálysértés, veszélyeztetés tárgyak elhelyezésével, eldobásával, szeszes ital közterületen való árusítása, fogyasztása, jégen tartózkodás, személyazonosság igazolásával kapcsolatos kötelesség megszegése, tiltott helyen történő fürdés.

Szigorúbban ellenőrzik majd a szeszes italok fogyasztására, árusítására vonatkozó előírásokat is
fotó: Tánczos Mihály

Az érdekesebb, és elsőre talán kevésbé érthető esetek részletezését kezdjük rögtön a legutolsóval: korábban 20 ezer forintra büntethették a tiltott helyen, így például működő bányáknál, városi folyó- és patakszakaszokon, illetve hajók útjában fürdőzőket. A bírság tarifája most jócskán emelkedett, méghozzá maximálisan 50 ezer forintra. A szeszesital-fogyasztás közterületen továbbra is tilos, emellett szabálysértést követ el az is, aki a 18. életévét be nem töltött fiatalt szolgál ki, kiskorút lerészegít, vagy éppen szemmel láthatóan ittas embernek alkoholt ad el.

Így feltételezzük: a szabályokat precízen betartó szórakozóhelyek, vendéglátóegységek komoly bevételektől esnek el azzal, hogy nem szolgálják ki a máshonnan már pityókásan érkező vendégeket. Nehéz napok várhatnak azokra a közterületekre kipakoló, személyes tárgyaikat az utcán tároló hajléktalanokra is, akik nem veszik igénybe az önkormányzat által biztosított ellátást, valamint szálláslehetőséget, hiszen április 15-étől ők is szabálysértést követnek el.

A megyei rendőrkapitányság 2010-ben szórólapon adta ki a koldulással kapcsolatos tudnivalókat
fotó: Tánczos Mihály

Dr. Varsányi Péter kitért a törvény azon részére is, melyről nem olyan régen már bővebben is írtunk, nevezetesen, hogy április 15-étől a szabálysértéseket megállapító önkormányzati rendeletek hatályukat vesztették. Így a szombathelyi közterület-felügyelők nem járhatnak el például a tűzgyújtási tilalmat megszegőkkel, a zöldterületen parkoló autósokkal, vagy éppen a kutyájukat póráz és szájkosár nélkül sétáltatókkal szemben.

Kevés volt a felkészülési idő

Az igazgató kérdésünkre válaszolva elmondta: a szabálysértési törvény végrehajtási rendeletei április 13-án jelentek meg a Magyar Közlöny online kiadásában, így személy szerint neki is rendkívül kevés ideje volt arra, hogy felkészüljön a változásokra. Dr. Varsányi Péter hangsúlyozta: a közterület-felügyeletnél jelenleg is egy átmeneti időszak napjait élik, s ezalatt a kisebb szabálysértések elkövetőit még csupán figyelmeztetik, míg a súlyosabb ügyekben feljelentéseket tesznek.

Kutyások demonstrációja a városháza előtt 2011-ben. Otthon hagyhatják a pórázt?
fotó: Iván Ivett - Farkas Balázs

Az igazgató szerint célszerű lett volna több időt hagyni a hatóságoknak a felkészülésre, már csak azért is, mert változnak például a közterület-felügyelők által használt nyomtatványok is. Ráadásul az állampolgárokat is tájékoztatni kell a törvény új előírásairól. Dr. Varsányi Péter egyébként a korábbi szabályozásnál szigorúbbnak ítéli a nemrég hatályba lépett jogszabályt. Példaként említette a forgalom elől elzárt területen parkoló autókat, ilyen esetekben ugyanis mérlegelés nélkül 15 ezer forintos helyszíni bírságra számíthat a gépjármű tulajdonosa. A közigazgatási bírság alsó határa pedig 30, maximuma 50 ezer forintra emelkedett.

Mivel a helyi önkormányzatokról szóló törvény lehetőséget ad arra, hogy a tiltott, közösségellenes cselekmények szankcionálására rendeletet hozzanak létre a helyhatóságok, rákérdeztünk: kikéri/kikérte-e az önkormányzat az ilyesfajta szabálysértésekkel a gyakorlatban, testközelből találkozó közterület-felügyelők véleményét. Felvetésünkre az igazgató egyértelmű igennel válaszolt, majd hozzátette: korábban is szinte kivétel nélkül fogadták el a véleményüket. A közösségellenes cselekményekre vonatkozó előírások, valamint a részletes szankcionálási rend kialakítására azonban még várnunk kell, mert a megyeszékhely csütörtöki közgyűlésének jelenleg ismert napirendi pontjai között egyelőre nem szerepel erre vonatkozó előterjesztés.

A szabálysértési törvény legfontosabb részeit boncolgató sorozatunk hamarosan következő, utolsó epizódjából többek között azt is megtudhatják majd, hogy milyen előírásokat kell betartaniuk a futballszurkolóknak, illetve mekkora büntetést kaphatnak a börtönben lévő rokonaiknak az utcáról kiabáló hozzátartozók. Negyedik cikkünkben ráadásul szavazást is találnak, így önök mondhatják el, hogy melyik a legfurcsább pontja a sokat vitatott jogszabálynak!

Kapcsolódó

2012.04.17. 08:33

Duplán fizethet az autós, ha vitatja a büntetését

/ közélet 22 hsz. 6 kapcs. /
Az újonnan életbe lépett szabálysértési törvény fixösszegű bírságokkal, szabálysértési eljárás esetén pedig kétszeres szorzóval számol. Aki nem tud fizetni, az dolgozhat is.

2012.04.23. 11:32

Büntetés nélkül megszeghetők a helyi rendeletek?

/ közélet 12 hsz. 5 kapcs. /
Parkolás, kutyasétáltatás. Két példa azon gyakori tevékenységeink közül, melyek szabályainak megsértését az önkormányzat április 15-étől már nem szankcionálhatja.

2011.08.09. 12:40

Rövid pórázon az ebtartók

/ közélet 18 hsz. /
Két héten keresztül szigorúan ellenőrzik a szombathelyi kutyatartókat a rendőrök és a közterület felügyelők. Elsősorban a póráz és szájkosár meglétét kérik számon, de a nem a kutyafuttató területen elengedett négylábúakért is bírságolnak.

2011.10.21. 08:44

Bicikliút és/vagy kutyafuttató? - Besokalltak a belvárosi kutyatartók

/ közélet gal. 40 hsz. /
Épp ma avatják a szombathelyi Perint-parti bicikliutat, amely az egyetlen belvárosi kutyafuttató mellett/helyén épült. A kutyások nehezményezik ezt, aláírásgyűjtésbe kezdtek. Utánanéztünk.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata