NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Folytatódik a kivándorlás, már több mint 82 ezer magyar él Ausztriában

Ez több mint 5600 fővel magasabb szám, mint egy évvel korábban.

Idén január elsején 82 732 magyar állampolgár élt életvitelszerűen Ausztriában, ez több mint 5600 fővel több, mint egy évvel korábban – derül ki az osztrák statisztikai hivatal előzetes adataiból – írja a Portfolio .

fotó: Forrás: Portfolio

2018 elejéhez képest több mint 5600 fővel nőtt az ausztriai magyar populáció, ez némi lassulást jelent a növekedésben, 2014-16 között a 8000 főt is meghaladta a növekedés.

fotó: Forrás: Portfolio

Ausztria esetében még egy dolgot mindenképp érdemes megjegyezni: a fenti szám csak az életvitelszerűen ott élőket jelenti, valószínűleg ennél lényegesen többen dolgoznak az országban, hiszen több tízezren lehetnek azok is, főleg, itt a Nyugat-Dunántúlon, akik ingáznak vagy nincs bejelentett lakcímük Ausztriában.

Lassuló, de folytatódó magyar elvándorlás

A magyarok elvándorlásával kapcsolatban az elmúlt hetekben egyre több országban jelentek meg adatok, így lassan majd komolyabb megállapításokat is tehetünk. Németország esetében szintén 5000 fő körüli volt a növekedés 2018-ban, így már több mint 212 ezer magyar élt hivatalosan az országban.

fotó: Forrás: Portfolio

Ráadásul demográfiai szempontból kifejezetten hátrányos, hogy sosem született annyi magyar gyermek Németországban, mint 2018-ban, egy év alatt több mint 1800 újszülöttet regisztráltak.

Várhatóan május végéig megjelenik a brit statisztikai hivatal (ONS) friss hivatalos adata is. A szigetország esetében a Portfolio évek óta alulbecsültnek tartja a 100 ezer körüli számot az ott élő magyarokkal kapcsolatban, emellett náluk a Brexit is jelentősen befolyásolhatja a folyamatot, hiszen az átfogó adatok szerint egyre kevesebb kelet-európai megy az Egyesült Királyságba, részben éppen az EU-ból való kilépés miatt.

Egyelőre az Eurostat sem publikálta átfogó 2018-as számait, vélhetően a következő néhány hétben ez is megtörténik, és akkor szinte az összes európai ország esetében lehetnek összehasonlítható adatok, és kiderülhet, hogy a 2017-re becsült 610 ezerhez képest hogyan változott a Nyugat-Európában élő magyarok száma – írja a Portfolio.

Hozzászólások (25)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

godemperor: H**** b*zz! S*k f*g*lm*d v*n *z *g*szr*l, *sm*t b*b*z*ny*t*tt*d....
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében
Paulus_Maior: "Sz*v*m *ls* g*nd*l*tj*" *z v*lt, h*gy n*m t*dt*m, n*v*s...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
godemperor: *zt b*sz*l*m m*r m**t*. *z*k k*mm*n*st*zn*k, *zt*n * F*d*szn*l n...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
TheOldBarbers: F*l*s*g*d???? *jj b*tty*, *g*sz *d**g *z*rt v*lt*m v*l*d t*szt*l...
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében
interceptor: *h*gy T*r*czk** L*szl* *s *lm*ndt* m*r t*v*ly m*j*s* v*d**j*b*n ...
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében