NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Önkormányzati választás 2019

Koczka Tibor: Az elmúlt négy és fél évben sem volt idilli béke a városvezetésen belül

Szombathely alpolgármestere, a Pro Savaria és a Jobbik által támogatott független polgármester-jelölt azt mondja, a helyi Fidesz az elmúlt években elég sok energiát fektetett abba, hogy őt kitúrják a városvezetésből és a pártból.

A független, a Pro Savaria és a Jobbik által támogatott polgármester-jelöltjet azokról az ügyekről faggattuk, amelyekkel ellenfelei és kritikusai támadják. Korábban megtettük ezt Nemény András, az Éljen Szombathely választási szövetség

2019.08.17. 19:02

Megkérdeztük Nemény Andrástól, hátrányba kerül-e az a város, ahol ellenzéki a polgármester

/ önkormányzati választás 2019 16 hsz. /
Az Éljen Szombathely választási szövetség polgármester-jelöltjét azokról az ügyekről faggattuk, amikkel támadják.
és Balázsy Péter, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjével
2019.09.04. 07:02

Mamahotel, összeférhetetlenség, Jordán Tamás: Balázsy Pétert a kényesebb ügyekről kérdeztük

/ önkormányzati választás 2019 49 hsz. /
A Fidesz szombathelyi polgármester-jelöltje szerint önámítás azt gondolni, hogy a város önmagában meg tudja oldani gondjait.
is.

Önt a jobboldalról többen is árulónak tartják, mert szakított a Fidesszel. Tényleg áruló lett?

Szerintem az az áruló, aki január 8-án odaadta Szombathely városát

2019.01.08. 08:51

„Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre

/ közélet 23 hsz. /
Molnár Miklóssal és Balassa Péter támogatásával meglepetés született a közgyűlésben. Fordulat a város közéletében?
a baloldalnak. Puskás Tivadar és Hende Csaba hozta meg ezt a döntést. Akkor veszítettük el a közgyűlésben a többségünket. Ha akkor valamelyikük veszi a fáradságot, és felhívja Molnár Miklóst, hogy beszéljék meg, hogyan lehet a várost a vele együtt meglévő fideszes többséggel október 13-ig vezetni, ma nem tartunk itt. Ez akkor nem történt meg.

Koczka Tibor
fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

Ami az én szerepemet illeti ebben az egészben, én úgy gondolom, az elmúlt öt évben is következetesen kiálltam az elveim mellett, abszolút a jobboldali, konzervatív értékek mentén politizáltam, és fogok politizálni ezután is.

Ha az a kérdés, hogy ki árulta el a Fideszt, szerintem a helyi Fidesz hagyta cserben a helyi, szombathelyi jobboldali, keresztény, konzervatív szavazókat.

De azért Ön a Fidesz tagjaként, a Fidesz-frakció által megválasztott alpolgármesterként jelentette be először azt, hogy képviselőjelöltként, majd nem sokkal később, hogy polgármester-jelöltként indul a Fidesz jelöltjei ellen.

Azért azt látni, hogy ez egy páréves folyamat része volt. Ne felejtsük el, hogy Hende Csaba két éve rakott ki

2017.09.05. 19:00

Ők irányítják eztán a szombathelyi Fideszt

/ közélet /
Ma tartottak tisztújítást.
a városi Fidesz elnökségéből, egy éve történt az az ominózus eset, amikor a névtáblámat levették a megyei önkormányzat asztaláról
2018.10.24. 08:15

Kitört a belháború a szombathelyi Fideszben?

/ közélet 20 hsz. /
Hende Csaba tisztogatásba kezdett.
. Az én kitúrásomba vagy kifúrásomba a helyi Fidesz az elmúlt években elég sok energiát fektetett. Csak azért maradhattam alpolgármester, mert a leváltásomhoz is kellett volna 11 szavazat, amit nem tudtak összeszedni.

De mégiscsak Fidesz-tagként jelöltette magát a Fidesz jelöltjeivel szemben.

Két lehetőségem volt. Vagy elárulom a szombathelyi jobboldalt, a szavazókat, azokat, akik támogattak és bíztak bennem az elmúlt években, vagy ragaszkodom a pártomhoz.

Ezt most megoldotta a pártja, ki is tették a napokban

2019.09.04. 12:58

A Fidesz közölte: Koczkának már köze nincs a Fideszhez, és aki rá szavaz, az a Jobbikra szavaz

/ önkormányzati választás 2019 4 hsz. /
.

Már az augusztus végi rendkívüli közgyűlésen hangoztatta Hende Csaba, hogy én kiléptem a Fideszből. De nem én léptem ki, hanem a Fidesz zárt ki.

De az már csak technikai jellegű lépés volt, hiszen az alapszabályban foglaltak szerint jártak el.

Így van.

Az elmúlt bő négy és fél évet azért végigcsinálta a Fidesz alpolgármestereként képviselőjeként, együtt szavazott a frakcióval.

Ami nálam kiverte a biztosítékot keresztény, konzervatív szempontból, amikor a képviselőtársainkat úgy kellett megszólítani a közgyűlésben, hogy a nevük elé rakjuk, hogy bevándorláspárti, szivárványkoalíciós, meg még esetleg, hogy áruló kifejezéseket. Úgy gondolom, a másik embert nem címkézhetjük sehogyan. Véleményünk lehet róla, de ilyen jelzőkkel címkézni nem egy keresztény, konzervatív dolog.

Számomra a politika nem cél, hanem eszköz. Eszköz ahhoz, hogy jobbá tegyük Szombathelyt, hogy fejlődjön a város. Ha ehhez, adott esetben kompromisszumokat kellett kötni, akkor azt mind vállalom. Nyilván annak, aki politikai pályára adja a fejét, kell kompromisszumokat kötnie. Nem mindenkiben tudatosul ez, főleg azokban nem, akik tíz, húsz, harminc éve vannak a politikai pályán, és képtelenek a kompromisszumra.

fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

Ezért is gondolom úgy, hogy Szombathelynek most olyan polgármesterre van szüksége, aki újra össze tudja hozni a városlakókat, közös célokat tud meghatározni és közös cselekvésre tud buzdítani.

Ez lehetek akár én, akár a Pro Savaria, hiszen nem a pártközpontból kapjuk vagy kapják az utasításokat, hanem a szombathelyieket meghallgatva hoznak döntéseket.

Azért a most záruló ciklusban korábban is voltak címkézések, például a Czeglédy-ügyben, és a bevándorláspártizást sem most kezdték el.

Én soha nem tettem ilyen kijelentéseket, a Czeglédy-ügyben sem szólaltam meg. Az elmúlt négy és fél évben a külső szemlélő számára lehet, hogy úgy tűnt, itt idilli béke van, 11 képviselővel vezeti a várost a Fidesz-KDNP. Nem így volt.

Ezt nem szabad elfelejteni, és ennek látható nyoma is volt. Csak úgy mehetett előterjesztés a közgyűlés elé, hogy azon mind a három alpolgármester szignója ott volt. Ez azt jelentette, hogy amit az egyeztetéseken nem tudtunk megvitatni, azok vagy nem mentek a közgyűlés elé, vagy sikerült kompromisszumot kötni úgy, hogy a három alpolgármester aláírása rajta legyen. Ez volt a biztosíték ahhoz, hogy meglesz a 11 szavazat.

Ha egy közgyűlés harminc napirendjének előterjesztésein ott volt a három alpolgármester aláírása, az azt jelentette, hogy volt megegyezés, megvan hozzá a 11 szavazat. Akkor miért kellett volna máshogyan szavaznom?

Ahol nem volt meg a három alpolgármesteri aláírás, abból meg, mint látszik, balhé lett. Ilyen volt a Szombathelyi Hírlap névhasználati ügye, amit polgármester úr harmadszor terjesztett a közgyűlés elé, és nem voltam hajlandó aláírni, és így ment ki a képviselőknek.

De nem volt egyeztetés az ominózus túlóratörvény kapcsán, a január 8-i közgyűlésre a polgármester úr úgy küldte ki a meghívót, hogy azon egy alpolgármester aláírása sem volt rajta. Egyetlen eggyé sem.

Ez az ügy okozta aztán a városvezetői többség megszűnését.

Ez okozta, igen. De hogyan küldte ki, miért küldte ki így a polgármester úr? De az is idetartozik, hogy nyilván nem önszántából, de a polgármester úr bontotta fel január 14-én a koalíciós megállapodást. Utána kiszivárgott az a szöveg

2019.02.27. 17:28

Molnár Miklós: „Nem tudom a polgármesteremnek tekinteni Puskás Tivadart”

/ közélet 17 hsz. /
A szombathelyi alpolgármester nyilvánosságra hozta a Puskás Tivadarral 2014-ben kötött megállapodást is.
, amit 2014 novemberében valamennyi fideszes képviselő aláírt.

De most senkivel, egyikünkkel sem egyeztettek, a koalíció felmondását csak a polgármester írta alá, senki más. Ezzel vonta meg a hatásköröket Molnár alpolgármester úrtól. Akkor miről beszélünk? Milyen demokrácia van itt?

Ebből lett elege aztán?

Én hónapokig, egészen májusig azon gondolkodtam, hogy kell-e ez nekem, hiszen tudok mást is csinálni. Harminc évig újságíró voltam, de aztán tényleg voltak támogatóim, és tényleg sokan kerestek jobboldalról. Nem adhatom ki a nevüket, mert pozícióban vannak, de többen is mondták, hogy nem szabad hagyni, állj bele.

Ön kereste meg a Pro Savariát vagy ők keresték meg Önt?

Azért ez egy hosszabb folyamat volt. Kevesen tudják, hogy 2014 novembere után sem Hende Csaba, sem Puskás Tivadar nem gondozta ezt a koalíciós megállapodást. Így készült el a 2015-ös költségvetés, és így jutottunk el odáig, hogy a hozzám tartozó cégek, intézmények közül több is beborulás szélén állt szeptemberre.

Hozzám az oktatás, egészségügy, kultúra, sport, szociális ügyek tartoztak, ez mind pénzbe kerül. Sokszor vannak váratlan kiadások, olykor tízmilliós összegek. Szeptemberben segítséget kértem, a polgármester úr és az országgyűlési képviselő úr is azt mondta, oldd meg, ez a te területed. Nyilván, ehhez pénz kellett, azt mondták, üljek le Molnár Miklóssal. 2015 év vége előtt Molnárral átbeszéltük az előző egy évet, és azt, hogy muszáj lesz nekünk valamilyen szinten együttműködni, hogy a város működőképes legyen.

A 2016-os költségvetés már olyan szinten volt rendben, hogy egyik cégünknél, intézményünknél sem voltak nagy problémák,. hiszen meg tudtuk beszélni. Ha én nem beszélek a Molnárral, akkor ez a koalíció nem négy és fél évig, talán egy évig működött volna.

Amiről Ön beszél, az két városvezető közti együttműködés.

Jó, de ha három és fél évig együttműködünk szakmai alapon, és sikeresen, hiszen még a Fidesz-KDNP-s polgármesterjelölt sem vitatja, hogy a sport és a kultúra jól teljesített, rendben volt.

De még nem jutottunk el odáig, hogy ki is kereste a másikat a jelöltállításkor.

Igen, de ez egy komoly munkakapcsolattá alakult ki, és amikor Molnárt január 14-én leárulózták

2019.01.09. 13:38

A szombathelyi polgármester árulónak nevezte Molnár Miklós alpolgármestert

/ közélet 19 hsz. /
Molnár viszont szerette volna, ha a Fidesz képviselőinek jelenlétében tárgyalják meg a túlóratörvény ügyét.
és kirakták a városvezetésből, és így megszűnt a Fidesz közgyűlési többsége is, mi ugyanúgy tovább kommunikáltunk és tartottuk a szakmai kapcsolatot.

Tavasszal a Pro Savaria még nem tudta, hogyan indul az önkormányzati választásokon, amikor én bejelentettem, hogy elindulok, nem sokat haboztak és azt mondták, mögém állnak.

A szakmai együttműködés után természetes volt, hogy együtt csinálják majd tovább?

Az együttműködés már felmerült május-júniusban, de az én szerepem nem volt tisztázva, még én sem tudtam, hogyan indulok. Egyébként én már 2014-ben is annak a híve voltam, hogy a Pro Savariával együtt induljunk, azt gondolom, úgy tudott volna erős lenni a jobboldal.

Az Önt ért kritikák között az is ott van, hogy Ön nem is dolgozott és alkalmatlan volt a feladatára.

Könnyű helyzetben vagyok, mert számos közgyűlési anyag és előterjesztés igazolja a munkámat. Nem volt olyan közgyűlés, ahol ne lett volna több előterjesztésem. De amire a legbüszkébb vagyok, az az Európai Kulturális Főváros

2017.08.21. 09:38

Hét várossal kell megküzdenie az Európa Kulturális Fővárosa címért Szombathelynek

/ közélet 10 hsz. /
pályázat. Az egy 80 oldalas, komoly anyag, meg kell nézni a közgyűlési jegyzőkönyvet, a polgármester úr dicsért meg személyesen a közgyűlés előtt engem és tapsoltatott meg az összes képviselővel.

Húsz egyhangú igen szavazattal ment át a közgyűlésen a pályázat teljes anyaga. Ez a pályázat arra is jó példa volt, hogy ha létrehozunk egy olyan munkacsoportot, amibe mind a négy közgyűlési frakció delegál tagokat, akkor tudunk olyan döntéseket hozni, olyan konszenzusra jutni, hogy utána a közgyűlésben könnyen elfogadják az így készült anyagokat.

De a pályázat végül nem nyert

2018.02.15. 13:10

Bukta Szombathely az Európa Kulturális Fővárosa első fordulóját

/ közélet 6 hsz. 1 kapcs. /
Három magyar város maradt versenyben, de nincs köztük a vasi megyeszékhely.
.

Valóban nem, és Hende Csaba is ezzel ostorozott az egyik akkori nyilatkozatában. Szeretném tudatosítani, hogy Magyarország 150 erősebb városa közül mindössze hét tudta benyújtani a pályázatot. Ha a hibámul róják fel, hogy ezt elbuktam, akkor hadd jegyezzem meg, hogy a Cser-Palkovits Andrés vezette Székesfehérvár is elbukta, a Borkai Zsolt vezette Győr is elbukta, és a Kósa Lajos által támogatott Debrecen is elbukta.

fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

És egyébként megnyerte a Porga Gyula polgármester által vezetett Veszprém. Veszprém pályázatát egyébként az éppen akkor uniós biztos, Navracsics Tibor is támogatta. Egyébként most, amikor a választáson indulók is jövőképet, víziót kérnek számon egymáson, akkor én büszkén vállalom, hogy amit ebben a pályázatban megfogalmaztunk, az pont arról szól, hogy hogyan képzeljük el Szombathelyt 10-15 év múlva. Hogy hogyan lehet a kultúra a gazdaság és a városfejlesztés eszköze, és nagyon jó ötleteket, javaslatokat is leírtunk.

De sorolnám tovább. 15 év után lett a városnak sportkoncepciója, ifjúsági koncepciója, Európa-bajnoki címeink, helyezéseink voltak, a Haladás futsal is dobogós volt. A Haladás focinál lehet most válságról meg csődről beszélni, de azért az elmúlt öt évben végzett a csapat az ötödik, a hatodik, a nyolcadik helyen az első vonalban.

A Falco három év alatt három kupaezüst, két bajnoki ezüst, egy bajnoki arany. NB1-es lett az SZKKA női kézilabdacsapata, 44 év után. És akkor még é a szabadidősportról, a futóversenyekről nem beszéltünk. 2014 előtt nem volt a városnak mobilitási hete, Föld-napi rendezvénye, madarak és fák napja. Tudom sorolni az eredményeket, de nyilván nem ez a cél, hanem az a cél, hogy minél jobban lehúzzák azt, amit tettem.

A Pro Savaria jelöltjei között ott van Marton Zsolt

2019.09.04. 13:56

Marton Zsolt volt fideszes alpolgármester Illés Károly jelenlegi alpolgármester és Bokányi Adrienn ellen indul a választásokon

/ önkormányzati választás 2019 1 hsz. /
Szombathely volt és jelenlegi alpolgármesterei a Pro Savariában gyülekeznek.
. Ő eléggé megosztó ember, 2014-ben távoznia is kellett a politikából. Hogyan viszonyul hozzá, tudna vele együtt dolgozni?

Ettől még messze vagyunk, október 13. után derül ki, hogy kikkel kell együtt dogozni. De Marton három cikluson át volt a képviselő-testületben, úgy gondolom, bőven több tudása, tapasztalata van, mint sok más mostani jelöltnek. Úgy gondolom, jó politikus, de felmerül egy kérdés. Ezek szerint ő is elárulta most a Fideszt? Ő mindig jobboldali ember volt, nyilván most is jobboldali szavazatokra fog számítani, ez is alátámasztja az én mondataimat, hogy egy normális, választható, keresztény, konzervatív, jobboldali csoportosulásra igen is szükségük van a szombathelyieknek.

Ön indul függetlenként polgármester-jelöltként, a Pro Savaria képviselőjelöltjeként, és a Pro Savaria listáján

2019.09.07. 11:48

Molnár Miklós vezeti a Pro Savaria listáját, a jobbikos Balassa Péter a második

/ önkormányzati választás 2019 4 hsz. /
Marton Zsolt volt fideszes alpolgármestert az utolsó helyre rakták.
a harmadik helyen van.

Ez igazából technikai jellegű, hiszen öt évvel ezelőtt egy listás helye volt a Pro Savariának, ha nagyon optimista vagyok, akkor most legyen kettő. Amikor én bejelentettem

2019.08.06. 10:46

Koczka Tibor, Szombathely fideszes alpolgármestere polgármester-jelöltként indul pártja és az ellenzék jelöltjei ellen

/ önkormányzati választás 2019 15 hsz. /
Sajtótájékoztatóján azt mondta, független jelölt lesz, de támogatásokat örömmel fogad.
, hogy független polgármester-jelöltként elindulok, aztán napokkal később a Pro Savaria
2019.08.08. 15:53

Koczka Tibor polgármester-jelöltségét támogatja a Pro Savaria

/ önkormányzati választás 2019 23 hsz. /
Koczka Tibort támogatja Molnár Miklós, Szombathely alpolgármestere, aki a Pro Savaria színeiben jutott a közgyűlésbe már több alkalommal is.
majd a Jobbik is
2019.08.15. 16:21

A Pro Savariával közösen indul a szombathelyi Jobbik az önkormányzati választásokon

/ önkormányzati választás 2019 10 hsz. /
A jelölteket még nem nevezik meg, mert attól tartanak, hogy támadásoknak, zsarolásoknak tennék ki őket.
a támogatásáról biztosított, akkor megkérdezték, hogy cserébe tudnám-e vállalni a szervezetet.

Azt mondtam, ha azt vallom, hogy ne a pártközpontok döntsék el, milyen döntések szülessenek Szombathelyen, hogy igazi városi összefogás legyen, akkor a Pro Savaria teljesen vállalható szervezet.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : H*t Cs*b* r*m*l*m m*gf*ng*t*d *zt * t*tv*s t*lv*j b*nd*t *gy, h...
Czeglédy Csabát gyanúsítottként hallgatták ki az "Ördög ügyvédje" blog Borkai Zsolt jachtos-szexpartis bejegyzése miatt
elbandi: m*r cs*p*gt*t*k *z *nf*k*t h*gy *lt*s *g*z*l*ss*l m*t l*h*t m*jd...
Orbán Viktor: Nem indulnak el a középiskolák április 19-én
miki1950 : H*zz*sz*l*s*db*n *z *rb*n* p*l*t*k* j*n*s *rc* t*st*s*l m*g, m*l...
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
miki1950 : *gy*n m*r k*dv*s p*lg*rm*st*r *r*k, * ny*j*mm*n*t*s l*z*ngj*t m*...
Szombathely polgármestere elődeivel együtt biztatja a város lakosait az oltásra
miki1950 : T*l*n, t*l*n. *n *bb*n n*m l*nn*k *z*rt b*zt*s. S*k m*l*k *z *mb...
Zacher Gábor már nem számolja, naponta hány embert tesz lélegeztetőgépre