NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

A szombathelyi, aki Erőss Zsolttal mászott a Kancsendzöngára

A szombathelyi Kovács Gábor is kint volt Erőss Zsolttal és Kiss Péterrel a Kancsendzöngán. Eddig soha nem látott fotók és videók a Nyugaton.

2013. május 21. fekete nap a magyar hegymászósport történelmében. Erőss Zsolt és Kiss Péter a Kancsendzönga csúcsát megmászva már visszaindultak a 4-es táborba, amikor – máig tisztázatlan körülmények között – Erőss bajba került, Kiss pedig visszafordult, hogy segítsen barátján. Végül mind a két hegymászó a hegyen lelte halálát.

A magyar expedíció, fekete pólóban Kovács Gábor
fotó: Kovács Gábor

Az országos sajtó azonban arról nem számolt be, hogy Kollár Lajoson, Kiss Péteren, Erőss Zsolton és Jaroslav Dutkán kívül egy ötödik magyar is járt a hegyen, ő pedig Kovács Gábor egy szombathelyi üzletkötő, aki 4800 méteren hagyta maga mögött a Kancsendzöngát. Vele beszélgettünk.

Nem támogatott video formátum
Video: Felfelé a hegyre, mindenki a videón

Egyet már most leszögeznék, én nem vagyok hegymászó. Most is mint túrázó, mint track túrázó tartottam Zsoltékkal. Voltam már jó néhány hegyen Ausztriában, Spanyolországban, Borneón, de a legmagasabb ponton most voltam. 4787 méteren túl voltam, akkor néztük meg a műholddal, hogy merre is vagyunk. 5475 méteren volt az alaptábor, oda már nem mentem el az expedícióval, én onnan fordultam vissza. A szervezetem már kezdte jelezni, hogy a teljesítőképességem határán vagyok. Nem kockáztattam tovább. Az eredeti célom úgyis az volt, hogy lássam a Kancsendzöngát, ezt pedig sikerült is megvalósítanom. Örültem, hogy eltölthettem jó néhány napot ezekkel a legendás hegymászókkal, és egy ideig az expedíció tagja lehettem.

Látkép a Kancsendzönga tövében
fotó: Kovács Gábor

Hogy kerül ki valaki a Himalájára?

Vannak olyan cégek akik nem törökországi ötcsillagos szállodákba szerveznek utasokat, hanem a Himalájára, az alaptáborig. Ilyen egyszerűen megy ez már. Ott egy kész iparág van ráépülve a hegymászókra. A serpáktól elkezdve a dzsipekig, a helikopter mindent lehet bérelni. Hát így mentem ki én is velük. Az expedíció március 27-én indult el, én egy napra rá március 28-án indultam útnak Tibetbe. Ők Moszkva – Delhi – Katmandu, én pedig Bécs – Frankfurt – Delhi – Katmandu útvonalon mentem.

Nem támogatott video formátum
Video: Felfelé a hegyre

A magyarok öten voltak, de lehetett hallani, hogy más nemzetek csapatai is kint voltak.

Igen, a Himaláját, meg persze minden más hegyet is csak akkor lehet megmászni, ha az időjárás engedi. Március végétől május végéig szokott jó idő lenni, aztán pedig ősszel van még egy kedvező periódus. Ezért irániak, dél-koreaiak, olaszok is voltak kint.

A két hópárduc
fotó: Kovács Gábor

Mitől meddig volt kint Zsoltékkal?

Március 28-án érkeztem meg a reptérre. Április 10. körül váltunk el egymástól, április 23-án hagytam magam mögött Tibetet. Utána én nem hazajöttem, hanem Tenerifére utaztam, hogy ott is megmásszak egy hegyet.

Nem támogatott video formátum
Video: Felfelé a hegyre a keményebb szakaszokon

Akkor az eseményeket, ami végül Zsolt és Péter életét követelte már itthonról figyelte?

Igen. De nem ez volt az első, hogy gondok voltak az expedícióval. Április 20-21-én megszakadt a rádió összeköttetés. Akkor még kint voltam. Nem lehetett tudni, hogy mi van a fiúkkal. Én úgy voltam vele, hogyha rövid időn belül nem változik a helyzet, akkor helikoptert bérelek és visszamegyek utánuk a hegyre. Végül nem kellett, mert helyreállt a kapcsolat és tudtak üzenni, hogy csak az aggregátor vacakolt. Aztán amikor itthon voltam, jött a hír, hogy baj van. Üzentem Kollár Lajosnak, az expedíció vezetőjének, aki kint volt a fiúkkal a hegyen, hogy mit tudnék segíteni. Pénzt akartam neki küldeni, hogy hátha tudnak még serpákat fogadni, hogy nagyobb erőkkel folyhasson a keresés. Persze utólag belegondolva ez felesleges lett volna. Napokba telt volna, amíg még plusz emberek tudnak csatlakozni a keresőkhöz. Sajnos nem lehetett mit tenni.

Kőrösi Csoma sírjánál
fotó: Kovács Gábor

Bár leszögezte, hogy nem hegymászó, mégis csak kint volt az expedícióval. Mit hibáztak, ha hibáztak?

Nem hiszem, hogy hibáztak volna. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy mindenki megy a maga feje után, és ahány nemzet, annyifelé csapat és taktika, nem. Pontosan a szűkös időintervallum miatt ilyenkor összefogás van. Az alaptáborban összeültek az expedíciók, hogy megbeszéljék, mikor, hogyan próbálják meg a csúcstámadást. Carlos Soria megjelent nyilatkozatát azért sem értem, mivel ő maga is ott volt ezen a meetingen. A Zsoltékkal együtt állapodtam meg abban, hogy az első két táborig a magyarok mennek elől, és taposnak a többieknek, és besegítettek a serpák munkájába is. Az, hogy Soria azért szólja meg a magyarokat, hogy palack és serpa nélkül támadják meg a csúcsot, én ezt nem tudom hova tenni. Ez a sport erről szól, nem arról, amit Soria és csapata csinál, hogy a serpák által kiépített utat használva, oxigénpalackkal felszerelkezve tömegesen „sétálnak” fel a csúcsra.

Nem támogatott video formátum
Video: Dzsippel a kemény terepen

Hiba?

No igen. Zsolt kevés vizet vitt magával. Ez persze nála megszokott volt. A hegymászóknál ugyanis minden egyes gramm számít, ami a felszerelésre kerül. Valószínű a csúcsmászást követően elkészült az erejével, a kevés víz pedig csak pluszban felgyorsította a folyamatot. Péter pedig minden szabályt megszegve, talán hegyi mentő múltjából hozva, visszafordult, amikor látta, hogy a Zsolttal baj van.

Megpihenve útközben
fotó: Kovács Gábor

A serpa az miért jelent akkora segítséget?

A serpák egy magaslati terülten élő népcsoport. Hozzá vannak szokva az ottani körülményekhez pluszban rendelkeznek helyismerettel. Amikor a különböző híradások arról adnak hírt, hogy XY hegymászó feljutott a csúcsra, arról nem beszél, hogy ott volt vele a serpa is. Aki egyébként lehet, hogy már sokadszorra volt a csúcson.

Nem támogatott video formátum
Video: Ebédnél Lajos és Zsolti beszélget

Térjünk vissza Önre. Azt mondta, hogy Önnél is jelentkeztek rosszullét tünetei.

Talán tüdőödéma tünetei voltak, legalábbis olyan jellegű. Ezt egyébként légzéssel helyre lehet állítani. Úgy döntöttem, hogy a gleccser - amely az alaptábor alatt húzódott - végéig már nem megyek el. A Zsoltték győzködtek, hogy maradjak még egy napot velük, és menjek még feljebb, de nem akartam őket hátráltatni. Azt pedig végképp nem akartam, hogy azzal hátráltassam őket, hogy esetleg rosszul leszek a következő táborhelyen. Nagyon sokan támadják Kollár Lajos, expedíció vezetőt, hogy tervezetlen volt a túra és, hogy felkészületlenek voltak. Én csak 4800 méterig mentem fel, de az én visszautamra is olyan, még most is a fülembe csengő szavakat mondott a Lajos, hogy mire figyeljek, hogyan menjek, mi az, ami ilyenkor segít és így tovább. Ha nekem ilyeneket mondott a Lajos, akkor el lehet képzelni, hogy a hegymászókra mennyire figyelt.

Elől Kovács, mögötte a Kancsendzönga
fotó: Kovács Gábor

A csapat már a hegy lábától kezdve együtt haladt?

Egy darabig, a hegy lankásabb emelkedőjéig. Aztán, hogy rám ne kelljen várni, én minden nap előbb elindultam, mint a többiek. Aztán a kijelölt tábornál bevártuk egymást, ha már útközben ez nem történt meg.

Nem támogatott video formátum
Video: Fent a Yalung gleccsernél 4800-4900 méteren

Honnan tudta, hogy merre kell menni?

Azért ott nagyon nem lehet elhibázni az utat. Az volt a módszerem, hogy mivel én mentem elől, jelzéseket hagytam a Zsoltéknak. Azért volt olyan, hogy egy elágazásnál rossz felé fordultam, hamar rájöttem, mert egy szakadékba botlottam. Akkor visszafordultam, a csapat többi tagjának pedig gallyakból egy nyilat hagytam, hogy mutassa a helyes irányt. A visszaútnál pedig már az ismert ösvényen haladtam. Bár akkor sem voltam egyedül. Velem volt egy vezető és egy serpa, bár ez utóbbit nem nagyon láttam, mert a csomagjaimmal mindig előrement. 4800 méterről négy nap alatt lejutottam. Itt siettem már, mert vágytam vissza a civilizációban, vágytam már, arra, hogy tisztálkodhassak és, hogy angol vécét használhassak. A visszaút legnehezebb része talán az volt, hogy a lábkörmeimet mind le kellett szednem. Na nem az egészet, csak a felső réteget, amit egyébként is le szoktunk vágni. A hegyről lefelé ugyanis a folyamatos lejtmenettől iszonyatosan fáj az ember lába, ahogy a cipő nyomja a körmöt.

Együtt a csapat, utoljára
fotó: Kovács Gábor

Ön most volt először a Himaláján. Erőss Zsolték azonban már visszajárók voltak.

Zsoltot mindenki szerette. Katmanduban már törzshelyei voltak, ahol ismerősként köszöntötték. Mondjuk őket nem lehetett nem szeretni. Egy végtelenül kedves és őszinte ember volt.

Mondta, hogy Ön üzletkötőként dolgozik. De mit csináltak ők, amikor nem hegyet másztak?

A Kiss Peti hegyi mentő volt. A Zsolt pedig túraszervezőként dolgozott. Síoktatóként, igazán szinte mindennel foglalkozott, ami a hegyhez kötődik. Hazai és külföldi túrákat szervezett, még a polgári életben is csak a hegynek élt.

A hegy amely két magyar hegymászó életét követelte
fotó: Kovács Gábor

Történt, ami történt. Önnek ez volt ez első igazán magas track túrája. Visszamenne?

Mindenképpen, és vissza is akarok menni. Az események olyan gyorsan zajlottak le, és olyan hirtelen jött meg a Kancsendzöngára a rossz idő, hogy amikor kiderült, hogy Zsoltot és Petit elveszítettük, akkor még egy emlékhelyet vagy egy kőbe vésett emléket sem lehetett hagyni. Az a tervem vagy talán az expedíció másik két tagjának nevében is mondhatom: tervünk, hogy visszamegyünk, és egy időjárásálló kis emlékhelyet állítunk Zsoltéknak. Vagy egy kő-, vagy egy réztábla egy magyar zászlóval együtt ott lesz a hegyen, és hirdeti majd, hogy két nagyon bátor magyar meghódította, csak sajnos a vissza már nem érkeztek.

A fotókat és videókat, kivétel nélkül Kovács Gábor készítette.

Kapcsolódó

2013.05.22. 21:14

Erőss Zsolték drámája: mi várta őket a csúcson és azután?

/ életmód 1 hsz. /
Az eltűnt magyar hegymászók esete sajnos nem egyedi: a sporthegymászás életveszélyes sport. De miért az? Egy tapasztalt Vas megyei mászót kérdeztünk.

Hozzászólások (18)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: K*rd *tv*v* p*ntr*. V*gy b*sz*ld m*g * f*t*rr*l, n*k* *s s*g*t*s...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
StarMan: *cs*r*gn*k k*cs*j*kb*n * t*l*sb*n, v*gy f*r*k*zn*k * v*r*sb*n, *...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
demoktatorovm: *zt m*g t* s*m g*nd*lh*t*d k*m*ly*n, h*gy * k*nt*kt*s*k sz*m*n*k...
Mutatjuk a mai adatokat: 5216 az új fertőzött, elhunyt 241 beteg
stengetz: Cs*k *gy*tl*n k*rd*s, h*gy h*l v*nn*k * t*r*l*tf*l*gy*l*k???!!! ...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
TMiki: *n *z*rt sz*r*t*m m*gk*pn* * cs*m*g*m......
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók