NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Programajánló

Kiválasztották a sárvári Nádasdy Történelmi Fesztivál idei borát

Egy kis ízelítőt is mutatunk a fesztivál programjaiból.

A kilencedik sárvári Nádasdy Történelmi Fesztivál sajtótájékoztatójára a Spirit Hotel Thermal Spa-ban került sor, ahol bemutatták a fesztivál idei programjait, fellépőit, valamint - egy borversenyt követően - átadták a „Nádasdy Fesztivál Bora 2017” címet is.

A fesztivál életének negyedik borversenye kiírásban és helyszínben is megújult. A borversenyre az egykori Nádasdy uradalom területéről kikerülő mai borvidékek, vagyis Soproni-, Somlói-, Badacsonyi-, Balaton-felvidéki-, Zalai borvidék bortermelői nevezhették palackozott tételeiket. Idén határon túlról is érkezett minta, így elindult egy régiós nemzetközi megmérettetés irányába a borverseny. 2015-től minden évben meghívást kap a borbírálatra az előző évben a "Nádasdy Történelmi Fesztivál Bora" címet viselő bor készítője. Az előző év 85 mintájával szemben idén 39 pincészettől 91 minta érkezett gyöngyöző-, fehér-, rosé- és vörösbor kategóriákban, a borok bírálatára pedig 2017. június 10-én, szombaton került sor a több nemzetközi díjjal is elismert Spirit Hotel***** superior-ban.

fotó: Nagy Zoli

A beküldött mintákat borászok, okleveles borbírák, borszakértők, sommelier-ek értékelték három bizottságban.

A bizottságok:

 • Fehérbor/1.: Márkus Béla borszakértő, a bizottság elnöke, , Faragó Dorottya sommelier, Márkus Péter borszakértő, Tömő Szabolcs borász, WSET középfokú borszakértő
 • Fehérbor/2.: Nagy Zita borszakíró, WSET bortanácsadó a bizottság elnöke, Polgár Zita, borász, okleveles borbíráló, Molnár Sándor borász, Mándli Tibor borász
 • Vörösbor: Wawrzsák László, a borverseny és a bizottság elnöke, okleveles borbíráló, Kálsecz Marietta borász - a Tornai pince képviseletében, Laki Balázs borszakértő, Böröcz Tamás szőlőtermesztő, WSET felsőfokú borszakértő.
 • A borverseny során 26 arany, 52 ezüst, és 12 bronz minősítés született. A kétkörös borverseny második körében a bizottságonkénti legjobb tételek, így 10 fehér-, 3 rozé-, és 5 vörösbor került a 12 fő bíráló elé. A legjobb minősítést elért bor a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyről nevezett Dénes Hegybirtok Rajnai Rizling 2015 tétele lett. Ez a bor viselheti tehát egy éven keresztül a „Nádasdy Fesztivál Bora 2017” címet, a mai sajtótájékoztatón a címet jelző elismerő matrica is átadásra került.

  fotó: Nagy Zoli

  Egy nagyon erős mezőny szoros versenyében említést érdemelnek a kategóriák legjobbjai.

 • Fehér: Sabar borászat Olaszrizling - Single Vineyard 2015 - Badacsonyi borvidék
 • Rozé: Raposa borászat /Raposa Csaba/ Syrah Kékfrankos 2016 – Badacsonyi borvidék
 • Vörös: Hauer Pince Kékfrankos Válogatás 2011 – Soproni borvidék
 • A Nádasdy család egykori otthona ad teret a TOP30 sétálókóstolónak, ahol a borok készítőivel is találkozhatnak a vendégek június 30-án, pénteken. Kiegészítő programokkal egy sétálókóstoló és fotókiállítás keretében a borfogyasztók szavazhatnak a közönségdíjas tételre is. Borospohárral a kézben esti történelmi sétának a Nádasdy Ferenc Múzeum területe ad otthont a TOP30+ Múzeumi Borünnep–nek.

  A győztes bor természetesen a Nádasdy Történelmi Fesztiválon is kóstolható lesz majd, hiszen a győztes borász térítésmentes árusítási lehetőséget kap a rendezvényen, ahol második alkalommal két vendégborvidék mellett régiós borászokkal találkozhatnak a fesztiválra látogatók.

  A Spirit Hotel Thermal Spa részéről házigazdaként Kovács Krisztina értékesítési és marketing igazgató kiemelte, hogy a szálloda egyidős a fesztivállal, hiszen idén ünnepli 9. születésnapját. A Spirit büszke arra, hogy elsők között lett a fesztivál támohatója és azóta is töretlen lelkesedéssel támogatja azt.

  Idén első ízben a Nádasdy Borverseny bírálói is a szálloda exkluzív környezetében bírálták el a beérkezett borokat és az idei sajtótájékoztatón is Spirit látta vendégül a sajtót és a szervezőket.

  fotó: Nagy Zoli

  Kondora István Polgármester elmondta:

  Minden együtt van, a jóidő, a nézők. Annyi a feladatunk, hogy mindkét kezünkkel egy kicsit körbeöleljük őket, etessük, itassuk őket. A turista egy vegetatív lény: a színekre, szagokra, hangokra figyel, hiszen kikapcsol gyakorlatilag. Nem féltem a Nádasdy Fesztivált, hiszen itt minden megvan ehhez, a szervezők mindig kitalálnak valami élményt újdonságot, ételeket, borkóstolót, zenét a fülnek és a látványt a szemnek. Évi hétszázötvenezer fürdőlátogató és a nagyjából ötszázezer vendégéjszakát produkáló szálláshelyek vendégei is megfordulnak a sárvári programokon.

  Kondora Bálint vas megyei közgyűlés alelnöke és a vas megyei turizmusszövetség elnöke, elmondta, hogy fontos rendezvény a Nádasdy Fesztivál, hiszen valóban nagyon fontos megyei esemény. Úgy gondolja, hogy jövő év jubileuma sincs veszélyben, hiszen a lelkesedés a tizedikre is tovább fogja őket vinni. Éppen ezért a megye anyagiakban és szervezésben is folyamatosan segít a fesztiválnak, hiszen például a Nádasdy Ételmustrára személyesen hívták el önkormányzatokat és kapcsolataikat.

  fotó: Nagy Zoli
  Az idei évben másodszor adta át a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület a Nádasdy emlékérem plakettjét, melyre több nevezett tanuló közül a Szent-László Katolikus Általános Iskola 8. A osztályos tanulója Pataki Anna választották ki a történelemszeretete, és az aktív közösségi munkája miatt.

  Egy kis ízelítő a fesztivál programjaiból

  2017. július 14-16.

  A szerteágazó programok közül kiemelkedik a bevezető Báthory Lakoma, a TOP30 sétáló Kóstoló, a Nagyszínpadi fellépők, a Borbazár és a közel 300 hagyományőrző.A fesztivál ételmustrájának kiemelt alapanyagként idén a halat ajánlják a lelkes korabeli szakácsok felé, ebben partnerként a Aranyponty Zrt vesz részt, akik óriás akváriummal és halcsárdával jelennek meg a fesztiválon.

  Új elemként, de még mindig a hal témakörében jelenik meg a július 8-án megrendezésre kerülő Nádasdy Halfogó Verseny. A hagyományőrzők folyamatos jelenléttel és két ostrommal kalauzolják el a török-korba, a Balkán Fanatik, a sárvári kötődésű Soulwawe, az Ocho Macho nagyszínpadi és a számtalan Borbazár színpadi fellépő pedig a zenei igényességet hozza a Nádasdy-vár falai közé.

  Góczán Ildikó, a július 12-én és 13-án megrendezésre kerülő Báthory Lakoma fogásairól, a tradicionális nemesi lakomák felelevenítéséről szólt, és kiemelte, hogy az idei évben valódi lánykérésre várják a bátor ifjakat.

  Németh Szabolcs a Váralja nevet viselő korabeli falu továbbgondolásáról beszélt, ami igazán élővé és átélhetővé teszi a 17. századot. Igaz ez az idei fesztiváltáborra, ahol fajátékok, kézműves foglalkozások várják a táborozókat.

  A kincskereső nyereményjáték idén még izgalmasabbnak ígérkezik az egyesület titkára szerint.

  A teljes programot ide kattintva tudják böngészni.

  Hozzászólások (0)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  fgzb: Sz*r*nt*m *s. ...
  Vajon hol járt fotósunk? – Az egyik legszebb kilátás a Dunántúlon
  Nagyadri: K*t*l*n? H*t p*nt n*m! *nny*r* *g*z, m*nt *m*t *tt *r*g*tn*k! ...
  Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek
  Rőzsike : D* m*nny*r* *g*z. * K*ss*th R*d** t*lj*s*n l*k*p*z* *rb*n h*z*g,...
  Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek
  agro: 3 %*s..:)M*nt *gy gy*ng* s*r......
  A Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja Bana Tibort a szombathelyi előválasztáson
  agro: M*n*k sz*v*zz*n*k *gy s*nk* *lt*l n*m *sm*rt f*csk*r* *k* n*m r*...
  A Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja Bana Tibort a szombathelyi előválasztáson