NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Lesz-e éjjel-nappali, ha bevezetik a vasárnapi zárvatartást?

Megkérdeztünk szombathelyi éjjel-nappalisokat, mit szólnak napjaink egyik leggázabb törvényjavaslatához.

Két szombathelyi kisboltban érdeklődtünk, mi a helyzet a vasárnapi zárva tartással. A Paragvári és a Bartók Béla körúti éjjel-napali sem klasszikus non-stop üzlet, de mindkét bolt a hét minden napján kora reggeltől késő estig várja a vásárlókat.

Ha be kell zárnunk vasárnap, várhatóan két embert elküldeni

- ez volt az első mondata a Paragvári utcai kisbolt vezetőjének.

Zsebelánné Fürdős Andrea bízik még abban, hogy nyitva maradhat az üzlet, de a jövő nem ilyen fényes:

Most heten vagyunk, de ha ezt bevezetik, kettő munkatársunk biztosan utcára kerül. Amúgy sincs munka mindenhol a kereskedelemben, így még többen lesznek az utcán. Szomorú, mert családokról van szó, egyedülálló anyákról, akik három gyereket nevelnek, nekik az életük függ ettől. Van, aki albérletben lakik, egyetemista gyerekkel.

A Paragvári utcai üzletet is nehéz helyzetbe hozza a vasárnapi zárva tartás
fotó: BZ

A Paragvári utcai üzleten ugyan ott van a sokat szidott CBA-logó, de az üzlet csak franchise-tag. Ennek az a lényege, hogy az üzlet saját tulajdonban van, az alkalmazottak sem a CBA dolgozói, viszont az áru a CBA-tól érkezik.

Zsebelánné szerint a vasárnapi zárva tartás senkinek nem lenne jó.

Szomorú vagyok, de az alkalmazottak is azt mondják, hogy nem kellene bezárni, szívesen dolgoznak még vasárnap is. Ugyanúgy megvan a szabadnapjuk, ami jár, ezt már megszokták, van, aki 10-13 éve itt van, beleszoktak a ritmusba.

A Fortuna nem a szerencsében bízik

Komoly érvágás a cégnek, megmondom őszintén, érzékenyen érint minket, mert a hétvégék a legerősebbek

- ezt már Nagy Ferenc, a Fortuna ABC tulajdonosa mondta.

Ünnepnapokon a szupermarketekhez is sokan járnak, de nekünk is ezek a legerősebb napok. Kimutatások vannak, ez a tendencia, ilyenkor mennek szórakozni, kiskertbe, hétvégi házakba, kirándulni, ezekhez vásárolnak be, mi pedig kéznél vagyunk, gyorsan elérnek minket. A fiatalok is hétvégén mennek szórakozni, ez nekünk plusz bevétel.

A Fortuna sincs könnyű helyzetben
fotó: BZ

Nem örülök ennek, mert a vállalkozás ellehetetlenítéséhez vezet. Olyan pletykák is vannak, hogy senki sem lehet majd nyitva, nem csak a nagyok. De már lehetetlen követni, hogy mit akarnak... Annyira bizonytalan itt minden. Az az igazság, hogy nálunk létszámcsökkentés nincs napirenden, de lehet, hogy el kell majd gondolkozni ezen, ha havi szinten négy nap kiesik. Az ember azt gondolja, hogy ez a nagyok megbüntetése, de a kicsik is szorulnak. Főleg, ha most már semmi sem lehet nyitva.

A legfontosabb nap

A vasárnapi forgalma a minden nap nyitva tartó boltoknak a többi naphoz képest másfélszeres, tehát nem csak egy napot vesznek el értelmetlenül, de egyben a legfontosabbat is, amikor a legtöbben vásárolnak náluk. És nem, továbbra sem a divatból utált hipermarketekről beszélünk, hanem egyszerű kisboltokról, ahol vasárnap délután is friss, meleg kenyérhez juthat a vásárló. A kiesett forgalom persze mindenhol éreztetheti majd a hatását.

Hozzászólások (19)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

namsub: H*szt*r**k*lt*n*k t*t*l*l*m *zt * b*lf*szt *m*ly*k * k*v*d t*m*j...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
iszek: M*jd * p*kh*s* m*gm*ndj* * fr*nk*t. M*nd*n m*gy*r*k k*pcs*k- d*k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kezdem: ***....j*g*s *m*t *rsz.......
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
lolka: *tt n*m * t*rd*l*sr*l v*n sz*. "M*nd*nk*' *gy f*j*z* k*...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
Kari: N*m k*ll n*k*k * m*gy*r t*r*st* n*. :D ...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak