NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Helyek

Klimatizált utcák lesznek Bécsben

Az új hűsölő utcákat a főváros hőségtérképe alapján alakítják majd ki.

Bécs a klímaválság által különösen érintett város Európában, ezért nagyon magas a hőségnapok száma. Ezen kívül a jelenlegi járványhelyzetben kiemelt szerepe van a városi szabad tereknek, ahol az emberek egymástól távolságot tartva a szabad levegőn tartózkodhatnak. - írja a drivemababy.hu honlap - Bizonyos szabályok betartásával már utazhatunk Ausztriába, így azt is érdemes tudni, hogy június 12-e és szeptember 20-a között 22 klimatizált utca biztosítja, hogy az ott lakók a nagy melegben le tudják hűteni magukat.

Klimatizált bécsi utca
fotó: koponyeg.hu

A klimatizált területek olyan utcák, utak, vagy terek, ahol sok a növény, az árnyék, ivókutak kerültek kialakításra, világosabb az aszfalt. - írja a honlap - Ezeken a helyeken akár öt fokkal kevesebb a hőmérséklet, s mindez azt szolgálja, hogy a bécsiek, különös tekintettel az idősekre és gyerekekre, a forró nyári napokon is ki tudjanak menni a szabadba hűsölni, vagy játszani. A még kellemesebb időtöltést sokféle ülőalkalmatosság és párakapuk is szolgálják. Ezeken a helyeken nincs autóforgalom, tilos a várakozás és a parkolás is.

Klimatizált bécsi utca
fotó: www.wien.gov.at

Az ott tartózkodók maradéktalan kikapcsolódását a klimatizált utca számos rendezvénye is szolgálja. Minden utcában két megbízott személy áll a környékbeliek rendelkezésére, akikhez kérdésekkel vagy kérésekkel lehet fordulni. Az új hűsölő utcákat a főváros hőségtérképe alapján alakítják majd ki, vagyis ahol a legnagyobb melegre lehet számítani, illetve ahol a legtöbb kisgyermek és időskorú lakik. A klimatizált utca kezdeményezés tavaly indult, és a sikerét mutatja, hogy a megkérdezettek 92 százaléka a folytatás mellett tette le a voksát.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Nagyadri: M*st m*r t*d*m, h*l r*mb*l * k*sz*b*d*lt *gyp*szt*t* f*h*rj*! T...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst
StarMan: H* n*m tr*f*, n* *rj*n*k v*cc*k*t. L*gy *s*csk*, 1 h*t*n *t t*rt...
Nem tréfa: 110 km/órás széllökések és jégeső jön
StarMan: H*ly*kn*k: k*r*s*b*n m*gt*l*ln* *z *rv*s* sz*kl*p*k*t. J*v*sl*m ...
Nagyon csúnya hírek érkeztek a delta variánsról
StarMan: J*gs*mv*n*k. * k*r*kp*r*s t*k*r*dj*n m*nd*nh*nn*n....
Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút