NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Koczka Tibor: Hende hallgat, a többiek meg lapítanak a fűben

Szombathely korábbi alpolgármesterével, volt független polgármester-jelöltjével Hende Csaba távcsövének fennhagyott kupakjáról, a Fideszben működő parancsrendszerről és a jövőről is beszélgettünk.

Hogy van? Nem bánta meg, hogy elindult a választáson?

Köszönöm, jól vagyok, semmit nem bántam meg.

Mi a véleménye a választási eredményről

2019.10.13. 20:47

Nemény András nyert Szombathelyen, Czeglédy Csaba is képviselő lesz

/ önkormányzati választás 2019 69 hsz. /
Többségbe kerül az Éljen Szombathely. Jönnek az eredmények, szépen, sorban.
? A másik két polgármester-jelölttől a szavazatok számában messze lemaradt. Ezt várta?

Sejteni lehetett az eredményt, hiszen, ha körülnézünk, ahol a két nagy csoportosulás mellett harmadik jelölt is indult, ott a harmadik egy és három százalék körüli eredményt ért el. Én polgármester-jelöltként négy százalék körül kaptam, a Pro Savaria - amelynek a listájára felkerültem -, pedig több mint hét százalékot ért el. Úgy gondolom, ez tisztességes eredmény.

Siker is?

Siker, hiszen a választók hét százaléka úgy gondolta, hogy erre a harmadik erőre igenis szükség van. Ha belegondolunk, hogy országosan öt százalék a parlamenti küszöb, akkor Szombathelyen ez a hét százalék óriási dolog. A rám leadott 1200 szavazat is, hiszen a Fidesz kampánya leginkább a Pro Savaria, Molnár Miklós és Koczka Tibor ellehetetlenítéséről szólt.

Koczka Tibor
fotó: Mészáros D. Zsolt

Hende Csaba, a Fidesz szombathelyi választókerületi elnöke megint nem vette le azt a bizonyos kupakot a távcsőről, nem látta, hogy nem bennünket kell legyőznie, hanem az Éljen Szombathelyt.

"Az országban történtek is azt mutatják, hogy a harmadik erőnek van értelme"

A kampány vége felé mind a két nagy csoportosulás azt kommunikálta, ha nem is annyira nyilvánosan, hogy a rám, vagy a Pro Savariára leadott szavazatok a kukába mennek. Mindenki tudta, hogy nem fogok nyerni, ehhez képest a rám leadott 1200 szavazat óriási eredmény. Ennyi emberrel másfélszer lehetne megtölteni a szombathelyi Sportházat.

Ez is arra ösztönöz, hogy folytatnom kell. Az országban történtek is azt mutatják, hogy a harmadik erőnek van értelme, sok településen hasonló civil formáció győzött. Nem lennék meglepve, ha akár öt év múlva úgy indulna a jobboldal, hogy beáll a Pro Savaria, vagy egy másik civil szervezet mögé. Ahogy például az országban több helyen is egy civil szervezet színeiben indult a Fidesz-KDNP.

Baloldalon ugyanezt látjuk. Az Éljen Szombathelybe olvadva indultak az ellenzéki pártok.

Mi a motivációja annak, aki előre tudja, hogy nem nyerhet, mégis elindul?

Azt, hogy politikus lettem, Hende Csabának köszönhetem. megkeresett, majd 2014-ben egyszer csak azt vettem észre, hogy én vagyok a Fidesz listavezetője az önkormányzati választásokon Szombathelyen.

Azt, hogy politikus is maradtam, az az elmúlt egy évnek és szintén Hende Csabának köszönhető.

Ha nem úgy viselkedik velem, ahogy tette, ha nem úgy rángatja diktátor módjára a szombathelyi Fidesz-csoportot, ahogy tette, ha nincs a közgyűlésben a bevándorláspárti szivárványkoalíciózás, és ha a kampányújságjukban nem olyanokat írat rólam, ahogy tette… Akkor azt mondom, csinálok mást, hiszen már két éve is felmerült bennem, lehet, hogy a politikát nem nekem találták ki.

Szóval az elindulást a Hende Csabával szembeni kiállás, bosszúnak motiválta?

Nem. Első körben arra szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy ez a Fidesz Szombathelyen se nem polgári, sem nem konzervatív, se nem keresztény. Ez puszta lózung.

És ezt én hónapokkal azelőtt mondtam a fideszes városi szennylap kapcsán, és akkor még hol voltunk Hende hazaárulóztatásától az MMIK-ban

2019.09.24. 00:12

Hétfőn az MMIK-ban sok minden kiderült, például hogy tud még mozgósítani a szombathelyi Fidesz

/ önkormányzati választás 2019 29 hsz. /
Nemcsak Balázsy Péter programját ismertük meg, de fellebbent a fátyol, miért is ment Nemény András Brüsszelbe. Hende Csaba pedig bekeményített.
, akkor még nem volt Borkai-ügy és még nem láthattam, nem láthattuk előre, hogy az idei önkormányzati választás mennyire el fog durvulni.

A Fidesz már évek óta hasonlóan politizál. Volt itt nemzeti konzultációnak nevezett propaganda, migránsozás, migránssimogatózás, az ellenfél kommunistázása és karaktergyilkosságok sora. Eddig nem vette észre?

Önök újságírók, tudhatják: ha itt, Szombathelyen történik egy kerékpáros baleset, az itt hír az itt élők számára, ha messzebb történik, akkor nem hír. Az érint meg igazán bennünket, ami közvetlenül velünk, a mi környezetünkben történik. Én itt a szombathelyi Fideszen belül próbáltam tartani azt az irányt, amire szerződtem, azokhoz az elvekhez ragaszkodni, ami az én értékrendemnek megfelelnek.

Interjú a szerkesztőségben
fotó: Mészáros D. Zsolt

Ha egy szervezet nem engedi gondolkodni, nem engedi hogy a szervezet tagjai cselekvő részesei legyenek a közösség életének, akkor az halálra van ítélve. Halálra van ítélve az a szervezet, ahol akkor kapsz lehetőséget, ha csöndben maradsz, ha gondolkodás nélkül végrehajtod a parancsokat.

Tudja, mi a helyzet most a szombathelyi Fideszben? Azt mondják, kialakult a volt polgármester-jelölt Balázsyhoz és egy Hendéhez kötődő szárny. Ők hogyan viszonyulnak egymáshoz?

Tartottak sajtótájékoztatót vagy kiadtak bármilyen közleményt a választási vereséget követően? Fogalmam sincs, mi van a helyi Fideszben, hiszen nem igazán kommunikálunk. Azt viszont látom, hogy a tavalyi időközi választási vereség után (a Derkovitson választottak új képviselőt), megint veszített a Fidesz Szombathelyen.

Megjegyzem, ha egységes a jobboldal, és ez nem pusztán matematika, akkor lehet, hogy most jobboldali polgármestere és városvezetése van Szombathelynek. Most Hende hallgat, a többiek meg lapítanak a fűben.

"A politikai felelősség nyilván a választókerületi elnöké, Hende Csabáé "

Én már hónapokkal ezelőtt kiálltam a nyilvánosság elé, és azt mondtam, hogy Hende Csaba szétverte a szombathelyi Fideszt

2019.07.18. 12:24

Koczka Tibor: Hende Csaba először a közgyűlési többséget, majd a szombathelyi Fideszt verte szét

/ önkormányzati választás 2019 16 hsz. /
Szombathely fideszes alpolgármestere megalázónak és méltatlannak érzi, ahogyan vele bántak.
, most már azt kell mondanom, le is nullázta. A januári árulás után, amikor Hendéék átadták a város vezetését a baloldalnak, még csak bizottsági elnöki helyet, bizottsági tagokat, felügyelő bizottsági helyeket veszített a Fidesz, valamint a Médiaközpont igazgatóját.

Mára nincs a Fidesznek Szombathelyen sem polgármestere, sem többsége a közgyűlésben. Elveszett a többség a bizottságokban, s nincs kétségem afelől, hogy további cégvezetők, intézményvezetők eshetnek áldozatul.

Végre felelősöket kellene találni a Fidesz-vereségért! A politikai felelősség nyilván a választókerületi elnöké, Hende Csabáé.

Hozzátenném még, én azt láttam volna jónak, ha Balázsy Péter az elveszett polgármester-választás után beül a közgyűlésbe

2019.10.22. 17:02

Balázsy Péter nem lesz városházi képviselő

/ önkormányzati választás 2019 7 hsz. /
A Fidesz polgármesterjelöltje mozgalmat indít.
. Ha ott frakcióvezetőként vagy bizottsági tagként dolgozik, akár csak három évet, és az ő vezérletével egy új Fidesz-alapszervezet áll fel, akkor 2022-ben már ő is indulhatna az országgyűlési választásokon és lenne esélye a szombathelyi Fidesznek.

De így borítékolható, hogy nem történik semmi, és a Fideszből sem lesz itt semmi. Lassú "halál"

Balázsy talán úgy gondolja, hogy ha nem történt meg az a változás a szombathelyi szervezeten belül, amit szeretett volna, akkor nem áll össze a jelenlegi csapattal, megpróbál inkább a háttérben építkezni.

Nehéz úgy a háttérben építkezni, ha az ember nem próbálja ki, mi az, amire vállalkozna, vagyis, ha nem próbálja ki az önkormányzati munkát. Ráadásul, ha hónapokon keresztül azt mondja, azt kommunikálja, hogy mennyi mindent akar tenni Szombathelyért, most meg vissza menekül a megyéhez, ez nem jó üzenet.

A másik része a történetnek, hogy a Fidesz kampányában látni lehetett azt a kapkodást, széthúzást, ötlettelenséget, ami a vereséghez vezetett. Azt próbálták elhitetni az emberekkel, hogy itt a baloldal megosztott, s próbáltak engem és a Pro Savariát is a baloldalra tolni.

Hende nem tudta megteremteni a jobboldali egységet
fotó: Mészáros D. Zsolt

Nyilván Hende ezzel is csak a saját seggét védte, hiszen nem tudta megteremteni Szombathelyen a jobboldali egységet. Vagy például, az utolsó héten hogyan lett narancssárga Balázsy Péter óriásplakátja? Amikor azt látták, hogy kevesebbet hoz függetlenként, mint amennyit a Fidesz-KDNP-nek mérnek, akkor gyorsan fideszesítették.

Hogyan látja, Ön, mint független polgármester-jelölt, és a Pro Savaria képviselőjelöltjei melyik oldaltól vittek el szavazatokat?

Nyilván a jobboldalról, mert nehezen tudom elképzelni azt a baloldali szavazót, ilyen baloldali egység, ilyen kampány, ilyen polgármester-jelölt után azt mondja, mégsem a baloldalra szavaz. Régóta nem volt ilyen egységes és jó kampánya a baloldalnak. Voltak poénok, ötletek, mint például ahogy az elültetendő fákkal kiálltak a Berzsenyi térre. És ami a legfontosabb, csapatként működtek.

Megalakult a közgyűlés, megvolt az első érdemi ülés

2019.10.31. 09:59

Megvannak az új alpolgármesterek, bizottságok, Molnár Miklós lesz a Vasivíz vezérigazgatója

/ közélet 21 hsz. /
Olvassa újra az új szombathelyi közgyűlés első üléséről szóló tudósításunkat.
, ahol megválasztották a tisztségviselőket. A közgyűlésen úgy látszott, mintha a Fidesz üres térben mozogna, tanácstalanul. Hende Csaba a választások óta eltűnt Szombathelyről.

Aki kilenc éven keresztül megszokta, hogy megmondják, mit kell csinálnia, miért kezdene el most gondolkodni? A Fideszben nem szabad gondolkodni, nem gondolkodó emberekre van szükség.

Gondoljanak csak a Borkai-ügyre

2019.11.06. 10:24

Lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt

/ közélet /
Gulyás Gergely kancellárminiszter annyit mondott: Heuréka!
. Amikor kirobbant a botrány, Orbán Viktor miniszterelnök nem volt itthon, mindenki döntésképtelen volt. Megszokták, hogy nem kell gondolkodni, mindig megmondják nekik, mit kell csinálni. Ha pedig kapnak utasítást, akkor elülnek, mint a befőtt, mert "ha nem csinálok semmit, akkor legalább nem fogok hibázni..." Ez Szombathelyen ugyanígy működik. Elég csak elő venni az elmúlt egy év közgyűlési jegyzőkönyveit.

Nyilvánvaló, hogy az utóbbi jó egy évben Önnek egyre szorosabb kapcsolata lett a volt alpolgármester Molnár Miklóssal és az általa vezetett Pro Savariával. Most azt hallani, hogy mégis bekerül a közgyűlésbe, Molnár helyére a Pro Savaria képviselőjeként. Ez a végleges szakítása a Fidesszel?

Hónapokkal ezelőtt azt nyilatkoztam, hogy a végsőkig kitartok a Fideszben. Hiszen úgy gondoltam, belülről lehet jobbá tenni a szervezetet, hogy tényleg azon elvek mentén működjön, melyek miatt én annak idején beléptem. Az elmúlt egy évben sokszor kiléphettem, vagy átigazolhattam volna.

Mindenki csak azt mondhatta, mint a főfőnök
fotó: Mészáros D. Zsolt

Ám nem tettem, mert úgy gondoltam, nem én változtam meg, hanem a Fidesz lett más az elmúlt öt évben. Naivitás volt azt hinni, hogy ezen én változtathatok.

Gondoljunk bele, a polgármester-jelölt választásán vagy a képviselőjelöltek választásán Hende Csaba javaslatát egyhangúlag támogatták. Még Brezsnyev vagy Ceausescu is vigyázott arra, hogy ne 100 százalék 99 vagy 99 és fél százalék legyen az eredmény. Itt mindenki, egyöntetűen azt mondta és csak azt mondhatta, amit a fő-főnök.

Kizárták vagy kilépett?

A Fidesz alapszabálya szerint ha egy Fidesz-tag elindul egy fideszes jelölttel szemben a választásokon, akkor automatikusan megszűnik a tagsága. Úgyhogy Hende Csaba akkor is hazudott, amikor augusztus végén a közgyűlésben azt mondta, hogy én léptem ki a Fideszből. Nem léptem ki.

Viszont szeptember elején, amikor a választási bizottság jogerősen nyilvántartásba vett, akkor ezen paragrafus alapján automatikusan megszűnt a Fidesz-tagságom. A dolog pikantériája, hogy az az Illés Károly írta alá a kizárásomat, aki egy évvel korábban a névtáblámat vette le az asztalról

2018.10.24. 08:15

Kitört a belháború a szombathelyi Fideszben?

/ közélet 20 hsz. /
Hende Csaba tisztogatásba kezdett.
az október 23-ai megyeházi ünnepségen.

Térjünk vissza Molnár Miklósra és a Pro Savariára. Mi az oka a közeledésnek?

Nagyon régen volt, amikor mi a Nagy Lajos Gimnázium matek tagozatán osztálytársak voltunk. Az viszont biztos, hogy a Fidesz és Molnár Miklós közti együttműködés a közgyűlésben négy és fél évet sem ért volna meg, ha Molnár és én nem tartjuk életben.

Már az első év vége előtt a hozzám tartozó cégek, intézmények közül öt volt olyan állapotban, hogy 23-30 millió forint kellett a működőképességükhöz. Ebben sem Puskás, sem Hende nem tudott és nem is akart segíteni. Azt mondták: oldd meg, a te területed, intézd el a Molnárral! Muszáj volt együttműködni Molnárral, a gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterrel.

Működött. Én tudtam, hogy meddig lehet nyújtózkodni, mire van forrás, ugyanakkor a legmesszebbmenőkig képviseltem a hozzám tartozó, nem kevés cég, intézmény érdekeit. A végén már a Fidesz-frakció tagjai is engem kerestek meg, ha Molnárral kellett egyeztetniük.

Összebarátkoztak?

Mindketten racionálisan gondolkodunk, mindent szakmai alapon közelítünk meg.

Ha Molnár lemond

2019.10.29. 19:34

Molnár Miklós is visszaadja mandátumát?

/ közélet 11 hsz. /
A hírek szerint a Pro Savaria elnöke a Vasivíz élére kerül, és helyét Koczka Tibor veszi át a közgyűlésben.
a képviselői mandátumáról, elfogadja azt?

Ha ilyen döntés születne, nem vonakodnék, örömmel vállalnám.

Belépett a Pro Savaria Egyesületbe?

Nem, nem vagyok a Pro Savaria Egyesület tagja.

Mennyire lesz könnyű, vagy nehéz dolga a mostani városvezető koalíciónak?

A következő öt év sokkal nehezebb lesz, mint az elmúlt öt év. Ha a jobboldalt nézzük, én a Fidesz-KDNP mostani frakcióját sem látom egységesnek. Gondoljunk csak arra, hogy 14 szavazatot kaptak az Éljen Szombathely alpolgármester-jelöltjei, ez csak úgy jön ki, hogy valaki a Fideszből is megszavazta őket. És nem egyszer, hanem háromszor.

Titkos szavazás volt, de aki ott volt, láthatta, ahogy a nyolc fős Fidesz-frakció keresi egymás közt az árulót…

Nézzük a másik oldalt.

Az Éljen Szombathelyen látszik, hogy a feladat, hogy le kell győzni a Fideszt, az összekovácsolja a csapatot. Hogy ez az összetartás mennyire erős, majd a munka során fog eldőlni.

A Fidesz választási eredménye, illetve eredménytelensége aztán engem igazolt
fotó: Mészáros D. Zsolt

A médiából érkezett a politikába. Korábban egyszer azt mondta, azzal, hogy alpolgármester lett, nincs út visszafelé oda.

Így van, most is azt vallom. És azt is látom, hogy egyre nehezebb az újságírók, a sajtó munkája. Nagyon nehezen tudnám elviselni azt a sok igazságtalanságot, azt a sok álhírt, ami körülveszi ezt az egészet. És azt a sok küzdelmet, amit meg kell vívniuk az újságíróknak napjainkban. Őszinte elismerésem mindazoknak, akik a lehető legnagyobb tisztességgel végzik a munkájukat.

Azért a politikusi pálya sem szelídebb, mint az újságíróké.

Amikor öt évvel ezelőtt politikus lettem, sokan gratuláltak, sokan sajnáltak. Volt olyan, aki kimondottan felháborodott, hogy újságíróként politikusnak állok. Neki azt válaszoltam, hogy a szakmák kedveltségi listáján az egyik évben az újságíró, a másikban a politikus a legnépszerűtlenebb szakma. Sokan kell tennünk közösen azért, hogy a jövőben ez ne így legyen.

Azért most sokkal felszabadultabbnak tűnik, mint az elmúlt hónapokban. Megkönnyebbült?

Élvezem a pihenést. Az elmúlt félévben rengeteget szerepeltem. Végre a nyilvánosság elé tudtam állni, és elmondhattam a saját véleményemet, a saját gondolataimat, elmondhattam hogy mi a baj a szombathelyi Fidesszel. Úgy gondolom, ezzel tudtam most a legtöbbet használni. Babits Mihály írta: vétkesek közt cinkos, aki néma.

Javaslom, mindazok, akik most bent lapítanak a szombathelyi Fideszben, gondolkozzanak el ezen.

És még annyit, a Fidesz választási eredménye, illetve eredménytelensége aztán engem igazolt.

Azt mondja, élvezi a pihenést. Egyénként az alpolgármesterek is kapnak végkielégítést?

Most szavaztak meg két, vagy három hónapot, nem is tudom.

Gondolkodik-e civil pályán?

Nem nagyon. Egyrészt a 35 évnyi aktív életemben soha sehová nem jelentkeztem, nem pályáztam. Önéletrajzom sem volt addig, amíg nem lettem alpolgármester. Engem mindig hívtak valahová. Az elmúlt három hétben azért kikristályosodott, hogy mivel szeretnék foglalkozni. Kommunikációval, tanácsadással, és egy polgári szervezet építésével, polgári estékkel, rendezvényekkel.

"A szombathelyi politikában, közéletben fogok részt venni a jövőben is"

Kerestek sokfelől munkalehetőséggel, de én már nem fogok utazgatni, nyolc évet dolgoztam Sopronban, ötöt a Dunakanyarban, elég volt. Én a szombathelyi politikában, közéletben fogok részt venni a jövőben is.

Volt olyan pillanata az elmúlt két-három hónapban, amikor azt mondta, ezt nem kellett volna vállalni, jobb lett volna szépen visszavonulni?

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy miközben egyik részről nyilván kaptam a pofonokat, másik részről rengeteg pozitív megerősítést is jött. Ha visszagondolok a kampányra, igazából jól éreztem magam benne.

Ön mögött nem állt nagy stáb, például a családjával ragasztották a plakátokat. Milyen volt ez? Újra fel kellett építenie magát, taktikát kidolgozni.

Azt az egyet sajnálom, hogy kevés idő jutott még több kreatív kampányelemre, de vissza lehet keresni, azért a nagyjából a Pro Savaria, Molnár Miklós és én tematizáltuk azt a két hónapot. De volt olyan álhír is, hogy vissza fogok lépni Nemény András javára, és a Médiaközpont ügyvezetője leszek.

Igen. Arról lehetett hallani, hogy volt egy megegyezés

2019.10.05. 19:55

A kormánymédia szerint Koczka Tibor visszalép Nemény András javára, Koczka ezt lapunknak cáfolta

/ önkormányzati választás 2019 2 hsz. /
A független polgármester-jelölt szerint Szombathelyen nem a baloldal, hanem a jobboldal megosztott.
Önök között, amit aztán Ön felrúgott.

Semmilyen megegyezés nem volt. Igény lett volna mindkét nagy pártszövetség részről a visszalépésemre, de azt mondtam, ha elkezdtem, akkor végig csinálom.

Végig így gondolta, vagy volt egy pillanat, amikor így döntött?

Nehéz kérdés. Ekkora munkában, ennyi támadás közepette és ilyen erős ellenfelekkel, illetve pártszövetségekkel szemben, nyilván, az emberben felmerül, hogy már abbahagynám, befejezném. Főleg akkor, amikor az emberbe nap mint nap belerúgnak, akár a fideszes szennylapban, akár a Magyar Nemzetben. Akkor néha már én is felkaptam a vizet - pedig nyugodt, türelmes embernek tartanak -, hogy ez már sok, kell-e ez nekem?

Sikerült Önt eljuttatniuk egy felfokozott idegi állapotba?

Ez nálam úgy mutatkozik meg, hogy többet, vagy gyorsabban futok, kerékpározom.

Megérte Önnek mindez, hogy a közéletben maradhasson?

Két évvel ezelőtt úgy gondoltam, hogy valami más pályát nézek. Aztán egy évvel ezelőtt, amikor azt láttam, hogy a legaljasabb módszerekkel akarnak kiszorítani, eltávolítani, akkor meg felvettem a kesztyűt. Úgy gondolom, a lelkiismeretem így tiszta, így tudok nyugodt lenni.

Úgy gondolja, kihozta a maximumot abból a helyzetből, amibe került?

Abszolút. Megmutattuk, hogy igenis szükség van egy polgári értékeket valló civil szervezetre a szombathelyi közgyűlésben, szükség van egy kiegyensúlyozó erőre. Nyilván mind a két oldalnak terhesek voltunk, és úgy gondolom, hogy leszünk is. Mert belelátunk a kártyákba és a közgyűlésben pedig szakmai alapon fogunk felszólalni, akár dönteni. Ez így lesz, akárki képviseli a Pro Savaria Egyesületet az önkormányzatban. Kell a szakmai alapon nyugvó civil kontroll a két nagy frakció mellett.

Hozzászólások (13)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?
StarMan: H*n*p*k *t* pr*b*l*m m*g*rt*tn* * "v*d*tts*g"-r*l p*p*l*...
Riasztó hír érkezett az egyik kínai vakcináról