NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ha nem segít az állam, megállhatnak a buszjáratok, nem lesznek kulturális- és sportrendezvények Szombathelyen

A költségvetés tervezete kockázatokkal teli gazdálkodásról szól.

Kedden kora este tett közzé drámai hangú videót

02.09. 19:37

Szombathely polgármestere drámai képet festett a város pénzügyi helyzetéről videójában

/ közélet 112 hsz. /
Nemény András kijelentette, az egészségügyi ellátásunk biztosan nem fog sérülni az idei költségvetésben.
Nemény András, Szombathely polgármestere. Ebben a jelenleg készülőben lévő költségvetésről beszélt, és tett komoly kijelentéseket.

Legfontosabb az volt, hogy a városnak az idén 5 milliárd forinttal kevesebből kell gazdálkodnia, ennek az okai a járvány miatti gazdasági visszaesés és a kormányintézkedések következményei.

fotó:

A lényeg, hogy Nemény szerint 1,5 milliárdot meg tud takarítani az önkormányzat, de a fennmaradó 3,5 milliárdos hiányt önerőből nem tudja kezelni. Ezért ekkora összegű állami kompenzációt kérnek a kormánytól.

Közben eljutott lapunkhoz a készülő költségvetés tervezete. Ezt február 15-ig kell elkészíteni, normál viszonyok között megtárgyalják a bizottságok, végül a közgyűlés. Most viszont nincs normális helyzet, a polgármester dönt majd a költségvetési rendeletről, de előtt kikéri a képviselők véleményét is. Ez a folyamat most kezdődik.

A tervezetet átnézve a legszembetűnőbb, hogy

minden az igényelt 3,5 milliárd forintos állami támogatáson múlik, ha ezt nem kapja meg a város, akkor borul a költségvetés.

Az anyagban minden ágazat mellett ott van, hogy a költségek mekkora részét tervezik az állami támogatásból fedezni, így viszont kérdéses, hogy ha nem lesz támogatás, hogyan lehet befejezni az évet.

Szembetűnő az is, hogy hiába a nehéz helyzet, most sincsenek strukturális átalakítások. Gyakorlatilag a fűnyíróelv érvényesül, mindenhonnan vesznek el valamennyit. Kivéve az egészségügyet, ami jelen esetben az alapfokú ellátást (gyermekorvosok, háziorvosok, fogorvosok) jelenti. A gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok, az óvodák, bölcsődék is kivételt jelentenek.

Szombathely egyébként az idén 28 milliárd forintból gazdálkodik, de csak a többször említett 3,5 milliárdos állami pénzzel együtt lesz nullszaldós a gazdálkodás.

A takarékosság két legnagyobb vesztese a kultúra és a sport. Az Agora tavaly 436 millióból gazdálkodott, az idén 308 milliót kap, és ehhez várnak még 20 millió kormányzati segítséget.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Hasonló arányok vannak a szimfonikus zenekarnál, a Mesebolt Bábszínháznál, a Berzsenyi könyvtárnál, a Savaria múzeumnál és a Weöres Sándor Színháznál. A nem önkormányzati kulturális és civil egyesületek támogatását a tizedére vágták meg.

Ez a pandémia miatt részben érthető.

Amit mindenki észrevesz majd, hogy

a városi nagyrendezvényekre idén nem lesz pénz, csak akkor, ha a kormány ad.

Ebbe a csoportba tartozik a karnevál, a Bloomsday, a Bartók Fesztivál, a Lamantin Jazz Fesztivál, a tavaly indult Nyitott Városháza program.

fotó: Nagy Zoli

A média is jóval kevesebbet kap: a tavalyi 170 millió helyett 100 milliót. Igaz, a Médiaközpont és az Agora összevonásától

01.22. 11:56

Közös önkormányzati cégként működik tovább a szombathelyi Agora és a Médiaközpont

/ közélet 2 hsz. /
Horváth Soma alpolgármester pontosította a helyzetet.
megtakarításokat várnak.

A polgármesteri hivatalnak is 400 milliót kell megtakarítania 2020-hoz képest, ebből a tisztségviselők, képviselők 18 millióval kapnak kevesebbet.

Nagyon úgy tűnik, hogy az önkormányzat lemond a közösségi közlekedéstől, ha nem kap kormánytámogatást. Tavaly 400 milliót fordítottak a buszjáratokra, idén nulla forint szerepel ezen a soron. De ha megkapják a támogatást, ebből 1 milliárd megy ide.

A sportegyesületek közül egyedül a Falco kosárlabda kap támogatást az idén: 180 milliót.

És ha megjön a kormánytámogatás, akkor összesen 200 milliót szánnak a többi sportcélú tevékenységre.

400 millióval kevesebből működik a városüzemeltetés is, tavaly 1,37 milliárdba került, az idén 931 milliót szánnak rá. Ide tartozik a hulladékkezelés, a parkfenntartás, a közvilágítás, fűnyírás. Minden feladatra némileg kevesebb pénzt szánnak, ami feltűnő, hogy törölték az ezer fa programot.

Ami nem igazán változott, az az uniós támogatásokhoz szükséges önerő mértéke, ami logikus, hiszen itt a befektetett összeg akár tízszeresét is el lehet nyerni.

Összegezve, ez az anyag tényleg csak tervezetnek tűnik, és hatalmas a kockázat, ha a város nem kapja meg a kormányzati kompenzációt, akkor bedől a város gazdálkodása.

Hozzászólások (63)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Haha1970: T*d*m h*gy *z cs*k j*v*sl*t, d* *k* Sz*mb*th*ly* m*n*tr*ndsz*rk*...
Nemcsak a menetrend, de a buszjáratok is megváltoznak Szombathelyen
Torkosborz: *nny*r* f*j??? :(...
Hende Csaba vezetésével mintegy hatvanan indultak Szombathelyről a Békemenetre
miki1950 : *z*rr*l *ml*k * h*z*gs*gc*n*m* *s * s*rt*d*tts*g *rb*n sz*j*b*l,...
Hende Csaba vezetésével mintegy hatvanan indultak Szombathelyről a Békemenetre
Nagyadri: 2002 *s 2008 k*z*tt * M*n*szt*r*ln*k* H*v*t*l k**rd*n*c**s *ll*m...
Karácsony Gergely nem érti, hogy kerül az Elkxrtukba
Torkosborz: *rt*m, h*gy f*j, h*sz m* *ld*lt * j*v* *v* v*l*szt*s. ...
Hende Csaba vezetésével mintegy hatvanan indultak Szombathelyről a Békemenetre