NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

„Meg kell érteni, hogy az önkormányzat nem fejőstehén” – Bemutatták az idei szombathelyi költségvetés tervezetét

2020-ban az egészségügy, a szociális ágazat és az oktatás lesz a nyertes, de 2,2 milliárd forintot szánnak az utak, járdák felújítására is.

Az elmúlt évekhez képest szokatlan dolgot tett péntek délelőtt a szombathelyi városvezetés, bemutatták az idei év költségvetésének tervezetét. Korábban nem történt ilyen, a képviselők, legalábbis az ellenzékiek és a sajtó is csak a költségvetésről döntő közgyűlésre készített anyagból tájékozódhattak a szavazás előtt mintegy egy héttel.

A fő irányvonalak már látszanak

Most viszont Nemény András polgármester és három alpolgármestere sajtótájékoztatót tartott az idei gazdálkodás főbb jellemzőiről és adatairól. Elmondva persze azt is, hogy ez nem a végleges verzió, a tervezetet tárgyalják majd a bizottságok, a közgyűlés, és egészen biztosan lesznek még benne módosítások.

Nem meglepő egyébként, hogy a most már a tervezetben lévő területekről egy hónappal ezelőtti sajtótájékoztatóján

2020.01.21. 15:21

„Hát itt tartunk most” – A szombathelyi városvezetés helyzetjelentést adott

/ közélet 12 hsz. /
Megtudtuk, hogy nem fenékig tejfel a helyzet, és bizonyos területeken nagy változások jönnek.
is beszélt a városvezetés.

Így a fő irányvonalak már látszanak, és a vonatkozó törvény szerint ezt a tervet küldik el a pénzügyminisztériumba, előzetes véleményezésre. A polgármester megjegyezte, az anyagot egyeztették a közgyűlési ellenzék frakcióvezetőjével is.

A bevételi források sem biztosak még, azt sem tudni, mennyi lesz az állami támogatás, így a tavalyi adattal számoltak. Ha azt az összeget megkapják, nem lesz gond, de kérdéses még, hogy a kormány hozzányúl-e az iparűzési adóhoz

2020.02.04. 15:47

A kormány módosítaná az iparűzési adót, az önkormányzatok járhatnak rosszul

/ gazdaság 22 hsz. /
Szombathelyt az iparűzési adó bevétele tartja mozgásban.
, mert ha igen, annak Szombathely a kárvallottja lesz.

Egyre több lesz az állami pénzelvonás

A polgármester elmondta, az elmúlt hetekben tárgyalt a belügyminiszterrel, Hende Csaba országgyűlési képviselővel

2020.02.10. 19:35

Nemény András és Hende Csaba találkozott és együttműködési megállapodást írt alá

/ közélet 21 hsz. /
, Fekete Péter kulturális államtitkárral, és időpontja van Palkovics László miniszter államtitkárához is.

fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

Nemény András a költségvetés hangsúlyos területei között említette az egészségügyet, a szociális ágazatot és az oktatást. Ezek a tervezet nyertesei, jóval több pénzt kapnak, mint korábban. De a városüzemeltetés sem jár rosszul, az utakra, járdákra, hidakra 2,2 milliárd forintot terveztek erre az évre.

A sportnál is változás lesz, a polgármester szerint a teljesítményt és az értéket helyezik a központba, és arra törekszenek, hogy az egyesületek minél több külső támogatót, szponzort szerezzenek.

Megjegyezte, nemrég egyeztetett az ELTE rektorával, a megállapodás értelmében a Savaria Egyetemi Központ az idén 200 milliót kap a várostól.

Nemény hangsúlyozta, Szombathely esetében sokkal nagyobb arányban nőtt a központi elvonás, mint az iparűzési adó növekedése, ezért is sújtaná súlyosan a várost az iparűzési adó csökkentése.

Több napos rendezvény is lesz a Fő téren

Horváth Soma alpolgármester a városüzemeltetést érintő tervekről beszélt. A parkfenntartásra készítettek egy akciótervet, és ehhez a tavalyinál 90 millióval több pénzt szánnak. Ebből új berendezéseket,eszközöket vásárolhatnak, és munkásokat is vehetnek fel, reményeik szerint ezzel megoldódik a parkok és a füves területek gondjai.

Megemlítette, hogy az út-, járda- és hídfenntartás (ami nem keverendő össze a felújításokkal) is több pénzből gazdálkodhat majd. Az úgynevezett alkonykapcsoló költségeit is beépítették, és az ezer fa ültetéséről szóló programot is, ez utóbbi 82 millióba kerül.

Horváth Soma szerint a kultúra is nyertes lesz az idén, 20 millióra emelik a kulturális és civil alapot. Azt is elmondta, hogy az idén több program lesz a Fő téren, terveznek egy többnapos rendezvényt is.

Szemléletváltás az egészségügyben

László Győző alpolgármester azzal kezdte, hogy szemléletváltás lesz az egészségügyben. Kiemelt prioritásként kezelik a háziorvosi ügyeletet, a legnagyobb probléma az orvoshiány, ezért is dolgoztak ki egy háziorvosi életpálya-modellt, amit hamarosan külön cikkben mutatunk be.

Komoly gond viszont, hogy az Országos Mentőszolgálat felmondta az orvosi ügyelet működését; erről is külön írunk hamarosan.

Kiemelte, hogy sajátos fejlesztési igényű gyermekek ellátására plusz 22 milliót szánnak, ebből szakembereket foglalkoztatnak, az a céljuk, hogy egyetlen ilyen gyermek se maradjon megfelelő gondozás nélkül.

László Győző hangsúlyozta, hogy a szociális kiadások bőségesen emelkednek, erről írtunk már

2019.12.18. 13:03

Könnyebbé teszi a gyógyszer- és fűtéstámogatáshoz, valamint a lakáshoz jutást a szombathelyi önkormányzat

/ közélet 4 hsz. /
korábban, mindez 50 millióba kerül. Beindítják a közösségi bérlakásrendszert, erre is 50 milliót szánnak.

31 milliárd meg az apró

Horváth Attila alpolgármester először köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a költségvetési tervezet összeállításában, amit ő jó anyagnak tart. De ehhez az is kellett, hogy Szombathely gazdaságilag erős, mert a szombathelyiek jól és sikeresen dolgoznak. Kiemelte, hogy a város az iparűzési adóból több mint 10 milliárdot vesz be, ehhez képest a sokkal nagyobb Győr összesen 22 milliárdot, amiből 12 milliárdot az Audi fizet be.

Arról is beszélt, hogy a sporttámogatásokat a tavalyi bázisszámok és a tényleges összegek közé lőtték be. A tavalyi évről áthúzódó adósságok, például a Sportiskola 100 milliós adósságfa miatt összességében 60 millióval többet költenek sportra, de önmagában, a sport kevesebb pénzt kap, mint tavaly.

Kijelentette, az egyesületeknek meg kell érteniük, hogy az önkormányzat nem fejőstehén. Csak olyan egyesületet támogatnak, ahol saját maguk is szereznek bevételt támogatóktól, szponzoroktól. Arányaiban a legnagyobb támogatást az amatőrök és a kisebb egyesületek kapják - mondta.

A végén azt is megtudtuk, hogy az idei költségvetés fő összege 31 milliárd 171 millió forint. Az önkormányzat saját bevételei 19,3 milliárdot, az állami támogatás 11,9 milliárdot tesz ki.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: *rr*l *s *rj*t*k *gy c*kk*t gy*rs*n, h*gy *gy v*nn* f*l k*tm*ll*...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
Ddd911: K* sz*v*z *rr* h*gy m*sz*r*s f*gj* ny*rn*?? ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: Cs*k *z *r*ny*k *s * pr**r*t*s*k sz*ls*s*g*ss*g**r* pr*b*lt*m r*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Southpark: *z * f*r*g *gy*n*ly*n, m*nt * r*g*nc*l*. M*ll**rd*k*t *s m*g*r*...
Mészáros Lőrinc csodálatos átváltozása
Southpark: **y*n*k * N*r*st* *lk*r*szt*ny*k. *z *s *ll*k * cs*p*tb*....
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után