NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Programajánló

Kiscsillag, Vad Fruttik és Magashegyi Underground - Kell ennél több?

A közelgő napok mini fesztiváljainak felsorolásából az Agorán túl kihagyhatatlan a Magyar Jazz Ünnepe, de ha más ízekre vágyunk, kattintva sport- és gyerekprogramok közt kutakodhatunk…

Finn napok a kölyköknek (május 11. szerda - május 17. kedd)

Egy héten át a szombathelyi Gyermekek Házában fotókiállítás, filmvetítés, kézműves és ismeretterjesztő foglalkozások várják a gyerekeket Finnországról. Együttműködő partnerek: Finn Nagykövetség Budapest; FINNAGORA; NYME SEK BTK Interkulturális Tanulmányok Intézete, Uralisztikai Intézeti Tanszék.


Fekete István Állatvédő Egyesület jótékonysági koncertje (május 13. péntek 19.00 órától)

A Savaria Ifjúsági Centrumban tartja jótékonysági koncertjét a Fekete István Állatvédő Egyesület. Fellépők a Frozen Night, a Verilun, a Stone Desert, a B.A.D és a Backline. A belépő, ami támogatást szolgálja, ezer forintba kerül. A helyszínen információs pult, tájékoztatás az állatvédelemről, az egyesület munkájáról, lehetőség lesz további adakozásra is.


Az évad utolsó bérletes előadása a Bartók Teremben (május 13. péntek, 19:30)

A Savaria Szimfonikus Zenekar 2010-11-es évad utolsó bérletes hangversenyére készül a szombathelyi Bartók Teremben. Műsoron: Mozart: Figaro házassága – nyitány, Schumann: a-moll zongoraverseny, Brahms: III. szimfónia. Vezényel és közreműködik: Vásáry Tamás.


Agora fesztivál - az ország legnépszerűbb zenekaraival (május 13. péntek 19.30 órától

A szombathelyi Művelődési és Sportházban péntek este fantasztikus mini fesztivál vár, az ország legnépszerűbb zenekaraival. A Magashegyiben ott énekel a „Szeplős váll”, a Kiscsillag megkínál egy „Kockacukorral”, a Vad Fruttik pedig megkérdezi „Lehetek én is az egyetlenegy”. Koncertkezdés a Shanti Ska Tones-sal. (Jegyár: 2200 Ft elővételben az AGORA –Jegyirodában és 2500 Ft a helyszínen.)

Magashegyi Underground

Az utóbbi idők legkedvesebb underground-pop formációja, a Magashegyi Underground fergeteges lemezbemutató koncerttel készül Szombathelyre. A M U először 2007-ben robbant be a Szeplős Váll című slágerrel, amivel meg sem álltak a Fonogram „Év zenekara” és az „Év legjobb dala” jelölésig. A tagok egyéb zenei elfoglaltságai miatt ezután egy év pihenőkövetkezett, de 2009 tavaszán visszatért a banda, és a fesztiválszezont, majd az őszt is végigkoncertezte. 2010-ben jelent meg a zenekar debütlemeze Ezer Erdő címmel. A kritikusok által is kiemelt Ezer Erdő előfutára az ingyenesen letölthetővé tett négyszámos kislemez volt, a Szívtakarítás, illetve megjelent egy kiadatlan szerzeményekből álló nyolc számos, ugyancsak ingyenesen hozzáférhető lemez is Ezer város címmel.

A csapat énekesnője, Bocskor Bíborka a Megasztár harmadik szériájában tűnt fel, és büszke erdélyi származására; énekében mindig tetten érhetők az erdélyi tradíció elemei. A csapat billentyűse Fodor Máriusz, akihez több zenekar nevét is társíthatjuk, így a már megszűnt Kaukázust vagy éppen az FM Orchestrát. További tagok: Szalai Anesz - ének, Demeter Zoltán - basszusgitár, Fűrész Gábor - gitár, Toldi Miklós - dob, Szakál Tamás - hegedű.

Kiscsillag

A Kiscsillag egy komolyan vett hobbizenekar, negyvenkörüliek garázsrockzenekara, amely úgy alakult, hogy úgy alakult. Egy szép napon Lovasi András felfedezte magában a szunnyadó riffelős szólógitárost, vásárolt egy megfelelő hathúros hangszert, és szólt a Kispál és a Borz egykori dobosának, Brautigam Gábornak, az ős-Kispál basszusgitárosnak, Ózdi Rezsőnek, valamint a PUF-os Leskovics Gábornak, ugornának már össze egy próbára. A próbák olyan jól sikerültek, hogy egyik követte a másikat, és hamarosan összeállt a Kiscsillag zenekar első koncertműsora.

A koncertműsort koncertek, sőt klub- és fesztiválkoncertek sorozata követte, majd újabb számok jöttek, közben elkészült egy demó, végül pedig a teljes lemezanyag. A Kiscsillag debütalbuma a kritikák szerint az elmúlt évek legjobb Lovasi-anyaga. A 13+1 számot tartalmazó, háromnegyed órás Greatest Hits vol. 1. 2006-ban jelent meg, és a mai napig 8000 példány fogyott belőle. A zenekarból 2008-ban kivált Brautigam Gábor, helyette a Kispál és a Borzban is játszó Mihalik Ábel ült a dobok mögé. A zenekar ebben a felállásban készítette el második lemezét Örökre szívembe zártalak címmel, amely 2009 tavaszán került a boltokba.

A lemezmegjelenést a 2009-es év hátralévő részében országos lemezbemutató turné követte, kiegészülve több külföldi fellépéssel és három videoklip-megjelenéssel. A zenekar 2010 novemberében jött ki legújabb, Sirály című kislemezével, ami a 2011 őszére tervezett harmadik Kiscsillag nagylemez beharangozója is egyben. A zenekar: Leskovics Gábor: gitár, ének, billentyű, Lovasi András: ének, gitár, Mihalik Ábel: dob, vokál, Ózdi Rezső: basszusgitár.

Vad Fruttik

A veszprémi és várpalotai Vad Fruttik zenekar három éve a semmiből tűnt fel, ehhez képest októberben már harmadik, Fénystopposok című albumát mutatja meg Szombathelyen! Az évek során tehetségkutatókon győzedelmeskedő Vad Fruttik csak 2006-2007 táján tett szert országos népszerűségre. Elsőként Nekem senkim sincsen és Sárga Zsiguli című slágereikkel tűntek fel. A még barkács körülmények között készült Rózsikámnak digitálisan című 2006-os lemez után a 2008-as Egy éjszaka Bohémiában-t már élő hangszerekkel rögzítették, ami ennek köszönhetően jóval egységesebb, organikusabb hangzást kapott. Az igencsak jól sikerült Fénystopposok turné meghozta jutalmát, az új lemezt a hallgatók a 2010. Év Magyar Albumának választották.

A sajátos zenei világú együttes a rádiós sikerek mellett folyamatosan koncertezik országszerte. A srácok nem adnak a formaságokra, úgy keverik a pop és az underground stílusjegyeit, ahogy koncerteken a Boroskólá-t a Limonádé-val. Az eklektikus zenei kísérlet meghozta a sikert, a Vad Fruttik a 2011-es fesztiválszezon egyik legfontosabb csapatává vált!
Zenekari tagok: Kerekes Gergely – gitár, Hock Zoltán – basszusgitár, Hock Attila – dob, Győrffy Gyula – billentyűs hangszerek, Likó Marcell – ének, gitár.


Lamantin és a magyar jazz ünnepe (május 14. szombat 20.00 órától)

A Magyar Jazz Szövetség kezdeményezésére és támogatásával minden tavasszal megrendezik a Magyar Jazz Ünnepét. A rendezvénysorozat szombathelyi állomásának a Lamantin Klub ad otthont. A Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában a jazz szerelmeseinek a Konzi Big Band (Szombathely) és a Juhász Gábor Trio zenél.


Decathlon Utcai Kosárlabda Fesztivál Szombathelyen (2014. május 14.)

Május 14-én, délelőtt 10:00-tól egy nagyszabású kosaras rendezvényre várják a szervezők a sportszerető közönséget. A nevezők 8 kategóriába indulhatnak, az általános iskolás alsó tagozattól egészen a férfi nyílt kategóriáig. A mérkőzéseket streetball szabályok szerint 3-3 ellen fogják játszani, a 8 felállított pályán. A programot színesítik különböző sport bemutatók és gálamérkőzések is, valamint a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják magukat büntetődobó-, hármaspontdobó-, és páros dobóversenyen is.

A legjobbak díjazásban részesülnek, és meghívást kapnak a zalaegerszegi országos döntőre, valamint minden nevező egyedi streetballos pólót és 20%-os vásárlási kedvezményt kap! A rendezvény arca Kálmán László kosárlabdázó, aki a helyszínre kilátogatva bíztatja majd a versenyzőket. A legtöbb csapatot indító iskola külön díjazásban is részesül! További részletek: www.decathlonkosar.hu


Kakaóbár (május 15. vasárnap 10.00 órától)

Ha vasárnap, akkor irány a gyerkőcökkel a szombathelyi Kakaóbárba, ahol kézműves játszóház, tánctanítás és mesevetítés vár. A családbarát délelőtt helyszíne ismét a szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (Belépőjegy gyermekeknek: 600Ft).


Budapest Klezmer Band koncert (május 16., hétfő)

Az immár 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

Tagok: Jávori Ferenc - alapító, az együttes vezetője, zeneszerző
Gazda Bence - hegedű, ének
Kohán István - klarinét
Tamás Gábor - harsona, ének
Nagy Anna - harmonika
Kiss Gábor - nagybőgő
Végh balász - dob, ütőhangszerek


A hét további programjait itt részleteiben is átböngészheti...

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

OhneGetzi: *v*nt* m*x. k*t *lk*l*mm*l *z *gy t*k j* *tl*t sz*r*nt*m. T*rm*...
A kormány egymillió forinttal támogat minden falunapot
OhneGetzi: K* * t*k*m *lv*sg*tj* *zt b*rm*k*r *s? *gy V*kt*r k*p s*kk*l h*...
Mától a Szájer-féle Nemzeti hitvallás szövegét kell kihelyezni a középületekben
miki1950 : P*nt*s*n! * m*gy*r n*p 80%- * *n**p*rt*! *z *rb*n k*sm*sk* *hh*...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
miki1950 : R*m*l*m, l*tn*kn*k *s k*v*l* v*gy! N*h*gy cs*l*dn*m k*llj*n b*n...
26 választókerületben dőlhet el a jövő évi választás, Szombathely is köztük van
OhneGetzi: J*bb*n t*lj*s*t......
Orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya