NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Terror alatt a szombathelyi koldusok? - Videóbeszámoló

Havi száz esetben intézkednek a szombathelyi rendőrök az erőszakos kéregetőkkel szemben. A koldusok szerint a rendőrség terrorizálja őket, de majd az új kormány segít. Videóbeszámoló.

Cikkünk elején leszögezzük, hogy 15-20 emberről van szó, akik jellemzően hajléktalanok, de nem „a hajléktalanok”. Sokkal többen vannak ugyanis fedél nélkül Szombathelyen, de a többségről nem tudja az utca embere, hogy ők hajléktalanok, mivel adnak magukra, ha tehetik dolgoznak és igyekeznek kilábalni abból a helyzetből, ahova kerültek. Videónkban és cikkünkben azokról az „emblematikus” figurákról van szó, akik nem hajlandók elfogadni a társadalmi együttélés legalapvetőbb szabályait sem és az alkoholra minden áron pénzt akarnak szerezni. Ha kell, akkor némi erőszakkal is. Kérjük Olvasóinkat, a cikket ennek ismeretében olvassák, a hozzászólásoknál pedig kerüljék az általánosítást, valamint a trágár kifejezéseket.

Kéregetőket igazoltatnak Szombathelyen
fotó: Tánczos Mihály

Szeged, Kaposvár, Pécs – három város, ahol a városvezetés egyszerűen kitiltotta a koldusokat a belvárosból. Nem csak az erőszakosan koldulókat, hanem az összes kéregetőt. Akik megszegik a tilalmat, azok tízezres nagyságrendben számíthatnak pénzbüntetésre. Ha nem tudnak fizetni, akkor a rácsok mögött élvezhetik a napi többszöri étkezést. Aki azonban azt hiszi, hogy egy italra koldulónak kifejezetten luxus a börtönkörnyezet, az nagyon téved. Ezek az emberek ugyanis szinte képtelenek igazodni a szigorú időrendhez és megsínylik az alkohol hiányát is. Vágynak a szabadságra, arra, hogy akkor és ott igyanak, ahol akarnak és ott feküdjenek el, ahol kedvük tartja.

Kéregetők igazoltatása Szombathelyen és azok sommás véleménye

Szombathelyen egyre több ember szembesül az erőszakos kéregetőkkel. A 80 ezres városban 15-20 ember rendszeresen megkeseríti azok életét, akik szeretnének eljutni a munkahelyükre, szeretnének bevásárolni, vagy utaznának. Ha fontos az első benyomás, akkor vajon mit szólnak azok a buszos turisták, akik a járműről leszállva egyszerre több kéregetővel találják szemben magukat? Ezek az emberek gyakran nem némán esedeznek némi pénzért, hanem mocskos, esetenként széklettel szennyezett ruhában igyekeznek testközelbe kerülni a kiszemelt kuncsafttal. Sokan, főleg a nők, vagy gyengébb fizikumú férfiak inkább fizetnek, csak lerázzák magukról a kéregetőket.

Meleg és barátja Szombathely Fő terén
fotó: Tánczos Mihály

Te büdös kurva!

- kiabált egy idős asszony után most vasárnap az egyik koldus, miután a nőtől semmit nem kapott. A templomba igyekvő hölgy sírva érkezett a misére. És ez egyáltalán nem kirívó eset. A nőket kifejezetten szeretettel környékezik meg az erőszakos koldusok, van, amikor többen is körbeállnak egy kiszemelt embert, kínosan ügyelve rá, hogy ne bántsák, de az illető így is szorult helyzetben érzi magát és egy százast könnyen rászán a „szabadulására”.

"Csak ennyi?"

Csak ennyi? Hiszen van még ott!

- háborodott fel a levert homlokú férfi, amikor a 23 éves diáklány 120 forintot kotort elő a zsebéből. Nem mintha bármi köze lett volna ahhoz, mi van a lány zsebében. A hallgató pedig nyújtott léptekkel igyekezett kereket oldani. A köszönömöt nem azért nem hallotta, mert a szél elfújta a szavakat, a 120 forintos percdíjért nem osztanak ilyesmit mindenhol.

Az Isten fizesse meg, drága jó uram, hajléktalan vagyok, szánjon meg néhány forinttal, ma még semmit nem ettem! A gyógyszereimet sem tudom kiváltani, látom magán, hogy jószívű

- ez pedig már a másik véglet, ahol a verbális erőszak helyett a lélekre próbálnak hatni a pszichológiára ráérző koldusok, akik jellemzően a nagyáruházak parkolóiban várják a bevásárlókocsit kitoló autósokat. Néhányan maszatos fecniket is nyújtogatnak, rajta verssel, de úgyis tudják, hogy a legtöbben nem kérik azt. Sokan inkább hagyják veszni a kocsit, hagyják, hadd tolja vissza az elesett ember. A nem túl nehéz fizikai munkának jó az óradíja. Ha hat percenként sikerül kocsihoz jutni, akkor ezer forintos óradíjról beszélhetünk, tisztán. Márpedig ezt az átlagot lehet tartani.

Az erőszakos kéregetők jó eséllyel felbukkannak még a Fő tér környékén, a Domusnál, a piacnál, a buszpályaudvaron és a vasútállomáson. Viszonylag kevesen vannak, de aktívak és a velük való találkozás emlékezetes azoknak, akik megtorpannak meghallgatni, mi is a kérés.

Egy békés koldus:
fotó: Tánczos Mihály

Nem titkolom, hipochonder vagyok. Ha valami járvány van, akkor én azonnal érzem magamon a tüneteket. Nem egyszerű ezzel együtt élni, de lehetséges. Az viszont szabályosan padlóra küldött, amikor két koldus megállított a mélygarázsnál. Koszosak voltak, bűzlöttek az italtól. Egy ötvenes volt nálam, azzal akartam lerázni őket, de a magasabbik elkapta a kezemet. Tele volt szemölccsel és hiányzott az egyik cipője, így látszott, hogy üszkös a lába. Sírva rohantam le a Fő téri mosdóba és csaknem véresre sikáltam a kezem a vízsugár alatt

- mesélte egy negyvenes éveiben járó nő, aki azóta messziről kerüli a helyet.

"Szentképek vannak nálam. Vagy fizetnek érte, vagy nem."
fotó: Tánczos Mihály

Egy Szombathelyen közismert doktornő is sötét képet festett nekünk a helyzetről, a nevét azonban nem vállalta, félve attól, hogy bosszút állnak rajta, vagy a kocsiján.

Számomra több éves problémát jelentenek ezek az emberek. Amíg a fiamat hordtam iskolába, addig ott találtak meg rendszeresen, most pedig a munkahelyem környékén is tanyáznak és minden nap szembesülök velük. A minap olyan minősíthetetlen hangnemben támadt rám az egyik a Sparnál, hogy én szégyelltem el magam. Még ki sem tudtam szállni az autóból, már ott állt mellettem és amíg beértem a boltba, addig záporozott rám a szitokáradat. De mivel érdemeltem én ezt ki? Úgy gondolom, hogy hasznos tagja vagyok a társadalomnak, de akkor az egész utca azt nézte, mit követhettem el, miért üvölt utánam az a férfi? Teljesen ki vagyok akadva. Bejárnak vizelni a Fő téri lépcsőházakba, fetrengenek a földön, vagy a padokon, én égek a vendégek előtt. A múltkor szóltam az egyik áruház biztonsági őrének, aki elzavarta őket, de ő nincs minden nap, mert kamionozik. A többiek meg trécselnek ezekkel a koldusokkal, tőlük hogy kérjek segítséget?

- kérdezte a doktornő, aki a rendőrségen is tett már bejelentést. Mint mondta adófizetőként joggal várná el, hogy ne napi zaklatások közepette kelljen munkába mennie.

A rendőröket is le akarta lejmolni

A Szombathelyi Rendőrkapitányság kedden délutánra szervezett egy „sajtótúrát”. Lesötétített ablakú kisbusszal indultunk kéregető-keresőbe, de igazán nem kellett sokat keresgélni. A horogra akadt koldusok egyike hírhedt az agresszivitásáról, videónkban azonban áldozatként tetszeleg és amiatt sem zavartatta magát, hogy néhány napja a Szombathelyi Televízió egyik jelenlévő szerkesztőjével kiabált minősíthetetlen hangnemben.

Ki zaklat kit? Szombathelyi koldus és rendőr álláspontja

A férfi a jelöletlen rendőrségi kisbusz vezetőjét is le akarta lejmolni, mint ahogy az videónkon is látszik. A szabálysértési eljárást megkezdő rendőr pedig már megkapta a magáét. Kérdésünkre válaszolva hallhattunk rendőr terrorról, ami hamarosan véget ér, mivel a dr. Ipkovich György polgármester által kézivezérelt rendőrséget megtisztítja a Fidesz és ezután a rendőrök már nem zaklatják többet a senkinek sem ártó koldusokat – legalábbis a férfi előadása szerint.

Megtudhattuk azt is, hogy a rendőrök éjszaka „levadásszák” a fedél nélküli embereket, kiviszik a Parkerdőbe és ott összeverik, majd magukra hagyják őket. „Egy embert mondjon, akivel ez megtörtént. Csak egyet!” - kérte egy rendőr alezredes, de erre nem kapott választ. A férfi a Győri Katonai Ügyészséghez fordul, mert mint mondta, a rendőrökkel nincs miről beszélnie.

"Nem vagyok ideges!"
fotó: Tánczos Mihály

Első videónkban érdekes megnézni, hogyan kerüli el a Magyar Rádió riporternője és az általunk feltett kérdésekre a választ a férfi, aki eddig 22 évet ült börtönben. Azt sem árulja el, miért töltötte majdnem a fél életét rácsok mögött. Azt viszont nem titkolja, hogy most kapott visszamenőlegesen 150 ezer forint rokkantnyugdíjat, így van miből inni, nem kell neki kéregetni.

Havonta mintegy száz bejelentés...

Második videónk elején a koldus mesél az állítólagos rendőr terrorról, majd Knob Ernő, a közrendvédelmi osztály vezetője kérdésünkre cáfolta a parkerdős történetet. Azt viszont nem, hogy „zaklatják” a koldusokat, hiszen havonta közel száz esetben indítanak szabálysértési eljárást, van olyan nap, amikor 6-8-at is. Azt is megtudtuk, hogy ha a város, vagy a törvényhozók hoznának egy pécsihez hasonló rendeletet, akkor a rendőrök ennek érvényt szereznének. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ezzel valószínűleg több agresszív koldus távozna a városból. Felvételünkön a „soha nem ideges” férfi Sopront hozta fel példaként, ahol a rendőrök nem bántják a hozzá hasonló hajléktalanokat. Később rákérdeztünk, miért nem megy Sopronba, de erre nem kaptunk értékelhető választ, csak a már korábban ellőtt feltételezést, hogy a rendőrök hamarosan ki lesznek rúgva, mert jön a Fidesz és ezután már senki nem bántja a koldusokat.

Dr. Pólay Veronika a zaklató kéregetőkről

Dr. Pólay Veronika, a Nyugat-magyarországi Egyetem Bölcsészettudomány Karának dékánhelyettese arccal, névvel vállalta a véleményét a munkahelye előtt, az ő nyilatkozatát szintén megnézhetik látogatóink. Mint azt elmondta, az egyetemi épület előtt álló padokat pont a zaklató hajléktalanok miatt szerelték le, ami miatt az érintett koldusok panaszt is tettek. (Arról korábban beszámoltunk, hogy a mélygarázs környékéről is a koldusok miatt távolították el a padokat.) A pénzt vissza nem adó parkolóautomatákért sem az azt üzemeltető társaság a felelős a legtöbb esetben, hanem az apróra ácsingózó koldusok tömítik el a kiadónyílást.

Probléma tehát akad bőven. Mi pedig kíváncsian várjuk Olvasóink kulturált véleményét. Volt-e a cikkben olvasottakhoz hasonló „élményük”, esetleg kellemesen csalódtak ezekben a koldusokban? Írják meg nekünk!

Ravasz...

Munkatársunk hozzátartozóját másfél hete kereste meg egy férfi, aki rendőrigazolványt (valójában filctollal berajzolt számokkal ellátott hamis jelvényt) mutatva volt rendőrnek adta ki magát. A férfi munkatársunkra hivatkozva azt állította, hogy olyan dokumentumokat ad át "a megbeszélt összegért cserébe", amelyek egyértelműen bizonyítják a rendőri túlkapásokat. A terepruhás férfi megkapta a pénzt, amivel sietősen távozott, anélkül, hogy a nála lévő filmtekercset átadta volna. A személyleírás alapján megtaláltuk a férfit, aki "előlegnek" tekintette a kicsalt összeget és fenntartotta, hogy a filmen a Meleg nevű hajléktalant és társait éppen összeverő rendőrök látszanak. A verést a férfi állítólag egy bokorból, rejtekhelyről fotózta. A filmért újabb háromezer forintot kért a hajléktalan, aki egy napilap munkatársára is hivatkozott, miszerint neki dolgozik és a pénzből filmet kell vennie. Mielőtt azonban tárcsáztuk volna a rendőrséget a férfi meggondolta magát és átadta a filmet, ekkor már csak pár száz forintot kérve, mert "aznap még nem evett".

Szombathelyi hajléktalan felvételei a társairól
fotó: Nem ismert

A felvételeket előhívatva kiderült, hogy trükk volt az egész. A képeken az ismert szombathelyi kolduscsapat hétköznapjai láthatóak, amit most a nyugat.hu Olvasói is megtekinthetnek, mint a szombathelyi "rendőrterror" ékes bizonyítékát.

A rendőrség által osztogatott szórólap tartalma

Kérjük, óvakodjanak az alábbi jogsértő magatartások elkövetésétől!

 • A jogszabály 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal rendeli büntetni, aki közterületen vagy nyilvános helyen másokat zaklató módon koldul. Ez azt jelenti, hogy a járókelőket, illetve a nyilvános helyen jelenlévőket pénz átadása céljából leszólítja, vagy pedig házról házra, lakásról lakásra járva kéreget.
 • 100.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki gyermekkorú személy társaságában koldul, illetve házalva kéreget.
 • 20.000,- Ft-ot meg nem haladó értékre elkövetett lopás esetén, a büntetés 100.000,- Ft-ig terjedő pénzbírság, 20.000,- és 200.000,- Ft közötti érték esetén 2 évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés lehet.
 • Aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, elzárással vagy 150.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ezzel a magatartással garázdaság szabálysértését követi el. Amennyiben cselekményét erőszakosan követi el, az elkövetőt a törvény –bűncselekmény elkövetése miatt- két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel rendeli büntetni.
 • Csak úgy szabad koldulni, ha az embereket nem zaklatja, nem szólítja le.

  Fedélnélküliek figyelem!

  Kérjük, vegyék igénybe az alábbi szociális ellátási formák valamelyikét!

  HAJLÉKTALAN SZEMÉLYEK NAPPALI MELEGEDŐJE (Szombathely, Szőllősi sétány 36.)

  A házirend szabályainak elfogadása esetén mindenki számára szabadon látogatható.

  ÁTMENETI SZÁLLÁS (Szombathely, Zanati út 1.)

  Átmenet a hajléktalan és a polgári lét között.

  HAJLÉKTALANOK OTTHONA (Szombathely, Kolozsvár út 27.)

  Tartós elhelyezést biztosító intézmény olyan hajléktalan személyek számára, akik koruk, egészségi állapotuk miatt tartós ápolást, gondozást igényelnek. A hajléktalanok otthona az ellátást igénybe vevők részére teljes körű ellátást biztosít.

  Kapcsolódó

  2010.04.17. 09:48

  Kitakarították a kiégett hajléktalan-laknak használt buszvárót Szombathelyen

  / sokkoló gal. 4 hsz. 6 kapcs. /
  A Szent György vásár előtt kitakarították a kiégett buszvárót az Árpád úton, a Falumúzeum előtt. Hajléktalanok laktak ott.

  2009.11.23. 10:59

  Élő csomagok a betonon - Hajléktalanok az éjszakában

  / közélet gal. 12 hsz. /
  Szombathelyen közel 230-an hajléktalanok. Közülük egy Zsolti: ki gondolná róla, hogy ha tehetné, egész nap falná a könyveket. Hajléktalan-mentő éjszakai körutunk a menedékhelyről indult.

  Hozzászólások (24)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
  Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
  miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
  Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
  miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
  Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
  elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
  Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
  belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
  Bajnok a Haladás futsal csapata